Ξεσπάθωσαν οι νοσηλευτές του ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας, οι οποίοι από τις 9 Σεπτεμβρίου, απέστειλαν επιστολή στον εκτελεστικό διευθυντή του νοσηλευτηρίου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα τους και παραθέτοντας γύρω στις 40 περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι έμειναν στην αναμονή για εισαγωγή τους σε θάλαμο ή για μεταφορά τους σε άλλο νοσηλευτήριο, από επτά μέχρι 49 ώρες. Σε μια περίπτωση μάλιστα, η οποία περιλαμβάνεται στην εν λόγω επιστολή, ο ασθενής, έπειτα από 18 ώρες αναμονή και αφού δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, απεβίωσε ενώ ακόμα βρισκόταν στο ΤΑΕΠ. 

Στην επιστολή τους κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση διαγνωστικών εξετάσεων εξαιτίας του ωραρίου λειτουργίας των αρμοδίων τμημάτων, τονίζουν ότι τα ιατρεία ταχείας εξυπηρέτησης λειτουργούν με λάθος τρόπο και υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς παραμένουν στα κρεβάτια τους, για ώρες/μέρες χωρίς να λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια και παρακολούθηση/ υποστήριξη» που χρειάζονται. 

Τα προβλήματα των ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων, συζητήθηκαν χθες και από την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με τον προϊστάμενο του ΤΑΕΠ Λευκωσίας και πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) Γιάννη Λεοντίου, να περιγράφει με λεπτομέρειες τα όσα οι νοσηλευτές καταγράφουν καθημερινά στα Τμήματα πρώτων Βοηθειών. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Οι αναφορές του κ. Λεοντίου αποτελούσαν, σε γενικές γραμμές, και περίληψη των όσων η ομάδα πρωτοβουλίας νοσηλευτών του ΤΑΕΠ Λευκωσίας κατέγραφε στις αρχές του μήνα στην επιστολή της προς τη Διεύθυνση του νοσηλευτηρίου της πρωτεύουσας. 

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω επιστολή αναφερόταν: 

Για την αναμονή εκτός Τμήματος: 

– «Ασθενείς αναμένουν περισσότερο από τρεις ώρες κατά μέσο όρο στις περισσότερες βάρδιες, κυρίως μετά τις 11 το πρωί, για είσοδο στο Τμήμα. Υπάρχουν και περιπτώσεις που αναμένουν και πολύ περισσότερο.

– Ασθενείς που θεωρούνται ως επείγοντα περιστατικά και που σύμφωνα με το σύστημα διαλογής θα έπρεπε να αναμένουν μόνο 30 λεπτά, αναμένουν επί ώρες, με αποτέλεσμα να τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο. 

– Η αναμονή (εκτός Τμήματος) μπορεί να φθάσει από τρεις μέχρι 10 ώρες και δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένα περιστατικά αλλά σε περιστατικά επί καθημερινής βάσης. 

– Ασθενείς παραμένουν στο τμήμα στην καλύτερη περίπτωση για τέσσερις ώρες και έχουμε παραδείγματα μέχρι και 20 -30 ώρες. 

– Ο μεγάλος χρόνος αναμονής, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν ελεύθερα εξεταστήρια και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο νοσηλευτής διαλογής, τις περισσότερες φορές αδυνατεί να προωθήσει τα επείγοντα περιστατικά στο Τμήμα». 

Αυτό, σύμφωνα με τους νοσηλευτές, οφείλεται «στην καθυστέρηση έκδοσης αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων τα οποία δεν ολοκληρώνονται σε διάστημα μικρότερο των δύο ωρών». 

Επιπρόσθετα, «δεν πραγματοποιούνται οι εξετάσεις σε αξονικό τομογράφο και υπέρηχο όταν ζητούνται από τους γιατρούς του ΤΑΕΠ, καθώς από τις 2 το απόγευμα μέχρι τις 5 και σε νυκτερινή βάρδια μετά τις 12 δεν διενεργούνται τέτοιες εξετάσεις. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς που βρίσκονται στο τμήμα να αναμένουν από τέσσερις μέχρι 10 ώρες για τη συγκεκριμένη εξέταση. Έτσι, οι ασθενείς παραμένουν στις κλίνες του Τμήματος, οι κλίνες είναι κατειλημμένες και συνεπώς ασθενείς που αναμένουν για εξέταση παραμένουν έξω από το τμήμα σε πολύωρη αναμονή στη διαλογή».

Καθυστέρηση παρατηρείται επίσης και εξαιτίας του χρόνου που χρειάζεται για να γίνει εκτίμηση των ασθενών που βρίσκονται εντός του Τμήματος από γιατρούς ειδικοτήτων. 

«Οι ασθενείς αναμένουν από νωρίς το βράδυ τον ειδικό γιατρό για εκτίμηση ή εισαγωγή και οι γιατροί έρχονται τις πρωινές ώρες». 

Για τα ιατρεία ταχείας εξυπηρέτησης, οι νοσηλευτές στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «Τα ιατρεία λειτουργούν από γιατρούς του ΤΑΕΠ και ζητούν από τους νοσηλευτές που εργάζονται μέσα στο Τμήμα είτε από το νοσηλευτή διαλογής, να κάνει νοσηλευτικές παρεμβάσεις αφήνοντας τα καθήκοντα τα οποία έχει καθορίσει ο υπεύθυνος βάρδιας». 

Έδωσαν απαντήσεις ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, δόθηκαν απαντήσεις από τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ. 

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανέφερε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να στελεχωθούν σωστά με νοσηλευτικό προσωπικό τα ΤΑΕΠ, ενώ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας τόνισε ότι πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση και να επαναξιολογηθεί η κατάσταση σε σχέση με την ένταξη των ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, έκανε λόγο για «κατάχρηση των ΤΑΕΠ από τον κόσμο», σημειώνοντας πως «οι πολίτες δεν έπρεπε να καταλήγουν στα ΤΑΕΠ, αλλά να πηγαίνουν στους προσωπικούς τους γιατρούς».

Αναφέρθηκε επίσης στους εν εξελίξει σχεδιασμούς για τη δημιουργία Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά και γυναικολογικά περιστατικά στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία, ενώ έκανε λόγο για «υπεράνθρωπες προσπάθειες» που γίνονται για μετατροπή της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο της Πάφου σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όταν θα αδειάσει.

Αναφέρθηκε επίσης στο εγχειρίδιο που ετοίμασε ο ΟΚΥπΥ για τα ΤΑΕΠ το οποίο, όπως είπε, θα τεθεί στον διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

39 περιπτώσεις καταγράφουν οι νοσηλευτές

 

Στην επιστολή τους προς τον διευθυντή του νοσηλευτηρίου, οι νοσηλευτές του ΤΑΕΠ Λευκωσίας, καταγράφουν 39 συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών που επισκέφθηκαν το τμήμα από τις 29 Ιουλίου μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2021. 

Ενδεικτικά αναφέρονται: 

– Στις 29 Ιουλίου, ασθενής έκανε την εγγραφή του στι 9:15 το πρωί. Εισήχθη σε θάλαμο στις 21:00. Χρόνος παραμονής στο ΤΑΕΠ 12 ώρες.

– Στις 28 Ιουλίου, ασθενής έκανε την εγγραφή του στο ΤΑΕΠ στις 17:42. Εισήχθη σε θάλαμο, στις 29 Ιουλίου στις 21:00. Χρόνος παραμονής στο ΤΑΕΠ 27 ώρες.  

– Στις 29 Ιουλίου ασθενής έκανε την εγγραφή του στις 11:47 το πρωί. Πήρε εξιτήριο επτά ώρες αργότερα, στις 19:00. 

– Στις 30 Ιουλίου, ασθενής έκανε την εγγραφή του στις 20:55. Εισήχθη σε θάλαμο την 1η Αυγούστου η ώρα 2:00. Χρόνος παραμονής στο ΤΑΕΠ 29 ώρες. 

– Στις 30 Ιουλίου, ασθενής έκανε την εγγραφή του στις 17:56. Εισήχθη σε θάλαμο την 31η Ιουλίου στις 15:00. Χρόνος παραμονής στο ΤΑΕΠ 21 ώρες. 

– Στις 30 Ιουλίου ασθενής έκανε την εγγραφή του στις 20:47. Εισήχθη σε θάλαμο την 1η Αυγούστου στις 9:00. Χρόνος αναμονής 34 ώρες. 

– Στις 2 Αυγούστου, ασθενής έκανε την εγγραφή του στις 17:41. Μεταφέρθηκε στο Μακάρειο νοσοκομείο για εκτίμηση από γυναικολόγο και επέστρεψε στο ΤΑΕΠ. Έγινε εισαγωγή από παθολόγους στις 4 Αυγούστου και την ίδια μέρα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε ιδιωτικό νοσοκομείο στις 19:00. Η ταλαιπωρία της ασθενούς μέχρι την εισαγωγή της στο ιδιωτικό νοσοκομείο κράτησε 49 ώρες. 

– Στις 3 Αυγούστου στις 19:10, ο ασθενής έκανε την εγγραφή του στο ΤΑΕΠ. Μεταφέρθηκε με αγορά υπηρεσιών σε ιδιωτικό νοσοκομείο στις 5 Αυγούστου στις 17:00. Χρόνος παραμονής στο ΤΑΕΠ 46 ώρες. 

Πέθανε στην αναμονή

Στις 9 Αυγούστου ασθενής έκανε την εγγραφή του στο ΤΑΕΠ στις 23:27. Στις 10 Αυγούστου και αφού βρισκόταν στο ΤΑΕΠ υπέστη καρδιακή ανακοπή στις 12:30. Έγινε ανάταξη και διασωλήνωση. Ακολούθησε εκτίμηση από καρδιολόγους, χειρουργούς, εντατικολόγους και νεφρολόγους. Αναμενόταν η εισαγωγή του από νεφρολόγους στη ΜΕΘ αλλά δεν υπήρχε κρεβάτι. Πέθανε στο ΤΑΕΠ στις 10 Αυγούστου στις 18:00. Ώρες παραμονής στο ΤΑΕΠ 18 ώρες.