Δεν θα κοπάσει εύκολα ο καβγάς που ξέσπασε τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και γιατρών με φόντο την πρόθεση του ΟΚΥπΥ να προχωρήσει στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αυτό τουλάχιστον καταμαρτυρεί η στάση τόσο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, όσο και του Κλάδου γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, ο οποίος αν και δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί δημόσια φαίνεται να αποδέχεται μεν την απογευματινή εργασία στα νοσηλευτήρια, αλλά κατά τα πρότυπα των σχεδίων υπερωριακής απασχόλησης που εφαρμοζόταν στα κρατινά νοσοκομεία πριν από την έναρξη της πανδημίας. 

Από πλευράς της ΠΑΣΥΚΙ χθες, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Σωτήρης Κούμας, προέβαλε ως επιπρόσθετο επιχείρημα το γεγονός ότι οι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι δημόσιοι υπάλληλοι και εργάζονται με βάση τον νόμο της Δημόσιας Υπηρεσίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει να ληφθούν πρώτα απ’ όλα υπόψη οι υφιστάμενες καταστάσεις. Είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι και υπάρχει ένα ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας το οποίο το προβλέπει ο νόμος και οι κανονισμοί. Καλούμαστε δηλαδή εκ προοιμίου να παρανομήσουμε» και διερωτήθηκε «γιατί ο ΟΚΥπΥ τερμάτισε τα απογευματινά ιατρεία που υπήρχαν πριν την ανάληψη της διαχείρισης των δημόσιων νοσηλευτηρίων από τον ΟΚΥπΥ». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε σχέση με την προειδοποίηση της ΠΑΣΥΚΙ για λήψη μέτρων εξαιτίας της μη υλοποίησης, όπως η Συντεχνία υποστηρίζει, όλων όσων είχαν περιληφθεί στη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2020, ο κ. Κούμας είπε: «δύο είναι τα καίρια σημεία με τα οποία διαφωνούν οι κυβερνητικοί γιατροί», και εξήγησε: «Αυτά αφορούν στο θέμα των δομών οργανογραμμάτων και εκπαίδευσης των γιατρών, όπως και κάποια οικονομικά θέματα. Όλα αυτά που έχουμε συμφωνήσει και τα έχουμε υπογράψει, εκτός από ένα σημείο, τα υπόλοιπα ενώ είχαν καταληκτική ημερομηνία μέχρι το τέλος του Οκτώβρη 2020 δεν έχει επιτευχθεί τίποτε».

Στις τοποθετήσεις του πρόεδρου της ΠΑΣΥΚΙ, απάντησε και χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου. Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα υπερωριακής εργασίας που εφαρμόζονταν μέχρι το 2019, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «επρόκειτο για άλλη φιλοσοφία και ο σκοπός αυτών των προγραμμάτων ήταν διαφορετικός, αλλά και πολύ διαφορετική ήταν η αποζημίωση των γιατρών γιατί τότε κανένας δεν είχε έγνοια για τα έσοδα που θα είχε το υπουργείο Υγείας, για παράδειγμα». Εκείνα τα προγράμματα, είπε, «δεν έχουν συνεχίσει, είναι εξαιτίας της πανδημίας αφού κλείναμε κλίνες, θαλάμους, χειρουργεία, για να εξοικονομήσουμε προσωπικό και να έχουμε κλίνες στη ΜΕΘ και με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε αυτά τα “πιλοτικά” όπως τα ονομάζουν, προγράμματα». 

Ο ΟΚΥπΥ, είπε ο κ. Χαριλάου, «δεν ζητά από τους γιατρούς να δουλέψουν περισσότερες ώρες από ό,τι εργάζονται σήμερα για να λειτουργήσουν τα απογευματινά ιατρεία. Για αυτό άλλωστε και ετοιμάσαμε ειδικό σχέδιο το οποίο και θα θέσουμε στη συνέχεια ενώπιον των Συντεχνιών για να διαβουλευθούμε μαζί τους και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ μας και μετά να προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε εφαρμογή».