Ασθενείς με λευχαιμία υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη θεραπεία τους, άλλοι δεν την άρχισαν καν και ορισμένοι βρίσκονται στην αναμονή λόγω έλλειψης που παρατηρείται σε δύο συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα. 

Την ίδια ώρα, οι ασθενείς, μεταξύ των οποίων και παιδιά που λαμβάνουν εξειδικευμένα ενέσιμα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του πόνου, κατά διαστήματα δεν έχουν στη διάθεσή τους τα φάρμακα που χρειάζονται, ενώ οι θαλασσαιμικοί περιμένουν εναγωνίως την ένταξη των νέων καινοτόμων θεραπειών οι οποίες θα τους απαλλάξουν από τις επιπτώσεις των παλαιότερων θεραπειών στην υγεία τους και στην ποιότητα ζωής τους. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο περίμενε χρόνιοι ασθενείς για δωρεάν τεστ

Κακός προγραμματισμός, καθυστέρηση στην προώθηση της διαδικασίας ένταξης φαρμάκων στο ΓεΣΥ, καθυστέρηση στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εξασφάλισης φαρμάκων, αδυναμία φαρμακοβιομηχανιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία διεθνώς. 

Δυστυχώς, ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, «υποχρεωνόμαστε να απευθυνόμαστε στον ίδιο τον υπουργό Υγείας για θέματα τα οποία δεν έπρεπε καν να υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή ως Ομοσπονδία έχουμε ενημερωθεί για διάφορες περιπτώσεις ασθενών που ταλαιπωρούνται λόγω κακού προγραμματισμού ή και συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και φορέων», πρόσθεσε. 

Συγκεκριμένα, είπε, «παρατηρείται έλλειψη σε φάρμακα για ασθενείς με λευχαιμία με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να αρχίσουν θεραπείες τους, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν υποχρεωθεί να διακόψουν τη θεραπεία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται». 

«Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο ένα σύστημα υγείας να μην μπορεί να εξασφαλίζει ικανοποιητικά αποθέματα φαρμάκων γενικά, αλλά ειδικότερα να μην μπορεί να εξασφαλίζει αποθέματα τέτοιων φαρμάκων τα οποία αφορούν στον καρκίνο και εκτός των άλλων γνωρίζουμε ότι δεν είναι καν ακριβά», είπε ο κ. Λαμπριανίδης. Συνεχίζοντας ανέφερε πως «ακόμα και σε περίπτωση που λόγω της πανδημίας τα εργοστάσια είτε παράγουν λιγότερες ποσότητες είτε παγκόσμια υπάρχουν ελλείψεις, κάποιοι πρέπει να έχουν την ευελιξία να κινητοποιηθούν για να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται οι ασθενείς μας στην Κύπρο». 

Για την περίπτωση των σκευασμάτων τα οποία έχουν φέρει σε δύσκολη θέση γιατρούς και ασθενείς των αιματολογικών κλινικών, ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι «όπως έχουμε ενημερωθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, για το ένα από τα δύο φάρμακα ο προσφοροδότης καθυστερεί να παραδώσει τις ποσότητες που έχουν παραγγελθεί, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν ποσότητες για να διατεθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία. Ενημερωθήκαμε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες για να εντοπιστούν κάποιες ποσότητες οι οποίες πιθανόν να είναι διαθέσιμες σε άλλες χώρες της Ευρώπης». 

Για το δεύτερο σκεύασμα «η ενημέρωση, που είχαμε, αναφέρει ότι προκηρύχθηκε η σχετική προσφορά αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους τοπικούς εισαγωγείς/αντιπροσώπους. Για την περίπτωση αυτή, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες από το υπουργείο Υγείας για να εξασφαλιστούν ποσότητες μέσω των πρεσβειών μας σε άλλες χώρες». 

Για την ΟΣΑΚ, είπε ο κ. Λαμπριανίδης, «σημασία έχει να έχουν τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς τη στιγμή που τα χρειάζονται και οποιαδήποτε υπηρεσία έχει την ευθύνη πρέπει έγκαιρα να προλαμβάνει τέτοιες ελλείψεις, ειδικά σε αυτού του χαρακτήρα φάρμακα, και αν χρειάζεται να δημιουργηθεί άλλο τμήμα που θα έχει ευθύνη για έγκαιρη προμήθεια φαρμάκων που χρειαζόμαστε στη χώρα μας, ας το δημιουργήσουμε, αρκεί να λυθεί το πρόβλημα που παρουσιάζεται συχνά σε πολλές περιπτώσεις». 

«Είναι θέμα προγραμματισμού από τους λειτουργούς που έχουν την ευθύνη στον ΟΑΥ, και δεν είναι θέμα προϋπολογισμού και κονδυλίων, τα οποία υπάρχουν», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός  «οφείλει να έχει κατάλληλους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους να μπορεί να προμηθεύεται επαρκείς ποσότητες φαρμάκων έγκαιρα. Σκοπός δεν είναι να πανικοβάλουμε ασθενείς αλλά να πιέσουμε για να βρεθούν λύσεις και αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε την παρέμβαση του υπουργού Υγείας για κάτι που δεν θα έπρεπε και είναι λυπηρό συχνά να αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε υπουργούς για να επιλύσουν ζητήματα τα οποία μπορούν να τύχουν διαχείρισης σε πιο χαμηλό επίπεδο».

Μετά τις διαμαρτυρίες των οργανωμένων ασθενών, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, συγκάλεσε σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να αξιολογηθούν εκ νέου οι διαδικασίες και να δρομολογηθούν λύσεις. 

Καθυστέρηση στην ένταξη καινοτόμων θεραπειών και άλλων σκευασμάτων στο ΓεΣΥ

Χωρίς πρόσβαση σε θεραπείες, οι οποίες μπορούν να φέρουν σοβαρές βελτιώσεις στην υγεία αλλά και στην ποιότητα ζωής τους, παραμένουν οι θαλασσαιμικοί. 

Η διαθεσιμότητα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σκευασμάτων τα οποία στην περίπτωση των θαλασσαιμικών αποτελούν μέρος της θεραπείας τους, βρίσκεται υπό μελέτη εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ πρόβλημα έχει προκύψει και με τη διαθεσιμότητα φαρμάκου αποσιδήρωσης σε συγκεκριμένη δοσολογία (1000mg) το οποίο βελτιώνει την συμμόρφωση και ελαττώνει τις παρενέργειες, αλλά και σε κάποια από τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται.

Σημαντικότερο το γεγονός ότι οι θαλασσαιμικοί στην Κύπρο, δεν έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα που έχουν ήδη εξασφαλίσει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη αλλά δεν έχουν ακόμα, ενταχθεί στο ΓεΣΥ παρά το γεγονός ότι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής κάποιων θαλασσαιμικών.

Αναφέρεται ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό των μεγάλων σε ηλικία θαλασσαιμικών, έχουν παρατηρηθεί σημαντικές παρενέργειες από την παραδοσιακή φαρμακευτική τους αγωγή (απώλεια ακοής, απώλεια όρασης, οστεοπόρωση, αρθριτικοί πόνοι, δυσπλασίες, πνευμονική υπέρταση κ.λπ.) γι’ αυτό και ο Αντιαναιμικός Σύνδεσμος, τονίζει την ανάγκη για όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών αυτών «από μια πολυθεματική ομάδα ειδικών, σε καλά στελεχωμένες κλινικές με καθολική πρόσβαση σε όλα τα φαρμακευτικά και άλλα σκευάσματα τα οποία χρειάζονται αλλά και σε υψηλής ποιότητας ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα».

Ελλείψεις και σε άλλα φάρμακα 

Σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, ελλείψεις παρατηρούνται αυτή τη στιγμή και σε άλλα δύο εξειδικευμένα σκευάσματα. Αφορούν ασθενείς μεταξύ των οποίων και παιδιά που λαμβάνουν ενέσιμα φάρμακα για αντιμετώπιση του πόνου αφού οι από του στόματος θεραπείες τους προκαλούν σοβαρές παρενέργειες, δεν εξυπηρετούνται απρόσκοπτα αφού λόγω διαδικασιών πολύ συχνά παρατηρούνται ελλείψεις. Τα φάρμακα αυτά αφορούν κυρίως ασθενείς με καρκίνο, ρευματοπάθειες, σοβαρές γαστρεντερολογικές παθήσεις κ.λπ. 

Οι ελλείψεις που συχνά παρατηρούνται στην περίπτωση αυτή, αποδίδονται από την ΟΣΑΚ σε κακό προγραμματισμό και καθυστέρηση στις διαδικασίες που ακολουθούνται τόσο από τον ΟΑΥ, όσο και από το υπουργείο Υγείας.