Της Ελένης Μπότα
Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας καθώς και η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών αποτελούν τους επόμενους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ με τις διαγωνιστικές διαδικασίες να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Αναφορικά με τα λιμάνια στόχος του Ταμείου είναι οι διαγωνισμοί για την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα να έχουν δοθεί δεσμευτικές προσφορές μέχρι το τέλος του έτους και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 για αυτό της Ηγουμενίτσας.
Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στην β΄φάση και αφορά την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας “Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης”. Ήδη έχουν προκριθεί 4 σχήματα
-QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
-Κοινοπραξία CAMERON S.A – GOLDAIR CARGO AE – BOLLORE AFRICA LOGISTICS
-Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ
Για το λιμάνι της Καβάλας που αφορά στην υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του “Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.”, το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκρίνει στην Β` φάση τα εξής σχήματα:
-QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
-Ένωση Εταιρειών IMERYS GREECE SA, GOLDAIR CARGO AE & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ABEE
-Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP- EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ
Όσον αφορά το διαγωνισμό για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχουν προεπιλεγεί (και περνούν στην β΄φάση) τα εξής επενδυτικά σχήματα:
-ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
-PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LTD
-QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
-ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ
-ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ARCHIRODON GROUP N.V.- ANEK & ΟΜΙΛΟΣ TRIDENT HELLAS
-ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε.
-ΟΛΘ ΑΕ
Υπενθυμίζεται ότι στον ΟΛΗΓ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων.
Ιαματικός τουρισμός
Την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών αρχής, στο πλαίσιο των αυξημένου ενδιαφέροντος για τον ιαματικό τουρισμό στην χώρα μας, προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ.
Ως εκ τούτου μέσα στους επόμενους μήνες δρομολογούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαγωνισμοί για τις ιαματικές πηγές των Καμμένων Βούρλων και της Αιδηψού.
Ιαματική Πηγή Καμμένων Βούρλων
Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου είναι 474 στρέμματα. Εντός του ακινήτου λειτουργεί σύγχρονη πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 5αστέρων με κέντρο Wellness & SPA και υδροθεραπευτήριο τροφοδοτούμενα από Ιαματικές Πηγές, για τις οποίες προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής και άλλα σημαντικά κτίρια (Ξενοδοχείο Ράδιο και Θρόνιο και υδροθεραπευτήριο Ασκληπιός), στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα.
Για το ακίνητο αναμένεται η έγκριση για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), ώστε να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
Ιαματική πηγή Αιδηψού
Το ακίνητο έχει έκταση 22 στρεμμάτων. Εντός του ακινήτου υπάρχει ένα υδροθεραπευτήριο κατασκευασμένο το 1985 και ένα παλαιότερο αναγνωρισμένο ως νεώτερο μνημείο (Άγιοι Ανάργυροι), με συνολική δόμηση που ανέρχεται σε 9.000 τ.μ.Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011 με την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ που θα προβλέπει την ανακαίνιση και επέκταση του νέου Υδροθεραπευτηρίου με σκοπό τη ανάπτυξη συμπληρωματικών εκμεταλλεύσεων και την ανακαίνιση του παλαιού Υδροθεραπευτηρίου σε συνδυασμό, ενδεχόμενα, και με την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 5*.