«Εμείς ερχόμαστε ειρηνικά αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε τα αυτονόητα ως Ευρωπαίοι πολίτες», είπε ο Κλεάνθης Ερωτοκρίτου απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους Ελληνοκύπριους προσκυνητές στο εκκλησάκι και στη σπηλιά του Αγίου Φανουρίου στη βραχώδη παραλία του κατεχόμενου Αγίου Γεωργίου Κερύνειας. Μιλούσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 27ης Αυγούστου 2021 ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου εκ μέρους της Ιστορικής και Θρησκευτικής Κίνησης «Άγιος Φανούριος Κερύνειας» που οργάνωσε για ακόμα μια χρονιά το προσκύνημα αυτό, αμέσως μετά την παράκληση που τέλεσε στον χώρο έξω από το ξωκλήσι ο πατήρ Πέτρος Ανδρέου ιερέας στην μητρόπολη Λεμεσού.

Παρούσα στην εκδήλωση, που έγινε κάτω από στενή και αδιάκριτη παρακολούθηση αστυνομικών του ψευδοκράτους ήταν και η βουλευτής ΔΗΣΥ Κερύνειας, Ρίτα Σούπερμαν, που επίσης πήρε τον λόγο διαβεβαιώνοντας ότι «ο αγώνας είναι για όλους και πραγματικά πιστεύω ότι όπως πρέπει κι όπως αρμόζει δεν θα ξεχάσουμε την Κερύνεια μας και γι’ αυτήν θ’ αγωνιστούμε όλοι μαζί. Χαίρομαι – τόνισε – που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας και πραγματικά είναι πολύ συγκινητικό για μένα. Δεν έχω ετοιμάσει κάποια ομιλία, προτιμώ να μιλώ από καρδιάς… θυμάμαι ερχόμουν σε αυτό το μέρος όταν ήμουν μικρή, αφού μας έφερνε η μητέρα μας σε αυτή τη μικρή σπηλιά του Αγίου Φανουρίου κι έμειναν αυτές οι επισκέψεις αποτυπωμένες στη μνήμη μου… είναι από τις λίγες θύμησες που έχω από την Κερύνεια… νιώθω ότι ξαναρχίζω από την αρχή, είμαι πάντα δίπλα σας…».

 

 

 

Επίσκεψη στην Κερύνεια και τα χωριά της

Σημειώνουμε ότι τους προσκυνητές, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και κάποιοι νέοι γεννημένοι μετά την τουρκική εισβολή μετέφεραν όπως πάντα λεωφορεία της εταιρείας «Λάμπουσα» από τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, ενώ μερικοί μετέβησαν στην περιοχή με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι οργανωτές της εκδήλωσης, «με κατανυκτική ευλάβεια και συγκίνηση προσέγγισαν τη βραχώδη παραλιακή τοποθεσία όπου βρίσκεται η σπηλιά και το άσπρο ξωκλήσι του Αγίου μεταφέροντας κεριά, εικόνες και τις καθιερωμένες από το έθιμο φανουρόπιτες.

Η εκδήλωση όπως πάντα ήταν σεμνή: Προσευχές, κεριά και μοίρασμα της φανουρόπιτας. Στις 6 το απόγευμα ο ιερέας τέλεσε παράκληση στο χώρο έξω από το εκκλησάκι μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών και έψαλλαν τα απολυτίκια των Αγίων Φανουρίου και Γεωργίου και όλοι μαζί τον Ακάθιστο Ύμνο. Δυστυχώς, η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με κάποιο αίσθημα ανασφάλειας. Ας σημειωθεί ότι το εκκλησάκι εδώ και αρκετά χρόνια μετατράπηκε σε γκαλερί και απαγορεύεται η χρήση του από τους πιστούς οι οποίοι τελούν δέηση έξω από αυτό.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι προσκυνητές χωρίστηκαν σε ομάδες και επισκέφθηκαν τα πανέμορφα  χωριά  Άγιος Γεώργιος και  Πέλλα-Πάις, τους δήμους Καραβά και Λαπήθου και το κατεχόμενο γραφικό λιμανάκι της Κερύνειας. Ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά ένιωσαν οι προσκυνητές  που αντίκρισαν για πρώτη φορά τη βυζαντινή μονή της Αχειροποιήτου στον Καραβά που τώρα είναι τουρκικό στρατόπεδο. Οι προσκυνητές, παρ ’όλη την αχρείαστη ταλαιπωρία στο οδόφραγμα, την αφόρητη ζέστη και την υγρασία, κατασυγκινημένοι και με ανάμεικτα αισθήματα επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές αργά το βράδυ.  Ιδιαίτερα οι νέοι ήταν συγκινημένοι που τους δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούν τη γη των παππούδων και πατέρων τους και επέστρεψαν με ένα μεγάλο «γιατί» στο μυαλό και τη ψυχή τους, ενώ οι παλαιότεροι αναπόλησαν τις όμορφες καλές μέρες.

Οι οργανωτές με παλαιότερη επιστολή ζητούν όπως η σπηλιά και το εκκλησάκι τεθούν άμεσα υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει με άλλα κατεχόμενα θρησκευτικά μνημεία μας. Η Κίνηση ευχαριστεί την εταιρεία «Λάμπουσα» για τη συνεργασία και για τα δωρεάν εισιτήρια που προσφέρθηκαν σε άπορους νέους. Τέτοιου είδους μαζικές συνάξεις αφυπνίζουν και συντηρούν άσβεστη τη μνήμη και ενδυναμώνουν τον πόθο για επιστροφή στην πατρώα γη. Παράλληλα, η μαζική συμμετοχή φανερώνει την  αποφασιστικότητα των προσφύγων να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα. Αυτά τα προσκυνήματα πραγματοποιούνται για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι από πού ερχόμαστε και προς τα πού πρέπει να πάμε. Η Κίνηση διευκρινίζει ότι παραμένει υπεράνω πολιτικών κομμάτων και δεν χρηματοδοτείται από κανένα».  

Το πρόγραμμα «Κερύνεια -Νόστος» και οι άξονες του

«Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που θεωρείται θαυματουργός και η  παραπλήσια σπηλιά του Αγίου αποτελούν ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στην γενική προσπάθεια για επιστροφή του ελληνοκυπριακού στοιχείου στην επαρχία Κερύνειας», αναφέρει σε σημείωμα του για τον «Φ» ο δήμαρχος Κερύνειας την περίοδο 2012-2016, Γλαύκος Καριόλου, που ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση όπως κάθε χρόνο.

Προσθέτει τα εξής ο κ. Καριόλου: «Είμαι όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνοι ενάντια στη διχοτόμηση, ενάντια στα σχέδια της Τουρκίας για διχοτόμηση και μετά κατάληψη του υπόλοιπου ή την ηγεμονία του υπόλοιπου νησιού.

Επομένως η θάλασσα, τα βράχια, τα οστά, το εκκλησάκι, το σπήλαιο και οι απέναντι χιονισμένες κορυφογραμμές της Καραμανιάς σε ύψος πάνω από 2.000 μέτρα στα 120 χιλιόμετρα βόρεια μακριά, ήταν και παραμένουν στοιχεία στο πρόγραμμα “Κυρηνείας Νόστος” που γενικά προωθεί συμφωνεί και πρέπει να δρα παράλληλα με κάθε πρόγραμμα που λειτουργεί με το δόγμα “από κάτω προς το πάνω” ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με το άλλο δόγμα “από πάνω προς το κάτω” υπονοώντας δηλαδή ότι όλοι εμείς θα παρακολουθούμε άπραγοι στους καναπέδες μας και θα περιμένουμε τους “πάνω” (τους ηγέτες)  να μας φέρουν μια λύση του κυπριακού και εμείς απλώς να πάμε στις κάλπες με ένα “ναι” και ένα “όχι”… Ο Άγιος Φανούριος μας φανέρωσε το πανάρχαιο “συν Αθηνά και χείρα κίνει”, δηλαδή για να μπορέσει η επαρχία Κερύνειας και ολόκληρη η κατεχόμενη Κύπρος να ελευθερωθεί από την Τουρκία και τα σχέδια της, δεν πρέπει ο αγώνας να είναι αποκλειστικά μόνο από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από τις ηγεσίες μόνο, αλλά παράλληλα να γίνεται φοβερή προσπάθεια και πρακτική δουλειά “από κάτω προς τα πάνω” δηλαδή πράξεις, ενέργειες, δράσεις από εμάς, τα απλά δηλαδή άτομα, τους απλούς πολίτες, ομάδες πολιτών από μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.λπ.

Όπως λέμε στο πρόγραμμα “Κυρηνείας Νόστος”, κάποιες δράσεις έχουν στόχο την εδαφική αναγνώριση σε αποστολές κυρίως από τους νέους μας και κάποιες άλλες την γνωριμία και δράση μαζί με σύμμαχους Τουρκοκύπριους, δηλαδή Τουρκοκύπριους που αναγνωρίζουν πλήρως  την κατοχή και σκλαβιά από την Τουρκία και ζητούν ελευθερία της Κύπρου από την Τουρκία, αλλά ζητούν και πλήρη ισότητα με τους Ελληνοκύπριους.

Οι δράσεις του “Κυρηνείας Νόστος” περιστρέφονται συνήθως γύρω από αυτούς τους δύο άξονες, δηλαδή αποστολές αναγνώρισης εδάφους (εκκλησίες, μνημεία, σπίτια, σημεία ταφής αγνοουμένων μας, ιδιωτικές περιουσίες, νέα έργα και παρεμβάσεις στο περιβάλλον κλπ)  και επίσης αποστολές σύνδεσης-συνεργασίας με σωστούς Τουρκοκύπριους (κοινές διαλέξεις, κοινές πεζοπορίες, κοινές ποδηλασίες, συναντήσεις με μικτά ζευγάρια και μικτές οικογένειες, εκμάθηση Τουρκικής, βοήθεια σε επαναρίζωμα συνεπαρχιωτών στα χωριά τους και εκατοντάδες άλλες δράσεις.

Πάντα όλες αυτές οι πολύ μικρές και αόρατες δράσεις ξεκινούν από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων και καταλήγουν σε ένα ωκεανό πολύτιμων πληροφοριών, έχοντας πάντα σαν στόχο την απαλλαγή από την Τουρκία και την επανένωση του τόπου μας μαζί με όλα τα παρεμφερή.

Ο Άγιος Φανούριος και το φοβερά δύσκολο μονοπάτι που μας “φανερώνει” κάθε χρόνο ή πιο σωστά κάθε φορά, (γιατί δεν πάμε εκεί μόνο μια φορά τον χρόνο!), μας βοηθά τουλάχιστον ψυχολογικά να κρατούμε τις ελπίδες μας ζωντανές και  προπάντων να έχουμε την συνείδηση μας κάπως ικανοποιημένη με το ότι βάζουμε και εμείς ένα λιλιπούτιο λιθαράκι στην απελευθέρωση και επανένωση και ότι δουλεύουμε και ΔΕΝ καθόμαστε!».