Οι καταστροφικές πυρκαγιές ως επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής οδηγούν την Κυβέρνηση σε μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν εν τη γενέσει τους αλλά και να αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι ποινές για όσους κακόβουλα καταστρέφουν το περιβάλλον.
Προς τον σκοπό αυτό ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ετοίμασε εισήγηση για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα προς επιβολή μέχρι και ισόβιας φυλάκισης για τις δασικές πυρκαγιές που τίθενται κακόβουλα. Ο Κώστας Καδής, σε συνέντευξη στον «Φ», αναφέρεται στις προκλήσεις που έχει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της επιδείνωσης των δασικών πυρκαγιών, για την προσαρμογή της Κύπρου στα νέα δεδομένα, και απαντά στις επικρίσεις για υποστελέχωση του Τμήματος Δασών. Ο υπουργός απαντά ακόμη και στις κριτικές ότι μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά γίνονται οι εισηγήσεις και αποφάσεις αλλά στη συνέχεια ξεχνιούνται.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
-Το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Μεσόγειο αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έχουμε ετοιμαστεί κατάλληλα για να ανταποκριθούμε στη μεγάλη αυτή πρόκληση;
-Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα. Τόσο στην περίπτωση της Κύπρου όσο και της ευρύτερης περιοχής της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, η αύξηση της συχνότητας και εξάπλωσης πυρκαγιών τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται στα νέα δεδομένα που φέρνουν δύο βασικοί παράγοντες: η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η κλιματική αλλαγή.
-Πώς επηρεάζουν οι παράγοντες αυτοί τις πυρκαγιές;
-Με την εγκατάλειψη της υπαίθρου, στις εκτάσεις που παύουν να χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς, αναπτύσσεται σταδιακά πυκνή δασική βλάστηση. Συνεπώς, οι εκτάσεις αυτές παύουν να αποτελούν φυσικό εμπόδιο για την επέκταση της πυρκαγιάς. Αντίθετα, αποτελούν ένα από τα καλύτερα περιβάλλοντα για εκδήλωση και επέκταση της πυρκαγιάς, αφού εδώ συσσωρεύεται μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης.
Από την άλλη, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον πλανήτη είναι πλέον αδιαμφισβήτητο και η σοβαρότητα του προβλήματος κυμαίνεται ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη. Η δική μας περιοχή, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα «θερμά σημεία» ολόκληρου του πλανήτη. Η βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα τα δασικά οικοσυστήματα δέχονται σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, αφού τα τελευταία χρόνια διαφοροποιούνται με ασυνήθιστα ταχείς ρυθμούς οι συνθήκες μέσα στις οποίες είναι προσαρμοσμένα. Ως αποτέλεσμα της αυξημένης συχνότητας και έντασης των ανομβριών και των καυσώνων, αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των μεγάλων καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα τα δασικά οικοσυστήματα να μην μπορούν να ανακάμψουν με τους μηχανισμούς που ήταν προσαρμοσμένα και να υποβαθμίζονται.
-Πώς προσαρμόζεται η Κύπρος στα νέα αυτά δεδομένα;
-Για την αντιμετώπιση του πολύπλοκου προβλήματος των δασικών πυρκαγιών έχουμε διαμορφώσει με την ηγεσία του Τμήματος Δασών και εφαρμόζουμε συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο, που επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες: την πρόληψη, την ετοιμότητα και την καταστολή. Το σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών δεν μπορεί να επικεντρώνεται μόνο σε έναν από τους τρεις πυλώνες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνεται προτεραιότητα στην καταστολή. Γίνονται τεράστιες επενδύσεις σε πτητικά μέσα. Όμως, τα πτητικά μέσα, όσο σύγχρονα ή μεγάλα και αν είναι, δεν μπορούν από μόνα τους να κατασβέσουν μια πυρκαγιά. Αυτό το έχουμε δει στην Ελλάδα, στην Ιταλία, ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία, όπου πρόσφατες πυρκαγιές μαίνονταν για εβδομάδες ολόκληρες χωρίς να είναι δυνατή η καταστολή τους.
-Στο επίπεδο της πρόληψης θα έλεγε κανείς ότι υστερούμε στην εφαρμογή αποτρεπτικών ποινών για όσους άθελα ή εσκεμμένα προκαλούν πυρκαγιές.
-Δεν θα διαφωνήσω. Ωστόσο θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι η μη ύπαρξη νομοθεσίας. Έχουμε παραδείγματα υποθέσεων που καταγγέλθηκαν το 2018 και ακόμη δεν έχουν καν φτάσει στο δικαστήριο. Πρέπει να σημειώσω ότι από το 2018 υπάρχει αυστηρότερη εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας -αύξηση τόσο του αριθμού των καταγγελιών όσο και της χρηματικής ποινής στα αδικήματα που μπορούν να συμβιβασθούν εξώδικα- ενώ για πρώτη φορά επιβλήθηκε και το μέγιστο ποσό που προβλέπει η νομοθεσία. Η προσωπική μου εισήγηση ήταν η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για επιβολή μέχρι και ισόβιας φυλάκισης για τις δασικές πυρκαγιές που τίθενται κακόβουλα. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών με τον Γενικό Εισαγγελέα, η οποία θα πραγματοποιηθεί σύντομα, αφού και ο ίδιος εντόπισε αδυναμίες στο όλο σύστημα. Ζητούμενο είναι η άμεση επιβολή αποτρεπτικών ποινών για κάθε ενέργεια που δημιουργεί κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, είτε τελικά προκαλείται πυρκαγιά είτε όχι.
-Τι άλλο μπορεί να γίνει στο επίπεδο της πρόληψης;
-Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση και εξάπλωση μιας δασικής πυρκαγιάς είναι τα μετεωρολογικά δεδομένα, η τοπογραφική διαμόρφωση και η καύσιμη ύλη. Ο μοναδικός παράγοντας επί του οποίου μπορεί προληπτικά να γίνει ανθρώπινη παρέμβαση είναι η καύσιμη ύλη, δηλαδή η νεκρή ή ζωντανή βιομάζα (βλάστηση). Κορυφαία, λοιπόν, προτεραιότητά μας αποτελεί η διαχείριση της βλάστησης. Το Τμήμα Δασών έχει προχωρήσει σε ειδικό σχεδιασμό, επίκεντρο του οποίου είναι η αποτροπή μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών καθώς και η προστασία των κοινοτήτων μέσω της δημιουργίας ενός δακτυλίου προστασίας περιμετρικά των κοινοτήτων για μείωση του κινδύνου επέκτασης των πυρκαγιών εντός των κατοικημένων περιοχών. Μελετούμε επίσης τρόπους διαχείρισης των γεωργικών εκτάσεων που έχουν εγκαταλειφθεί, ακόμα και με την αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
-Η Κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι θυμάται αυτά τα θέματα κάθε φορά που εκδηλώνεται μια μεγάλη πυρκαγιά. Πολλοί σας κατηγορούν ότι δεν υλοποιήσατε όσα σχεδιάστηκαν μετά τις πυρκαγιές στη Σολιά το 2016.
-Θα απαντήσω στο σχόλιό σας παραθέτοντας συγκεκριμένα δεδομένα. Το πρώτο δεδομένο είναι ότι, σε επίπεδο πολιτικής, το θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, κάθε χρόνο, μετά από τις συναντήσεις προετοιμασίας που γίνονται σε επίπεδο υπουργείων, τμημάτων και υπηρεσιών, συγκαλεί, αρκετά πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, σύσκεψη για συζήτηση και παρακολούθηση του επιπέδου ετοιμότητας και οργάνωσής τους για αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Μάλιστα, σε μια από αυτές τις συσκέψεις, με οδηγίες του ίδιου του Προέδρου, λήφθηκαν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις: Πρώτον, οι έμφορτες περιπολίες των δασοπυροσβεστικών πτητικών μέσων και, δεύτερον, η ετοιμασία σχεδίου διαχείρισης της βλάστησης από το Τμήμα Δασών. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των εισηγήσεων και των μέτρων που περιλαμβάνονταν στην Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο μετά την πυρκαγιά στη Σολέα το 2016 είτε έχουν υλοποιηθεί είτε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια, πέρα από τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονταν διαχρονικά, υλοποιούνται πολλές επιπρόσθετες δράσεις, που δεν περιορίζονται στις εισηγήσεις της Ανεξάρτητης Επιτροπής.
-Ποιες θεωρείτε εσείς σημαντικότερες από τις δράσεις που πρότεινε η Ανεξάρτητη Επιτροπή;
-Για τους λόγους που εξήγησα πιο πάνω, θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ετοιμάστηκαν και υλοποιούνται Σχέδια Διαχείρισης της Βλάστησης για αποτροπή μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών καθώς και για προστασία των κοινοτήτων. Εφαρμόζεται, επίσης για πρώτη φορά, Σχέδιο Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατάσβεσης Δασικών Πυρκαγιών, ενώ δημιουργήθηκε και λειτουργεί Γενικό Κέντρο Επιχειρήσεων, καθώς και Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων στις Περιφέρειες. Επιπρόσθετα, ετοιμάστηκε το «Σχέδιο Ήφαιστος» για τη διαχείριση κρίσεων και επικαιροποιήθηκε το «Σχέδιο Ίκαρος» για τον συντονισμό των πτητικών μέσων σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς. Επίσης βελτιώθηκε η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας του κοινού με το Τμήμα Δασών 1407 για αναφορά πυρκαγιών. Ιδιαίτερα σημαντικά θεωρώ ότι είναι τα μέτρα στο επίπεδο της επιφυλακής.
Για πρώτη φορά εφαρμόζεται Σχέδιο Επιφυλακής για την περίοδο μέτριου και χαμηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, τα απογεύματα και κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Το σύστημα επιφυλακής έχει βελτιωθεί με επανακαθορισμό του ρόλου των δασικών υπαλλήλων. Επικεφαλής των δασοπυροσβεστών τόσο κατά την επιφυλακή όσο και κατά την κατάσβεση είναι δασικός υπάλληλος. Δεν στέλνονται πλέον στην πυρκαγιά μόνοι τους οι δασοπυροσβέστες. Ορίζεται επίσης υπάλληλος επιφυλακής με το σύστημα on call και κατά τη διάρκεια της νύκτας, ενώ έχει διευρυνθεί και το ωράριο επιφυλακής των υπαλλήλων, έτσι ώστε να συμπίπτει με το ωράριο των δασοπυροσβεστών. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντική δράση τη γραπτή περιγραφή των καθηκόντων υπαλλήλων και δασοπυροσβεστών. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω βελτιώσεων, η ετήσια δαπάνη για την επιφυλακή αυξήθηκε, από 200.000 ευρώ που ήταν το 2016, σε 750.000 ευρώ.
Ενώπιον Υπουργικού πρόταση για ενίσχυση των πτητικών μέσων
-Πολύς λόγος έχει γίνει για την επάρκεια των πτητικών μέσων και των δυνατοτήτων αεροπυρόσβεσης που διαθέτει η Κύπρος. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί σας για το θέμα αυτό;
-Στον τομέα αυτό υλοποιήθηκαν πλήρως οι συστάσεις της Ανεξάρτητης Επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο μετά τις πυρκαγιές της Σολέας το 2016. Πέρα από την ενίσχυσή μας με δύο επιπρόσθετα πρωτεύοντα πτητικά μέσα, φέτος εγκαινιάστηκε και η Βάση Αεροπυρόσβεσης στο Μάμμαρι, της οποίας η αξία φάνηκε από την πρώτη κιόλας χρονιά αξιοποίησής της. Ωστόσο θεωρούμε ότι η πρόοδος αυτή με βάση τα νέα δεδομένα δεν είναι αρκετή. Ήδη έχει ενταχθεί στα άμεσά μας πλάνα η απόκτηση δύο νέων αεροσκαφών, ενώ έχει ετοιμαστεί πρόταση, στη βάση ειδικής μελέτης από εμπειρογνώμονες της πολιτικής αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, για τη βελτίωση της λειτουργίας της Μονάδας Πτητικών Μέσων. Η πρόταση αυτή προβλέπει ουσιαστική ενίσχυση της Μονάδας σε επίπεδο πτητικών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού και θα τεθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.
-Στις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές γίνεται λόγος για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα στο Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ή ακόμα και για τη δημιουργία ενιαίου συντονιστικού φορέα.
-Στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και είναι βέβαιο ότι χρειάζεται καλός συντονισμός. Για τον σκοπό αυτό, με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, λειτουργεί Μόνιμη Διατμηματική Επιτροπή Αντιμετώπισης Πυρκαγιών. Παρόλο που έχουν ετοιμαστεί πρόσφατα επιχειρησιακά σχέδια που καθορίζουν τους ρόλους και τις αρμοδιότητες της κάθε υπηρεσίας, είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση οποιουδήποτε μέτρου μπορεί να κάνει τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών πιο αποτελεσματικό. Θυμίζω ότι σχετικά πρόσφατα αναθεωρήθηκε και θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή ο χάρτης των περιοχών ευθύνης του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε οι ζώνες ευθύνης των δύο υπηρεσιών να είναι σαφώς οριοθετημένες και επί του εδάφους, ενώ έγινε και προσπάθεια για ανακατανομή των περιοχών για αποτελεσματικότερη επέμβαση. Επίσης ετοιμάστηκε και υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Τμήματος Δασών και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μια ιδέα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, λόγω και της εξειδίκευσης της κάθε υπηρεσίας, είναι η ενίσχυση και ανάληψη εξολοκλήρου της ευθύνης των πυρκαγιών υπαίθρου από το Τμήμα Δασών και ο περιορισμός της ζώνης ευθύνης της Πυροσβεστικής εντός των αστικών και γενικότερα των κατοικημένων περιοχών. Μια τέτοια ρύθμιση εκτιμάται καταρχάς ότι θα έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρους τους ρόλους, θα περιόριζε τα όποια προβλήματα συντονισμού και θα αύξανε την αποτελεσματικότητα και απόδοση του συστήματος.
-Γνωρίζετε το Τμήμα Δασών για πολλά χρόνια. Βλέπετε να διαφοροποιείται ο ρόλος του τα τελευταία χρόνια;
-Η σχέση μου με το Τμήμα Δασών είναι στενή και αδιάκοπη εδώ και πάνω από 30 χρόνια, από την περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων. Προσωπικά θεωρώ το Τμήμα Δασών ως μέρος της ευρύτερης οικογένειάς μου. Το Τμήμα στελεχώνεται από ικανότατα στελέχη. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την εξέλιξη του Τμήματος και την πολυδιάστατη προσφορά του στην προστασία και ορθολογική διαχείριση των δασών μας, ως ενός φυσικού πόρου με τεράστια περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σημασία. Ο ρόλος πλέον που καλείται το Τμήμα να διαδραματίσει διαφοροποιείται και αναβαθμίζεται. Με τις συνεχώς αναδυόμενες προκλήσεις, ιδιαίτερα αυτές της κλιματικής αλλαγής, ο ρόλος του Τμήματος αποκτά κρίσιμη σημασία. Επομένως η συνεχής στήριξη και αναβάθμισή του είναι ύψιστης προτεραιότητας. Κάθε καλόπιστος παρατηρητής πιστεύω ότι μπορεί, με βάση τα όσα έχω αναφέρει, να διακρίνει τη συντεταγμένη προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για υλοποίηση μιας αποτελεσματικής στρατηγικής, τόσο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών όσο και για τη στήριξη του Τμήματος Δασών. Η προσπάθεια αυτή σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχιστεί χωρίς αμφιταλαντεύσεις.
Σχεδιασμοί για περαιτέρω στελέχωση του Τμήματος Δασών
-Γίνεται λόγος για υποστελέχωση του Τμήματος Δασών, καθώς και για μη επαρκή στήριξή του.
-Και στο σημείο αυτό θα απαντήσω με δεδομένα. Ο προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών από το 2016 μέχρι σήμερα αυξήθηκε πέραν του 40%. Πώς είναι δυνατό να μη στηρίζεις ένα Τμήμα του οποίου ο προϋπολογισμός αυξάνεται στον βαθμό αυτό; Τονίζω εμφαντικά ότι οι σχεδιασμοί για την αναβάθμιση του Τμήματος γίνονται σε πλήρη συνεργασία και συνεννόηση με τη Διεύθυνση του Τμήματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε καλύτερη οργάνωση του Κλάδου Πυροπροστασίας. Ο αριθμός των δασοπυροσβεστών αυξήθηκε από 435 σε 464. Γενικότερα, μελετούμε με μεγάλη προσοχή τα θέματα της στελέχωσης του Τμήματος, στη βάση και των νέων αναδυόμενων αναγκών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενώπιον του υπουργείου Οικονομικών συνολική πρόταση για την ενίσχυση της στελέχωσης του Τμήματος, η οποία θα αξιολογηθεί, και είμαι βέβαιος ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν θα επιτευχθεί περαιτέρω ενίσχυση.
-Τι γίνεται στο επίπεδο των υποδομών και του εξοπλισμού;
-Και εδώ η προσπάθεια είναι συνεχής. Κατά την τελευταία τριετία αναβαθμίστηκε ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων με την αντικατάσταση 21 πεπαλαιωμένων οχημάτων. Έχουν αποκτηθεί επίσης 2 προωθητές γαιών και 2 φορτηγά. Συνεχίζουμε επίσης την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Σημαντική αναβάθμιση των υποδομών μας θα επιτευχθεί με την Πρόταση που έχει περιληφθεί στο εγκεκριμένο πλέον Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συμπληρώνεται και από κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού. Πρόκειται για 18 σημαντικές δράσεις ενίσχυσης των υποδομών μας, συνολικού προϋπολογισμού πέραν των 27 εκατομμυρίων ευρώ. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε σοφή τη συμπερίληψη του μέτρου αυτού στο Σχέδιο της Κύπρου. Σημειώνω ότι στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται και δράσεις αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών. Ειδικά για το θέμα της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, η προσπάθειά μας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την υλοποίηση Μνημονίου Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Κύπρου και συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και το Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης. Ο απώτερος στόχος μας είναι, με τη συνεχή αναβάθμιση του Συστήματος Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών, την περαιτέρω εισαγωγή και χρήση σύγχρονων συστημάτων τεχνολογίας και την κατάλληλη στελέχωση και διάταξη των επίγειων δυνάμεων, ο μέγιστος χρόνος της επέμβασης να είναι κατά κανόνα τα δέκα λεπτά.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ
-Η Κυβέρνηση έχει δεχτεί κριτική και για το κλείσιμο του Δασικού Κολεγίου, το οποίο τροφοδοτούσε το Τμήμα Δασών με ικανά στελέχη. Πού βρίσκεται το θέμα του Δασικού Κολεγίου;
-Το Δασικό Κολέγιο όχι μόνο δεν κλείνει αλλά αναβαθμίζεται σε αναγνωρισμένο Ίδρυμα Ανώτερης Εκπαίδευσης. Η αναβάθμισή του αυτή αποσκοπεί πρωτίστως στο να προσφέρει σε όλα τα νεοεισερχόμενα στελέχη του Τμήματος Δασών αναγνωρισμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, προσαρμοσμένο στα καθήκοντα που αναμένεται να αναλάβουν καθώς και στις ιδιαιτερότητες του κυπριακού δασικού οικοσυστήματος. Παράλληλα, το Κολέγιο θα μπορεί να προσφέρει και τριετές αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών, που θα είναι ανάλογο αυτού που προσφερόταν προηγουμένως, αλλά σε αναβαθμισμένη μορφή. Τέλος, το Κολέγιο θα μπορεί να αναπτύσσει δραστηριότητες και να προσφέρει και άλλα προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού.