Σε μία προσπάθεια όπως η 18η Νοεμβρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Παιδιών Ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση – να μην μείνει κενή νοήματος, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία με αποστολή ενημερωτικού εντύπου σχετικά με το Sexting, δηλαδή την αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων ή φωτογραφιών μέσω κινητών τηλεφώνων ή/και διαδικτύου. Το ενημερωτικό αυτό υλικό θα προωθηθεί σε κάθε παιδί της Γ’ τάξης Γυμνασίου, ενώ ήδη βρίσκεται αναρτημένο στο Facebook του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. 

Όπως σημειώνεται σε κείμενο που συνοδεύει την ανάρτηση, «η αποστολή, παραλαβή ή ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν σεξουαλικό ενθουσιασμό από τους/τις έφηβους/ες αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο της σύγχρονης κοινωνίας, συνεπώς η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, όσον αφορά στις συνέπειες και τρόπους αντίδρασης αποτελεί πρωταρχικό στόχο που θα συμβάλει στην προστασία τους». 

Με έξυπνο και ζωντανό τρόπο, με χρωματιστά σκίτσα, το υλικό που θα φτάσει στα χέρια των παιδιών περιγράφει τι είναι το sexting καθώς επίσης και γιατί πρέπει τα παιδιά να το αποφεύγουν. Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται στο υλικό είναι «Θα στεκόσασταν γυμνοί μπροστά απ’ όλους;», θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά αλλά και παράλληλα να τα προβληματίσει, καθώς μία φωτογραφία που τους απεικονίζει γυμνούς δεν σημαίνει ότι δεν θα διαρρεύσει στο διαδίκτυο ή ότι δεν θα βρεθεί στα χέρια και άλλων προσώπων και όχι μόνο στον αρχικό παραλήπτη. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο υλικό, το 40% των εφήβων που έστειλαν σε συγκεκριμένο άτομο ή ανάρτησαν φωτογραφία τους με σεξουαλικό περιεχόμενο σε συγκεκριμένο χώρο, δήλωσαν ότι είδαν τη φωτογραφία στα χέρια τρίτου ατόμου. 

Πέραν όμως από τους κινδύνους και τις παγίδες που κρύβει το sexting μεταξύ παιδιών και εφήβων, στο υλικό της Επιτρόπου γίνεται αναφορά και για τους λόγους για τους οποίους παιδιά και έφηβοι ενδεχομένως να προβαίνουν σε αυτές τις δραστηριότητες. Οι λόγοι που αναφέρονται είναι οι εξής: 

► Επειδή το κάνουν όλοι

► Για να φλερτάρουν

► Για να ανταλλάξουν «προσωπικά σεξουαλικά μηνύματα»

► Για δημοτικότητα ή για να κερδίσουν προσοχή

► Για αστείο

► Για να ντροπιάσουν κάποιον

► Γιατί κάποιο άτομο τα πιέζει ή τα εξαναγκάζει να το κάνουν

► Για να ευχαριστήσουν τον/την σύντροφό τους ή να αποδείξουν τη δέσμευσή τους προς αυτόν/την.

Επίσης, δίνονται και συμβουλές στα παιδιά γιατί πρέπει να σκεφτούν πριν πατήσουν «αποστολή» σε αυτό το σεξουαλικού περιεχόμενου υλικό. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι πρέπει να γνωρίζουν ότι το υλικό μπορεί να φτάσει σε πολλά άτομα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εκβιασμό τους, μπορεί να αποτελέσει παιδικό πορνογραφικό υλικό κάτι το οποίο τιμωρείται με βάση τη νομοθεσία, δεν εξαφανίζεται από το διαδίκτυο και μπορεί να «στοιχειώνει» τα παιδιά χρόνια μετά επηρεάζοντας τη ζωή τους και στο μέλλον.