Μetα. Έπεσε σαν μετεωρίτης η λέξη αλλά δεν προκάλεσε θύματα. Ο Ζούκεμπεργκ έχει κάτι υπό σχεδιασμό στο μυαλό του, αλλά πολλά πολλά δεν λέει. Έτσι η πλειοψηφία, συντριπτική μάλιστα, των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη το ακούει και απλά περιμένει. Τι; Περιμένει σε λίγο καιρό αυτοί που έχουν συλλάβει την ιδέα ενός «μετασύμπαντος» να αρχίσουν να παρουσιάζουν την εφαρμογή του. Και τότε όλοι θα μπούμε σ’ αυτό το μετασύμπαν και θα ζούμε κανονικά αυτό που… είμαστε. Εικόνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Facebook…γίνεται Μeta: «Φυγή προς τα μπρος» με αλλαγή του ονόματος της εταιρείας

Και ο χρόνος σ’ αυτή την εφαρμογή ποιος και πού θα είναι. Ο Πλάτων στον «Τίμαιο», ονομάζει χρόνο, την «κινούμενη εικόνα της ακίνητης αιωνιότητας». Κατανοείτε κάτι; Δύσκολο. Κι όμως ο Ζούκεμπεργκ (δεν ξέρω αν έχει διαβάσει Πλάτωνα) είναι πανέτοιμος αυτή την κινούμενη εικόνα να την κάνει τρόπο της ζωής μας. Όχι πως δεν είναι, αλλά στον τρισδιάστατο κόσμο που ζούμε είναι πολύ δύσκολο να το αντιληφθούμε. Ο Ζούκεμπεργκ είναι ο πρώτος δεσμώτης που λύνεται στο σπήλαιο ή αυτός που τον απελευθερώνει. Η συζήτηση μπορεί να αρχίσει και να κρατήσει για πάντα. Άλλωστε ο χρόνος της αιωνιότητας είναι ακίνητος! Και φυσικά ανίκητος…

Τέλος του διαδικτύου

Υπάρχουν ήδη πάρα πολλές προσεγγίσεις για το Metaverse: Κάποιοι αρκετά ψαγμένοι βλέπουν το τέλος του διαδικτύου. Άλλοι τρομάζουν κι άλλοι αναμένουν με ενθουσιασμό. Όμως τι μας αναμένει, ελάχιστοι υποψιάζονται και πολύ πιο λίγοι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν το «μετασύμπαν» με ενθουσιασμό.

Ο Γιάννης Αρσακιάν, γράφει στην ιστοσελίδα του Antifono.gr για τις απανωτές μεταμορφώσεις που αναμένεται να συμβούν στον κόσμο μας (όπως τον βλέπουμε) τώρα και πώς θα είναι metα. «Στις 28 Οκτωβρίου, λίγους μήνες πριν από την ενηλικίωσή του, το Facebook επιβεβαίωσε τις φήμες περί νέου ονόματος της εταιρείας, διά στόματος του CEO του, Mark Zuckerberg. Πλέον, το Facebook ονομάζεται Meta και για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, η αλλαγή του ονόματος αφορά την ίδια την εταιρεία και όχι τη γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Το Meta ήρθε σε μία περίοδο βεβαρημένου ”ποινικού μητρώου” για την εταιρεία, καθώς ολοένα αυξάνονται οι καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία της, τη λογοκρισία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την εμπλοκή της σε μία σειρά από πολιτικά ζητήματα, όπως ήταν οι αμερικανικές εκλογές. Πολλοί έσπευσαν να αναφέρουν πως με το νέο του όνομα το Facebook επιχειρεί να αποφύγει να λογοδοτήσει για τα προβλήματα και τις κατηγορίες που του προσάπτονται όλο το προηγούμενο διάστημα. Το όλο ζήτημα όμως έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και ξεφεύγει από το χρονικό πλαίσιο των τελευταίων μηνών, ακόμα και του τελευταίου έτους». 

Τι ακριβώς όμως σημαίνει το Meta;

Το Meta προέρχεται από την ευρύτερη ιδέα του «Metaverse» ενός ψηφιακού σύμπαντος, όπου ο χρήστης θα μπορεί να εισέρχεται σε μία εικονική πραγματικότητα και μέσω αυτής να επικοινωνεί, να ψυχαγωγείται, να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες και να εργάζεται. 

Ψηφιακό μάτριξ

Η ιδέα του ανθρώπου να εισέρχεται σε ένα ψηφιακό μάτριξ, σιγοβράζει και προκαλεί δέος ήδη από τον 20ό αιώνα. Χρειάστηκαν όμως κάποιες δεκαετίες για να γίνει πραγματικότητα και όταν πλέον δόθηκε η δυνατότητα να διατεθεί η συγκεκριμένη τεχνολογική καινοτομία στην αγορά, η αλήθεια είναι πως δεν εντυπωσίασε. Πέραν της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών, η επίτευξη αυτού που υπόσχεται το πλέον meta, απαιτεί όχι μόνο γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR), αλλά και τη δυνατότητα της ζωντανής σύνδεσης και αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα ή ψηφιακά αντικείμενα. Αυτή η ανάγκη με τη σειρά της χρειάζεται τρία πράγματα: αρκετά αναβαθμισμένο hardware, υψηλές ταχύτητες για τη μεταφορά τεράστιων πακέτων δεδομένων και τέλος μία μαζική αγορά έτοιμη να καταναλώσει αυτά τα προϊόντα. Η βάση για όλα αυτά υπάρχει ήδη, αν σκεφτεί κανείς πως τα AR βρίσκονται ήδη στο εμπόριο, το καταναλωτικό τους κοινό διευρύνεται και οι ταχύτητες 5G επελαύνουν. 

Παρόλα αυτά, για να καταφέρει μία τέτοια τεχνολογική καινοτομία να πάρει τα μαζικά χαρακτηριστικά και να ανοίξει μία νέα πόρτα στην παγκόσμια αγορά, θα χρειαστεί κάποιος καιρός ακόμα. Στα γραφεία του Meta το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και επενδύουν ήδη αρκετά χρόνια, άλλωστε δεν είναι τυχαία τα υψηλά ποσά που σπαταλάει ο τεχνολογικός κολοσσός και η απασχόληση περίπου του 20% του προσωπικού για την Oculus, μία εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στα AR και η Facebook την αγόρασε το 2014 για 2 δισεκατομμύρια δολάρια. 

10.000 θέσεις εργασίας

Η ηγεμονία όμως δεν αφορά μονάχα τον ανταγωνισμό μεταξύ των άλλων κολοσσών, όπως η Apple, η Google, η Microsoft κ.λπ. αλλά και τη γεωπολιτική σκακιέρα. Για τις ΗΠΑ ένα εγχείρημα όπως το Metaverse, θα μπορούσε να τους δώσει μία τεχνολογική ρεβάνς απέναντι στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη Κίνα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι 10.000 θέσεις εργασίας που υπόσχεται ο Zuckerberg στην ΕΕ. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ συμμαχούν με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, για να διεκδικήσουν την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία τους. Βέβαια, την τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο, θυσιάστηκαν τα ψηφιακά δικαιώματα δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ποιο θα μπορούσε να είναι λοιπόν το κοινωνικό κόστος του Metaverse;

Για να γίνει το Metaverse πραγματικότητα, θα χρειαστεί να εισέλθουν στο πεδίο και άλλες εταιρείες, καθώς το Meta, παρά τη δυναμική του, δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει. Στην ουσία λοιπόν θα χρειαστεί ένα ολόκληρο σύμπλεγμα εταιρειών και το Meta ελπίζει να είναι ο ηγέτης όλων αυτών. Όσον αφορά την κοινωνική πτυχή του Metaverse, αυτό θα απαιτήσει τεράστια ποσά από συμπεριφορικά δεδομένα και αλγορίθμους με πολύ υψηλές υπολογιστικές δυνατότητες, που θα κάνουν τις υπάρχουσες ανάγκες να μοιάζουν μηδαμινές. Για να αυξήσει το Meta τα κέρδη του και να  συγκρατήσουν οι ΗΠΑ την ηγεμονία τους, δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν καταπατήσουν ξανά τα ψηφιακά δικαιώματα και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, αυτή τη φορά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Η σοκολάτα στη διαφήμιση

Στον περίφημο «μύθο του σπηλαίου» στο 6o βιβλίο της Πολιτείας του Πλάτωνα δεν είναι λίγοι αυτοί που «το είδαν» να εφαρμόζεται στις ταινίες «MATRIX». Οι άνθρωποι εκεί βρίσκονται φυλακισμένοι από τα γεννοφάσκια τους και το μόνο που μπορούν να αντιληφθούν ως πραγματικότητα είναι οι σκιές που προβάλλονται στον τοίχο μπροστά τους. Δεν αντιλαμβάνονται τίποτε άλλο, αφού τα αντικείμενα που περνάνε από πίσω τους φωτίζονται από το φως μιας φωτιάς ακόμα πιο πίσω τους. Όλα εμφανίζονται στον τοίχο του σπηλαίου. Πολλοί είδαν στην αλληγορία αυτή του Πλάτωνα και την εφεύρεση του κινηματογράφου αλλά και της τηλεόρασης. Είμαστε όπως τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μιας σοκολάτας στη διαφήμιση της τηλεόρασης από την ίδια τη σοκολάτα (αφού δεν την είδαν ποτέ τους). Το Metaverse είναι ακόμα μια απόδειξη του πλασματικού κόσμου των αισθήσεων που για χιλιάδες τώρα χρόνια «αντιπαλεύεται» τον νοητό κόσμο. Όπως και να έχει το μετασύμπαν θα είναι συναρπαστικά ενδιαφέρον»