Κουρού – γαλλική Γουιάνα – Αποστολή «Φιλελεύθερος» Πέτρος Θεοχαρίδης
Απόλυτα ανταποκρίνεται σε όλες τις τεχνικές παραμέτρους ο δορυφόρος Hellas Sat 3, περίπου ένα 24ωρο μετά την επιτυχή του εκτόξευση με τον πύραυλο Ariane 5 από το Κουρού της γαλλικής Γουιάνας. Τα μέχρι τώρα δεδομένα τηλεμετρίας έδειξαν ότι οι μικροί ωθητήρες του δορυφόρου λειτουργούν άψογα, ώστε να βοηθήσουν στη διαδικασία μετακίνησής του στην τροχιακή θέση των 39 μοιρών ανατολικά, σε συχνότητες που ανήκουν στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Επίσης με επιτυχία άνοιξε και το πρώτο πάνελ με τους ηλιοσυλλέκτες, που θα τροφοδοτούν τον δορυφόρο με ηλεκτρισμό. Το δεύτερο πάνελ είναι προγραμματισμένο να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα, αφού τώρα υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας. Άριστα ανταποκρίνονται και τα υπόλοιπα τεχνικά δεδομένα, όπως και οι μονώσεις αφού ο δορυφόρος στην πλευρά του προς τον ήλιο αντιμετωπίζει θερμοκρασίες μέχρι και 600 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη σκιερή πλευρά του οι θερμοκρασίες είναι της τάξης των -200 βαθμών κελσίου.
Ο δορυφόρος, που πλέον ελέγχεται από Κύπριους και Ελλαδίτες ειδικούς μηχανικούς της Hellas Sat που βρίσκονται στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου είναι το κέντρο του κατασκευαστή του δορυφόρου Thales Alenia, όπως και από τα εφεδρικά κέντρα ελέγχου στην Κοφίνου στην Κύπρο και στο Κορωπί στην Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος HELLAS SAT 3 (εικόνες & βίντεο)
- Στη βάση εκτόξευσης με επιτυχία ο Hellas Sat 3 (εικόνες+βίντεο)
Συγκεκριμένα, ο δορυφόρος θα κινείται τις επόμενες μέρες σε ελλειπτική τροχιά και θα εισέρχεται σταδιακά πραγματοποιώντας γύρους γύρω από τη γη σε κυκλική τροχιά με τρεις διαδοχικές πυροδοτήσεις του γεωστατικού κινητήρα. Αυτό ξεκινά όταν ο δορυφόρος βρεθεί στη μεγαλύτερη απόσταση από τη γη που θα έχει στην πορεία του.
Στις επόμενες εβδομάδες θα τοποθετηθεί αρχικά στις 34 μοίρες, ώστε να λειτουργήσουν οι αναμεταδότες και να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις των αναμεταδοτών του και σταδιακά αναμένεται στις αρχές Αυγούστου να μετακινηθεί στην τελική του θέση, δηλαδή στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες Ανατολικά, όπου θα γίνουν οι τελικές δοκιμές παραλαβής. Ο δορυφόρος προβλέπεται να ξεκινήσει να προσφέρει υπηρεσίες πριν τα μέσα Αυγούστου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τροχιακή θέση μόλις τρεις μοίρες διαφορά, βρίσκεται σε λειτουργία τουρκικός δορυφόρος.
Η εκτόξευση έγινε με απόλυτη επιτυχία και ήταν η 80ή για τους ευρωπαϊκούς πυραύλους τύπου Ariane 5. Υπήρξε καθυστέρηση 15 λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα, για λόγους ασφάλειας. Συγκεκριμένα, οι άνεμοι δεν ήταν σε κατεύθυνση και ταχύτητα που θα απέτρεπαν επηρεασμό πληθυσμού και φύσης σε περίπτωση ατυχούς κατά την εκτόξευση, σε σχέση με την κατεύθυνση που θα λάμβαναν συντρίμμια και τοξικά αέρια. Τελικά οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν και με το πράσινο φως και από τους αξιωματούχους για θέματα ασφάλειας, η εκτόξευση έγινε με απόλυτη επιτυχία. Έτσι ήδη βρίσκεται σε τροχιά ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος αυτή τη στιγμή, που φέρει τα χρώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Hellas Sat 3 κατασκευάστηκε από τη γαλλική Thales Alenia Space και έχει ως κύρια αποστολή την επέκταση των εμπορικών δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική, αφού θα έχει 47 αναμεταδότες μέσω των οποίων θα προσφέρει καινοτόμες και αξιόπιστες δορυφορικές υπηρεσίες σε τηλεπικοινωνιακούς και τηλεοπτικούς οργανισμούς.
Ένα μέρος των υπηρεσιών που προσφέρει ο δορυφόρος αφορά υπηρεσίες προς τα κράτη της Ελλάδας και της Κύπρου, περιλαμβανομένων υπηρεσιών στον τομέα της ασφάλειας και των έκτακτων επικοινωνιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κατασκευαστής, του δορυφόρου, όσο και του πυραύλου εκτόξευσης, αλλά και ο διαχειριστής του δορυφόρου, είναι όλοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, ενώ το κέντρο εκτόξευσης ανήκει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και τη Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία. Όλα όσα αφορούν στον δορυφόρο, τον πύραυλο και την εκτόξευση έχουν κατασκευαστεί σε χώρες της Ευρώπης.
Ο επικεφαλής της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου, καθώς επίσης και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τη διοίκηση του οργανισμού Arabsat για τη μέχρι σήμερα πολύτιμη στήριξή τους στα δορυφορικά προγράμματα της Hellas Sat.
H προσθήκη στον στόλο της Hellas Sat και του δορυφόρου Hellas Sat 3 θα επεκτείνει τις εμπορικές δραστηριότητες και ευκαιρίες που θα έχει η εταιρεία μας στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική, παρέχοντας στους πελάτες μας καινοτόμες και αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες, τόνισε ο ίδιος.
O υπουργός Μεταφορών της Κύπρου Μάριος Δημητριάδης, αφού έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους παράγοντες που είχαν την ευθύνη, δήλωσε περήφανος σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν από τους πιο μεγάλους ευρωπαϊκούς δορυφόρους που κατασκευάστηκαν ποτέ. «Θέλω να συγχαρώ την κατασκευάστρια εταιρεία, τη διοίκηση, τον διευθυντή προγράμματος και τους μηχανικούς της Hellas Sat που έφεραν εις πέρας, εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, την κατασκευή ενός τόσο πολύπλοκου τεχνικά δορυφόρου» ήταν η πρώτη δήλωση του υπουργού σε ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα τα οποία βρέθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου της εκτόξευσης.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Μεταφορών είχε προηγουμένως σειρά επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, με αντικείμενο την περαιτέρω συνεργασία με την Κύπρο, η οποία πρόσφατα υπέβαλε αίτηση ένταξής της σε αυτήν. Ένας από τους στόχους είναι η επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ένταξης που υπό τις υφιστάμενες συνθήκες θα διαρκέσει πέντε χρόνια.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος Νίκος Παππάς δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή την εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Από το διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας παρακολουθήσαμε την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 που θα βρίσκεται τις επόμενες μέρες στην ελληνική τροχιακή θέση. Με τη συγκρότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και τις διευρυμένες τεχνολογικές δυνατότητες του δορυφόρου Hellas Sat, η χώρα μας ανακάμπτει σε ένα πεδίο που για χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο. Σήμερα, γυρίζουμε σελίδα στη διαστημική πολιτική της Ελλάδας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η ύπαρξη ενός δορυφόρου στην ελληνική τροχιακή θέση, τόσο εμπορικά όσο και επιστημονικά-ερευνητικά, προς όφελος της επιχειρηματικότητας και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας».