Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το πρόβλημα είναι παγκύπριο, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού από φάρμες περιμετρικά των Δήμων Αραδίππου, Δρομολαξιάς και Λάρνακας, ίσως να είναι εντονότερο για τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Πρόκειται για το εποχιακό, θα μπορούσε να πει κάποιος, φαινόμενο απόρριψης υγρής, μη αποξηραμένης κοπριάς, σε αγροτικές εκτάσεις. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη δυσοσμία και κάποιες φορές η καθημερινή διαβίωση των κατοίκων, να καθίσταται προβληματική. Τόσο ο Δήμος Λάρνακας, όσοι και οι δήμοι Δρομολαξιάς – Μενεού και Αραδίππου, δέχονται συχνά την περίοδο του φθινοπώρου σφοδρά παράπονα από πολίτες, αλλά και δριμεία κριτική ότι παραμένουν αδιάφοροι στο πρόβλημα και δεν ασκούν πιέσεις για να βρεθεί επιτέλους μια λύση.
Παράπονα για ανυπόφορη δυσοσμία που έχουν να κάνουν με θαμώνες καφεστιατορίων ακόμα και στις Φοινικούδες, ή καλεσμένους σε γαμήλιες δεξιώσεις στην περιοχή Δρομολαξιάς, τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία, αλλά και επιβάτες πτήσεων που βρίσκονται στις αίθουσες.
Λαμβάνοντας πρωτοβουλία ο Δήμος Λάρνακας συγκάλεσε χθες το απόγευμα υπηρεσιακή σύσκεψη στην οποία κλήθηκαν λειτουργοί των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Τμήματος Γεωργίας, ενώ παρέστησαν επίσης οι δήμαρχοι Δρομολαξιάς – Μενεου Κύπρος Ανδρονίκου και Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης. Στόχος της σύσκεψης, δήλωσε στο «Φ» ο Αντρέας Βύρας, ήταν να τονιστεί στους αρμόδιους των κυβερνητικών Υπηρεσιών ότι πρέπει να μελετήσουν το πρόβλημα και να υιοθετήσουν λύσεις, καθώς δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα ζωής, σίγουρα μεγάλου αριθμού πολιτών.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Λάρνακας, ο δήμος δέχεται κάθε χρόνο, μεγάλο αριθμό παραπόνων από πολίτες του, που έχουν να κάνουν με υποστατικά αναψυχής ή και κατοίκους στην περιοχή των Φοινικούδων.
«Θέλουμε οι αρμόδιοι να κάτσουν κάτω και να μας προτείνουν πώς θα επιλυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να εμφανίζεται, να λέμε δυο πράγματα γενικά και αόριστα και στο τέλος να μην κάνουμε τίποτε, ενώ οι πολίτες υποφέρουν», υπογράμμισε ο δήμαρχος Λάρνακας.
Και στη Δρομολαξιά– Μενεού
Ο δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου, ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη εισηγήσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, οι οποίες επιβάλλεται να μπουν κάτω και να συζητηθούν. Π.χ. πρόσθεσε δεν είναι το μόνο πρόβλημα ότι η κοπριά, δυστυχώς, διασπείρεται σε υγρή μορφή και η δυσοσμία της είναι μεγάλη.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ουδείς είναι σε θέση αυτή τη στιγμή από τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, να ελέγξει αν το όργωμα της κοπριάς γίνεται σε 48 ώρες από τη διασπορά της, όπως λένε κάποιοι ότι πρέπει να γίνεται, ή αφήνονται ποσότητας κοπριάς επί μέρες χωρίς να οργωθούν, με αποτέλεσμα να αναδύεται δυσωδία αλλά και να εκκολάπτονται σμήνη μυγών, γιατί αυτό είναι ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα στις περιοχές όπου παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν εξ’ αντικειμένου δυσκολίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επισήμανε ο κ. Ανδρονίκου.
Επιστολή με εισηγήσεις
Σε επιστολή προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες, την οποία υπογράφουν και οι κοινοτάρχες Περβολιών, Κιτίου και Τερσεφάνου, εισηγούμαστε ως Τοπικές Αρχές ότι η καλλιέργεια της κοπριάς στο χώμα πρέπει να γίνεται άμεσα με τη διασπορά της στα χωράφια, ώστε να μην μένει ακάλυπτη και να δημιουργείται το σοβαρό πρόβλημα, που τώρα δυστυχώς δημιουργείται. Ενώ, άλλη εισήγηση είναι η απαγόρευση της υγρής κοπριάς, η οποία είναι πολύ πιο έντονα δύσοσμη από την αποξηραμένη. Επίσης, κατέληξε ο κ. Ανδρονίκου, μια άλλη εισήγηση είναι να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μια και μόνο χρονική περίοδο του χρόνου που να επιτρέπεται η διασπορά κοπριάς, ώστε να περιοριστεί δραστικά η εμφάνιση του, καθώς τώρα δεν περιορίζεται μόνο στο Φθινόπωρο.
Προς γεωργούς
Σχολιάζοντας την μεγάλη άνοδο στην τιμή των χημικών λιπασμάτων, υγρών και στερεών με αποτέλεσμα οι γεωργοί να υποχρεώνονται κάπου να στραφούν στη, σίγουρα, φθηνότερη κοπριά, οι κ.κ. Βύρας και Αντρονίκου διευκρίνισαν ότι ασφαλώς και δεν στρέφονται κατά του γεωργοκτηνοτροφικού κόσμου, αλλά από την άλλη πρέπει να βρεθεί και μια λύση στο πρόβλημα της δυσοσμίας που προκαλεί η κοπριά και το οποίο επηρεάζει την καθημερινή ζωή μεγάλου ποσοστού κατοίκων της υπαίθρου.