Η κρίσιμη σύνοδος για το Κυπριακό στην Ελβετία, μεταθέτει τις διεργασίας του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές σε κατοπινό στάδιο. Ωστόσο, οι ζυμώσεις, το παρασκήνιο και η ονοματολογία συνεχίζονται, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος ενόψει των αποφάσεων που θα πρέπει κάποια στιγμή να ληφθούν.
 
Ο πρώην υπουργός Κίκης Καζαμίας φρόντισε με γραπτή δήλωση χθες να κλείσει οριστικά την πόρτα σε υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια του ΑΚΕΛ, που ανακατεύει ξανά την τράπουλα. Η δήλωση ήρθε σε μια φάση που οι κομματικές πληροφορίες ήθελαν τον πρώην υπουργό να δέχεται ασφυκτικό πρέσινγκ προκειμένου να σηκώσει το βάρος μιας προεδρικής υποψηφιότητας.
 
«Επειδή, κυρίως, τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορες συζητήσεις και δημοσιεύματα χρησιμοποιείται ευρέως το όνομά μου, αν και το θεωρώ πολύ τιμητικό, κρίνω πως οποιαδήποτε συζήτηση γύρω απ’ αυτό είναι αχρείαστη, αφού ήδη γνωστοποίησα την απόφασή μου ότι οι φυσικές μου δυνάμεις δεν μου επιτρέπουν να αποδεχθώ πιθανή ανάμειξη στις προσεχείς προεδρικές εκλογές ως υποψήφιος», ανέφερε ο Κίκης Καζαμίας. Κίνηση στην οποία προέβη όχι μόνο για να δώσει απάντηση στα διάφορα δημοσιεύματα, αλλά και για το γεγονός ότι μετά το ναυάγιο που προέκυψε με τον Μάικ Σπανό και τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τη βάση του κόμματος, είχε ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια προκειμένου να μεταπειστεί και να αποδεχθεί την πρόταση να τραβήξει κουπί ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές.
 
Παρά τις πιέσεις, ωστόσο, ο Κίκης Καζαμίας δεν άλλαξε γνώμη. Με την ανακοίνωσή του, εξέφρασε τις ευχαριστίες τόσο προς την ηγεσία του ΑΚΕΛ και όσους τον παρότρυναν για να είναι υποψήφιος. «Οι ευχαριστίες μου ανήκουν, επίσης, σε εκατοντάδες επώνυμους και κυρίως ανώνυμους απλούς ανθρώπους για τη συγκινητική έκφραση της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης τους», ανέφερε ο Κίκης Καζαμίας στη δήλωσή του με την οποία βγάζει οριστικά το όνομά του από τη λίστα των εν δυνάμει υποψηφίων.
 
Ουσιαστικά, πλέον, το μόνο όνομα που έμεινε από το Short list των διαδικασιών που προηγήθηκαν είναι αυτό του πρώην υπουργού Σταύρου Μαλά, ο οποίος στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής που επικύρωσε την εισήγηση να πάει το όνομα του Μάικ Σπανού στις ομάδες βάσεις, είχε ρωτηθεί τηλεφωνικώς και είχε δηλώσει ότι από τη στιγμή που το Πολιτικό Γραφείο είχε πάρει την απόφασή του υπέρ του κ. Σπανού, δεν υπήρχε λόγος συζήτησης του ονόματός του στην Κεντρική Επιτροπή. Η απάντηση Μαλά ουσιαστικά απέτρεψε την προοπτική να πάει πρόταση μειοψηφίας στις κομματικές ομάδες βάσης. Έκτοτε δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση μετά το οριστικό διαζύγιο ΑΚΕΛ – Σπανού.
 
Παρά το γεγονός ότι στην Εζεκία Παπαϊωάννου δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να μπουν τις επόμενες ημέρες σε διαδικασία εξεύρεσης υποψηφίου, επανέρχεται έντονα στο προσκήνιο το όνομα του πρώην υπουργού Εργασίας αλλά και Οικονομικών επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, Μάκη Κεραυνού, όνομα που έπαιξε αμέσως μετά το διαζύγιο με τον Μάικ Σπανό. Πρόκειται για μία περίπτωση η οποία, θεωρούν κάποιοι στο ΑΚΕΛ, ότι μπορεί να αποτελέσει επιλογή, αφού πρόκειται για πρόσωπο με θέσεις κοντά στο κόμμα της Αριστεράς στο Κυπριακό, με πείρα και ο οποίος θα μπορούσε να προσελκύσει ψήφους και πέραν από τη στενή ψηφοφοριακή βάση της Αριστεράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα είπαν με Λιλλήκα
 
Στο πλαίσιο και των γενικότερων διεργασιών για τις προεδρικές εκλογές, εντάσσεται και η χθεσινή συνάντηση του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιώργο Λιλλήκα. Στη συνάντηση δεν φαίνεται να προέκυψε κάτι νέο, παρά ταύτα αφέθηκε ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας των δύο πλευρών.
 
Ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως η συνάντηση είχε ζητηθεί από πλευράς Συμμαχίας, σημειώνοντας πως πάντοτε το ΑΚΕΛ επιδιώκει την επίτευξη των ευρύτερων δυνατών στρατηγικών συμμαχιών, οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε πολιτικές αρχές, εντιμότητα και ειλικρίνεια.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως όταν ορίστηκε η συνάντηση με το ΑΚΕΛ δεν είχε καθοριστεί η μετάβασή τους στην Ελβετία, και έτσι λογικό ήταν κατά τη συνάντηση αρκετή συζήτηση να γίνει για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είπε, «έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτό τον διάλογο μετά το αποτέλεσμα και το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα».
 
Σημειώνουμε ότι τον Γιώργο Λιλλήκα συνόδευσε στο ΑΚΕΛ ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ και νυν αναπληρωτής πρόεδρος της Συμμαχίας, Άγης Αγαπίου, μαζί με τον αντιπρόεδρο Δώρο Παφίτη και τη βουλευτή Άννα Θεολόγου. Στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ μετείχαν πέραν από τον Άντρο Κυπριανού τα μέλη της Γραμματείας  Στέφανος Στεφάνου, Νίκος Ιωάννου και Χρίστος Αλέκου.
 
ΚΟΙΝΕΣ ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΑΚΕΛ – ΛΙΛΛΗΚΑ
 
Εμφανείς είναι οι κοινές ορολογίες με το ΑΚΕΛ που έχει εντάξει στον πολιτικό του λόγο ο Γιώργος Λιλλήκας, σε μια προσπάθεια να στηθούν οι γέφυρες μιας ενδεχόμενης συνεργασίας. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, τόσο στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση όσο και στο πλαίσιο της μεσημβρινής εκπομπής της τηλεόρασης του ΡΙΚ στην οποία ήταν καλεσμένος, τόνισε ότι η προσοχή είναι στραμμένη αυτές τις μέρες στον Κραν Μοντάνα. Θέση την οποία διατυπώνει εμφαντικά το ΑΚΕΛ τις τελευταίες μέρες όπως και στις δηλώσεις του χθες ο Γ.Γ. του κόμματος Α. Κυπριανού. Αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά του Γιώργου Λιλλήκα ότι στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι μέσα από τη λύση να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην απελευθέρωση και επανένωση. Μέσα από αυτούς τους επιδιωκόμενους στόχους που έχουν θέσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μπορεί να γίνεται ένας διάλογος. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι εάν αυτοί οι στόχοι επιτευχθούν μέσω μιας λύσης ΔΔΟ «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».
 
Τόνισε ακόμα ότι στόχος είναι να τερματιστεί η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και πρέπει να βρεθεί εκείνη η υποψηφιότητα που να περνά στον β’ γύρο και να κερδίζει τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο τερματισμός της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη είναι και ο βασικός στόχος που τέθηκε από την ΚΕ του ΑΚΕΛ.