Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να απαγορευτεί οριστικά η διάθεση λεπτών πλαστικών σακούλων μεταφοράς στα σημεία πώλησης των προϊόντων, κάτι που εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιήσει τη χρήση των εν λόγων σακούλων σε μεγάλο βαθμό. Εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια με την εφαρμογή της χρέωσης στα σημεία πώλησης των λεπτών πλαστικών σακούλων μεταφοράς στην τιμή των €0,05 συν Φ.Π.Α., έχει ήδη επιτευχθεί μείωση της χρήσης στα σημεία πώλησης κατά 80% περίπου. Το θέμα αυτό απασχόλησε την κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά την εξέταση τροποποιητικού σχεδίου κανονισμών που κατέθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Οι βιομηχανίες παρασκευής της πλαστικής σακούλας ζήτησαν πίστωση χρόνου στην εφαρμογή της νομοθεσίας υποστηρίζοντας ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας. Διαφωνούν με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, λόγω της αναμενόμενης μείωσης του κύκλου εργασιών και των κερδών τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, θα υπάρχουν επιπτώσεις στους παραγωγούς πλαστικών σακούλων μεταφοράς, τόσο αρνητικές που αφορούν τη μείωση της παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος, όσο και θετικές που αφορούν την αύξηση της παραγωγής για τις εταιρείες που παράγουν εναλλακτικές λύσεις, όπως επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα υπάρχουν επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, τόσο αρνητικές για τις θέσεις εργασίας στην παραγωγή πλαστικών σακούλων μεταφοράς, όσο και θετικές στην παραγωγή φιλικότερων προς το περιβάλλον μεθόδων μεταφοράς, όπως επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς. Συνεπώς, η απαγόρευση της διάθεσης των λεπτών πλαστικών σακούλων μεταφοράς και των οξοδιασπώμενων σακούλων στα σημεία πώλησης θα επηρεάσει τις πωλήσεις των κατασκευαστών/εισαγωγέων, χωρίς όμως ιδιαίτερα σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις.

Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξει μικρό κόστος συμμόρφωσης για τους καταναλωτές, εφόσον θα πρέπει να αγοράσουν και να έχουν πάντα μαζί τους επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα μεταφοράς.

Η υιοθέτηση αυστηρότερου μέτρου που προνοεί την απαγόρευση της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σημεία πώλησης, είναι μονόδρομος για την Κυπριακή Δημοκρατία από τη στιγμή που από τον Ιούλιο του 2018 που εφαρμόστηκε η νομοθεσία για χρέωση της σακούλας μέχρι και σήμερα, δεν έχει εξευρεθεί μηχανισμός για τη συλλογή του ποσού χρέωσης από τις πλαστικές σακούλες, και επομένως το κόστος που χρεωνόταν ο καταναλωτής έμενε ως κόστος στους λιανέμπορες. Περαιτέρω, η τάση που υιοθετείται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι για περαιτέρω μείωση της χρήσης του πλαστικού και απαγόρευση συγκεκριμένων ειδών μιας χρήσης για προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση των φυσικών πόρων.

Στα σημεία πώλησης περιλαμβάνονται και τα σημεία που αφορούν την κατ’ οίκον παράδοση. Με την απαγόρευση της χρήσης, το κοινό θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά των προϊόντων που αγοράζει με άλλο τρόπο. Ταυτόχρονα, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αισχροκέρδειας, καθότι παρατηρήθηκε ότι πολλοί πωλητές επωφελούνται τα χρήματα από τη χρέωση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, χωρίς να υλοποιούνται οι σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας.

Η απαγόρευση είχε προταθεί και παλαιότερα, πριν την έγκριση των Κανονισμών του 2017, τόσο από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, όσο και από την Επίτροπο Περιβάλλοντος.

Με το τροποποιητικό σχέδιο κανονισμών υιοθετείται η απαγόρευση της χρήσης των οξοδιασπώμενων πλαστικών σακούλων μεταφοράς. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χρήση της οξοδιασπώμενης πλαστικής σακούλας έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, λόγω του τρόπου διάσπασης σε μικρά κομμάτια και δεν ενδείκνυται η χρήση της.

 Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) συμφωνεί με το περιεχόμενο του τροποποιητικού σχεδίου κανονισμών και εισηγείται την έγκριση του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.