Η κατασκευή και λειτουργία μιας ενιαίας οικιστικής ανάπτυξης στην κοινότητα Πάνω Πλατρών, με την ονομασία Guru, θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος. Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία 7όροφου κτηρίου (συν ισόγειο συν μεσοπάτωμα) και άλλων ανεξάρτητων οικιστικών μονάδων, καθώς και χώρους στάθμευσης, γυμναστήριο, σπα, αποδυτήρια, κολυμβητική δεξαμενή και χώρο εστίασης. Το θέμα θα εξεταστεί αυτεπάγγελτα έπειτα από εισήγηση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Νίκου Κέττηρου, Αντρέα Καυκαλιά και Μαρίνας Νικόλαου.

Όπως διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στα προτεινόμενα τεμάχια ανάπτυξης του έργου έχουν αρχίσει ήδη κατασκευαστικές εργασίες και έχει γίνει ήδη αποκοπή δέντρων, προτού το έργο εξεταστεί από την Περιβαλλοντική Αρχή. Το γεγονός αυτό οδήγησε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να προχωρήσει στον άμεσο τερματισμό των παράνομων εργασιών μέσω επίδοσης ειδοποίησης επιβολής, μέχρι την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων αδειών. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται ο GURU των €30 εκατ. στις Πλάτρες

Η εν λόγω ανάπτυξη βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία στο πλαίσιο της διερεύνησης του θέματος, μεταξύ άλλων, ζήτησε τις απόψεις του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), οι οποίες και θεωρούνται ως σημαντικές για τις περαιτέρω εξελίξεις.

 

 

 

Σύμφωνα με το ΤΑΥ, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ο υδατοφράκτης Πέρα Πεδίου, ενώ την άμεση περιοχή χωροθέτησης του έργου διαπερνά ο ποταμός Κρύος και ο ποταμός Χαποτάμι. Τα μισά τουλάχιστον τεμάχια της ανάπτυξης εμπίπτουν εξολοκλήρου εντός της Κοντινής Ζώνης Προστασίας (ΚΖΠ) του ταμιευτήρα ύδρευσης Κούρη. 

Το ΤΑΥ σημειώνει τη νομική υποχρέωση του κράτους για προστασία των πηγών του νερού που είτε χρησιμοποιείται, είτε προορίζεται μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς επίσης και το πρόγραμμα προστασίας ταμιευτήρων ύδρευσης, το οποίο εφαρμόζει το ΤΑΥ, με βάση το σχέδιο που έχει αναπτύξει υπό την καθοδήγηση του Γάλλου εμπειρογνώμονα δρα Gouisset. Σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας του ταμιευτήρα ύδρευσης Κούρη έχουν καθοριστεί ζώνες προστασίας, διαχειριστικά μέτρα εντός της ζώνης προστασίας με βάση τα σχετικά καθορισμένα γενικά διαχειριστικά μέτρα, και πρόγραμμα δράσεων εντός των ζωνών προστασίας. Τα προγράμματα δράσεων έχουν στόχο την ελαχιστοποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό, της πιθανότητας ρύπανσης από τις υφιστάμενες πηγές ρύπανσης, οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατό είτε να εξαλειφθούν είτε να απομακρυνθούν.

 

 

 

Επομένως, με βάση τα διαχειριστικά μέτρα οι ανθρωπογενείς πιέσεις ρύπανσης από αναπτύξεις εντός της ΚΖΠ και της Παρόχθιας Ζώνης Προστασίας (ΠΖΠ) δεν πρέπει να αυξηθούν πέραν από τα ήδη επιτρεπτά επίπεδα, με βάση τις υφιστάμενες πολεοδομικές ζώνες. Επίσης, κατά τη διαδικασία τροποποίησης πολεοδομικών ζωνών των τοπικών σχεδίων και πολεοδομικών ζωνών της δήλωσης πολιτικής για την ύπαιθρο, ακόμα και για τη διαδικασία εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση, πρέπει να ζητούνται και να λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι απόψεις του ΤΑΥ ως ουσιώδεις παράγοντες στη λήψη των αποφάσεων. Παράλληλα, τονίζεται πως η εγκατάσταση νέων ή επέκταση υφιστάμενων σοβαρά ρυπογόνων αναπτύξεων δεν επιτρέπεται.

Σύμφωνα με το ΤΑΥ «δεδομένου ότι ο ταμιευτήρας του Κούρη αποτελεί την κύρια πηγή ύδρευσης της Κύπρου, με αποθηκευτική ικανότητα γύρω στο 50% του συνόλου όλων των υπόλοιπων ταμιευτήρων ύδρευσης, και το νερό του αφορά την υγεία καταφανώς μεγάλου αριθμού Κύπριων πολιτών, ακόμα και ο ελάχιστος κίνδυνος μόλυνσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν μπορεί να περιορίσουν αλλά δεν μπορεί να αποκλείσουν τους κινδύνους ρύπανσης του ταμιευτήρα από αναπτύξεις εντός της ΚΖΠ και της ΠΖΠ».

 

 

 

Συνεχίζοντας το ΤΑΥ σε επιστολή προς την Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι «είναι προφανές ότι ενδεχόμενη ρύπανση του ταμιευτήρα του Κούρη θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη χώρα, δημιουργώντας μεγάλα ελλείμματα στις ποσότητες του πόσιμου νερού και σοβαρότατα αν όχι ανυπέρβλητα προβλήματα στις δυνατότητες ύδρευσης στην Κύπρο που ήδη ταλανίζεται από συχνές και μακρές περιόδους λειψυδρίας με αυξητικές τάσεις. Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι, δεδομένης της φύσης της κατασκευής των ταμιευτήρων ύδρευσης, οι επιπτώσεις ρύπανσής τους είναι συσσωρευτικές, ενώ σε περίπτωση ρύπανσης τους ο καθαρισμός τους είναι πρακτικά αδύνατος. Γι’ αυτό τον λόγο η αύξηση των πιέσεων ρύπανσης εντός των ζωνών προστασίας και ειδικότερα των ΚΖΠ και ΠΖΠ πρέπει να αποτρέπεται».

Δεδομένου ότι το Κράτος έχει νομική υποχρέωση να αποτρέπει την αύξηση των κινδύνων ρύπανσης του πόσιμου νερού, άποψη του ΤΑΥ είναι όπως τα Διαχειριστικά Μέτρα εφαρμόζονται αυστηρά εντός των Ζωνών Προστασίας και αποφεύγονται οποιεσδήποτε αλλαγές στις πολεοδομικές ζώνες, στους συντελεστές δόμησης κ.τ.λ. με τρόπον ώστε ο βαθμός ανάπτυξης να αυξάνεται πέραν του βαθμού ανάπτυξης που επιτρέπεται βάσει των υφιστάμενων εν ισχύι πολεοδομικών σχεδίων ανάπτυξης.

 

Με ειδοποίηση επιβολής σταμάτησαν οι παράνομες κατασκευές

Η ανάπτυξη στις Πλάτρες προβληματίζει τις αρμόδιες Αρχές από τον Ιούλιο του 2020 οπόταν και υποβλήθηκε σχετικό έντυπο πληροφοριών. Προτού εξεταστεί το όλο έργο, σε επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο διαπιστώθηκε η έναρξη κατασκευαστικών εργασιών, καθώς και το κόψιμο δέντρων. Ως αποτέλεσμα, εκδόθηκε αιτιολογημένη διαπίστωση, η οποία ζητά την ετοιμασία πλήρους Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ). Τον περασμένο Ιούνιο υποβλήθηκε η ΜΕΕΠ που ζητήθηκε και ακολούθως έγιναν μέσα στο καλοκαίρι νέες επιθεωρήσεις όπου διαπιστώθηκαν εκχερσώσεις, εκσκαφές και ισοπεδώσεις, ακόμα και ανέγερση κατοικιών στην περιοχή χωροθέτησης του προτεινόμενου έργου.

 

 

 

Σύμφωνα με την εταιρεία ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου, όλες οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, εντάσσονται στο πλαίσιο πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες Αρχές. Επισημαίνει ότι εκκρεμεί πολεοδομική άδεια για άλλη φάση του έργου για την οποία υποβλήθηκε περιβαλλοντική μελέτη. Υπογραμμίζει δε ότι μέρος των κατασκευαστικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν ήδη εντός της περιοχής χωροθέτησης του προτεινόμενου έργου αφορά σε τοίχους αντιστήριξης για την κατασκευή ιδιωτικού δρόμου στα πλαίσια πολεοδομικής άδειας που κατείχε. Προς τον σκοπό αυτό ανεγείρονται άλλες τέσσερις κατοικίες. 

Ακολούθως, το Τμήμα Περιβάλλοντος κάλεσε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να προχωρήσει στον άμεσο τερματισμό των παράνομων εργασιών μέχρι να αξιολογηθεί η περιβαλλοντική μελέτη και να εξακριβωθεί ποιες εργασίες έγιναν με άδειες και ποιες όχι. Επιπλέον, το Τμήμα Περιβάλλοντος σημειώνει ότι κόπηκε μεγάλος αριθμός δέντρων χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες υλοτομίας από το Τμήμα Δασών.  

Τον περασμένο Αύγουστο, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως προχώρησε σε επίδοση ειδοποίησης επιβολής για άμεση διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών μέχρι την εξέταση της απαιτούμενης διά νόμου ΜΕΕΠ και την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων αδειών.