Μέτρα ήπια –σε αντίθεση με αυτά που αναμένονταν με βάση τις συζητήσεις στο παρασκήνιο όλες αυτές τις μέρες– έλαβαν τελικά ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ, σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας στα σχολεία από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, και δη για το επίμαχο «Test to stay», η εφαρμογή του οποίου διχάζει εκπαιδευτικούς και αρμόδιους.
Η ΠΟΕΔ αποφάσισε όπως προχωρήσει σε μονόωρη στάση εργασίας, τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου με στόχο όπως λέχθηκε να δοθεί χρόνος στα αρμόδια υπουργεία να αναθεωρήσουν αποφάσεις και μέτρα, που για τους εκπαιδευτικούς δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση και η απόφαση για απεργιακά μέτρα, δεν αρκέστηκε αποκλειστικά στο νέο μέτρο αλλά και σε άλλες αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας στο σχολικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, η απόφαση της οργάνωσης των δασκάλων λήφθηκε στη βάση ψηφίσματος μέσα από τα οποίο αξιώνουν:
>> Να υπάρξει ολιστική λύση στο θέμα των αντικαταστάσεων.
>> Λύση στο πρόβλημα με τον εξαερισμό των σχολικών αιθουσών.
>> Να μην υπάρξει ξανά διαχωρισμός μεταξύ Προδημοτικής, Δημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης.
Από την άλλη, η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή (ΣΕΕ) όπως ανακαλέσουν την απόφασή τους και αποσύρουν το «Test to stay». Θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι η συνέχιση του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, που ισχύει για όλους τους πολίτες, και βάσει του οποίου οι στενές επαφές τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προαιρετικό το «test to stay» – Τι θα ισχύει στα σχολεία
Σε ανακοίνωση της, η ΟΕΛΜΕΚ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή του «Test to stay» για τους μαθητές επαφές κρουσμάτων και την παραμονή τους στο σχολείο για όσο είναι αρνητικοί στα τεστ, «είναι έξω από κάθε όριο λογικής» καθώς συνιστά και ανομοιομορφία στην πολιτική της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δηλαδή άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο για τους μαθητές/ στενές επαφές εντός των σχολείων και άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο εκτός σχολείων.
Παράλληλα, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) της ΟΕΛΜΕΚ εξουσιοδότησε τη Γραμματεία της, να είναι σε διαρκή συνεννόηση και επαφή με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις, ούτως ώστε να αποφασίσουν από κοινού τα επόμενα βήματα για το «Test to stay», το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα.
Αναφορικά, με την ΟΛΤΕΚ έχει προγραμματίσει συνάντηση με μέλη της ΣΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα, σε μία προσπάθεια να ενημερωθούν σφαιρικά όλα τα μέλη του ΚΔΣ προτού τη λήψη απόφασης.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για το επίμαχο μέτρο, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανέφερε ότι είναι σεβαστή η άποψη τους, όμως σεβαστή είναι και η απόφαση των ειδικών που κάνουν τις εισηγήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, το επίπεδο εκπαίδευσης στα σχολεία έχει μειωθεί σημαντικά, γι’ αυτό στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία. «Αυτό έχουμε κάνει από τον Σεπτέμβριο και θέλουμε να το εφαρμόσουμε και τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε ο υπουργός.
«Test to stay» και σε άλλους χώρους
Εξάλλου, εκτός από την εφαρμογή του «Test to stay»στα σχολεία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να υιοθετηθεί και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, υπάρχουν σκέψεις να υιοθετηθεί το μέτρο σε ιατρικό προσωπικό και στα σώματα ασφαλείας. Επιπρόσθετα, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα στις χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι δεν τέθηκε ακόμα στο τραπέζι το θέμα της ενδημικότητας του ιού παρά μόνο το «πώς θα μάθουμε να ζούμε με αυτό τον ιό».
Σχεδιασμός για τα σχολεία
Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει αναλάβει την εφαρμογή του «Test to stay» από βδομάδας στα σχολεία, προχωρεί μετά από πολυήμερες διεργασίες με τους αναγκαίους σχεδιασμούς. Όπως ανέφερε η Έφορος Κλινικών Εργαστηρίων, Καρολίνα Στυλιανού, τα σχολεία έχουν χωριστεί αναλόγως των περιοχών τους και συνεργεία με λειτουργούς Υγείας θα βρίσκονται σε αυτά ούτως ώστε να διεξάγουν τεστ στους μαθητές, οι οποίοι θα δηλώνονται ως επαφές κρουσμάτων κορωνοϊού.
Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha, η κ. Στυλιανού επεσήμανε ότι τα τεστ θα διενεργούνται στα παιδιά για πέντε μέρες, από τις 07:30π.μ. με στόχο να ολοκληρώνονται στις 09:00π.μ. ούτως ώστε να υπάρχει άμεσα εικόνα στο σχολείο για το αποτέλεσμά τους. Εκτιμάται ότι θα χάνεται μία διδακτική περίοδος από τη διαδικασία αυτή. Επιπρόσθετα, η κ. Στυλιανού ανέφερε ότι σε περίπτωση που μία από τις πέντε μέρες, που χρειάζεται οι μαθητές επαφές να υποβάλλονται στο «Test to stay», συμπίπτει με Σαββατοκύριακο, τότε πρέπει να μεταβαίνουν με τους γονείς τους σε κάποιο από τα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργεί το υπουργείο Υγείας για την εξέτασή τους. Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, το Υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στην αύξηση των σημείων δειγματοληψίας με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού.
Ξεκαθαρίστηκε για ακόμη μία φορά ότι στην περίπτωση των μαθητών – επαφών θα ισχύουν δύο πρωτόκολλα. Το ένα αφορά, την παρουσία τους στο σχολείο εάν το επιθυμούν και το άλλο, τις απογευματινές τους δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, ένας ανεμβολίαστος μαθητής επαφή κρούσματος ο οποίος θα είναι αρνητικός μπορεί εάν το επιθυμεί να παρευρίσκεται στα μαθήματα του κανονικά. Όμως, από την ώρα που θα σχολάσει από το σχολείο κι έπειτα, δεν μπορεί να μετέχει σε καμία άλλη δραστηριότητα, ούτε να κυκλοφορεί. Κι αυτό διότι, με βάση το πρωτόκολλο που είναι σε ισχύ, πρέπει ο μαθητής αυτός να βρίσκεται υπό περιορισμό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να αποδεσμευτεί με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν από το υπουργείο Υγείας.