Διπλασιάστηκαν οι αναφορές για περιστατικά σεξουαλικού εκβιασμού μέσω διαδικτύου (sextortion) στη Γραμμή Βοήθειας 1480 για το 4ο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή αναφορά, αλλά και σε σχέση με τις προηγούμενες τριμηνιαίες αναφορές του 2021. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, αυξημένα είναι επίσης τα περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού, αλλά και τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 στη Γραμμή Βοήθειας 1480 απευθύνθηκαν συνολικά 604 άτομα. Οι 262 κλήσεις (43,40%) από το σύνολο των κλήσεων δεν σχετίζονταν με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας, αλλά αφορούσαν σε πληροφόρηση για την πανδημία, τα επιδόματα και τα βοηθήματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σε σχέση με τα υπόλοιπα 342 περιστατικά, που αφορούσαν στις υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480, το 56,43% (193 άτομα) ήταν κορίτσια/γυναίκες και το 43,57% (149 άτομα) ήταν αγόρια/άνδρες. Ως προς το προφίλ των καλούντων, η πλειοψηφία των ατόμων που κάλεσαν για βοήθεια και υποστήριξη ήταν ενήλικα άτομα σε ποσοστό 97,10% (337 άτομα), ενώ μόνο 5 άτομα (2,90%) από το σύνολο των 342 καλούντων ήταν ανήλικα άτομα, τα οποία χρησιμοποίησαν τη Γραμμή Βοήθειας για να αναφερθούν σε προσωπικές τους δυσκολίες στο διαδίκτυο.
Αναφορικά με τους λόγους επικοινωνίας με τη Γραμμή Βοήθειας, τα περισσότερα αιτήματα σχετίζονταν με περιστατικά ηλεκτρονικού εγκλήματος (30.12%), δηλαδή την αντιμετώπιση παραβίασης της ιδιωτικότητας (hacking), οικονομικής απάτης κλπ. Επιπρόσθετα, ένας μεγάλος αριθμός των κλήσεων αφορούσε σε ζητήματα που εμπίπτουν στην κατηγορία του ψηφιακού γραμματισμού/εκπαίδευση (17.25%), η οποία ήταν αυξημένη, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά και σταθερά υψηλή σε σχέση με όλες τις τριμηνιαίες αναφορές του 2021. Το γεγονός αυτό φαίνεται να καταδεικνύει την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού και τη σημαντικότητα της υποστήριξης για την ασφαλή και υπεύθυνη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου.
Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός κλήσεων αφορούσε περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού (14.62%), καταδεικνύοντας ότι ο εκφοβισμός είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, για το οποίο θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω και εντατικότερες προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Ανησυχητική, παράλληλα, κρίνεται η διαπίστωση ότι, τόσο κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, όσο και κατά τις προηγούμενες τριμηνιαίες αναφορές του 2021, ο αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης (αποστολή ή κοινοποίηση ανεπιθύμητου σχετικού περιεχομένου και σχολίων, πλαστοπροσωπία ατόμων με πρόθεση τη ζημιά στη φήμη τους, μέσω σεξουαλικής παρενόχλησης κλπ) είναι σταθερά αυξημένος.
Σημαντική αύξηση (9,07%) σημειώθηκε και στην αναφορά περιστατικών σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion), τα οποία διπλασιάστηκαν, σε απόλυτο αριθμό, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή αναφορά, αλλά και σε σχέση με τις προηγούμενες τριμηνιαίες αναφορές του 2021.
Η Γραμμή Βοήθειας 1480, έχοντας ως στόχο τη διαρκή και ποιοτική παροχή συμβουλών και υποστήριξης σε θέματα σχετικά με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του διαδικτύου, στα παιδιά, στους εφήβους και στις οικογένειές τους, συνεχίζει την παροχή των υπηρεσιών της, με βασική αρχή τη διασφάλιση ότι οι υπηρεσίες της συνάδουν με το Εθνικό Δίκαιο και είναι συνυφασμένες με την πτυχή της ευαισθητοποίησης και της άμεσης εξυπηρέτησης.
Σημειώνεται ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι ο συντονιστής του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety ( https://www.cybersafety.cy ) και της Γραμμής Βοήθειας 1480, που έχει ως στόχο να παρέχει σε παιδιά, νέους/νέες, γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύτερο σύνολο, υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης αναφορικά με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών.
Όλοι οι πολίτες μπορούν να αποταθούν στη Γραμμή Βοήθειας, καλώντας, χωρίς χρέωση, στον αριθμό 1480 (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00 – 13.00 & 15:00 – 18:00, και Σάββατο 10:00 – 13:00) ή αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο 1480helpline@cyearn.pi.ac.cy καθώς επίσης και μέσω ηλεκτρονικής φόρμας https://www.cybersafety.cy/helpline-report ή μέσω ηλεκτρονικής συνομιλίας (chat) https://www.cybersafety.cy/helpline-chat .