Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου φοιτούσαν 13 φοιτητές από το Ριζοκάρπασο και μόνο οι δύο ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, όπως ανέφερε χθες, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, Μιχάλης Μικέλης, εγείροντας και θέμα επιπέδου της παρεχόμενης μόρφωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε ο κ. Μικέλης, αυτή την περίοδο στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, στο οποίο φοιτούν 15 μαθητές, υπηρετούν 23 καθηγητές. «Ως Σχολική Εφορεία οφείλω να προσφέρω στους εκπαιδευτικούς και χώρο διαμονής», είπε ο κ. Μικέλης, ο οποίος πρόσθεσε: «Δυστυχώς, δεν μπορώ. Έχουμε επτά σπιτάκια μόνο και φέτος δυσκολευτήκαμε να παράσχουμε στέγη». Όπως εξήγησε, με βάση τα κίνητρα που δόθηκαν, η μία ώρα διδασκαλίας λογαριάζεται μιάμιση, οπόταν ένας καθηγητής με μακρά παραμονή στο Ριζοκάρπασο αντί να εργάζεται 24 ώρες τη βδομάδα εργάζεται δώδεκα. Όπως είπε ο κ. Μικέλης, η Σχολική Εφορεία είχε εισηγηθεί όπως οι προερχόμενοι από τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, διορίζονται μόνο για δύο χρόνια στο Ριζοκάρπασο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυμα μαθητών Ριζοκαρπάσου: Μάθετε να σηκώνεστε και πάλι
Εισηγήθηκε, επίσης, πως πρέπει να επισκέπτονται το Ριζοκάρπασο επιθεωρητές μία φορά το μήνα ώστε να ασκείται έλεγχος για την προσφερόμενη εκπαίδευση. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το γεγονός ότι πολλοί γονείς μαθητών είναι αγράμματοι», είπε ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας ο οποίος πρόσθεσε: «Ευθύνονται και οι γονείς αλλά όταν τους μιλάμε για κάποια ζητήματα, μας υποδεικνύουν: “Είμαστε αγράμματοι γι’ αυτό στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο για να σπουδάσουν”».
Είπε, επίσης, πως προτεραιότητα στους διορισμούς πρέπει να έχουν καθηγητές οι οποίοι προέρχονται από την Καρπασία. «Είχαμε παιδί εγκλωβισμένου ο οποίος ήταν εκπαιδευτικός και ζήτησε να υπηρετήσει στο Ριζοκάρπασο, αλλά κόπηκε για να σταλεί μια εκπαιδευτικός η οποία παντρεύτηκε άτομο προερχόμενο από το Ριζοκάρπασο», ανέφερε. Διευκρίνισε, πάντως, πως η Σχολική Εφορεία και ο ίδιος δεν έχουν πρόβλημα με κανένα. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου, υποδεικνύοντας πως η δυνατότητα διορισμού εκπαιδευτικών που δεν κατάγονται από την Καρπασία περιλαμβάνεται στη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή με τη συμμετοχή και της Σχολικής Εφορείας. Η νομοθεσία προνοεί ότι έχουν προτεραιότητα παιδιά εγκλωβισμένων ή σύζυγοι εγκλωβισμένων, είπε ο κ. Φωτίου. Ο κ. Μικέλης αναγνώρισε πως συμμετείχε και ο ίδιος στη συζήτηση του νομοσχεδίου, αλλά διευκρίνισε πως η εισήγηση που υπεβλήθη αφορούσε διορισμό μόνο δύο χρόνων για όσους δεν κατάγονται από την Καρπασία.Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι, κάποιοι μη Καρπασίτες εκδηλώνουν ενδιαφέρον να διοριστούν στα εγκλωβισμένα σχολεία και στην πορεία μετανιώνουν, οπόταν αναζητούνται άλλα άτομα.
Εξάλλου, ο κ. Φωτίου σχολιάζοντας αναφορές ότι πολλές καθηγήτριες είναι πρωτοδιόριστες, παρατήρησε πως τα πρώτα χρόνια δεν είχαν εμπειρία αλλά όταν παρέμειναν 5-6 χρόνια είχαν καλή απόδοση.