Στη μεταλλείο της Λίμνης στην Αργάκα επιστρέφουν από χθες τα εξορυκτικά απόβλητα που βρίσκονται τοποθετημένα σε πέντε σημεία κατά μήκος του κρατικού δάσους Μαυραλή. Η όλη διαδικασία, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα διαρκέσει 30 ημέρες. Ακολούθως, οι αρμόδιοι αναμένουν φυσική αποκατάσταση της παραλίας με μία δύο θαλασσοταραχές που θα επισυμβούν στην περιοχή μέχρι τον Μάρτιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί η ανθρώπινη παρέμβαση με μεταφορά άμμου στην περιοχή, έτσι ώστε η παραλία να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις χελώνες για εναπόθεση των αυγών τους τον προσεχή Μάιο.
Μιλώντας στον «Φ» ο Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ανέφερε ότι κατά μήκος της παραλίας Μαυραλή στην Αργάκα υπάρχουν διάφοροι σωροί με εξορυκτικά απόβλητα, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά τα υπολείμματα των τελμάτων που προήλθαν από τις εργασίες εμπλουτισμού του μεταλλεύματος του μεταλλείου, όπου για αρκετά χρόνια (1882 – 1979) έρεαν ελεύθερα στη θάλασσα. Σημειώνεται ότι το παραλιακό δάσος Μαυραλή, εμπίπτει εξ ολοκλήρου εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας / Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΤΚΣ/ΕΖΔ) Πόλις – Γιαλιά.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου το 2019 που προέκυψε το θέμα απομάκρυνσης των ακακιών από την παραλία ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών, έγινε πιο εμφανές το πρόβλημα με τα εξορυκτικά απόβλητα. Πρόσθεσε ότι περιέχουν τοξικά βαρέα μέταλλα σε υψηλές συγκεντρώσεις.
Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης σε συνεργασία με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα Τμήματα του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), δηλαδή το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, εκπόνησε μελέτη στο χώρο απόθεσης των εν λόγω εξορυκτικών αποβλήτων. Η μελέτη περιλάμβανε το γεωχημικό και ορυκτολογικό χαρακτηρισμό των εξορυκτικών αποβλήτων και υπολογισμό των ποσοτήτων τους, με σκοπό να αξιολογηθεί η δυνατότητα μεταφοράς και απόθεσής τους σε ασφαλή περιοχή, όπου να μην προκαλείται πρόβλημα στο περιβάλλον. Με βάση την υπό αναφορά μελέτη, η ποσότητα των αποβλήτων υπολογίστηκε στα 17.000 κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου μέσα από τη μελέτη διαφάνηκε ότι τα εξορυκτικά απόβλητα δεν περιέχουν κυάνιο. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πέντε υποπεριοχές στην παραλία Μαυραλή και έχει υπολογιστεί εκτός από τον όγκο των αποβλήτων και το βάθος τους και βρίσκονται από 50 εκατοστά μέχρι και 1,80 μέτρα βάθος.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Επανήλθαν οι μπουλντόζες στο δάσος Μαυραλή (εικόνες)
- Απάντηση Τμ. Δασών για το δάσος «Μαυραλή»
- Τμ. Δασών: Εργασίες στο Δάσος Μαυραλή (εικόνες)
Η αποκατάσταση θα βοηθήσει τις χελώνες
Στην έναρξη των εργασιών απομάκρυνσης των εξορυκτικών αποβλήτων από την παραλία Μαυραλής στην Αργάκα παραβρέθηκε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ο οποίος χαρακτήρισε την περιοχή σημαντικότατη περιβαλλοντικά, οικολογικά, αλλά και κοινωνικά. «Αρχίσαμε με την απομάκρυνση ενός εισβλητικού είδους, της ακακίας, και συνεχίζουμε με την απομάκρυνση των εξορυκτικών αποβλήτων που συσσωρεύτηκαν στην περιοχή από έναν αιώνα δραστηριότητας του γειτονικού μεταλλίου», είπε.
Ο υπουργός Γεωργίας υπενθύμισε ότι τα τέλματα που είχαν συσσωρευτεί στην περιοχή δημιουργούσαν μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα, κιτρίνιζε η θάλασσα, δημιουργούνταν προβλήματα και στο περιβάλλον της περιοχής. «Ήταν ένα καθολικό κοινωνικό αίτημα να αποκατασταθεί και απ’ αυτή την άποψη η περιοχή και σήμερα πραγματικά αρχίζει η προσπάθεια αυτή», πρόσθεσε.
Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, χαρακτήρισε ευλογημένη ημέρα αφού με την συνεργασία όλων των αρμόδιων Τμημάτων ξεκινά η διαδικασία απομάκρυνσης αυτού του πολύ επικίνδυνου υλικού που για την υγεία των ανθρώπων ήταν άκρως επικίνδυνη. Πρόσθεσε πως η αποκατάσταση του χώρου θα βοηθήσει και περιβαλλοντικά τις χελώνες να συνυπάρξουν στον χώρο.
Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας, Σπύρος Πελοπίδα, ευχαρίστησε τον υπουργό Γεωργίας αλλά και τα υπόλοιπα Τμήματα για τον χρόνο και τον κόπο τους για την αποκατάσταση της περιοχής. Είπε ακόμη πως ο κόσμος της περιοχής είναι πολύ ευχαριστημένος, δηλώνοντας πως αυτή η περιοχή θα είναι το διαμάντι της Μεσογείου.
Στις 260.000 ευρώ το κόστος του έργου
Την απομάκρυνση και εναπόθεση των εξορυκτικών αποβλήτων της παραλίας Μαυραλή εντός του κρατήρα του εγκαταλελειμμένου μεταλλείου της Λίμνης ανέλαβε η εργοληπτική εταιρεία A & K Kleopas Enterprises Ltd. Τα υλικά αφαιρούνται με μηχανικά μέσα και μεταφέρονται στον κρατήρα του μεταλλείου της Λίμνης. Ακολούθως θα γίνει αποκατάσταση του χώρου.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου προστίθεται στα υλικά ασβεστόλιθος ο οποίος δημιουργεί αντιδράσεις και δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα, μειώνει την οξύτητα του θείου που περιέχουν τα τέλματα και δεν αναμένονται όξινες απορροές. Παράλληλα, ανέφερε ότι η πρακτική που θα ακολουθηθεί για την αποκατάσταση της παραλίας είναι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Όπως εξήγησε μία έντονη θαλασσοταραχή μπορεί να αποκαταστήσει το χώρο από μόνη της. Σε διαφορετική περίπτωση είπε, αν χρειαστεί επέμβαση υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για εξασφάλιση άμμου από διάφορους χώρους και για το σκοπό αυτό είπε η παραλία θα παραμείνει κλειστή μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Στόχος είπε να ληφθούν όλα τα μέτρα ούτως ώστε να μην επηρεασθεί η περίοδος ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών που αρχίζει το Μάιο. Το κόστος του έργου θα ανέλθει στις περίπου €260.000.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η όλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έναρξη των εργασιών οφειλόταν στη συναίνεση της Τράπεζας Κύπρου ως εκπρόσωπος των εταιρειών Hamura Properties Limited και Dilero Properties Limited, ιδιοκτητών της έκτασης γης επί της οποίας βρίσκεται το μεταλλείο της Λίμνης, ώστε να επιτρέψει την απόθεση των αποβλήτων στο μεταλλείο της Λίμνης. Αν δεν υπήρχε συναίνεση, πρόσθεσε, το όλο εγχείρημα θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί λόγω κόστους μεταφοράς των υλικών σε απομακρυσμένη περιοχή.