Στο κενό έπεσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 30/7/2021 για την άμεση ενεργοποίηση του συντονιστικού κέντρου «ΖΗΝΩΝ» ως κέντρου διαχείρισης κρίσεων και στελέχωσή του από το προσωπικό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με σύστημα βάρδιας, με σκοπό την επιτήρηση και πρόληψη και έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς. Με βάση την απόφαση, το συντονιστικό κέντρο «ΖΗΝΩΝ» έπρεπε από την 1/8/2021 να μετατραπεί σε στρατηγικό επίπεδο ως εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων, σε περίπτωση εφαρμογής του ειδικού εθνικού σχεδίου «Ήφαιστος». Η στελέχωσή του θα γίνεται, επιπλέον, από άτομα που εργάζονται τόσο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και στο Τμήμα Δασών. 

Ωστόσο, όπως προκύπτει σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη λήψη της απόφασης, παρατηρούνται παραλείψεις ή και κενά στην υλοποίηση όσων σχετικών έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί και αποφασιστεί προς υλοποίηση. Η όλη καθυστέρηση οφείλεται, σύμφωνα με πηγές από το Προεδρικό Μέγαρο, στα τερτίπια του διευθυντή του Τμήματος Δασών, ο οποίος φαίνεται με τις ενέργειές του να αμφισβητεί τη χρησιμότητα της εν λόγω απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται από το Προεδρικό ότι η ενεργοποίηση του συντονιστικού κέντρου «Ζήνων» ως Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, δεν υλοποιείται από τη στιγμή που το Τμήμα Δασών δεν ανταποκρίνεται προς υλοποίηση των όσων του αναλογούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσλειτουργίες και προβλήματα τα οποία μειώνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας για πρόληψη, αντιμετώπιση και κατάσβεση των πυρκαγιών, αλλά και εκθέτουν την ίδια την κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος προς τον διευθυντή του Τμήματος Δασών και απαντώντας σε σχετική επιστολή που απέστειλε προηγουμένως ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου δίνει διευκρινίσεις προς αποφυγή παρερμηνειών. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου καθορίζουν ξεκάθαρο και πλήρως το πλαίσιο δράσης για σκοπούς επίτευξης των στόχων πρόληψης, αντιμετώπισης και κατάσβεσης των πυρκαγιών, αλλά και συντονισμού των επηρεαζόμενων υπηρεσιών/ τμημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «ΖΗΝΩΝ» μετατρέπεται σε κέντρο διαχείρισης κρίσεων

Σημειώνεται ότι κακώς θεωρήθηκε από τον διευθυντή του Τμήματος ότι η χρήση του Κ.Σ.Ε.Δ. θα γίνεται μόνο αφού ενεργοποιηθεί το ΕΕΣ «Ήφαιστος», δεδομένου ότι στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου γίνεται ρητή αναφορά στον σκοπό, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι για την «επιτήρηση για πρόληψη και έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς».

Περαιτέρω, σημειώνει ότι η αποστολή, δύο φορές τον μήνα, λειτουργών του Κλάδου Πυροπροστασίας του Τμήματος Δασών για απλό έλεγχο και συντήρηση των υφιστάμενων συστημάτων και του εξοπλισμού, δεν μπορεί να ικανοποιεί τον πυρήνα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος, προφανώς, λανθασμένα έχει διαστρεβλωθεί καθότι η υπό αναφορά απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον διευθυντή Τμήματος Δασών να κρίνει τη στελέχωση αναλόγως «εποχής και καιρικών συνθηκών». Η ειδική αυτή αναφορά, προστίθεται, στην απάντηση προς τον κ. Αλεξάνδρου «είχε δοθεί επειδή ουδόλως αμφισβητούμε την εμπειρογνωμοσύνης σας, αλλά αντιθέτως, την επιζητούμε».

Στην απάντηση του Πέτρου Δημητρίου προς τον κ. Αλεξάνδρου σημειώνεται πως «η αναγκαιότητα κατάλληλης και πλήρους στελέχωσης και λειτουργίας του Συντονιστικού Κέντρου, δεν μπορεί να καλύπτεται με αποφάσεις για ανά δεκαπενθήμερο συντήρηση και έλεγχο των υφιστάμενων συστημάτων και του εξοπλισμού που, ομολογουμένως, δεν συνάδουν με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Κατά συνέπεια, τονίζεται, ο καθορισμός των ωρών λειτουργίας του συστήματος παρακολούθησης κατά την κρίση σας, σαφώς μειώνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και, σίγουρα, «δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στον βαθμό που επιβάλλεται σε συνάρτηση, πάντοτε, με τις περιόδους υψηλής επικινδυνότητας τις οποίες καλά γνωρίζετε».

Από τις 30 Ιουλίου η απόφαση του Υπουργικού

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 30 Ιουλίου 2021, λήφθηκε βάσει σχετικής συνάντησης που προηγήθηκε στις 19 Ιουλίου 2021, παρουσία όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ( Κ.Σ.Ε.Δ.), που στόχο είχε τον καλύτερο συντονισμό των Υπηρεσιών σε σχέση με την ενεργοποίηση του Συντονιστικού Κέντρου «Ζήνων» ως Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων. Βασικό εύρημα της μελέτης που διεξήγαγαν οι εμπειρογνώμονες τους οποίους όρισε η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος των πυρκαγιών, αποτελεί η αναγκαιότητα για καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, τόσο στην παρακολούθηση και στον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών, όσο και στις προσπάθειες κατάσβεσής τους. Η Κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη λήψη απόφασης για ενίσχυση με επιπλέον μέσα παρακολούθησης και επιτήρησης στις ελεγχόμενες περιοχές από τη Δημοκρατία και αποστολής των δεδομένων τους στο Κ.Σ.Ε.Δ. Μια απόφαση που συνεπάγεται δαπάνη πολλών εκατομμυρίων εκ μέρους της Δημοκρατίας.

Αμφισβητείται ο ρόλος του ΣΚ από το Τμ. Δασών

Στην επιστολή του διευθυντή του Τμήματος Δασών σημειώνεται ότι, τα συστήματα που υπάρχουν στο ΣΚ «Ζήνων» δεν προσθέτουν οτιδήποτε νέο στο υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης πυρκαγιών που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών, ενώ πιο κάτω σημειώνει πως «όλα τα συστήματα είναι ήδη εγκατεστημένα στα Κέντρα Επιχειρήσεων του Τμήματος και χρησιμοποιούνται επί καθημερινής βάσεως από τους επί καθήκοντι λειτουργούς».

Στο σημείο αυτό, ο Πέτρος Δημητρίου ξεκαθαρίζει πως, «τα όποια συστήματα είναι εγκατεστημένα στις όποιες Υπηρεσίες δεν αποτελούν περιουσία ούτε των διευθυντών, ούτε των χειριστών τους. Αντιθέτως, αγοράστηκαν από τον φορολογούμενο πολίτη και ανήκουν στο κράτος και, συνεπώς, θα πρέπει να λειτουργούν συνδυαστικά, δεδομένου ότι ο στόχος είναι κοινός, προκειμένου να μπορέσουν να τον εξυπηρετήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό».

Σύμφωνα με το Προεδρικό, το ΣΚ «Ζήνων» λειτουργεί, όπως και η ονομασία του υποδηλοί, ως Συντονιστικό Κέντρο, παρέχοντας τη δυνατότητα σε διάφορες υπηρεσίες για καλύτερο συντονισμό τόσο στην επιτήρηση και πρόληψη, όσο και σε περιόδους κρίσεων. «Ως εκ τούτου, εύλογα διερωτάται κάποιος ποιο είναι το πρόβλημα αφού ο χειρισμός γίνεται ανεξάρτητα από την κάθε υπηρεσία. Άρα, η κάθε υπηρεσία στελεχώνει, ήδη, ξεχωριστά για τους δικούς της λόγους την κάθε μια υπηρεσία. Συνεπώς, αφού το προσωπικό ήδη υπάρχει, γιατί δεν μπορεί να γίνει από κοινού στο Κ.Σ.Ε.Δ;», αναφέρεται στην επιστολή προς τον διευθυντή Τμήματος Δασών.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι, οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου λειτουργούν δεσμευτικά και, συνεπώς, δεν δύναται να τυγχάνουν εφαρμογής κατά το δοκούν. «Με βάση, λοιπόν, τις αποφάσεις, αναμένω απ’ όλους τους εμπλεκόμενους την άμεση ανταπόκρισή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες», καταλήγει.