Τη γνωστή ρήση του Λένιν «Και τώρα τι κάνουμε σύντροφοι», την άκουσα ουκ ολίγες φορές την Πέμπτη μετά το ναυάγιο της συνεργασίας του ΑΚΕΛ με τον Μάικ Σπανό για τις προεδρικές εκλογές, κι αφού η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος δεν έδωσε απάντηση.

Και δεν έδωσε από επιλογή, όπως φαίνεται, παραπέμποντας για πάρα κάτω μιαν εξ υπαρχής αξιολόγηση των δεδομένων που υπάρχουν ενώπιον του κόμματος της Αριστεράς για τις προεδρικές εκλογές, προκειμένου να καταλαγιάσουν οι ενστάσεις, οι εντάσεις κυρίως από τη βάση και όχι τόσο από το στελεχιακό δυναμικό, και να αντιμετωπίσουν όσο είναι αυτό δυνατό πιο νηφάλια μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το κόμμα της Αριστεράς.

Αν και κομματικές πηγές θύμιζαν το ναυάγιο με τις υποψηφιότητες του Γεώργιου Ιωαννίδη και του Μάριου Ηλιάδη σε προηγούμενες δεκαετίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προβληματισμός στο ΑΚΕΛ μετά τις δηλώσεις Σπανού
ΓΓ ΑΚΕΛ: Υπάρχει ενδεχόμενο να μη συμφωνήσουμε με Μ.Σπανό
Μ.Σπανός: Η εκλογή μου θα φέρει «επανάσταση»
Και επίσημα με Μάικ Σπανό το ΑΚΕΛ

Το Πολιτικό Γραφείο πρώτα και στη συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή σε μια σύντομη συνεδρία περιορίστηκαν στη διαχείριση του βελούδινου «διαζυγίου» με τον Μάικ Σπανό χωρίς να αγγίξουν θέμα ευθυνών, ούτε και το τι θα γίνει στην πορεία.

Κομματικοί αξιωματούχοι τόνιζαν στον «Φ» πως «ουδέν κακό αμιγές καλού». Αυτό που θα γίνει είναι επανεκκίνηση καθώς κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει άλλος.

Μετρούν ότι το «διαζύγιο» εκδόθηκε κοινή συναινέσει, και η ανακοίνωση έγινε με τον Άντρο Κυπριανού και τον Μάικ Σπανό να στέκονται δίπλα-δίπλα στο βήμα της αίθουσας διασκέψεων στο ΑΚΕΛ, ενώ κρατούν τη φράση του παρ’ ολίγον προεδρικού υποψηφίου ότι πήγε ως φίλος, στην Εζεκία Παπαϊωάννου και έφυγε ως φίλος.

Στελέχη αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ευθύνες, αλλά όπως μας υπέδειξαν δεν είναι τώρα η ώρα για να γίνει μια τέτοια συζήτηση. Αυτό το κεφάλαιο, όπως επεσήμαναν, μπορεί να ανοίξει αργότερα αφού τώρα προέχει να δοθεί η μάχη για αλλαγή στη διακυβέρνηση και να κερδηθούν οι εκλογές.

Πάντως, παρά το στραπάτσο, στο ΑΚΕΛ στέκονταν, και μετά τη συνεδρία της Κεντρικής, στη θέση ότι οι σημερινοί προεδρικοί υποψήφιοι δεν ικανοποιούν το όραμα του κόσμου και πως παραμένει η απαίτηση προς το κόμμα τους να κάνει την υπέρβαση και να επιλέξει υποψήφιο ικανό να αναδειχθεί στην προεδρία.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα βρούμε υποψήφιο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 50% συν ένα του εκλογικού σώματος και θα κάνει τη διαφορά στο Κυπριακό, την οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα», υπέδειξε κομματικός αξιωματούχος, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα. 

Παρά ταύτα οι «πολιτικοί προξενητάδες» άρχισαν να διαρρέουν ονόματα που διοχέτευσαν στο ΑΚΕΛ και να τα επικαιροποιούν.

Ονόματα με αναφορές στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, την πρώην υπουργό Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν και τον τέως πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, αν και τον παρουσιάζουν ως έχοντα τις λιγότερες πιθανότητες να περάσει τις εξετάσεις.

Στελέχη του ΑΚΕΛ έκαναν λόγο για διαδικασία ανοιχτού τέλους χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στον διάλογο με τον Μάικ Σπανό, παρά την ευφορία που κάποιοι φρόντιζαν να διοχετεύουν επικοινωνιακά και χωρίς να εστιάζουν σήμερα στην τηλεοπτική συνέντευξη που έβγαλε προς τα έξω διαφωνίες ουσίας.

Η είδηση για το ναυάγιο έσκασε το μεσημέρι πριν από τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Μάικ Σπανός εμφανίστηκε στην Εζεκία Παπαϊωάννου την ώρα της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς να παραστεί σε αυτή. Κάθησε για λίγο στο εντευκτήριο του ΑΚΕΛ, είχε σύντομη συνάντηση με τον Άντρο Κυπριανού και στη συνέχεια ανακοίνωσαν από κοινού τη λήξη του μεταξύ τους διαλόγου, παραπέμποντας σε διατήρηση των καλών σχέσεών τους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε το «διαζύγιο» τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια ήταν να στηρίξουμε έντιμη και ικανή ανεξάρτητη υποψηφιότητα που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα πιο πάνω και να οδηγήσει την Κύπρο μπροστά. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αναπτύξαμε διάλογο με τον Μιχάλη Σπανό. Έναν έντιμο και ικανό άνθρωπο με τον οποίο κατ’ αρχήν συμφωνήσαμε στο Κυπριακό και σε βασικά κοινωνικο-οικονομικά θέματα. Επεκτείνοντας τη συζήτηση και επιχειρώντας να ολοκληρώσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε το πλαίσιο της συμφωνίας μας, φάνηκε ότι υπήρχαν ζητήματα στα οποία οι προσεγγίσεις μας ήταν τέτοιες που δεν μας επέτρεψαν να καταλήξουμε στο αμοιβαία επιθυμητό αποτέλεσμα. Με εντιμότητα και ειλικρίνεια, όπως αρχίσαμε τον διάλογο αποφασίσαμε από κοινού να τον τερματίσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τον Μιχάλη Σπανό για το ήθος, την εντιμότητα και την ειλικρίνεια με την οποία συζήτησε μαζί μας όλο αυτό το διάστημα. Οι δρόμοι μας δεν χωρίζουν. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η σχέση θα συνεχιστεί σε στέρεες βάσεις».

«Ήρθα σαν φίλος, φεύγω σαν φίλος»

Ο Μάικ Σπανός ευχαρίστησε την ηγεσία του ΑΚΕΛ που τον επέλεξε ως εν δυνάμει ανεξάρτητο υποψήφιο, σημειώνοντας ότι  ήταν τιμητικό για τον ίδιο να τον στηρίξει ένα ιστορικό κόμμα όπως το κόμμα της Αριστεράς.

«Οι συζητήσεις που είχα με το ΑΚΕΛ ενίσχυσαν την πεποίθησή μου ότι πρόκειται για δύναμη υπευθυνότητας. Δυστυχώς, στην πορεία φάνηκαν διαφορετικές εκτιμήσεις σε θέματα. Από κοινού τερματίσαμε τον διάλογο. Αγαπητέ Άντρο ήρθα εδώ σαν φίλος και φεύγω σαν φίλος», ανέφερε ο κ. Σπανός.

Δήλωσε ΚΚΚ 

Αναμένοντας τον Άντρο Κυπριανού, ο Μάικ Σπανός έπιασε κουβέντα με τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που ανέμεναν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε κουβέντα του με τον φωτορεπόρτερ Ανδρέα Μανώλη και όταν ρωτήθηκε πώς και κατέληξε στο ΑΚΕΛ, απάντησε αστειευόμενος: «Είμαι ΚΚΚ, Κόκα Κόλα Κύπρου…».

Απουσίασε η Έλση Χριστόφια

Από τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής απουσίασε το πρώην προεδρικό ζεύγος. Όπως εξήγησε στέλεχος του ΑΚΕΛ, ο Δ. Χριστόφιας δεν μετέχει σε τέτοιες συνεδρίες.

Απούσα ήταν και η σύζυγός του Έλση Χριστόφια που είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Από την οικογένεια Χριστόφια παρόντες ήταν ο γιός, Χρίστος, που είναι γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ και μέλος της ΚΕ και η Χριστίνα Χριστόφια, επίσης μέλος της Κεντρικής.