Τα δύσκολα για το ΑΚΕΛ συνεχίζονται στην πορεία κλειδώματος του προεδρικού υποψηφίου με τον οποίο θα κατέλθουν στις προεδρικές εκλογές του 2018, υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκλήθηκαν μετά την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Μάικ Σπανού στην τηλεόραση Sigma.
Η σύγκληση έκτακτης συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Πέμπτη το απόγευμα αναμένεται να λύσει τον γρίφο ως προς το τι γίνεται στη συνέχεια και υπό ποια δεδομένα θα προωθήσει τις ενδοκομματικές διαδικασίες του, το κόμμα της Αριστεράς.
Άντρος Κυπριανού και Μάικ Σπανός είχαν, τηνΤετάρτη, συνάντηση σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν τις βασικές αρχές σύγκλισης στο πλαίσιο συμφωνίας που ετοιμάστηκε από πλευράς ΑΚΕΛ, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και οι αντιδράσεις που ανεφύησαν από θέσεις που διατύπωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο Μάικ Σπανός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
● ΓΓ ΑΚΕΛ: Ετοιμάζουμε έγγραφο συμφωνίας με τον Μ.Σπανό
● ΓΓ ΑΚΕΛ για Μάικ Σπανό: Ποτέ δεν τράβηξα αυτιά
● Προβληματισμός στο ΑΚΕΛ μετά τις δηλώσεις Σπανού
● Και επίσημα με Μάικ Σπανό το ΑΚΕΛ
● Έτοιμος να τραβήξει κουπί ο Μάικ Σπανός – Τι δηλώνει στον «Φ»
Οι πληροφορίες σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του υποψηφίου δεν έχουν ξεκαθαρίσει, παραπέμποντας το ξεκαθάρισμα θέσεων και προθέσεων για σήμερα Πέμπτη.
Από το περιβάλλον του διαρρέει ότι εξαντλείται η υπομονή του και ότι το ναυάγιο της όλης συνεργασίας είναι θέμα ωρών.
Απαγκίστρωση του Μάικ Σπανού από την όλη διαδικασία διευκολύνει το ΑΚΕΛ να περάσει σε ένα σχέδιο Β, στο οποίο ναι μεν μπορεί να γίνονταν αναφορές ακόμη και δημοσίως, αλλά δεν είχε σχηματοποιηθεί καθώς οι πλείστοι των εν δυνάμει υποψηφίων για το χρίσμα δεν ήσαν έτοιμοι να τραβήξουν κουπί υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Κομματικοί παράγοντες, ωστόσο, επισημαίνουν με νόημα ότι ο κομματικός πατριωτισμός σε μια τέτοια κατάσταση θα λειτουργήσει σωστικά για το κόμμα της Αριστεράς, αφού υπό την πίεση της βάσης θα αναδειχθεί υποψήφιος που θα εκφράζει τις επιθυμίες των πλατιών αριστερών μαζών.
Άλλοι, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι τελικές απαντήσεις του κ. Σπανού θα δοθούν την Πέμπτη και εκτιμούν ότι μπορούν να εξευρεθούν κοινές συνισταμένες που δεν θα εκθέτουν ούτε τη μια ούτε την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι η δημόσια επικοινωνιακή διαχείριση άφησε εκτεθειμένες και τις δύο πλευρές. Κι όλα αυτά την ώρα που πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η συνάντηση των δύο, Άντρου Κυπριανού και Μάικ Σπανού, δεν πήγε καλά.
Η έκτακτη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής δεν ανακοινώθηκε επίσημα από το ΑΚΕΛ, αλλά διέρρευσε μετά την ειδοποίηση των μελών της κι ενώ στελέχη του Πολιτικού Γραφείου δήλωναν άγνοια για το επείγον της σύγκλησης όπως και για το αντικείμενο της συνεδρίας.
Στο Πολιτικό Γραφείο η εισήγηση για Μάικ Σπανό εγκρίθηκε με μια μόνο αρνητική ψήφο και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» αυτός που καταψήφισε τονίζοντας την ανάγκη ότι θα ‘πρεπε να προηγηθεί συμφωνημένο πλαίσιο και μετά έγκριση υποψηφίου, είναι ο επαρχιακός Λευκωσίας Χρίστος Χριστοφίδης.
Η υποψηφιότητα του Μάικ Σπανού εγκρίθηκε στην προηγούμενη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής με 66 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 6 αποχές με πρόθεση να παραπεμφθεί στις κομματικές ομάδες βάσης τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η συνέντευξή του, ωστόσο, έφερε τα πάνω-κάτω και φοβερή πίεση προς την ανώτατη ηγεσία.
Μέλη της Κ.Ε. έσπευδαν, την Τετάρτη, να διαμηνύουν προς την ηγεσία ότι δεν είναι διατεθειμένα να προσέλθουν στη συνεδρία να αναλάβουν ευθύνη, υπό το κάλυμμα της συλλογικότητας, αφού όπως τονίζουν είναι πολύ συγκεκριμένα στελέχη της γραμματείας του ΑΚΕΛ.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με δηλώσεις του την Τετάρτη το απόγευμα, παρουσιάστηκε να έχει υπό έλεγχο την όλη κατάσταση και να αναμένει σύντομα οριστικές αποφάσεις. Διατήρησε τη θολούρα στο τοπίο με τις απαντήσεις του.
Στο ερώτημα πότε θα είναι έτοιμο το πλαίσιο συμφωνίας με τον Μ. Σπανό, απάντησε: «Είναι έτοιμο. Ήδη, το συζητούμε. Όπως έχω πει, πριν το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε καταλήξει».
Σε ερώτηση αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τη συνεργασία έπειτα και από τις αντιδράσεις της βάσης, απάντησε: «Ποιες αντιδράσεις; Ποιος είδε τις αντιδράσεις της βάσης από τη στιγμή που δεν έχουν συνεδριάσει καν οι κομματικές ομάδες; Μόνο μια ομάδα έχει συνεδριάσει και πρέπει να σας πω ότι το αποτέλεσμα ήταν ομόφωνα υπέρ. Ως εκ τούτου, κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι η άποψη της βάσης. Εμείς συζητούμε σε μια προσπάθεια να δούμε κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε πιο εκτεταμένα πλέον, γιατί όπως είχα πει και προηγουμένως, είχαμε συμφωνήσει σε βασικές θέσεις, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα. Συζητούμε, λοιπόν, πιο εκτεταμένα για να δούμε κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε. Σύντομα θα έχουμε καταλήξει και θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας».
Τα πρέπει για τον υποψήφιο από την Ειρήνη
Η βουλευτής Λευκωσίας Ειρήνη Χαραλαμπίδου έκανε παρέμβαση για τις Προεδρικές, αναρτώντας στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook:
«Τι περιμένει ο Κύπριος πολίτης από τον επόμενο Πρόεδρο της ΚΔ; Νομίζω η απάντηση είναι απλή. Έναν άνθρωπο που να εμπνέει σεβασμό. Να ξέρει πώς λειτουργεί το κράτος και να σέβεται τις δομές του, κυρίως τους θεσμούς. Να είναι έντιμος με τους πολίτες και αυτά που λέει να τα εννοεί. Να νοιάζεται για την ευημερία του Κύπριου Πολίτη και όχι των κομματικών του φίλων ή των συγγενών του. Να έχει προτεραιότητες ξεκάθαρες. Να έχει συνέπεια λόγου και έργων. Τα λάθη της κυβέρνησής του να τα διορθώνει και όχι να τα συγκαλύπτει. Όταν δεν πρόκειται για λάθη αλλά για πράξεις διαφθοράς, να τιμωρεί. Να μην είναι δέσμιος κομματικών χρεών και γραμματίων, η εξαργύρωση των οποίων οδηγεί σε μέτριες λύσεις σε βάρος συνήθως του δημοσίου συμφέροντος. Ο πολίτης ζητά έναν Πρόεδρο που να μπορεί να σεβαστεί και ο όποιος θα τον πείσει ότι έχει τον χαρακτήρα και την ηθική να κυβερνήσει ακριβοδίκαια.
» Υ.Γ. Όσα καταγράφω είναι προσωπικές μου σκέψεις και αναζητήσεις, άλλωστε πολίτες είμαστε όλοι στην τελική. Ίσως να κατηγορηθώ για ρομαντισμό ή ακόμα και για πολιτική αφέλεια. Όμως, καιρός να σταθούμε πάνω από ένα σύστημα που καταρρακώνει και ακρωτηριάζει την ηθική».
Κριτική παρέμβαση από τον Σταύρο Τομπάζο
Σαρωτική είναι η κριτική που ασκείται από τον πανεπιστημιακό Στ. Τομπάζο, ο οποίος συνεργάζεται με το κόμμα της Αριστεράς, για την επιλογή Μάικ Σπανού. Μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του σημειώνει:
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να βάλουμε το πραγματικό διακύβευμα αυτής της επιλογής.
● Το να επιλέγει κανείς υποψήφιο που ουδέποτε είχε εκτεθεί συστηματικά στην κοινή γνώμη δεν μπορεί να είναι αριστερή επιλογή. Αντίθετα, είναι μια επιλογή που απαξιώνει την ίδια την πολιτική ζωή, ακόμη και από αστική άποψη. Σε ποιο κοινωνικό κίνημα πήρε μέρος ο κ. Σπανός; Σε ποια προοδευτική ζύμωση ή διαδικασία δεσμεύτηκε; Επιλέγουμε προεδρικούς υποψήφιους με την ίδια λογική που επιλέγουμε άλογα για να τρέξουν στον ιππόδρομο; Τους βρίσκουμε στο παζάρι των προεδρικών καθαρόαιμων; Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι αν έχουν πιθανότητες να κερδίσουν; Δεν μας ενδιαφέρει τι πρεσβεύουν;
● Τι πραγματικά πρεσβεύει ο Σπανός; Κανείς δεν ξέρει εκτός ίσως από τη γυναίκα του. Αμφιβάλλω όμως, διότι μάλλον δεν ξέρει ούτε ο ίδιος.(…)
● Αν οι αριστερές του αντιλήψεις δεν είναι “εκλέξιμες”, αναζητά τους λόγους και παλεύει για να πείσει. Δεν συνθηκολογεί με το αντίπαλο στρατόπεδο, γιατί αν το κάνει δεν πρόκειται να πείσει ποτέ. (…)
● Θα διορίσει υπουργούς-τεχνοκράτες στα υπουργεία, λέει. Τεχνοκράτες δεν ήταν οι τραπεζίτες που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή; Δεν πληροφόρησε κανείς τον κ. Σπάνο ότι τα υπουργεία είναι γεμάτα τεχνοκράτες. Αυτό που τους λείπει είναι το πολιτικό πλαίσιο.
● Θέλει λιγότερο κράτος, λέει. Καλά, δεν του είπε κανείς ότι η μόδα του μικρού κράτους πέρασε. Δεν γνωρίζει ότι το “μικρό κράτος” σημαίνει “μικρό” ως προς τον κοινωνικό του ρόλο, “μικρό” ως προς τον ρυθμιστικό του ρόλο, “μεγάλο” όμως ως προς τον “κατασταλτικό” του ρόλο. Δεν του είπε κανείς ότι το Εργατικό Κόμμα, που με τη νέα αριστερή του ηγεσία θριάμβευσε στις πρόσφατες εκλογές, ζητά αύξηση και όχι μείωση των φόρων του κεφαλαίου και των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων, ζητά κρατικοποιήσεις και όχι ιδιωτικοποιήσεις;(…)
Είναι εκλέξιμος ο Σπανός; Ακόμη και να ήταν θα ήταν χείριστη επιλογή. Είναι όμως εκλέξιμος; Πολύ αμφιβάλλω αν θα περάσει στον δεύτερο γύρο.(…)
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ πρέπει να εμπλέξει στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου προσωπικότητες του ευρύτερου αριστερού χώρου».