Η μέλισσα είναι ένα από τα σημαντικότερα έντομα για τη φύση, αλλά και για τον άνθρωπο. Είναι υπεύθυνη για το 60-70% της γονιμοποίησης των φυτών. Δεν είναι άδικα που οι επιστήμονες τονίζουν πως η εξαφάνιση της, θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη. Πέραν όμως από αυτό η μέλισσα προσφέρει τα πιο αγνά αγαθά στον άνθρωπο όπως μέλι, βασιλικό πολτό, πρόπολη και κερί, τα οποία χρησιμοποιούνται από καλλυντικά μέχρι κεριά. Το μέλι έχει μεγάλη θρεπτική αξία και δεν χαλάει ποτέ. Μέσα από όλα αυτά μπορεί κανείς να καταλάβει πως ο σεβασμός είναι η μόνη λέξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να προβάλει τη μεγάλη αξία της μέλισσας.
Αυτό λοιπόν προσπαθούν να προσφέρουν στον κοινό ο Κώστας και η Γεωργία, οι οποίοι δημιούργησαν το «Ecophysis Bee & Nature Center», μέσα από το οποίο αναδεικνύεται το έργο των μελισσών και η μεγάλη σημασία τους. Μια κυριακάτικη εξόρμηση είναι ότι πρέπει για να επισκεφθεί κανείς το υποστατικό τους λίγο έξω από το μικρό χωριό Βάβλα της επαρχίας Λάρνακας, κοντά στα Λεύκαρα.
Ο Κώστας μας έβαλε σε μια αίθουσα και μας περιέγραψε τα είδη μελισσών, τη διαδικασία παραγωγής του μελιού, αλλά και την επεξεργασία από τον άνθρωπο. Στη συνέχεια αφού δοκιμάσαμε τα διάφορα είδη μελιού και άλλα προϊόντα, όπως γύρη, βάλαμε τις στολές μελισσοκόμων, κατεβήκαμε στο χωράφι, όπου είδαμε από κοντά τις κυψέλες των μελισσών, ψάξαμε να βρούμε τη βασίλισσα χωρίς επιτυχία, καθώς ο εργάτριες μέλισσες την προστατεύουν και είδαμε τον τρόπο που «δουλεύουν» οι μέλισσες. Η εμπειρία μας ολοκληρώθηκε με κέρασμα αναρής με μέλι και τσάι με διάφορα βότανα.
Αμέσως μετά κάτσαμε να κάνουμε μια κουβέντα με τη Γεωργία, η οποία μας περιέγραψε πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα. Ο Κώστας είναι μελισσοκόμος, μια τέχνη την οποία έμαθε από τον νονό του, τον κ. Χριστάκη, ο οποίος εκτός από το εργαστήριο επεξεργασίας μελιού, του μετέδωσε πολλές γνώσεις. Η Γεωργία έχει σπουδάσει βιολόγος και μαζί αποφάσισαν να λειτουργήσουν το υποστατικό τους το 2014. Μετά από αρκετές προετοιμασίες κατάφεραν να λειτουργήσουν το 2016. Το αξιοσημείωτο, όπως ανέφερε η Γεωργία, είναι ότι στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, η επιχείρηση είναι εγγεγραμμένη ως «άλλες δραστηριότητες με κράτηση». Στην Κύπρο, όπως μας ανέφερε, σιγά – σιγά άρχισαν να γίνονται αυτοί οι χώροι με περισσότερη ποιότητα και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα έτσι ώστε το κοινό να μπορέσει να γνωρίσει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.
Μέσα από μια κουβέντα και με τους δύο, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο πολύ αγαπούν και σέβονται τη μέλισσα. Η Γεωργία πρόσεξε πως οι μέλισσες και η διαδικασία επεξεργασίας του μελιού έχει το δικό του ενδιαφέρον. Όχι μόνο για την παραγωγή και πώληση του. Βλέποντας τη μεγαλύτερη εικόνα και οι δύο κατάλαβαν ότι το θέμα αυτό είναι περιβαλλοντικό και πως το κοινό μπορεί μέσα από την εμπειρία και την εκπαίδευση να καταλάβει την αξία του. Να σεβαστεί τον κόπο που χρειάζεται για να παραχθεί ένα βαζάκι μέλι, αφού δεν είναι κάτι που κάνει ο άνθρωπος, αλλά η φύση. Αυτός ήταν και ο στόχος δημιουργίας του «Ecophysis Bee & Nature Center». Να μπορέσει ο κόσμος να ζήσει σαν μελισσοκόμος, να καταλάβει τι χρειάζεται για να γίνει και πόσος κόπος καταβάλλεται.
Όπως περιέγραψε η Γεωργία, στην αρχή προσπάθησαν να δημιουργήσουν το υποστατικό για καθαρά τουριστικούς λόγους, καθώς βρίσκεται κοντά στα Λεύκαρα κι αυτό θα συνέβαλλε στην προσπάθεια ανάπτυξης του αγροτουρισμού, αφού θα συνδεόταν και με την περιοχή Natura των Λευκάρων, στην οποία υπάρχουν προστατευόμενα είδη φυτών. Ωστόσο αυτό έμεινε για λίγο στον πάγο, γιατί ο κόσμος επέδειξε αρκετό ενδιαφέρον στο να μάθει την τέχνη του μελιού. Η προσπάθεια ξεκίνησε με δύο πυλώνες. Μέλισσες και φύση. Αν και τώρα έμεινε μόνο το ενδιαφέρον για τις μέλισσες, έχουν στόχο στο μέλλον να συμβάλουν στην προσπάθεια προβολής της φύσης μέσα από τις μέλισσες.
Το πρόβλημα στην αρχή ήταν το μήνυμα να πάει στο κοινό και ο κόσμος να μάθει την επιχείρηση, αφού τότε τα social media για τα υποστατικά τέτοιου είδους δεν ήταν τόσο διαδεδομένα. «Ούτε τα κυβερνητικά τμήματα δεν είχαν καταλάβει τι θέλαμε ακριβώς να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γεωργία. Στην αρχή έγινε μια προσέγγιση των σχολείων και ενδιαφέρθηκαν πρώτα τα ιδιωτικά με καθημερινές εξορμήσεις και στη συνέχεια ανταποκρίθηκαν και οικογένειες για εκδρομές τα Σαββατοκύριακα. «Αρκετός κόσμος που μας παρακολουθούσε χρόνια, μας έλεγε ότι δεν έβρισκε χρόνο τις καθημερινές να επισκεφθεί το υποστατικό και να ζήσει την εμπειρία». Έτσι πήραν την απόφαση ότι η Κυριακή θα είναι εργάσιμη μέρα. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη και η αγάπη και οι κόποι, απέδωσαν καρπούς.
Ο κορωνοϊός
Όπως αρκετές επιχειρήσεις, έτσι και το ««Ecophysis Bee & Nature Center», επηρεάστηκε αρνητικά από το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Τα συνεχόμενα lockdown και τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν, έφεραν τον Κώστα και τη Γεωργία σε μια κατάσταση στην οποία θα έπρεπε να βρουν τρόπους λειτουργίας της επιχείρησης σεβόμενοι πάντα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως μας ανέφερε η Γεωργία, αυτό που είχαν εφαρμόσει ήταν η διοργάνωση εκδρομών με μια οικογένεια ανά ώρα, κάτι που στην πράξη φάνηκε να λειτουργεί, αφού ο κόσμος είχε ανάγκη να ζήσει κάτι άλλο λόγω του περιορισμού για καιρό στο σπίτι. «Και πάλι ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά», ανέφερε με χαμόγελο. Η μόνη περίπτωση που φάνηκε να τους επηρεάζει αρκετά, ήταν το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε στη Λεμεσό, αφού αρκετοί είχαν κανονίσει εκδρομές, αλλά τελευταία στιγμή τις ακύρωναν.
Η συνέχεια
Η κουβέντα μας τελείωσε με τους στόχους που έχουν από δω και πέρα. Αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν πίστευαν ότι θα είχαν επισκεψιμότητα, ωστόσο και πάλι ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά. Την άνοιξη, περίοδος συλλογής του μελιού, θα μπορέσουν να δεχθούν περισσότερο κόσμο, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να ζήσει την εμπειρία του μελισσοκόμου.