Δριμύ κατηγορώ από την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικές πλήρους αποκλεισμού των τυφλών από την αγορά εργασίας. Η Οργάνωση καταγγέλλει πως η τεράστια πλειοψηφία των περίπου 2.500 τυφλών που ζουν σήμερα στην Κύπρο, είναι πλήρως αποκλεισμένοι από την κοινότητα και ζουν στο περιθώριο.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, μία από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους είναι η στέρηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία και την απασχόληση των περίπου 550 τυφλών που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (18-65 χρόνων). Όπως καταγγέλλεται, λόγω της προκλητικής αδιαφορίας του κράτους για τους τυφλούς, 450 από αυτούς είναι εκτός αγοράς εργασίας, βιώνουν συνθήκες φτώχιας, κοινωνικού αποκλεισμού, εξευτελισμού και εξαθλίωσης και δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξάλλου, ο αριθμός των τυφλών που βρίσκουν εργασία μέσω των ειδικών σχεδίων και προγραμμάτων που στοχεύουν στην πραγμάτωση του δικαιώματος εργασίας και απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες, είναι ιδιαίτερα χαμηλός: μόνο 18 τυφλοί διορίστηκαν σε περίοδο δέκα χρόνων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση τον ειδικό νόμο για διορισμό ποσοστού 10% ατόμων με αναπηρίες σε διαδικασία πρόσληψης στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τους οποίους μόνο τρεις αφορούν τη δημόσια υπηρεσία και οι υπόλοιποι διορισμούς στην εκπαιδευτική υπηρεσία.
Από την άλλη, από τους 35 τυφλούς που ενδιαφέρθηκαν για εργοδότηση μέσω του σχεδίου παροχής κινήτρων σε εργοδότες για απασχόληση ατόμων με αναπηρίες στον ιδιωτικό τομέα, μόνο 10 τυφλοί από τους συνολικά 140 πολίτες με αναπηρίες που εργοδοτήθηκαν εξακολουθούν να εργάζονται μέσω του σχετικού προγράμματος.
Ως αποτέλεσμα τούτου δεκάδες τυφλοί απόφοιτοι κυπριακών και ξένων πανεπιστημίων (νομικοί, ψυχολόγοι, φιλόλογοι, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί στη μουσική τεχνολογία, την τεχνολογία πληροφοριών και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης), είναι για μεγάλη περίοδο χωρίς εργασία. Σε αυτούς προστίθενται άλλοι 25 τυφλοί απόφοιτοι του κλάδου τηλεφωνικής της Σχολής Τυφλών που διεκδικούν μια θέση στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση των ειδικό νόμο για την πρόσληψη τους που ισχύει στη χώρα μας από το έτος 1988.
Τεράστια, επίσης, εμπόδια προκαλούνται από τις πολιτικές που υιοθετούνται από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τα κατά τόπους νοσηλευτήρια, που πέραν από την άρνηση τους να πληρώσουν τις κενές θέσεις τηλεφωνητή στις υπηρεσίες τους με βάση τη σχετική ειδική νομοθεσία για πρόσληψη τυφλών εκπαιδευμένων τηλεφωνητών σε αυτές, προωθούν την ανάθεση σε άτομα που δεν έχουν αναπηρία των καθηκόντων των τυφλών τηλεφωνητών/ή και την περίληψη ατόμων χωρίς αναπηρία στα τηλεφωνικά κέντρα με διάφορους τρόπους. Με τις πολιτικές αυτές αποκλείονται μια για πάντα από το επάγγελμα του τηλεφωνητή που παραδοσιακά ασκούν οι τυφλοί στη χώρα μας από τη δεκαετία του 1950 με τις βελτιώσεις που είχαμε σε αυτό από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα.
Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών καταγγέλλει ότι η κυπριακή πολιτεία αντί να συμβάλει άμεσα στην αύξηση της απασχολησιμότητας των πολιτών με οπτική αναπηρία με τα πολύπλευρα οφέλη της αξιοπρεπούς διαβίωσης αυτών και των οικογενειών τους, καθιστώντας τους χρήσιμα μέλη της κοινωνίας, συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες μισθώνοντας τις υπηρεσίες τους για παροχή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στους πολίτες. Παρά, μάλιστα, τις σοβαρές αδυναμίες που διαπιστώθηκαν και στην πράξη από την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών στη διαδικασία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του κοινού, η πολιτική αυτή φαίνεται να επεκτείνεται σταδιακά σε όλη τη δημόσια υπηρεσία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (υπουργεία, ημικρατικούς οργανισμούς, ανεξάρτητες υπηρεσίες του κράτους, τοπική αυτοδιοίκηση, νοσηλευτικά ιδρύματα κλπ) κατά παράβαση της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας.
Καταγγέλλουν επίσης ότι σχετικές επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες (Εργασίας, Οικονομικών, ΟΚΥπΥ, Δημαρχεία, Αρχή Λιμένων και άλλους Οργανισμούς) μένουν αναπάντητες, ένδειξη πλήρους ασέβειας και παράβασης του συντάγματος και των νόμων της χώρας.
Καταλήγοντας, η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών αναφέρει ότι το «κερασάκι στην τούρτα» βάζουν οι ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, που καθοδηγούμενοι από πολιτικές μισοτυφλισμού και θεωρώντας τους τυφλούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ίδια τους την πατρίδα, ακολουθούν σταθερά πολιτικές σταδιακής υποβάθμισης και κατάργησης των υπηρεσιών προεπαγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης που λειτουργούν στη Σχολή τυφλών για δεκαετίες μετά από επίπονους αγώνες των ίδιων των τυφλών και της Οργάνωσης τους.