Αν και πολλοί θέλουν να πιστεύουν πως η εποχή του χαρτιού έχει παρέλθει, κάποιες εκδόσεις μας πείθουν –τουλάχιστον μια γενιά που στην ανάγνωση χρησιμοποιούσε όλες τις αισθήσεις, ακόμα και την αφή και την οσμή- πως το χαρτί έχει άλλη χάρη. Μια τέτοια έκδοση είναι και το περιοδικό «Moments» που κυκλοφορεί την ερχόμενη Κυριακή μαζί με τις «Συνθέσεις» και τον «Φιλελεύθερο».
Το περιοδικό «Moments» γεννήθηκε στην Αθήνα, από τις εκδόσεις Μαρινάκη, με στόχο να εμβαθύνει σε αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά θέματα. Όπως εξηγεί ο διευθυντής του, Βασίλης Μπαρτζώκας, μια ομάδα εκλεκτών συνεργατών θέλησε να μοιραστεί, με αισθητική και ευαισθησία, την τεράστια περιέργεια για το πως ζουν οι άνθρωποι. Το περιοδικό «Moments», αντισυμβατικό και γεννημένο σε μια παράξενη εποχή, βλέπει πέρα και πάνω από αυτήν. Μέσα στον χρόνο ψάχνει για να βρει και να γνωρίσει λαμπρές ανθρώπινες στιγμές. Γράφεται αργά και υπεισέρχεται σε βάθος για να τιμήσει το διαχρονικό και ουσιαστικό. Η επικαιρότητα και η ιλιγγιώδης ταχύτητα δεν το αφορούν. Στις σελίδες του, οι ιστορίες εξελίσσονται σαν ένα ντοκιμαντέρ σε χαρτί μέσα από τους πρωταγωνιστές τους, ενώ η εικόνα και τα γραφιστικά αφηγούνται το δικό τους εσωτερικό και παράλληλο λόγο, αποκαλύπτοντας ακόμα περισσότερα.
Στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου μαζί με τις Συνθέσεις, η ηθοποιός Άννα Κυριακού, σύζυγος του αρχιτέκτονα Μαργαρίτη Αποστολίδη, αφηγείται τη ζωή της στο πανέμορφο σπίτι της στην οδό Προπυλαίων, έργο του συζύγου της και μέσα από τις αφηγήσεις της μνημονεύονται καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος, η Ειρήνη Παπά που ήταν συμφοιτήτρια της, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και άλλες εμβληματικές προσωπικότητες της Ελλάδας.
Μαθαίνουμε πως είναι να εργάζεται κάποιος στο ψηλότερο κτίριο των Αθηνών μέσα από αφηγήσεις των αρχιτεκτόνων, των ιδιοκτητών και των ενοίκων. Πρόκειται για τον λεγόμενο «Πύργο των Αθηνών», με 24 ορόφους, κατασκευασμένο στη δεκαετία του ’70, στη λεωφόρο Κηφισίας.
Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, μαθητής του Πικιώνη, του Μιχελή και του Δοξιάδη στα 96 του συνεχίζει να είναι πνευματώδης και επικριτικός με τα όσα συμβαίνουν στην αρχιτεκτονική μιλώντας για εμποροσπιτάδες.
Ένα ιστορικό ξενοδοχείο, το Sans Rival στη Λιοσίων ξαναβρίσκει ζωή κτίσμα του 1920. Ξεναγός στις σελίδες του «Moments», ο τελευταίος απόγονος των αρχικών ιδιοκτητών
Ο Νίκος Γεωργόπουλος κάνει rebrand τα ξενοδοχεία «Ξενία» χωρίς κάποιος να του το ζητήσει. Γιατί «συνήθως οι αρχιτέκτονες ξοδεύουν άπειρο χρόνο για να πείσουν τους πελάτες για πράγματα που δεν θέλουν».
Επίσης, το «Moments» διαβάζει τις εξομολογήσεις του συγγραφέα Θωμά Σκάση στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό και ακολουθεί τα χνάρια της αρχιτέκτονα Μαρίας Παπαφίγκου και της οικογένειας της από τη Σουηδία στο Κουκάκι. Οραματίζεται μια πόλη που η τέχνη και η αρχιτεκτονική ορίζουν την καθημερινή διαβίωση μέσα από τη δουλειά του Λεωνίδα Τραμπούκη και της Ελένης Πεταλωτή.
Και μας ενημερώνει πως θα βγαίνει κάθε φορά που έχει να πει κάτι στους αναγνώστες και δημιουργήθηκε με ειλικρινή σεβασμό για εκείνους. Το ίδιο και οι «Συνθέσεις» που επιστρέφουν με μια έκδοση 180 σελίδων στην οποία παρουσιάζονται 20 εντυπωσιακές νέες κατοικίες.
INFO
Τις «Συνθέσεις» που επιστρέφουν με μια έκδοση 180 σελίδων στην οποία παρουσιάζονται 20 εντυπωσιακές νέες κατοικίες, θα τις βρείτε μαζί με το σπουδαίο περιοδικό «Moments», στο κυριακάτικο φύλλο του Φιλελεύθερου, στις 6 Μαρτίου.