Τριτοκοσμικές συνθήκες και περιορισμένες παροχές δεσπόζουν στη Σχολή Κωφών «Γεώργιος Μάρκου» στη Λευκωσία. Κομμάτι μπετόν και σίδερο έπεσε προ ημερών από μπαλκόνι εν ώρα λειτουργίας της Σχολής, ενώ δεν έχει γίνει ούτε σεισμική αναβάθμιση.
Αποθήκες έχουν μετατραπεί σε αίθουσες. Τρία τμήματα δεν έχουν τάξη και μετακινούνται στα μαθήματα. Υπηρεσίες, όπως το ακουολογικό τμήμα, δεν έχουν πού να στεγαστούν. Όλα αυτά τη στιγμή που μέρος του κτηρίου αξιοποιείται για τη στέγαση και του Α’ Νηπιαγωγείου Μακεδονίτισσας, και ενώ μαθητές της Σχολής ξεκινούν ακόμη και από την Πάφο στις 4:00 τα χαράματα για να φοιτήσουν εκεί. Αγανάκτηση εκφράζουν στον «Φ» οι οργανωμένοι γονείς των μαθητών της Σχολής, οι οποίοι προειδοποιούν ότι εάν δεν ανταποκριθεί το υπουργείο Παιδείας στις εκκλήσεις, θα προχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα σε διαμαρτυρία.
Ειδικότερα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Ειδικού Σχολείου Σχολής Κωφών, Τασούλα Τσιγαρίδη, μίλησε στον «Φ» για αντίξοες συνθήκες που χρονίζουν. Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως ενημέρωσαν το υπουργείο Παιδείας για την κατάσταση της Σχολής, εντούτοις δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια. «Δυστυχώς, στις 9 Φεβρουαρίου 2022 στις 13:15 έπεσε κομμάτι μπετόν, μαρμάρου και σιδήρου από μπαλκόνι. Δηλαδή τι άλλο πρέπει να συμβεί; Να θρηνήσουμε θύματα για να θορυβηθούν οι αρμόδιοι φορείς;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι το κτήριο της Σχολής Κωφών παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. «Καταγράφουμε, ακόμη, σαθρά τοιχώματα, ρωγμές σε τοίχους και χωρισμένους τοίχους από κολώνες».
Πέρα από τα εν λόγω προβλήματα του κτηρίου που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 80, είπε, υπάρχει πρόβλημα και με τους διαθέσιμους χώρους της Σχολής, στις εγκαταστάσεις της οποίας στεγάζεται και το Α’ Νηπιαγωγείο Μακεδονίτισσας. «Αν είναι δυνατόν να έχουμε ολόκληρο κτήριο που έχει κτιστεί με δωρεές για τα παιδιά με προβλήματα ακοής, αλλά στην τελική να έχει καταληφθεί εδώ και χρόνια από το Α’ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Μακεδονίτισσας. Η Σχολή Κωφών δεν είναι σε θέση πλέον να φιλοξενεί κανέναν», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν αίθουσες για όλα τα τμήματα μαθητών, με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να είναι με την τσάντα στην πλάτη και να μετακινούνται. Λόγω της έλλειψης χώρου δύο μικροσκοπικές αποθήκες, οι οποίες δεν διαθέτουν κανονικά παράθυρα, μετατράπηκαν σε αίθουσες για θεραπείες». Είπε, ακόμη, ότι το μάθημα μαγειρικής γίνεται σε μια καντίνα, στην οποία δεν χωράει να μπει καν ο διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας.
«Η Σχολή Κωφών είναι η μοναδική που προσφέρεται. Έχουμε παιδιά που ξεκινούν από το σπίτι τους 4:00 η ώρα τη νύχτα από την Πάφο». Τόνισε, παράλληλα, ότι πρέπει να εγκριθεί η λειτουργία της Σχολής ως ολοήμερο, όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα ειδικά σχολεία. Οι γονείς ζητούν να καταστεί η Σχολή ασφαλής για τους μαθητές, να απελευθερωθούν οι χώροι που καταλαμβάνει το Α’ Νηπιαγωγείο Μακεδονίτισσας. Να λαμβάνουν οι μαθητές ίση μεταχείριση, εκπαίδευση και διδασκαλία. «Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Έχουν δικαιώματα».
Πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών οι Τεχνικές Υπηρεσίες
Το μπαλάκι των ευθυνών πετάει το υπουργείο Παιδείας, με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανδρέα Μαραγκό, να αναφέρει στον «Φ» ότι η Σχολή Κωφών είναι ανεξάρτητο τμήμα. «Δεν διαχειριζόμαστε όλο το σχολείο εμείς. Υπάρχει διοικητικό συμβούλιο στη Σχολή Κωφών. Δεν είναι όπως τα υπόλοιπα σχολεία που διαχειριζόμαστε», είπε και πρόσθεσε: «Την ευθύνη για τις κτηριακές εγκαταστάσεις της Σχολής, την έχει αποκλειστικά το Ταμείο Ευημερίας της Σχολής. Εμείς πήγαμε εκεί διότι υπάρχει το νηπιαγωγείο και διότι δεν θα πήγαινε κανένας άλλος».
Κάποια κτήρια της Σχολής Κωφών δεν ανήκουν σε εμάς αλλά στο Ταμείο Ευημερίας της Σχολής Κωφών Παίδων, σημείωσε. «Εμείς από την πλευρά μας υλοποιούμε κάποιες εργασίες. Εκείνα τα μωσαϊκά που έπεσαν από τον όροφο, από μπαλκόνι, στείλαμε εργολάβο ώστε να τα κατεδαφίσει όλα». Όπως είπε, οι Τεχνικές Υπηρεσίες αποστέλλουν εγκυκλίους προς τις διευθύνσεις των σχολείων ότι πρέπει να πραγματοποιούν ελέγχους για τυχόν φθορές. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Παιδείας είχε ως προτεραιότητα να φύγει το Α’ Νηπιαγωγείο Μακεδονίτισσας από το κτήριο της Σχολής Κωφών, εξετάζοντας αν θα κάνουν επεκτάσεις σε άλλα νηπιαγωγεία ή αν θα καταστεί δυνατό να κτίσουν ένα νέο. «Είμαι σε επαφή με τη μητρόπολη Κύκκου, διότι δεν έχουμε χώρο για να κτίσουμε. Διαφορετικά θα κάνουμε επεκτάσεις. Έχουμε ήδη έτοιμες μελέτες για να γίνουν τέτοιες εργασίες σε κοντινά νηπιαγωγεία (στο Β’ και στο Γ’ Νηπιαγωγείο Μακεδονίτισσας). Ωστόσο, δεν έχουμε προχωρήσει με προκηρύξεις διότι προτιμούμε να χτίσουμε νέο νηπιαγωγείο».
Από την πλευρά του ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μάριος Στυλιανίδης, η διεύθυνση του οποίου είναι αρμόδια για την Ειδική Εκπαίδευση, ανέφερε ότι τα ζητήματα εγκαταστάσεων και η κτηριακή κατάσταση είναι αρμοδιότητα και ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών. Σχετικά με τα εκπαιδευτικά θέματα, όμως, και το αίτημα των γονέων να λειτουργεί η Σχολή Κωφών ως ολοήμερο σχολείο, απάντησε ότι υπάρχει πρόθεση να επαναλειτουργήσουν το πρόγραμμα. «Το λειτουργούσαμε ως ολοήμερο μέχρι το 2017. Όμως, επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον από παιδιά, μετά και από αίτημα του σχολείου το σταματήσαμε. Τώρα που επαναφέρεται το αίτημα, θα εξετάσουμε τα δεδομένα, ώστε από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να το επαναλειτουργήσουμε».
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Ζητάμε πίσω τη Σχολή μας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ταμείου Ευημερίας Σχολής Κωφών Παίδων, Αχιλλέας Δημητριάδης, ανέφερε στον «Φ» ότι «ζητάμε εδώ και καιρό από το Υπουργείο να μας δώσει πίσω τη Σχολή μας». Όπως υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης, από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν αποστείλει επιστολή με την οποία ενημερώνουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητώντας παράλληλα να ενημερωθούν για τη χρονική προθεσμία που έχει τεθεί από το Υπουργείο για τη μετακίνηση του νηπιαγωγείου. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.
Ξεκαθάρισε δε, ότι τα προβλήματα των κτηριακών εγκαταστάσεων είναι στην ευθύνη του Υπουργείου. Όπως υπογραμμίζεται και σε επιστολή προς το Υπουργείο, εξαιτίας της παραμονής του νηπιαγωγείου, τρία τμήματα παιδιών με απώλεια ακοής είναι μετακινούμενα. Το ακουολογικό τμήμα, το οποίο εξυπηρετεί τις παγκύπριες ανάγκες ως κέντρο αξιολόγησης για την αναπηρία της κώφωσης δεν στεγάζεται σε κατάλληλο χώρο. Στη Σχολή, αναφέρεται, φοιτούν μαθητές οι οποίοι έχει κριθεί ότι δεν μπορούν να ενταχθούν σε γενικό σχολείο και οι οποίοι επιβαρύνονται με πρωινό ξύπνημα στις 4:00 για να ταξιδέψουν ώς τη Λευκωσία και να καταλήξουν σε μια Σχολή που ακούονταν νήπια να καταλαμβάνουν τις αίθουσες. «Είναι σαφές από τα πιο πάνω, ότι η συνέχιση φιλοξενίας του Α’ Δημόσιου Νηπιαγωγείου Μακεδονίτισσας αντιτίθεται στα συμφέροντα και δικαιώματα παιδιών με αναπηρίες».