Η πρακτική άσκηση νέων σε μια θέση εργασίας πρέπει να αμείβεται με δίκαιη αμοιβή και όχι να είναι δωρεάν, τονίζει το ψήφισμα που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εκμετάλλευση νέων εργαζομένων.
Το ψήφισμα καταδικάζει την πρακτική της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης, της μαθητείας και της τοποθέτησης σε θέση εργασίας ως «μια μορφή εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων, καθώς και παραβίαση των δικαιωμάτων τους» και καλούνται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προτείνουν ένα κοινό νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί δίκαιη ανταμοιβή για περιόδους πρακτικής άσκησης και μαθητείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εργαλείο ανάπτυξης οι αυξήσεις μισθών
Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι νέοι, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, τα οποία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να καταστήσουν την ψυχική υγεία αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ και να αποτελέσει προτεραιότητα στον τομέα της επαγγελματικής υγείας. Επιπρόσθετα, η ψυχική υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να είναι διαθέσιμη και οικονομικά προσιτή.
Το Κοινοβούλιο υπενθυμίζει επίσης την ανάγκη για μια δεσμευτική, αποτελεσματικότερη και απαλλαγμένη από αποκλεισμούς «ενισχυμένη εγγύηση για τη νεολαία», θεωρώντας την γέφυρα για την απασχόληση. Προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η επικοινωνία με τους νέους, το Κοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν σε κοινό ψηφιακό τόπο η υφιστάμενη ευρωπαϊκή δικτυακή πύλη της νεολαίας με τις πλατφόρμες Europass και Eures. Η πλατφόρμα αυτή θα δημιουργούσε ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για την παροχή βοήθειας και ενημέρωσης στους νέους σχετικά με την κατάρτιση, την απασχόληση, την πρακτική άσκηση, τη χρηματοδοτική στήριξη, τα προγράμματα κινητικότητας, τα δικαιώματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια κ.λπ.
Η ενισχυμένη εγγύηση για τη νεολαία είναι η δέσμευση που ανέλαβαν όλα τα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλοι οι νέοι κάτω των 30 ετών θα λαμβάνουν ποιοτική προσφορά απασχόλησης, συνεχούς εκπαίδευσης, μαθητείας, πρακτικής άσκησης, εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που καθίστανται άνεργοι ή εξέρχονται από την εκπαίδευση. Στο ερώτημα τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, σημειώνεται ότι δημιουργήθηκαν ευκαιρίες για τους νέους και λειτούργησαν ως ισχυρός μοχλός για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και καινοτομία. Μετά από σχεδόν μια επταετία υλοποίησης, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία COVID-19, υπήρχαν περίπου 1,7 εκατομμύρια λιγότεροι νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ανεργία των νέων είχε μειωθεί στο πρωτοφανές χαμηλό επίπεδο του 14,9% τον Φεβρουάριο του 2020, λίγες μόλις εβδομάδες πριν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Η άνευ προηγουμένου κρίση την οποία προκάλεσε η πανδημία της COVID-19 εξακολουθεί να πλήττει δυσανάλογα τους νέους, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ενισχυμένες εγγυήσεις για τη νεολαία επισπεύδουν τη συνολική στήριξη της απασχόλησης που παρέχεται στους νέους, δεδομένου ότι τώρα απευθύνονται σε ευρύτερη ομάδα-στόχο ηλικίας 15-29 ετών. Θεανώ Θειοπούλου