Την έκτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ καταγράφει η Κύπρος στην ηλεκτρονική εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) μόλις το 20% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών ανέφεραν ότι έκαναν διαδικτυακό μάθημα ή χρησιμοποίησαν διαδικτυακό εκπαιδευτικό υλικό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται στο 27%. Τα στοιχεία αφορούν το 2021 και τα ηνία στη διαδικτυακή μάθηση κατέχει η Ιρλανδία με ποσοστό 46%, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία και η Σουηδία με ποσοστό 45% έκαστη και η Ολλανδία με ποσοστό 44%.
Στην αντίπερα όχθη, η πραγματοποίηση διαδικτυακών μαθημάτων ή η χρήση διαδικτυακού εκπαιδευτικού υλικού δεν ήταν πολύ συνηθισμένη στη Ρουμανία που με ποσοστό 10% καταλαμβάνει την τελευταία θέση. Τη δεύτερη και τρίτη χειρότερη επίδοση καταγράφουν Βουλγαρία και Κροατία με ποσοστό 12% και 18% αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με το 2019, χρονιά πριν από την πανδημία, το ποσοστό των ατόμων που παρακολούθησαν διαδικτυακά μαθήματα αυξήθηκε σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, εκτός από τη Ρουμανία, όπου σημείωσε περαιτέρω μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Αντιθέτως, μεγάλη αύξηση (+21 ποσοστιαίες μονάδες) σημείωσε η Ολλανδία.
Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι οι νέοι ηλικίας 16 έως 24 ετών έχουν ασχοληθεί περισσότερο με τη διαδικτυακή μάθηση από τον μέσο ενήλικο πληθυσμό. Συγκεκριμένα, το 2021 το 39% των νέων ανέφερε ότι παρακολούθησε διαδικτυακό μάθημα και το 49% ότι χρησιμοποίησε εκπαιδευτικό υλικό, σε σύγκριση με 23% και 27% στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών και 20% και 23% στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών. Η πτωτική αυτή τάση συνεχίζεται καθώς αυξάνεται η ηλικία, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο στην ηλικία 65-74 ετών, όπου μόλις το 3% παρακολούθησε διαδικτυακό μάθημα και το 4% χρησιμοποίησε διαδικτυακό υλικό.
Στην έκθεση της Eurostat αναφέρεται ότι η διαδικτυακή μάθηση αποτελεί έναν βολικό τρόπο εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι εν μέσω πανδημίας οι Ευρωπαίοι πολίτες ενθαρρύνθηκαν να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους, επιλέγοντας μια ασφαλή και εναλλακτική μέθοδο εκπαίδευσης, κατάρτισης και εμβάθυνσης των γνώσεων σε έναν συγκεκριμένο τομέα.