Καθυστέρηση παρατηρείται σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικού χρήσης για τα υποστατικά των ιδιωτικών φροντιστηρίων, καθώς και αδυναμία συμμόρφωσης με διατάξεις της νομοθεσίας. Όπως υπογραμμίστηκε χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η περίοδος που είχε δοθεί στους φροντιστηριούχους για να συμμορφωθούν θα παρέλθει στις 25 Ιουλίου 2022, και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για εκείνους που δεν κίνησαν τις διαδικασίες. Με τη θέση αυτή συμφώνησαν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, οι βουλευτές και το υπουργείο Παιδείας. Σήμερα, έχουν εκκρεμότητα συνολικά 282 φροντιστήρια.
Όπως αναφέρθηκε από αρμόδιους λειτουργούς του υπουργείου Παιδείας, έως το 2018 υπήρχε ένας κατάλογος με περίπου 600 φροντιστήρια. Από αυτά, κάποια λειτουργούσαν με τις απαραίτητες άδειες και άλλα όχι. Όταν ψηφίστηκε η νομοθεσία, αποφασίστηκε η κατάρτιση δύο μητρώων. Στο μητρώο Α’, στο οποίο υπάρχουν σήμερα 338 φροντιστήρια, είναι καταχωρημένα εκείνα που έχουν εξασφαλίσει τις άδειες και τα πιστοποιητικά που προβλέπει ο νόμος. Στο μητρώο Β’, στον οποίο βρίσκονται 40 φροντιστήρια, είναι καταχωρημένα εκείνα που λειτουργούν μεν νόμιμα έως την καταληκτική προθεσμία, έχοντας όμως κάποια εκκρεμότητα. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη 242 φροντιστήρια στον παλαιό κατάλογο, που δεν έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Από την πλευρά του, ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης, τόνισε ότι υπάρχει αναλυτική καταγραφή για το κάθε ένα φροντιστήριο. Επιπλέον υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να συμμορφωθούν με το γράμμα του νόμου.
Εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 100 περιπτώσεις που δεν έχουν ούτε καν πολεοδομική άδεια. Την ίδια ώρα, είπε, δεν έχει έρθει υπόψη του υπουργείου, περίπτωση που να καταγράφεται καθυστέρηση στη διευθέτηση των περιπτώσεων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου (ΣΙΦΚ) , Ηρόδοτος Νεοφύτου, σημείωσε ότι ορισμένοι συνάδελφοι του παλεύουν για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. «Αν όντως έχουν αποταθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, όμως δεν έχουν εξυπηρετηθεί, τότε ζητάμε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις να αξιολογηθεί ξεχωριστά. Πρέπει τα αρμόδια τμήματα να δίνουν προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις». Προέτρεψε επίσης, να αυστηροποιηθούν και οι ποινές για την παράνομη φροντιστηριακή εκπαίδευση, ειδικά όταν ο καταγγελλόμενος είναι δημόσιος υπάλληλος.
Επιπλέον, ο Σύνδεσμος προέτρεψε να γίνεται έλεγχος στα φροντιστήρια. Να οριστούν κάποιοι επιθεωρητές, οι οποίοι να πραγματοποιούν ελέγχους τόσο στα νόμιμα όσο και στα παράνομα υποστατικά. «Εμείς θέλουμε να διασφαλιστεί ένας τρόπος εφαρμογής της νομοθεσίας». Σημειώθηκε ακόμη ότι είναι ρατσιστική η πρόνοια να απαγορεύεται σε κάποιον 68χρονο να διδάξει ή να διευθύνει ένα φροντιστήριο. Παράλληλα, τέθηκε το αίτημα να αναγνωρίζεται η υπηρεσία εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νόμιμα φροντιστήρια για σκοπούς μοριοδότητσης.
Τέλος, λειτουργός της Αστυνομίας ανέφερε ότι εντοπίστηκαν περιπτώσεις παράνομων φροντιστηρίων. «Ο ρόλος μας είναι καθαρά διωκτικός». Επί παραδείγματι, το 2017 διαπιστώθηκαν 16 παράνομα φροντιστήρια και το 2018 διαπιστώθηκαν 14. Αν η υπόθεση στοιχειοθετηθεί, τότε η καταγγελία προχωρά στο δικαστήριο. Ωστόσο, σημείωσε, έχουν πρόβλημα να λάβουν καταθέσεις, καθώς οι γονείς δεν συνεργάζονται.
Δέσποινα Ψύλλου