Με καζάνι που βράζει μοιάζει το Κίτι, κάτοικοι του οποίου καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοτικού Συμβουλίου, ετοιμάζουν νέα μέτρα αντίδρασης, λόγω της απόφασης για συνένωση της κοινότητας με τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, μαζί με το Τερσεφάνου και τα Περβόλια.

Μετά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, εντός Μαΐου, ετοιμάζουν Παγκοινοτική Συνέλευση, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, ενώ γίνονται σκέψεις ακόμη και για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να τεθεί θέμα συνταγματικότητας της νομοθεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κόκκινο πανί για το Κοινοτικό Συμβούλιο, αποτελεί ο κοινοτάρχης, Σάββας Ταντής, που προέρχεται από τις τάξεις του ΑΚΕΛ. Κι αυτό επειδή επτά από τα εννέα μέλη του, ανάμεσά τους κοινοτικοί σύμβουλοι του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, είχαν αποφασίσει πριν την ψήφιση της νομοθεσίας, ότι δεν αποδέχονται τη συνένωση με τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταρρύθμιση ΤΑ: Απορρίφθηκε η αναπομπή του Προέδρου

 «Μάθαμε εκ των υστέρων, ότι ο κοινοτάρχης στις 12 Ιανουαρίου του 2022, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών και ζητούσε να συμπεριληφθούμε στον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, παρά την αντίθετη θέση μας. Υπάρχει πλήρης διαφωνία μαζί του και πλήρης απουσία κάθε ενέργειας από μέρους του, για να συζητηθεί αυτό το θέμα. Υπάρχει σοβαρό θέμα και φάνηκε στις τελευταίες συνεδρίες του Κοινοτικού Συμβουλίου. Εμμέσως ζητήθηκε από κάποια μέλη η παραίτηση του», ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής κοινοτάρχης Κιτίου, Νίκος Δαμιανού, που επίσης προέρχεται από την κομματική ομάδα του ΑΚΕΛ. 

Ο κ. Δαμιανού, ανέφερε πως μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, προτάθηκε όπως αλλάξει το όνομα του νέου δήμου, να μεταφερθεί η έδρα του στο Κίτι και να παραμείνει ως ιστορική έδρα η Δρομολαξιά. «Το Κίτι έχει τις υποδομές, ενώ ο Δήμος Δρομολαξιάς έχει ανεπαρκές κτήριο και οι δυνατότητες να επεκταθεί είναι περιορισμένες. Έγιναν εισηγήσεις μέσω των κομματικών διαδικασιών, αλλά δυστυχώς, δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Εμείς δεν αρνούμαστε τη συζήτηση για να βρούμε λύση». 

Υπέδειξε, επίσης, πως για να λειτουργήσει ο νέος δήμος, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και από τα Κοινοτικά Συμβούλια. «Εάν δεν υπάρχει συγκατάνευση, ενδεχομένως αυτό το ζήτημα να οδηγήσει και σε σκέψεις να εξετάσουμε μήπως τίθεται θέμα συνταγματικότητας του νόμου, κάτι που εξετάζουν και άλλες κοινότητες. Μπήκαμε σε ένα σχήμα χωρίς την απόφασή μας και χωρίς τη θέση του κόσμου και με όρους που είναι άδικοι για εμάς».

«Δεν παραιτούμαι», λέει ο κοινοτάρχης

Ο κοινοτάρχης, Σάββας Ταντής, πάντως κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος, είπε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, σημειώνοντας πως «ο νόμος έχει ψηφιστεί και είναι αχρείαστες οι αντιδράσεις», . 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου, υπενθύμισε πως το νομοσχέδιο για τον νέο δήμο ψηφίστηκε ομόφωνα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από τη μειοψηφία των κατοίκων του Κιτίου. Υπογράμμισε δε πως δεν μπορεί να μετακινηθεί η έδρα του νέου δήμου. 

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα πράγματα είναι μη ουσιαστικά. Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργηθεί ένας δήμος δυνατός, ισχυρός και σωστά οργανωμένος, που να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες στον κόσμο. Δεν αντιμετωπίζουμε κανένα με τη λογική ότι είμαστε μεγαλύτερος δήμος. Εμείς λέμε ότι όλοι είναι ισότιμοι στον νέο δήμο και σε αυτή τη βάση θα λειτουργήσουμε». 

Πρόσθεσε ακόμη, ότι τα περί ακαταλληλότητας του κτηρίου του Δήμου Δρομολαξιάς, «είναι ακραία και εκτός ουσίας και γι’ αυτό δεν έχουν βρει ανταπόκριση από την κυβέρνηση και τα κόμματα. Το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και χρόνια σχεδιάζει την αναβάθμιση των κτηρίων, όχι επειδή θα ήταν η έδρα του νέου δήμου, αλλά επειδή το κτήριο χρειάζεται κάποιες αλλαγές για να καταστεί πιο λειτουργικό».

Σ’ ότι αφορά στην αλλαγή του ονόματος του νέου δήμου, ανέφερε ότι αυτό θα γίνει με στόχο να καλύπτονται όλες τις κοινότητες.