Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών και Συμμαχία Πολιτών συμφωνούν στο Κυπριακό και διαπιστώνουν μεγάλες συγκλίσεις επί των άλλων τριών πυλώνων του Κινήματος και αναμένουν τις τελικές τοποθετήσεις της Συμμαχίας επί αυτών, δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ύστερα από συνάντηση με τον Γιώργο Λιλλήκα.

Επανέλαβε ότι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Καταστατικό Συνέδριο στις 18 Ιουνίου όπου ενώπιον των μελών θα τεθούν οι υποψηφιότητες Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα και θα διεξαχθεί εσωτερική δημοσκόπηση για διαμόρφωση γνώμης. Εγινε και από τους δύο υπόμνηση του γεγονότος ότι έχουν κοινές θέσεις στη Βουλή και δεν ψήφισαν κανένα από τα μνημονιακά νομοσχέδια.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτάσεις/προγραμματικές θέσεις του Κινήματος για τις προεδρικές εκλογές. Ανέφερε ότι η διαδικασία επιλογής υποψηφίου αποφασίστηκε ότι θα θεμελιωθεί μέσα από την απαραίτητη προϋπόθεση της προγραμματικής σύγκλισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Συνεπώς, σήμερα ξεκινήσαμε μια διαδικασία ανίχνευσης των προεκλογικών συγκλίσεων με τον υποψήφιο Πρόεδρο Γιώργο Λιλλήκα, εντοπίστηκαν συγκλίσεις σε όλα τα θέματα, έγινε μια συζήτηση επί του συνόλου των προτάσεών μας», ανέφερε.
 
Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση σε όλους τους πυλώνες (Κυπριακό, οικονομία, υγεία, παιδεία, κοινωνία , περιβάλλον) , εντοπίστηκε συμφωνία στο Κυπριακό και τις επόμενες μέρες το Κίνημα αναμένει τις απαντήσεις της Συμμαχίας για  να συνεχιστεί ο διάλογος.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι έγινε μια παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποία υπήρξε συμφωνία στο Κυπριακό, κάτι που ήταν αυτονόητο, και ταυτόχρονα διαπιστώθηκαν μεγάλες συγκλίσεις επί των άλλων κεφαλαίων.

«Είναι κάτι το οποίο δεν μας εκπλήττει γιατί ήδη μέσα στο Κοινοβούλιο, στα πλείστα, αν όχι σε όλα τα νομοσχέδια τοποθετούμαστε, χωρίς να υπάρχει προσυνεννόηση, μαζί, είναι γνωστό ότι ούτε οι μεν ούτε οι δεν, έχουμε ψηφίσει οποιοδήποτε μνημονιακό νομοσχέδιο, τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν τασσόμαστε υπέρ των πολιτικών λιτότητας, και όλα αυτά με σχετική ευκολία χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουμε και ιδιαίτερη προσπάθεια, ή να νερώσει ο ένας ή ο άλλος τις θέσεις μας, βρίσκουμε ήδη μεγάλες συγκλίσεις», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.
 
Είπε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και θα επανέλθει η Συμμαχία με τις δικές τις προτάσεις και τις διαπιστώσεις τις πάνω στο σύνολο των προτάσεων των Οικολόγων, ενώ θα γίνει προσπάθεια ανταλλαγής απόψεων επί των προτάσεων εκατέρωθεν.
 
Ο Γιώργος Περδίκης, ερωτηθείς τι είναι αυτό που θα κρίνει τελικά την απόφαση για στήριξη της υποψηφιότητας Λιλλήκα έναντι αυτής του Νικόλα Παπαδόπουλου με δεδομένο ότι οι Οικολόγοι συμφωνούν και με τους δύο στο Κυπριακό, είπε ότι η συμφωνία στο Κυπριακό ήταν αναμενόμενη.

«Αυτό ήταν αναμενόμενο ( να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό), αφού και τα πέντε κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων έχουν τους τελευταίους μήνες μια διαρκή και συστηματική συνεργασία στα θέματα του Κυπριακού και έχουν καταλήξει σε κοινές θέσεις επί του Κυπριακού και παρουσιάζονται συντονισμένα», δήλωσε.
 
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε όμως ότι εξίσου σημαντικά είναι και τα υπόλοιπα θέματα, όπως η οικονομία, η κοινωνία, οι θεσμοί, η κάθαρση, η δικαιοσύνη, η υγεία, το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη.

«Νομιμοποιείται η μετατροπή του Κινήματος από ένα μονολιθικό Κίνημα σε ένα Κίνημα ανοικτό στη κοινωνία με τη νομιμοποίηση των τάσεων και εκφράσεων των οργανωμένων συνόλων στο Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών, και θα γίνει και μια δημοσκόπηση, διερεύνηση γνώμης, και σε αυτήν θα βρίσκεται και η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα», ανέφερε.
 
Ο κ. Περδίκης είπε ότι από τη γνώμη που διαμορφωθεί, θα τροχοδρομηθούν οι επόμενες κινήσεις της πολιτικής επιτροπής, η οποία έχει ήδη αποφασίσει ότι στην εσωτερική δημοσκόπηση θα βρίσκονται μόνο τα ονόματα του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Γιώργου Λιλλήκα.
 
«Πρώτον γιατί προέρχονται από το χώρο των πέντε κομμάτων με τα οποία ήδη υπάρχει συνεργασία στο Κυπριακό, αλλά και επειδή, όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, υπάρχει συνεργασία και στη Βουλή και δεύτερον γιατί οι δύο αυτές υποψηφιότητες απευθύνθηκαν κοντά μας για να πάρουν την υποστήριξή μας, δεν απευθύνθηκε κανένας άλλος για να μπει στη κρίση των μελών μας», διευκρίνισε.

Κυπριακό-Συνάντηση ΝΥ
 
Για το Κυπριακό και την επικείμενη επίσκεψη των ηγετών στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, και οι δύο είπαν ότι θα αναμένουν και την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας το απόγευμα, ωστόσο εξέφρασαν φόβους για αυτοπαγίδευση του Προέδρου.
 
Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι γιατί δεν αναμένει ο ΓΓ να πάρει σαφή θέση υπέρ τους ενός ή του άλλου ή της όποιας εκ των δύο προτάσεων θα τεθούν ενώπιον του.

«Η παράδοση δείχνει ότι ο ΓΓ συνήθως κινείται κάπου στη μέση γραμμή και αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Αναστασιάδη για να αποφασίσει αν θα παραμείνει συνεπής και σταθερός στη δική του πρόταση ή κατά πόσο θα μετακινηθεί και θα οδηγηθούμε σε μια νέα Διάσκεψη που κατά την άποψή μου δεν θα διαφέρει ποσώς από την προηγούμενη», ανέφερε.
 
Σύμφωνα  με τον κ. Λιλλήκα, ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ψεσινές του δηλώσεις , πριν καν τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη, άρχισε να μετακινείται αφού, είπε, η αρχική του πρόταση μιλούσε για συμφωνία πρώτα στο ζήτημα της ασφάλειας , μετά στο εδαφικό και αργότερα συζήτηση των υπολοίπων πτυχών, ενώ οι ψεσινές του δηλώσεις αναφέρονται σε συζήτηση και όχι σε συμφωνία.

«Με την ίδια λογική είχαμε μεταβεί στη Γενεύη. Και δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση και δεν προτίθεται η Τουρκία να αφήσει να εστιαστούν οι συνομιλίες σε μια Διάσκεψη μόνο στο θέμα της ασφάλειας, όπου δύσκολα θα υπερασπιστεί την αδιάλλακτη και αναχρονιστική θέση της και θα θέλει να επικεντρωθούν και στις υπόλοιπες πτυχές όπου θα θέσει και τις ακραίες απαιτήσεις της και θα έχουμε να επιλέξουμε αν θα ικανοποιήσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις για να έχουμε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών ή αν θα οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας.
 
Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβληματιστεί γιατί η Τουρκία επιμένει τόσο πολύ σε αυτή τη δοκιμασμένη και αποτυχημένη φόρμουλα.
 
Διερωτήθηκε τι θα γίνει στην περίπτωση που οδηγηθούμε σε μια νέα Διάσκεψη και γίνει εκεί αποδεκτή η πρόταση Αναστασιάδη για διαρκή διάσκεψη και παραμονή των ηγετών στη Γενεύη έως ότου υπάρξει λύση.

«Τι θα γίνει αν αυτή η διαρκής διάσκεψη συγκληθεί στις 15 ή 20 Ιουνίου, θα γίνει η γεώτρηση στις 13 Ιουλίου, ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ή θα ανασταλούν υπό το πρόσχημα των διαπραγματεύσεων για ακόμη μια φορά;», διερωτήθηκε.
 
Ο κ. Περδίκης είπε από την πλευρά του ότι η διαδικασία της Νέας Υόρκης κρύβει πολλούς κινδύνους με πρώτο να συρθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε  μια νέα Γενεύη και δεύτερο αυτή η εξέλιξη να αποτελέσει πρόφαση και δικαιολογία για την αναστολή των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Εμείς αντίθετα θεωρούμε ότι ένας και μόνο λόγος μπορεί να δικαιολογεί του Νίκου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη και αυτός είναι να ζητήσει επιτακτικά από τον κ. Γκουτέρες , όπως επιβάλλεται εκ της θέσεώς του, να καταδικάσει τις απειλές της Τουρκίας για θερμό επεισόδιο και για παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μόνο αυτός ο λόγος υπάρχει για τη σύσκεψη της Νέας Υόρκης και δυστυχώς φαίνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης παίζει με τη φωτιά, διαπραγματεύεται τη νέα Γενεύη χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς συνθήκες για εξασφάλιση επιτυχίας μιας νέας πενταμερούς που έγινε θεσμός με ευθύνη του Νίκου Αναστασιάδη», ανέφερε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ