«Μας καίει η έλλειψη γιατρών στη Γρηγόρειο Κλινική για το Aids του νοσοκομείου Λάρνακας που είναι στελεχωμένη με μόνο δύο γιατρούς, ο ένας από τους οποίους είναι σε απόσπαση στην κλινική Covid-19 από το 2020 (σ. σ. πρόκειται για τον λοιμωξιολόγο δρα Γιώργο Σιακαλλή), ενώ ο διευθυντής της Γρηγορίου Κλινικής, δρ Ιωάννης Δημητριάδης, συνταξιοδοτείται τον Αύγουστο 2022», ανέφερε χθες ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, ο Χρίστος Κρασίδης υπεύθυνος επικοινωνίας της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής AIDS Action Europe.

Μιλούσε στη συζήτηση με θέμα «Η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων», που σύμφωνα με τη λειτουργό του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, Κατερίνα Καλλιτσιόνη, «παραμένουν μια από τις πλέον “αόρατες” ομάδες της κοινωνίας με υψηλό βαθμό ευαλωτότητας για διακρίσεις σε βάρος τους, με το στίγμα και τις προκαταλήψεις να τους δημιουργούν πολλά εμπόδια». Το θέμα ενέγραψαν για συζήτηση οι βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Γιώργος Κουκουμάς (που προήδρευσε της χθεσινής συνεδρίας στην απουσία της  κυρίας Χαραλαμπίδου), Άριστος Δαμιανού και Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα όπως η ανάγκη επιμόρφωσης επαγγελματιών υγείας σε όλα τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, η ανεπάρκεια του επιδόματος 300 ευρώ στα οροθετικά άτομα, η προστασία του ιατρικού απορρήτου, η σημασία της σωστής εκπαίδευσης και ενημέρωσης των παιδιών στα δημόσια σχολεία και η ανάγκη πρόσληψης οροθετικών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα χωρίς διακρίσεις.  

Ο Χρίστος Κρασίδης είπε στην παρέμβαση του ότι η Γρηγόρειος Κλινική εξυπηρετεί σήμερα περίπου 1.200 άτομα, με περίπου 15 νοσηλευτές και μόνο δύο γιατρούς και ανέφερε το παράδειγμα της Σλοβενίας, «μιας «κοντινής» στην Κύπρο από άποψη πληθυσμού μικρής χώρας – μέλους της ΕΕ, που με 600 οροθετικούς -τους μισούς που έχει η Κύπρος- διαθέτει μια κλινική αναφοράς με 7 γιατρούς». Ο κ. Κρασίδης ανέφερε στον «Φ» ότι η Γρηγόρειος Κλινική «ουσιαστικά υπολειτουργεί» και έθιξε το ζήτημα της δικαιολογημένης, όπως είπε, απουσίας από τη χθεσινή συνεδρία, του δρα Ιωάννη Δημητριάδη διευθυντή της Γρηγορείου Κλινικής και επικεφαλής του Προγράμματος HIV/AIDS του υπουργείου Υγείας. Μας είπε ότι ο δρ. Δημητριάδης τον είχε ενημερώσει ότι θα απουσίαζε από τη συζήτηση στη Βουλή λόγω έκτακτου περιστατικού στη Γρηγόρειο Κλινική και τον διαβεβαίωσε ότι δίνει την πλήρη στήριξη του στην Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS. «Έλειπε σήμερα από τη συνεδρία ο δρ. Δημητριάδης και έτσι δεν υπήρχε στη συζήτηση εκπρόσωπος της Γρηγορείου Κλινικής, αλλά ούτε και του υπουργείου Υγείας», παρατήρησε ο κ. Κρασίδης. «Αυτό», πρόσθεσε, «υποδεικνύει ότι συχνά υπάρχουν σοβαρά περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα… τι θα γινόταν αν ο δρ. Δημητριάδης ήταν με άδεια; Δεν μπορεί ένας γιατρός να είναι εκεί 24 ώρες το 24ωρο»… Στο θέμα της ποιότητας ζωής όσων ζουν με τον ιό HIV αναφέρθηκε και η διευθύντρια του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού Μαρία Επαμεινώνδα που χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός της απουσίας εκπροσώπου της Γρηγορείου Κλινικής εφόσον δεν μπορούσε να παρευρεθεί ο δρ. Δημητριάδης. Μίλησε για έρευνα που διενήργησε το 2021 το Πανεπιστημίο Λευκωσίας σε συνεργασία με την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS και τη Γρηγόρειο Κλινική που εστιάστηκε στις ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες των οροθετικών ατόμων. «Σε ό,τι αφορά τη Γρηγόρειο Κλινική» επεσήμανε, «μερικά αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή από άτομα που ζουν σε περιοχές μακριά από τη Λάρνακα όπως η Πάφος και η Πόλη Χρυσοχούς και ότι το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό της Γρηγορείου εργάζεται συνεχώς κάτω από πίεση λόγω του ότι είναι ολιγάριθμο».  

Μέρος της χθεσινής συνεδρίας αναλώθηκε στη συζήτηση της πρόσφατης πολυσυζητημένης καταγγελίας της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS ότι στις 21 Μαρτίου 2022 το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης φέρεται να διέταξε την απέλαση αλλοδαπού φοιτητή που ζει με τον HIV, αναφέροντας ότι «πρέπει να αναχωρήσει άμεσα από την Κύπρο διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα για την απομάκρυνση του». Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις και παρατηρήσεις η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, Μαρία Αδαμίδου, αναφέρθηκε σε διάταγμα του υπουργείου Υγείας που κατονομάζει το AIDS ως «επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια». Πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία και στη βάση αυτή στάλθηκε η απάντηση στο πανεπιστημιακό κέντρο που ζήτησε από εμάς επιβεβαίωση ότι το AIDS είναι μολυσματική ασθένεια και καθοδήγηση για πώς να προχωρήσει με την υπόθεση. Εμείς εισηγηθήκαμε όπως το Πανεπιστήμιο ενημερώσει τον φοιτητή να αναχωρήσει… Σας λέω όμως κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν εκδόθηκε διάταγμα απέλασης του φοιτητή και σε καμιά περίπτωση δεν θα υπέγραφα εγώ διάταγμα απέλασης για άνθρωπο με AIDS».

«Δεύτερης κατηγορίας» οι άνθρωποι με HIV

Ο Χρίστος Κρασίδης υπενθύμισε ότι «ο HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί με την κοινωνική επαφή, την εργασία, την κοινή χρήση οικιακών συσκευών, με τη χειραψία, την αγκαλιά, τον ιδρώτα, το φιλί ή το σάλιο, ακόμα και όταν το ιικό φορτίο είναι ανιχνεύσιμο. Όταν δε -συνέχισε- το φορτίο του ιού είναι μη ανιχνεύσιμο, ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί με σεξουαλική επαφή, ακόμα και χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή της PrEP (σ.σ. Pre-Exposure Prophylaxis – Προφύλαξη Πριν την Έκθεση). Αυτά καθιστούν την όποια διάκριση με βάση το HIV Status εντελώς απαράδεκτη και καταδικαστέα. Κανένας άνθρωπος που ζει με τον HIV δεν αποτελεί κίνδυνο στην εργασία, ούτε σε γηροκομεία, ούτε σε χημεία, ούτε σε εστιατόρια, ούτε στον ΟΚΥπΥ ή αλλού στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο αν αποφασίσει να τεκνοθετήσει. Έχουμε, εξάλλου, ήδη οροθετικούς γονείς, κάποιοι εκ των οποίων γέννησαν παιδιά οροαρνητικά είτε πριν, είτε μετά τη διάγνωση τους. Το αίτημα την Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS προς τη Βουλή και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφορά στην άμεση ενημέρωση για όλες τις νομοθεσίες, διατάγματα, κανονισμούς ή/και οδηγίες που περιλαμβάνουν αναφορές οι οποίες χρησιμοποιούνται εναντίον των ανθρώπων που ζουν με HIV, καθιστώντας τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, στερώντας τους δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι και υποβάλλοντας τους σε δυσμενείς διακρίσεις».