Δεν αντιμετωπίζουν συνταγματικούς σκοπέλους τα νομοσχέδια με τα οποία θα δημιουργηθούν τα τρία Υφυπουργεία Τουρισμού, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία που απαντούσε χθες σε ανησυχίες των βουλευτών του ΑΚΕΛ.

Κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Ειρήνη Νεοφύτου, είπε ότι τα νομοσχέδια συνάδουν με τις διατάξεις του Συντάγματος. Υπέδειξε πως το Σύνταγμα δεν προβλέπει το θεσμό των Υφυπουργείων αλλά δεν αποκλείει τη διά νόμου ίδρυση θέσης Υφυπουργού.

Σύμφωνα με την κ. Νεοφύτου, με τα νομοσχέδια καθιερώνεται με νομοθετική ρύθμιση ο θεσμός του Υφυπουργού, προσθέτοντας πως παρέχονται ασφαλιστικές δικλίδες για να μην προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα με το Σύνταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ορισμένες από τις ασφαλιστικές δικλίδες που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια είναι η μη έκδοση διαταγμάτων και κανονισμών από τους υφυπουργούς και η μη συμμετοχή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο όταν λαμβάνει αποφάσεις. Επίσης οι υφυπουργοί θα υποβάλλουν στον υπουργό Οικονομικών τον προϋπολογισμό του υφυπουργείου τους, ο οποίος θα τον υποβάλλει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Είπε παράλληλα πως η Νομική Υπηρεσία παραχωρεί τις γνωματεύσεις της στην εκάστοτε Εκτελεστική Εξουσία, της οποίας είναι ο νομικός σύμβουλος. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι η λειτουργία των Υφυπουργείων τοποθετείται τον Μάρτιο του 2018 και στόχος είναι να συμβάλουν στη χάραξη μιας ευρύτερης πολιτικής στον τομέα τους.

Σημείωσε πως με την ψήφιση των νομοσχεδίων η Πολιτεία θα μπορούσε να εξετάσει τη μεταφορά συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε άλλα Υπουργεία. Εξήγησε επίσης ότι ο υφυπουργοί, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, θα καθορίσουν το εύρος των αρμοδιοτήτων τους.