Παρουσιάζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη δυναμική που καταγράφει η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη και στέλνει μήνυμα συνεργασίας προς τις πολιτικές δυνάμεις και τα οργανωμένα σύνολα που δεν έχουν λάβει ακόμα τις αποφάσεις τους για τις προεδρικές εκλογές. Ο γ.γ. του κόμματος της Αριστεράς, Στέφανος Στεφάνου, ξεδιπλώνει στον «Φ» το σκεπτικό της απόφασης για στήριξη της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη και εξηγεί γιατί θεωρεί την υποψηφιότητα αυτή ως τη μόνη που μπορεί να βάλει φρένο στον κατήφορο που έχει εισέλθει η χώρα. Αναλύει τη βάση της συνεργασίας του ΑΚΕΛ με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν έχουν συζητήσει τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του. Αναφέρεται στον τρόπο που οι δύο πλευρές θα πορευθούν στον προεκλογικό και τον βαθμό που το ΑΚΕΛ θα εμπλακεί σε αυτό οργανωτικά.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ απαντά στις θέσεις που έχει εκφράσει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για το Κραν Μοντανά και το πρώτο κούρεμα, τονίζοντας πως το κόμμα του συμφωνεί επί της θέσης αρχής για ανάληψη πρωτοβουλίας άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Σημειώνει ακόμα ότι ο κόσμος της Αριστεράς έχει ήδη αγκαλιάσει την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη και έχει αντιληφθεί πως είναι η μόνη υποψηφιότητα η οποία πρεσβεύει την πραγματική προοδευτική αλλαγή για τον τόπο.

– Λάβατε τις αποφάσεις για τις προεδρικές και μπαίνετε στη μάχη. Πώς προχωράτε; Υπάρχει συντονισμός με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη;

– Ασφαλώς και υπάρχει συντονισμός με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και το επιτελείο του. Αυτό είναι απολύτως λογικό και αναγκαίο. Το ΑΚΕΛ θα διαθέσει όλο το δυναμικό του στη δύσκολη μάχη των προεδρικών εκλογών. Ήδη, έχουν συσταθεί το κεντρικό, τα επαρχιακά και τα τοπικά εκλογικά επιτελεία του κόμματος και εντάθηκαν οι επισκέψεις σε χώρους διαμονής και εργασίας. Έχει εκδοθεί σχετικό φυλλάδιο του ΑΚΕΛ για την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, το οποίο διανέμεται στις επισκέψεις και τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούμε. Διαμορφώθηκε ο οδικός χάρτης της προεκλογικής εκστρατείας και μπήκαμε πλέον στο στάδιο της εφαρμογής του σχεδιασμού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

– Ο υποψήφιος τονίζει ότι στο Κραν Μοντανά δεν διαπίστωσε πρόθεση από την Τουρκία για κατάργηση εγγυήσεων και ότι ο ίδιος πάλεψε περισσότερο από τον καθένα για μηδέν στρατό και εγγυήσεις. Είπε ακόμη ότι τον στοιχειώνει το πρώτο κούρεμα. Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο.

– Η κριτική που ως ΑΚΕΛ ασκούμε στον Νίκο Αναστασιάδη είναι ότι στο Κραν Μοντανά δεν χειρίστηκε σωστά τα πράγματα έτσι ώστε η Τουρκία να κριθεί για τις πραγματικές της προθέσεις στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Με τους κακούς χειρισμούς του ο Πρόεδρος επέτρεψε στην κατοχική δύναμη να φύγει από το Κραν Μοντανά με επαίνους από τον διεθνή παράγοντα και την ίδια ώρα ο Ν. Αναστασιάδης φορτώθηκε τη συνυπευθυνότητα για την αποτυχία της διάσκεψης. Επομένως, εδώ προκύπτει διαφορά εκτίμησης για την οποία ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι είναι η ιστορία που θα κρίνει ποιος έχει τελικά δίκαιο. Σ’ αυτό ο κ. Μαυρογιάννης προσθέτει ότι στο Κραν Μοντανά θα έπρεπε να καταβληθεί προσπάθεια να συνεχιστεί η διάσκεψη για να μην χάσουμε την ευκαιρία που είχαμε μπροστά μας για λύση. Σ’ αυτή την τοποθέτηση εμείς συμφωνούμε. Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία, ενώ τουλάχιστον θα έπρεπε να καταβάλουμε προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή. 

– Για το κούρεμα;

– Η αναφορά του κ. Μαυρογιάννη για το πρώτο κούρεμα ήταν σε σχέση με την κατάληξη στο δεύτερο κούρεμα και όχι ότι το κούρεμα ήταν καλή λύση. Επομένως, η θέση αυτή έχει θεωρητική σημασία. Για εμάς το σημαντικό ήταν να αποφύγουμε το κούρεμα και παρότι ο Ν. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε προεκλογικά να το αποφύγει, τελικά συμφώνησε σ’ αυτό ρίχνοντας τις ευθύνες σε άλλους. 

Σχετικά με το «μηδέν στρατός και εγγυήσεις» για το ΑΚΕΛ είναι στόχος και παραμένει στόχος που πρέπει να προνοείται στη λύση. Το ζήτημα που τίθεται εδώ δεν είναι η θέση για μηδέν στρατό, αλλά πότε και πώς μπορεί αυτό να γίνει εφικτό. Η επιμονή σε μηδέν στρατό από την πρώτη μέρα δυναμιτίζει την όποια προοπτική για λύση. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δηλώνει οπαδός του «μηδέν στρατός» ως επιδίωξη, εξού και η σχετική αναφορά. Απ’ εκεί και πέρα κάθε ένας που ασχολείται σοβαρά με το Κυπριακό γνωρίζει ότι το «μηδέν στρατός» δεν μπορεί να επιτευχθεί από την πρώτη μέρα της λύσης, ότι αυτό για να υλοποιηθεί χρειάζεται μεταβατική περίοδος.   

– Ο κόσμος του ΑΚΕΛ αποδέχεται αυτές τις θέσεις; Για πολλούς δεν είναι διαφορετικές θέσεις, αλλά διαφωνίες. Τι εισπράττετε εσείς από τον κόσμο σας;

– Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τον κόσμο του ΑΚΕΛ είναι, πώς βγαίνουμε από το σημερινό παρατεταμένο αδιέξοδο που μας οδηγεί ολοταχώς προς τη διχοτόμηση. Διαθέτει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τη γνώση και τη βούληση για να σπάσει αυτό το αδιέξοδο; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα, ναι. Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη συμφωνούμε ότι πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία δυναμικής που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν για ολοκλήρωση της προσπάθειας για συνολική λύση. Ο κόσμος του ΑΚΕΛ εστιάζει σε αυτό, καθώς και στις θέσεις του κόμματος όπως τις έχω αναπτύξει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

– Το ΑΚΕΛ θα συμμετάσχει στη διακυβέρνηση; Είναι κάτι που συζητήσατε με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη;

– Όχι, δεν έχουμε συζητήσει τα περί συμμετοχής στην κυβέρνηση. Τέτοια συζήτηση δεν κάναμε ούτε εντός του κόμματος ούτε με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν θέτει ως προαπαιτούμενο και ως προϋπόθεση τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Αυτό που πάντοτε καθορίζει τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές σχετικά με τη στήριξη ενός υποψηφίου είναι δύο βασικά πράγματα: πρώτο, να υπάρχει συναντίληψη στους βασικούς πυλώνες πολιτικής που καθορίζουν την πορεία της χώρας και, δεύτερο, ο υποψήφιος να έχει τέτοια χαρακτηριστικά που να διασφαλίζει ότι με αποφασιστικότητα, συλλογικότητα, εντιμότητα και ειλικρίνεια θα καθοδηγήσει τη χώρα με πυξίδα το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της κοινωνίας. Για στήριξη των πολλών και όχι των λίγων και προνομιούχων, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ασφαλώς, ένα από τα βασικά κριτήρια είναι και η εκλεξιμότητα του υποψηφίου. Όλα τα πιο πάνω τα καλύπτει η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, γι’ αυτό και αποφασίσαμε την υποστήριξή του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

– Για ποιους λόγους οι πολίτες να επιλέξουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη;

– Για να τερματίσουμε τον κατήφορο, για να γυρίσουμε σελίδα, για να αλλάξουμε πορεία. Αυτός είναι ο στόχος ο οποίος αποκτά περιεχόμενο μέσα από την κατάθεση συγκεκριμένου, εφικτού και προοδευτικού προγράμματος διακυβέρνησης. Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν είναι μια παραδοσιακή, να μου επιτρέψετε να πω, υποψηφιότητα. Πρώτα απ’ όλα είναι μια αληθινά ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Ο κ. Μαυρογιάννης ποτέ δεν ανήκε σε κανένα κόμμα. Δεν αποφάσισε κάποια στιγμή να δηλώσει ανεξάρτητος, όπως κάνει τώρα ο κ. Χριστοδουλίδης όταν την ίδια ώρα δηλώνει μέλος του ΔΗΣΥ. Ο κ. Μαυρογιάννης δεν αρέσκεται στα πολλά λόγια ούτε και θεωρεί ότι είναι ο από μηχανής Θεός που ως διά μαγείας θα επιλύσει όλα τα προβλήματα. Δεν μπήκε ούτε και πρόκειται να μπει στη λογική της πλειοδοσίας υποσχέσεων. Είδαμε αυτό το έργο από την απερχόμενη κυβέρνηση. Οι πολίτες θέλουν έναν πρόεδρο που να διαθέτει κοινωνική ευαισθησία για να μπορεί να αντιληφθεί και να συμμεριστεί τις αγωνίες, τα προβλήματα, αλλά και τις προσδοκίες του κόσμου. Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν διαθέτει τέτοια ευαισθησία. Δεν τη διέθετε ποτέ, έστω κι αν τώρα τόσο ο κ. Χριστοδουλίδης όσο και ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος κ. Νεοφύτου ενδύονται τον μανδύα του φιλολαϊκού. Η κυβερνητική πρακτική των δέκα χρόνων δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Η κοινωνία θέλει έναν πρόεδρο που να αντιλαμβάνεται ότι το νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκην και ηθικό. Στην εποχή της απογείωσης της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι πολύ σημαντικό κάποιος να είναι και να φαίνεται τίμιος. Και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ακριβώς αυτό αντιπροσωπεύει.  

Εμβολιασμός του προγράμματος του υποψηφίου με θέσεις του  ΑΚΕΛ θα υπάρξει

– Θα εμβολιάσετε το πρόγραμμα Αντρέα Μαυρογιάννη με δικές σας προτάσεις; Πώς θα γίνει αυτό;

– Είναι λογικό ότι το ΑΚΕΛ ως το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης που στηρίζει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα συζητήσει και θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για συμπερίληψη στο πρόγραμμα του υποψήφιου. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι θα αρχίσει διάλογο με οργανωμένα σύνολα για τη διαμόρφωση του προγράμματός του. Εκφράζει μάλιστα την ετοιμότητα να το εμβολιάσει με ιδέες και προτάσεις που θα προκύψουν από αυτό τον διάλογο. Στον διάλογο ασφαλώς θα συμμετέχει το ΑΚΕΛ με θέσεις και προτάσεις. Είμαι βέβαιος ότι διάφορες προτάσεις του ΑΚΕΛ θα βρουν θέση στο πρόγραμμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Άλλωστε, στις προκαταρκτικές συναντήσεις που είχαμε μαζί του διαπιστώθηκαν πολλές συγκλίσεις και κοινές αντιλήψεις σε πολλά και βασικά θέματα. 

– Θα εμβολιάσετε και την προεκλογική και το επιτελείο του και με στελέχη σας; Θα έχει κάποιος τον ρόλο του συντονιστή;

– Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει ήδη στήσει το δικό του επιτελείο και άρχισε να το στελεχώνει. Πέραν του κεντρικού επιτελείου, θα στηθούν και επαρχιακά επιτελεία και ήδη γίνονται οι απαραίτητες επαφές με διάφορες προσωπικότητες. Τα επιτελεία θα στελεχώνονται από πρόσωπα που εκδήλωσαν την υποστήριξή τους προς την υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη και απαρτίζουν τις κινήσεις στήριξής του. Είναι με ικανοποίηση που παρατηρούμε ότι η υποψηφιότητα έχει διεισδυτικότητα σε διάφορους πολιτικούς και κομματικούς χώρους, πέραν του ΑΚΕΛ. Στα επιτελεία θέση θα έχουν και μέλη του ΑΚΕΛ, αλλά πρωτοκλασάτα στελέχη δεν θα υπάρχουν, αφού είναι απαραίτητα για την προεκλογική εκστρατεία την οποία θα κάνει το Κόμμα εκ παραλλήλου και σε συντονισμό με το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

«Δεν πρόκειται να μπούμε σε δίλημμα στον β΄ γύρο»

–  Προαποκλείσατε Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη. Στον δεύτερο γύρο των εκλογών, τι θα πείτε; Ειδικά εάν ο υποψήφιος που στηρίζετε, δεν είναι τελικά στον δεύτερο γύρο…

– Σε τέτοιο δίλημμα δεν πρόκειται να μπούμε, γιατί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι στον δεύτερο γύρο. Ενώ οι άλλοι δύο βασικοί υποψήφιοι τρέχουν εδώ και καιρό την υποψηφιότητά τους -και στον χρόνο αυτό δεν προσθέτω το μεγάλο διάστημα που την προετοίμαζαν- ο Μαυρογιάννης στις δύο, ουσιαστικά, βδομάδες που τρέχει την υποψηφιότητά του ήδη καταγράφει δυναμική. Δεν θέλω να καλλιεργώ ψευδαισθήσεις ότι η προεκλογική μάχη θα είναι εύκολη, κάθε άλλο, αλλά οι προοπτικές και οι δυνατότητες είναι εκεί και εμείς με τη δουλειά μας θα τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο. 

– Το δίλημμα είναι, συνέχεια με ΔΗΣΥ και συνέχιση της πορείας σταθερότητας, ή αντιπολίτευση και πειραματισμοί, αναφέρει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, παραπέμποντας στη διακυβέρνηση ΑΚΕΛ. Εσείς ποιο δίλημμα θέτετε προς την κοινωνία σε αυτές τις εκλογές;

– Για ποια πορεία σταθερότητας μιλά ο κ. Νεοφύτου; Για το διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου εξαιτίας των χρυσών διαβατηρίων και το γεγονός ότι η Κομισιόν ευθαρσώς δηλώνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στις κυπριακές Αρχές; Για το ότι η συναγερμική κυβέρνηση μάς κατάντησε ανυπόληπτους διεθνώς και χωρίς καμία αξιοπιστία; Για τους «άριστους των αρίστων» τύπου Γιάννη Γιαννάκη; Για τα πολλά «δεσμεύομαι» χωρίς αντίκρισμα σε σημείο που κατάντησαν ανέκδοτο; Για την πορεία προς τη διχοτόμηση με την ευθύνη μάλιστα να φορτώνεται από το διεθνή παράγοντα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ίδια ώρα που επαινείται η Τουρκία; Εμείς δεν θέτουμε κανένα δίλημμα ενώπιον της κοινωνίας, είναι οι συνθήκες που το θέτουν: οι πολίτες θέλουν συνέχιση των αδιεξόδων και της ελεύθερης πτώσης στην οποία βρίσκεται η Κύπρος ή θέλει να αλλάξουμε τα πράγματα και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για τη χώρα; Στο χέρι τους είναι να γίνει αυτό. Είναι υπόθεση όλων και ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη του. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή στηρίζοντας την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

Το ΔΗΚΟ κατηγορούσε τον Χριστοδουλίδη για ανικανότητα… τι άλλαξε;

– Μιλάτε για συλλογική προσπάθεια της κοινωνίας. Δεν φαίνεται όμως μέχρι στιγμής συνεργασία με άλλη πολιτική δύναμη. Δεν σας προβληματίζει αυτό;

– Σωστά λέτε «μέχρι στιγμής», γιατί απομένουν τρεις πολιτικές δυνάμεις που ακόμα δεν έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Υπάρχει επιπρόσθετα και η κοινωνία των πολιτών, η οποία οργανώνεται και δραστηριοποιείται μέσα από κινήσεις και άλλες μορφές οργανωμένης συμμετοχής και συλλογικής έκφρασης. Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη απευθύνεται τόσο προς τις πολιτικές δυνάμεις όσο και προς την κοινωνία των πολιτών. Κάθε πολιτική δύναμη λαμβάνει τις αποφάσεις της και η καθεμιά κρίνεται από τους πολίτες κατά πόσον αυτές συνάδουν με τις όποιες διακηρύξεις κατά καιρούς έγιναν. Επειδή εμείς ακριβώς εννοούμε τα όσα λέμε για την ανάγκη απαλλαγής από την αδιέξοδη κατάσταση που προκάλεσε η συναγερμική διακυβέρνηση, κάναμε τις υπερβάσεις μας και επιλέξαμε τη στήριξη μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας για να διευκολύνουμε όλους όσοι συμμερίζονται μαζί μας την ανάγκη για αλλαγή. Η πρόσκληση-πρόκληση είναι εκεί, εμείς είμαστε έτοιμοι για συνεργασίες. Την απευθύνουμε τόσο στις πολιτικές δυνάμεις όσο και στην κοινωνία. Η αλλαγή είναι ευθύνη όλων. Εμείς αναλάβαμε το μερίδιο που μας αναλογεί, αναμένουμε και από τους υπόλοιπους. 

– Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σας πρότεινε δύο φορές τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον απορρίψατε, όπως δήλωσε;

– Στις συναντήσεις με τον Νικόλα Παπαδόπουλο λέχθηκαν, δίκην βολιδοσκόπησης και όχι πρότασης, διάφορα ονόματα. Ανάμεσα σ’ αυτά τέθηκε και το όνομα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Από την αρχή των συναντήσεών μας είχα ξεκαθαρίσει στον κ. Παπαδόπουλο ότι δεν συζητούμε Αβέρωφ Νεοφύτου ή Νίκο Χριστοδουλίδη. Για εμάς αποτελούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Η επιχειρηματολογία μας είναι ξεκάθαρη και λογική. Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος μιας κυβέρνησης την οποία το ΔΗΚΟ τη χαρακτήριζε ως την πιο διεφθαρμένη; Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε έναν πολιτικό που δηλώνει συναγερμικός και συνεχιστής μιας διακυβέρνησης η οποία ευθύνεται για πολλά αδιέξοδα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα και η κοινωνία μας; Για πολλά από αυτά το ΔΗΚΟ ασκούσε έντονη κριτική προσωπικά στον κ. Χριστοδουλίδη κατηγορώντας τον για ανικανότητα και λανθασμένες επιλογές. Τι άλλαξε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και τώρα η ηγεσία του ΔΗΚΟ εξωραΐζει και εξιδανικεύει τον μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών της πιο «διεφθαρμένης κυβέρνησης»; 

– Βλέποντας από κάποια χρονική απόσταση τα δεδομένα, γιατί δεν τα βρήκατε με το ΔΗΚΟ;

– Επειδή το ΔΗΚΟ επέμενε στην υποψηφιότητα του Ν. Παπαδόπουλου, ενώ εμείς συζητούσαμε για μια υποψηφιότητα ευρύτερης αποδοχής. Στηριχθήκαμε στη λογική ότι θα έπρεπε να διευκολύνουμε τις υπερβάσεις με στόχο την επίτευξη ευρύτερων συνεργασιών κι αυτό δεν μπορούσε να επιτευχθεί με υποψηφιότητα από τις κομματικές ηγεσίες. Εμείς παραμείναμε συνεπείς σε αυτή την προσέγγιση, γι’ αυτό και αποφασίσαμε τη στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του κ. Μαυρογιάννη. Απολύτως σεβαστό το δικαίωμα του όποιου κόμματος να πάρει τις αποφάσεις του, αλλά ομολογώ ότι είναι με έκπληξη που είδαμε το ΔΗΚΟ να αποφασίζει την υποστήριξη του κ. Χριστοδουλίδη, τον οποίο τώρα βαφτίζουν ανεξάρτητο, ενώ σε εμάς έλεγαν ότι προτείνουν μόνο την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου.