Ο  δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ανοίγει τα χαρτιά του στον «Φ» και αποκαλύπτει το όραμα του για την πόλη, τονίζοντας ότι παραμένει η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας. Αναφέρεται στα έργα στρατηγικής σημασίας αλλά και στα έξι σημαντικά πολεοδομικά έργα, στα οποία για τον ένα ή τον άλλο λόγο σημειώνονται καθυστερήσεις και επισημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες υλοποίησής τους.

Επισημαίνει πως η αναπτυξιακή πορεία της πόλης εξαρτάται από τη δημοσίευση του αναθεωρημένου Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Πόλης και την άμεση έναρξη των έργων υποδομής της περιοχής μεταξύ της Μαρίνας και Νέου Λιμανιού, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει άλλη χρονοκαθυστέρηση στο πρωταρχικό και κορυφαίο αυτό έργο. Λόγω των καθυστερήσεων στην έναρξη των έργων υποδομής, σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης, η περιοχή παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητη πάρα το γεγονός ότι άρχισαν ήδη κάποια κατασκευαστικά έργα από αναπτύξεις του ιδιωτικού τομέα. Εξηγεί ακόμη πως υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις δισεκατομμυρίων, οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή της δημοσίευσης  του Σχεδίου Περιοχής. Σημειώνει πως το ίδιο συμβαίνει και για το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο αλλά και για την ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ καθώς δεν προχωρούν ικανοποιητικά οι διαδικασίες υλοποίησης του δεύτερου πόλου.

Ο Νίκος Νικολαΐδης παραμένει ακούραστος, εργατικός μα πάνω από όλα οραματιστής για μια πόλη που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όπως αναφέρει στον κυριακάτικο «Φ», η Λεμεσός βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Κληθείς να τοποθετεί εάν αισθάνεται ικανοποιημένος από το έργο που έχει παραχθεί την πενταετία που μας πέρασε, ο δήμαρχος δίνει θετικό πρόσημο στον δήμο και στο Δημοτικού Συμβούλιο, τονίζοντας πως η πόλη κρατήθηκε σε τροχιά ανάπτυξης παρά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Προσθέτει πως τα έργα που εξαγγέλθηκαν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

 

-Κύριε δήμαρχε, μετά την πανδημία η Λεμεσός μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί τη βασική δύναμη ανάπτυξης της χώρας μας.

-Στη μετά την πανδημία εποχή, όπου η ανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου είναι ύψιστης σημασίας, η Λεμεσός καλείται να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο της ατμομηχανής της κυπριακής οικονομίας. Η πόλη μας είναι σε θέση να αναλάβει αυτόν τον ρόλο γιατί παρόλα τα πλήγματα από την πανδημία και τον πόλεμο της Ουκρανίας, εξακολουθεί να διατηρεί εκείνα τα χαρακτηριστικά που την έκαναν να είναι ένα σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτά τα γνωρίσματα έχουν να κάνουν με το μοναδικό και πολυεπίπεδο επιχειρηματικό οικοσύστημα που έχει η Λεμεσός, το οποίο χαρακτηρίζεται από ζωντάνια, εξωστρέφεια και δυναμισμό και ταυτόχρονα από υψηλή ποιότητα επαγγελματικών υπηρεσιών, χαμηλό κόστος για τη διεξαγωγή επιχειρηματικής δραστηριότητας και σημαντικές υποδομές (λιμάνι, μαρίνες, κ.λπ.). Οι εγχώριες και διεθνώς φημισμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του εμπορίου, του μάρκετινγκ, των χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, της ναυτιλίας, όπως επίσης και στον τομέα της τεχνολογίας όπου παρατηρείται μια αυξητική τάση τελευταία, διαμορφώνουν την απαραίτητη δυναμική που χρειάζεται για να ανταποκριθεί η πόλη μας στον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει.

-Υπάρχουν έργα στρατηγικής σημασίας για τη Λεμεσό και ποια είναι αυτά;

-Σε αυτό το κρίσιμο σημείο της πορείας ανάκαμψης της Κυπριακής Οικονομίας, είναι εξαιρετικά σημαντική η ανάγκη να προωθηθούν κάποια στρατηγικής σημασίας έργα στην πόλη μας, τα οποία για τον ένα ή τον άλλο λόγο καθυστερούν. Από αυτά τα έργα, το καθοριστικότερο για την παραπέρα πορεία της Λεμεσού είναι αναμφίβολα η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου μεταξύ Μαρίνας και Νέου Λιμανιού. Η ανάπτυξη του τελευταίου αυτού θαλάσσιου μετώπου μέσα στα αστικά όρια της Λεμεσού αποτελεί μια μοναδική, ιστορική ευκαιρία για μια νέα πόλη μέσα στην ίδια την πόλη μας, η οποία θα έχει τα πιο σύγχρονα, πρωτοποριακά, φιλικά στον άνθρωπο στοιχεία, αφού θα μπορεί να σχεδιαστεί εξ υπαρχής. Δυστυχώς, έχει καθυστερήσει πολύ η δημοσίευση του αναθεωρημένου Σχεδίου Περιοχής που θα προδιαγράφει τα πολεοδομικά δεδομένα αυτής της ανάπτυξης. Παρ’ όλον ότι κάποιες ιδιωτικές αναπτύξεις έχουν ήδη αρχίσει τα κατασκευαστικά τους έργα στην περιοχή, υπάρχουν δεδηλωμένες επενδυτικές προθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένουν αυτό το Σχέδιο. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η αναπτυξιακή πορεία της πόλης εξαρτάται από τη χωρίς άλλη καθυστέρηση δημοσίευση του Σχεδίου Περιοχής και την άμεση έναρξη των έργων υποδομής, όπως δρόμοι, επιχώσεις και έργα παραλίας, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, μετακίνηση του καρνάγιο κλπ.

Ένα δεύτερο εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας αναπτυξιακό έργο για τη Λεμεσό είναι το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο, το οποίο μετά τον διαγωνισμό για ενδιαφερόμενους επενδυτές το 2016, παραμένει ουσιαστικά στάσιμο. Σε μια εποχή όπου η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης διεθνώς, η απουσία ενός τεχνολογικού πάρκου αποτελεί τροχοπέδη για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την πόλη μας στην οποία υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στους τομείς αυτούς, οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Συναφές με τα θέματα ανάπτυξης και τεχνολογίας είναι και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), την ανάπτυξη του οποίου επηρεάζει η απουσία προόδου στο θέμα του δεύτερο πόλου (Παλιό Νοσοκομείο, Α’ Τεχνική Σχολή). Το ΤΕΠΑΚ κινδυνεύει να μείνει καθηλωμένο όσο δεν υλοποιείται ο Β’ πόλος και αναζητούνται αποσπασματικές λύσεις για νέα προγράμματα και φοιτητές εκτός Λεμεσού όπου βρίσκεται η βάση του πανεπιστημίου.

Ένα άλλο στρατηγικής σημασίας για τον τουρισμό και τις πολιτιστικές υποδομές της πόλης είναι και η αναβάθμιση του παλιού ή η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού της Μουσείου. Ο Δήμος Λεμεσού έκανε τις προτάσεις του και η λήψη απόφασης βρίσκεται στο αρμόδιο Υπουργείο. Σημειώνουμε με ικανοποίηση την πολιτική απόφαση να διατεθεί ένα κονδύλι γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο που η Λεμεσός το ζητά και το αναμένει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

  

-Ποια άλλα μεγάλα πολεοδομικά έργα προωθούνται στη Λεμεσό;

Υπάρχουν 6 σημαντικά πολεοδομικά έργα, που για διάφορους λόγους δεν έχουν κινηθεί με τους ρυθμούς που θα θέλαμε και αναμένουμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν με πιο ταχείς και αποτελεσματικές διαδικασίες.

Πρόκειται για:

Την ανάπλαση Αγίας Φυλάξεως (Β και Γ Φάσεις) που θα ολοκληρώσουν ένα πολύ σημαντικό για την πόλη οδικό άξονα. Το έργο εγκλωβίστηκε σε συζητήσεις για τη διασταύρωση του Λανιτείου, και αναμένουμε την πρωτοβουλία από τον αρμόδιο Υπουργό για να δοθούν λύσεις και να προωθηθεί το έργο.

Την ανάπλαση της Ευαγόρα Λανίτη Δυτικά, ένα έργο μεγάλης κυκλοφοριακής και αντιπλημμυρικής σημασίας για το οποίο συνεργάζεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων με το ΣΑΛΑ.

Τη σύνδεση της Παραλιακής Λεωφόρου με Φραγκλίνου Ρούσβελτ (Φάση Β), ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη της δυτικής Λεμεσού, το οποίο προσέκρουσε πάνω σε θέματα μετακίνησης επαγγελματικών υποστατικών.

Τον Παρακαμπτήριο δρόμο του κέντρου γης Αγίας Φύλας, έργο που ανάλαβε ο Δήμος μας και προωθεί το ρυθμιστικό του σχέδιο.

Το Βόρειο Παρακαμπτήριο, που θα ενώνει τη Γιάννου Κρανιδιώτη με το δρόμο της Φασούλας, ένα έργο άκρως απαραίτητο για το κυκλοφοριακό και που θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να του δώσουν περισσότερη προτεραιότητα.

-Άλλη μια μεγάλη πρόκληση για τη Λεμεσό είναι ότι συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τις 100 πόλεις που θα συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cities Mission. Ποια είναι τα προγράμματα αυτά;

-Η συμπερίληψη της Λεμεσού μέσα στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις ήταν μια τεράστια επιτυχία του Δήμου μας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είναι σε θέση να βάλει τη Λεμεσό πάνω σε μια εντελώς νέα τροχιά και να την αλλάξει ριζικά. Οι 100 αυτές πόλεις θα στοχεύσουν να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, αντί του 2050 που είναι ο Ευρωπαϊκός στόχος για τις υπόλοιπες πόλεις. Για να γίνει αυτό εφικτό, η ΕΕ τοποθετώντας τα θέματα κλιματικής αλλαγής πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της, έχει πρόθεση να χρηματοδοτήσει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προγράμματα και δράσεις που θα διεκδικηθούν, πάνω σε ανταγωνιστική βάση από τις 100 αυτές πόλεις. Τα προγράμματα αυτά θα έχουν σχέση με τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση απορριμμάτων, οι μεταφορές, τα κτίρια κλπ, τα οποία θα αποσκοπούν στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ήδη ο Δήμος μας έχει αρχίσει τις διαδικασίες συνομολόγησης συμφωνιών συνεργασίας με πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα στην Κύπρο, αλλά και με πόλεις άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

-Η Λεμεσός εξελίσσεται σε ένα μεγάλο Αθλητικό Κέντρο;

-Η πόλη τα τελευταία χρόνια, μετά τον τίτλο της ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού,  εξελίσσεται σε ένα κέντρο διοργάνωσης διεθνούς εμβέλειας αθλητικών αγώνων. Να αναφέρω τη διοργάνωση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γ’ Κατηγορίας 2021, την πρόσφατη διοργάνωση του πολύ πετυχημένου Α’ Διεθνούς Αθλητικού Meeting 2022, και ασφαλώς την προγραμματιζόμενη πολύ μεγάλη διοργάνωση της τελικής φάσης του Eurobasket 2025. Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι ασφαλώς απότοκο των πολύ καλών αθλητικών και ξενοδοχειακών υποδομών της πόλης αλλά και της τεράστιας αθλητικής της ιστορίας όπως επίσης και της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται από το Δήμο μας σε θέματα προώθησης του μαζικού αθλητισμού και της αθλητικής κουλτούρας στους συμπολίτες μας.

Εργαζόμαστε για μια πόλη με ποιοτικά χαρακτηριστικά

– Αισθάνεστε ικανοποιημένος από τα έργα που υλοποιήθηκαν αυτή την πενταετία; Υπάρχει κάποια ενέργεια που θα θέλατε να αλλάξετε εάν είχατε την ευκαιρία να την επανεξετάσετε εκ νέου;

-Η πενταετία που πέρασε ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, που σημαδεύτηκε από την πρωτοφανή πανδημία, που επηρέασε τα πάντα, άτομα, οικογένειες, επιχειρήσεις, και ασφαλώς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ως Δήμος χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουμε τα πλάνα μας, τους προϋπολογισμούς μας και τις προτεραιότητές μας. Εργαστήκαμε πάρα πολύ σκληρά τόσο για να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες των δημοτών μας που έφερε η πανδημία, αλλά και για να κρατήσουμε σε τροχιά υλοποίησης τα βασικά έργα και τη δυναμική της ανάπτυξης της πόλης μας. Ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα μας δώσει πολύ θετικό πρόσημο στην πενταετία που πέρασε, ιδιαίτερα αν λάβει υπόψη ότι εξαγγείλαμε πριν 5 χρόνια, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε υλοποιήθηκε είτε μπήκε σε τροχιά υλοποίησης. Στην ερώτηση αν θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά, η απάντηση είναι σαφέστατα η εμπειρία που αποκτάς βελτιώνει τον τρόπο που κάνεις, συνεπώς και που θα έκανες, κάποια πράγματα.

-Ποιες είναι οι φιλοδοξίες αλλά και το όραμά σας για τη Λεμεσό του 2024;

-Το όραμα μου για τη Λεμεσό είναι να κάνουμε συνεχώς βήματα προς το στόχο μιας πόλης σύγχρονης, προχωρημένης τεχνολογικά, ενισχυτικής για τις επιχειρήσεις αλλά κυρίως μιας πόλης που να πληροί ψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά για τους πολίτες της. Τα έργα και οι αναπτύξεις είναι το όχημα για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, του πολιτισμού, του πράσινου, της κοινωνικής συνοχής. Αυτή είναι και η βασική έννοια της ανάπτυξης και πιστεύω πως η Λεμεσός βρίσκεται σε αυτή την πορεία.

– Ο Νίκος Νικολαΐδης είναι άνθρωπος που δέχεται κριτική και πώς απαντάτε σε αυτούς που επιχειρούν να μηδενίσουν το έργο σας;

-Δεν μπορεί να υπάρξει σωστή και δημοκρατική λειτουργία μιας κοινωνίας χωρίς δημόσιο διάλογο, λογοδοσία και έλεγχο της κάθε εξουσίας και θεσμού. Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορούν να την αναιρέσουν ή να την μειώσουν ούτε η όποια στείρα κριτική ούτε οι μηδενιστικές θέσεις, που πάντα θα υπάρχουν σε μια ανοικτή κοινωνία, ιδιαίτερα στην εποχή της ελευθερίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ

-Επιστροφή στις μεγάλες εκδηλώσεις μετά την πανδημία. Είναι έτοιμος ο Δήμος να ξεχωρίσει για άλλη μια φορά;

-Μετά από δύο, σχετικά άγονα, χρόνια λόγω της πανδημίας, η Λεμεσός ετοιμάζεται πυρετωδώς να επανέλθει στις μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις με εντυπωσιακό τρόπο. Ο Δήμος μας, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Πολιτιστικές υπηρεσίες, εργάζονται πυρετωδώς για να αποζημιώσουν και να εκπλήξουν τους συμπατριώτες μας, αρχής γενομένης με τη Γιορτή του Κρασιού που θα διοργανωθεί φέτος από τις 17-25 Σεπτεμβρίου. Και ασφαλώς θα ακολουθήσει το Λεμεσιανό Καρναβάλι 2023, το οποίο υποσχόμαστε να είναι πραγματικά ανεπανάληπτο.

Ανέγερση 600 οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης

-Πέρα από τα έργα στρατηγικής σημασίας, ο σχεδιασμός των οποίων αναμένεται από την Κυβέρνηση, ποια άλλα μεγάλα έργα προωθήθηκαν στη Λεμεσό τα τελευταία 5 χρόνια;

-Κατά την άποψή μου, τρία ήταν τα πιο σημαντικά έργα που προωθήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια. Το πρώτο είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται από το ΣΑΛΑ. Πρόκειται για έργα πέραν των €30 εκατομμυρίων, μετά το πέρας των οποίων, περί το τέλος του 2023, η πόλη μας θα αποκτήσει την από πολλών ετών απαραίτητη αντιπλημμυρική προστασία της. Οι πολίτες που διαμένουν ή έχουν επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές θα σταματήσουν επιτέλους να ταλαιπωρούνται κάθε φορά που βρέχει στην πόλη μας.

Το δεύτερο είναι η ανάπτυξη των συνοικιών της Λεμεσού, που ήταν και η κορυφαία πολιτική μας εξαγγελία. Δεκάδες μεγάλα και μικρότερα έργα έχουν ολοκληρωθεί η προωθηθεί τα τελευταία 5 χρόνια. Οι συνοικίες της πόλης μας, από την Αγία Φύλα μέχρι το Ζακάκι και από τον Άγιο Σπυρίδωνα μέχρι τον Άγιο Νικόλα άρχισαν να αλλάζουν και μια νέα ποιότητα ζωής δημιουργείται για τους δημότες της Λεμεσού.

Το τρίτο έργο, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη κοινωνική παρέμβαση που θα έχει γίνει στον τόπο μας από τοπική Αρχή, είναι το μεγαλεπήβολο έργο της ανέγερσης 600 οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ σε τρία δημοτικά τεμάχια στον Άγιο Νικόλα και στον Άγιο Ιωάννη. Το έργο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν αξιοπρεπή στέγη σε εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν διαφορετικά, λόγω των πολύ ψηλών τιμών για αγορά ή ενοίκιο που επικρατούν στην πόλη μας. Ταυτόχρονα η εισροή 600 κατοικιών σε προσιτές τιμές στην αγορά των ακινήτων, θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη συγκράτηση των τιμών. Το έργο θα αρχίσει φέτος και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πενταετίας.