Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποιημένοι από την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσουν σε άρση του εμπάργκο όπλων που ίσχυε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, την ίδια ώρα, ευθύς μετά τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει πως η άρση του εμπάργκο δεν στρέφεται εναντίον κανενός. 

Η απόφαση των ΗΠΑ βρήκε τον Ι. Κασουλίδη να ταξιδεύει προς Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Φτάνοντας στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την άρση του εμπάργκο όπλων ως θετική εξέλιξη που αναδεικνύει τις καλές σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ. 

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Ιωάννης Κασουλίδης υπογράμμισε πως η εξέλιξη αυτή «που ξεκινά από πριν την εποχή της τουρκικής εισβολής» είναι απόρροια της μεγαλύτερης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Έχει όμως να κάνει επίσης με το γεγονός ότι με βάση τον νόμο που ξεκίνησαν οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο, οι όροι που είχαν τεθεί που αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την παρουσία του ρωσικού στόλου έχουν εκπληρωθεί, συνέχισε ο υπουργός.

 

Ερωτηθείς για την αναγγελία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την άρση του εμπάργκο και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στην τουρκική πλευρά, ο κ. Κασουλίδης είπε «ο καθένας να πάρει το μήνυμα που καταλαβαίνει». «Για εμάς βρίσκεται και εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των καλών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε θέματα σταθερότητας και ασφάλειας και αυτή την ερμηνεία δίνουμε» συμπλήρωσε.

«Οποιαδήποτε ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου δεν στρέφεται εναντίον κανενός, γιατί άμυνα σημαίνει να αμυνθεί αν κάποιος άλλος στραφεί εναντίον της», τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μενέντεζ: Να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κύπρου να αμύνεται

Ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε την Κυριακή το πρωί στη συντονιστική συνάντηση με μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ, ενόψει της έναρξης της εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 77ης Συνόδου Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως τόνισε ο κ. Κασουλίδης, το πρόγραμμα θα είναι μαραθώνιο, με μια σειρά από συναντήσεις που εξυπηρετούν το Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική της Κύπρου.

«Στο επίκεντρο θα είναι να επιλυθεί το θέμα του απεσταλμένου για να μπορούν να γίνονται διεργασίες για την ουσία του κυπριακού προβλήματος, γιατί μόνο αν γίνονται διεργασίες θα έχουν νόημα οποιεσδήποτε συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να γίνονται παράλληλα», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Ο υπουργός θα παραστεί σε μια σειρά από συνεδρίες, όπως είναι αυτή του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα παρακαθήσει και στο διατλαντικό δείπνο το οποίο διοργανώνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν προς τιμήν των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των μελών του ΝΑΤΟ. Επίσης, θα πραγματοποιήσει πολλές διμερείς συναντήσεις, είτε περιφερειακές ή με άλλες χώρες, καθώς και δύο τριμερείς, μια με την Αίγυπτο και μια με την Αρμενία.

 

Συν και πλην της απόφασης 

Θετικά αλλά και κάποια αρνητικά βλέπει ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία, Άντης Λοΐζου, να προκύπτουν από την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για τη σημασία της εξέλιξης αυτής, ο κ. Λοΐζου είπε πως η σημασία της είναι μεγάλη γιατί ως Κυπριακή Δημοκρατία παύουμε να είμαστε στη μαύρη λίστα των χωρών σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ. Τώρα θα μπορούμε να εξοπλιστούμε με οποιοδήποτε οπλικό σύστημα θέλουμε, πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως ένα από τα πλεονεκτήματα της άρσης του εμπάργκο είναι ότι σταματούμε να έχουμε πρόβλημα στους εξοπλισμούς από την ίδια την Αμερική. «Μπαίνουμε σε μια άλλη κατηγορία. Συσφίγγονται δεσμοί, αλλάζει η πολιτική με ό,τι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως αμερικανικά οπλικά συστήματα έχει και η Ελλάδα, οπόταν λύνονται πολύ τα χέρια μας σε θέματα τεχνογνωσίας και ανταλλακτικών. 

Σε ό,τι αφορά τα αρνητικά σημεία, ο κ. Λοΐζου είπε πως σχεδόν το μισό οπλοστάσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά σε οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής, «κάτι που σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα δουν την εξέλιξη αυτή με την άρση του εμπάργκο από τους Αμερικανούς με αρνητική διάθεση».

«Οι Ρώσοι μπορεί να μην προχωρήσουν σε ανακατασκευές, σε αναβαθμίσεις, σε επισκευές κ.λπ. μελλοντικά των ρωσικών οπλικών συστημάτων που έχει η Κύπρος. Οπόταν η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να πάρει αποφάσεις τι κάνει, αν θα τα πωλήσει, αφού δεν έχουμε την υποδομή να τα επισκευάσουμε  Και αν αυτό το οπλικό υλικό από τη Ρωσία είτε το πωλήσουμε, είτε το παροπλίσουμε, πρέπει να το αντικαταστήσουμε», ανέφερε.