Ο μεγαλύτερος εχθρός του ΤΕΠΑΚ είναι η εσωστρέφεια και ο αλληλοσπαραγμός, σημειώνει με λύπη ο πρύτανης καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός. Επισημαίνει ότι για να γίνουν θετικές ενέργειες και πρόοδος, θα πρέπει όλες οι συνιστώσες που υπάρχουν μέσα στο Πανεπιστήμιο να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση. Διαφορετικά, χωρίς κοινό όραμα και προσπάθεια, θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιήσουν τους στόχους τους.

Κατά τη διάρκεια της πρυτανείας του αποκαλύπτει πώς αντιμετώπιζαν καθημερινά κρίσεις και προβλήματα, τα οποία έπρεπε άμεσα να διαχειριστούν. Κατηγορίες, καταγγελίες, προβλήματα που προέρχονταν τόσο από μέσα όσο και από έξω. Σήμερα, όμως, το Πανεπιστήμιο άλλαξε και στα μάτια της κοινής γνώμης υπάρχει πολύ καλύτερη εικόνα. Γι’ αυτό τονίζει πως παραδίδει τέλος του χρόνου τη σκυτάλη της πρυτανείας έχοντας τη συνείδησή του ήσυχη στο ότι έχει προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Αναφέρει ότι κατόρθωσαν σημαντικά επιτεύγματα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

-Γιατί δεν επαναδιεκδικήσατε την πρυτανεία του ΤΕΠΑΚ; 

-Έχω δώσει περισσότερα από 10 χρόνια της ζωής μου στις διοικητικές θέσεις του ΤΕΠΑΚ, πρόσφερα όσο μπορούσα με πολλή αγάπη και σεβασμό για το Πανεπιστήμιο, το προσωπικό και τους φοιτητές και με σοβαρότητα, αφοσίωση, αποφασιστικότητα αλλά και ανιδιοτέλεια, για να αναβαθμίσουμε και να αναδείξουμε το Πανεπιστήμιο στον βαθμό που του αξίζει.  

-Τι σας έφερε στο ΤΕΠΑΚ; 

-Όταν ήμουν μόνιμος καθηγητής στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Τμήμα Εμβιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμας, πήρα τη συνειδητή απόφαση να επαναπατριστώ για το ΤΕΠΑΚ, το οποίο ήταν ένα νέο, υποσχόμενο πανεπιστήμιο. Λόγω των αναγκών που υπήρχαν στο Πανεπιστήμιο για διοικητική ηγεσία στον ακαδημαϊκό τομέα, μόλις έγινα καθηγητής, το 2008, μου ζητήθηκε να αναλάβω την προεδρία του Τμήματος Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού. Μετά έγινα για ένα χρόνο πρόεδρος του Τμήματος των Μηχανολόγων και στη συνέχεια αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Από το 2012-2016 ήμουν αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Από το 2016 μέχρι σήμερα είμαι πρύτανης.

Μετά από 10 χρόνια πιστής υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο, αποφάσισα να αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά για το έργο που πρόσφερα με τους συνεργάτες μου Διόφαντο Χατζημιτσή και Κρίστη Χρυσοστόμου και να αφοσιωθώ στην έρευνά μου, στο νεοϊδρυθέν Κέντρο Έρευνας Καρκίνου, και στην οικογένειά μου, η οποία με στερήθηκε πολύ ειδικά τα τελευταία 4 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: TEΠΑΚ: Eπεκτείνεται σε 3 πόλους – Τι θα περιλαμβάνει

-Συνήθως χρειάζονται δυο θητείες για να ολοκληρωθεί το όραμα ενός πρύτανη. 

-Το όραμα είναι πάντα ένα συνεχές ταξίδι και δεν μπορεί ποτέ να ολοκληρωθεί στο επίπεδο που το επιθυμούμε. Κάναμε έναν σοβαρό στρατηγικό προγραμματισμό, υλοποιήσαμε αρκετούς στόχους, μερικούς από τους στόχους που δεν είχαμε τον χρόνο να ολοκληρώσουμε θα τους υλοποιήσει η νέα ηγεσία. Σίγουρα οι δυο θητείες σού δίνουν την ευκαιρία να υλοποιήσεις περισσότερα, αλλά διετέλεσα και μια θητεία ως αντιπρύτανης. Η θέση του πρύτανη είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των δύσκολων θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει το Πανεπιστήμιο. Είναι μια πολύ ψυχοφθόρος εμπειρία και στάθηκα και αντιμετώπισα όλες τις φουρτούνες και κρίσεις με γνώμονα πάντα το καλό του Πανεπιστημίου. Θεωρώ είναι το σωστό χρονικό σημείο να αποχωρήσω έχοντας πετύχει σε μεγάλο βαθμό στο έργο μου.

-Ποιος ήταν ο μεγαλύτερός σας εχθρός; 

-Ο μεγαλύτερος μας εχθρός είναι η εσωστρέφεια και ο αλληλοσπαραγμός μέσα στο Πανεπιστήμιο. Αν θα γίνουν οποιεσδήποτε θετικές ενέργειες και πρόοδος, θα πρέπει όλες οι συνιστώσες που υπάρχουν μέσα στο Πανεπιστήμιο να βλέπουν στην ίδια κατεύθυνση. Αν δεν υπάρχει αυτό το κοινό όραμα και προσπάθεια, θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. 

-Το ΤΕΠΑΚ από την ίδρυσή του δεν κατάφερε να ορθοποδήσει, μέχρι κι ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Στάθης Παπαδάκης, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας ατασθαλίες και κακώς έχοντα. 

-Κάθε νέο πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει δυσκολίες και κρίσεις στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής του μέχρι να δημιουργηθεί η σωστή πανεπιστημιακή κουλτούρα. Δηλαδή περνά τις «παιδικές του ασθένειες». Δυστυχώς αντιμετωπίζαμε καθημερινά κρίσεις και προβλήματα τα οποία έπρεπε άμεσα να διαχειριστούμε. Κατηγορίες, καταγγελίες, προβλήματα που προέρχονταν τόσο από μέσα όσο και από έξω από το Πανεπιστήμιο. Σήμερα όμως το Πανεπιστήμιο άλλαξε και στα μάτια της κοινής γνώμης κόσμου υπάρχει πολύ καλύτερη εικόνα απ’ ό,τι το 2015. 

-Καλύτερη εικόνα ως προς τι;  

-Η καλύτερη εικόνα είναι το ότι το ΤΕΠΑΚ σήμερα είναι ένα αξιόλογο ακαδημαϊκό ίδρυμα με διεθνή αναγνώριση στο οποίο υπάρχει σεβασμός στο χρήμα του φορολογούμενου και χρηστή διοίκηση. Το Πανεπιστήμιο είναι πολύ πιο ψηλά στα μάτια του κόσμου και αυτό φαίνεται στις έρευνες της κοινής γνώμης. Ενώ το 2015 ήμασταν 5,1% στον δείκτη αξιοπιστίας, το 2019 βρεθήκαμε στο 6,4%, μια αύξηση 20%, και είναι το μόνο Πανεπιστήμιο παγκύπρια που σημείωσε ανοδική πορεία. 

-Τι καταγράφει ο δείκτης αξιοπιστίας; 

-Τη σωστή διαχείριση του χρήματος του φορολογούμενου αλλά και την ακαδημαϊκή αριστεία. Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα τα οποία πετύχαμε. Δηλαδή έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την εντύπωση που είχε ο κόσμος για μας. Η Πολιτεία, η Βουλή, το Υπουργικό Συμβούλιο, οι θεσμοί του κράτους, αλλά και οι γονείς και οι φοιτητές. Γνωρίζει τόσο το κράτος όσο και ο φορολογούμενος πως κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εξασκούμε χρηστή διοίκηση. Γι’ αυτό ανεβήκαμε στους δείκτες της Stockwatch, γι’ αυτό το κράτος μάς εμπιστεύεται με περισσότερα κονδύλια στον προϋπολογισμό και περισσότερες θέσεις προσωπικού.

-Ποια είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα που ακόμα δεν καταφέρατε να αντιμετωπίσετε;  

-Τα θέματα των κτηρίων, που μας ταλάνιζαν από το 2006, πήραν τον δρόμο τους και λύνονται. Αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας, ορισμένες νοοτροπίες και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα διάφορα θέματα και ο αλληλοσεβασμός είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Πολλές φορές βλέπουμε ότι πέραν των καταγγελιών, εσωτερικά εμπιστευτικά έγγραφα  διαρρέουν και εμφανίζονται στα ΜΜΕ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες είναι πολύ χρονοβόρες και γραφειοκρατικές και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των συνεχόμενων διερευνήσεων και επισκέψεων από τη νομική υπηρεσία ή άλλα όργανα του κράτους τις κάνει ακόμη πιο χρονοβόρες λόγω των ασφαλιστικών δικλίδων που απαιτούνται. Έχουμε κάνει προσπάθειες για επιτάχυνση των διαδικασιών μας με νέα, καινοτόμα λογισμικά, αλλά το θέμα του ανθρώπινου παράγοντα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι ανέφερε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ για το νέο σκάνδαλο

-Αυτό σας κούρασε και αποφασίσατε να μην επαναδιεκδικήσετε την πρυτανεία; 

-Έχω ήδη αναφέρει τους λόγους που δεν διεκδίκησα ξανά την πρυτανεία. Σίγουρα όμως, είχα να αντιμετωπίσω αυτά τα προβλήματα επί καθημερινής βάσεως. Έπαιρνα επιστολές από τους θεσμούς του κράτους στους οποίους είχα την υποχρέωση να απαντήσω με λεπτομέρεια και απόλυτη τεκμηρίωση σε μια πολύ χρονοβόρο και ψυχοφθόρα διαδικασία.

Επομένως, αντί να ασχολούμαστε με τον στρατηγικό προγραμματισμό και την υλοποίησή του, με θέματα στρατηγικής του Πανεπιστημίου, σε υψηλό επίπεδο επαφή με την Πολιτεία, τους θεσμούς, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ερευνητικά μας προγράμματα και πιθανούς δωρητές του Πανεπιστημίου, έπρεπε να μαζεύουμε πληροφόρηση από τα πρακτικά των διαφόρων Σωμάτων του Πανεπιστημίου για να απαντούμε στις διάφορες ερωτήσεις που μας ζητούνταν από τους θεσμούς του κράτους. Αυτό σίγουρα κουράζει. Θεωρώ ότι έχω προσφέρει αρκετά και είναι καιρός να αναλάβουν οι νεότεροι. 

-Τι θα κάνετε φεύγοντας από την πρυτανεία; 

-Θα συνεχίσω ως καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υλικών. Θα πάρω τη σαββατική μου άδεια για να ενισχύσω την έρευνα που κάνω στο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα και στο Εργαστήριο της Εμβιομηχανικής και Βιοσυστημάτων του Τμήματος. Έχουμε πάρει πρόσφατα αρκετά ερευνητικά προγράμματα, αλλά χρειάζονται ενίσχυση διότι λόγω των διοικητικών υποχρεώσεων έμεινα μακριά από την έρευνά μου πολλά χρόνια. 

-Με ποια έρευνα ασχολείστε; 

-Η έρευνα με την οποία ασχολούμαστε είναι μοντελοποίηση του καρδιαγγειακού συστήματος και θέματα που έχουν άμεση σχέση με την πρόγνωση, διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Συνεργαζόμαστε με διάφορα τμήματα του Πανεπιστημίου μας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, ιδιωτικών πανεπιστημίων και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου. Έχουμε δημιουργήσει το Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου και μόλις πρόσφατα έχουμε εγκρίνει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος θα αναλάβει να προχωρήσει αυτό τον τομέα με πιθανές δωρεές και άλλες δραστηριότητες προς όφελος των ασθενών του καρκίνου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεχνογνωσία από Κύπρο για ανοικοδόμηση της Notre Dame

Αφήνουμε παρακαταθήκη για την επόμενη πρυτανεία

-Με τι συναισθήματα θα κλείσετε την πόρτα της πρυτανείας; 

-Με πολύ θετικά συναισθήματα. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη στο ότι έχω προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων μου. Με ικανοποίησε το θερμό χειροκρότημα που πήρα όταν έκανα τον απολογισμό της πρυτανείας μου και ήρθαν άνθρωποι που ενδεχομένως να μη γνώριζαν το εύρος και την επιτυχία του έργου μας. Κάτω από τις συνθήκες που περάσαμε, έγινε μια μεγάλη πρόοδος. Αφήνουμε μια παρακαταθήκη, κάναμε πολλά και πολλά είναι έτοιμα να υλοποιήσει η επόμενη πρυτανεία. Ένας από τους στόχους μας ήταν σίγουρα να προετοιμάσουμε τον δρόμο για τις μελλοντικές ηγεσίες του Πανεπιστημίου και νομίζω τον επιτύχαμε σε κάποιο βαθμό.

-Ποια είναι η σχέση σας με τον νέο πρύτανη, καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη; 

-Έχουμε παρόμοια οράματα για το Πανεπιστήμιο και θα υπάρχει απόλυτη συνεργασία αφού τους ίδιους σκοπούς και στόχους εξυπηρετούμε.

-Ποια συμβουλή θα του δίνατε; 

-Να μείνει εστιασμένος στους μεγάλους στόχους του Πανεπιστημίου γιατί είναι πολύ εύκολο να αναλωθείς στις εσωτερικές διαμάχες παρά να δεις τη μεγάλη εικόνα του οράματος του Πανεπιστημίου. Επίσης θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με τους αντιπρυτάνεις, οι οποίοι θα πρέπει να είναι στενοί συνεργάτες και βοηθοί στο έργο του πρύτανη με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητές τους. Δεν μπορεί όλα να τα κάνει ο πρύτανης.

Αναβάθμιση των ερευνητικών προγραμμάτων

-Ποιοι είναι οι μεγάλοι στόχοι;

-Οι μεγάλοι στόχοι είναι να προσφέρουμε ανταγωνιστικά ακαδημαϊκά προγράμματα με εργοδοτήσιμους αποφοίτους και να αναβαθμίσουμε ερευνητικά ακόμα περισσότερο το πανεπιστήμιο, το οποίο είναι σε μια συνεχή ανοδική πορεία, αφού μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούμε να λαμβάνουμε διεθνή αναγνώριση. Από το 2009 που αρχίσαμε τις αιτήσεις για τα ερευνητικά προγράμματα έχουμε πάρει περισσότερα από 250 και 80 εκατομμύρια ευρώ από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το πρόγραμμα FP7 και Η2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλους οργανισμούς. Το επιστέγασμα ήταν το πρόγραμμα TEAMING, ένα από τα 4 που πήρε η Κύπρος φέτος ήταν από το ΤΕΠΑΚ. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα της ΕΕ για ενίσχυση των «ερευνητικά» αδύνατων χωρών όπως η Κύπρος. Πήραμε το πρόγραμμα «EXCELSIOR» την έναρξη του οποίου κάναμε πρόσφατα στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με το πρόγραμμα αυτό δρομολογείται η δημιουργία Κέντρου Αριστείας «Eratosthenes Centre of Excellence», βάζοντας την Κύπρο στον δρόμο του Διαστήματος, Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Παρατήρησης της Γης. 

-Έχουμε κάποιο πρόγραμμα που κατάφερε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο; 

-Πολύ καλή η ερώτησή σας. Το πιο παλιό TEAMΙΝG είναι το ΚΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο έχει προχωρήσει και είναι πιο κοντά στην αυτοχρηματοδότηση. Κάνουμε πρόοδο ως Κύπρος, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η κουλτούρα, αλλά και οι υποδομές για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο νέο τοπίο της έρευνας και καινοτομίας, όπως το καταφέρνουν οι πολύ προχωρημένες ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να υπάρχει το οικοσύστημα, το νομικό υπόβαθρο, βοήθεια από τους επενδυτές για νεοφυείς εταιρείες, να δίνει ευκολίες η Πολιτεία και οι ίδιοι ακαδημαϊκοί και φοιτητές να έχουν όραμα να γίνουν παραγωγικοί, δημιουργικοί αλλά και τολμηροί. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας του οποίου είμαι μέλος  υπό την ηγεσία του κ. Κυριάκου Κόκκινου και του κ. Φίλιππου Πατσαλή, να δημιουργήσουμε δηλαδή το σωστό υπόβαθρο για τη χώρα μας και να βοηθήσουμε τους ερευνητές, τους επινοητές και τους επιχειρηματίες.

Δημιουργία Φοιτητικών Εστιών και Κέντρων Καινοτομίας

-Το ΤΕΠΑΚ ως τεχνολογικό πανεπιστήμιο ποια παρέμβαση έχει στον τομέα των υδρογονανθράκων; 

-Είναι ένας από τους στόχους που καταφέραμε κατά τη διάρκεια της πρυτανείας μου. Δημιουργήσαμε το Τμήμα των Χημικών Μηχανικών, το οποίο ενέκρινε πριν μερικές εβδομάδες η Βουλή και ένας από τους τομείς είναι η πετροχημική μηχανική. Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Λεμεσού και είμαστε σε επαφή με τις εταιρείες υδρογονανθράκων. Ήδη λειτουργεί το πρόγραμμα των Χημικών Μηχανικών, είναι ο τέταρτος χρόνος με πλήρη έγκριση από τον Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας και πλήρη άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από το ΕΤΕΚ. Μεριμνήσαμε για να έχουμε τη σωστή υποδομή, ώστε να στηρίξουμε τον τομέα των υδρογονανθράκων και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από φοιτητές. Θα έχουμε τους πρώτους απόφοιτους χημικών μηχανικών τον Ιούνιο. 

-Ποιο είναι το πιο δημοφιλές πτυχίο; 

-Είμαστε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο συνδυάζει την τεχνολογία με τις άλλες τέχνες και επιστήμες και κάνει μια σύζευξη μεταξύ τους. Έχουμε τη Σχολή Μηχανικής Τεχνολογίας, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και τη Σχολή Επιστημών Υγείας. Υπάρχει μια ισορροπία στα αιτήματα για τα διάφορα πτυχία. Έχουμε όμως μεγάλο ανταγωνισμό υποψηφίων στο Πτυχίο Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και στο Πτυχίο Νοσηλευτικής.

-Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερό σας επίτευγμα; 

-Νομίζω ότι 2-3 πράγματα ήταν μεγάλες επιτυχίες. Ήταν πολύ σημαντικό το Πανεπιστήμιο να βρει χώρους στέγασης για να αναπτυχθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε και μας έδωσε έναν τεράστιο χώρο 90.000 τμ στον οικισμό  Βερεγγάρια στα Πολεμίδια και τον ευχαριστούμε. Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία Φοιτητικών Εστιών, ανοικτών αθλητικών χώρων και κέντρων καινοτομίας. Αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε παρά τον πόλεμο που είχαμε για να μην επεκταθούμε εκτός του κέντρου της πόλης Λεμεσού. Όμως η αλήθεια είναι ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα φύγει ποτέ από το κέντρο. Πάντα θα είμαστε εδώ, αλλά παράλληλα θα αναπτυσσόμαστε και στον 2ο λεγόμενο πόλο χώρο πέριξ του πρώην Γενικού Νοσοκομείου και στον 3ο πόλο δηλαδή, τον οικισμό Βερεγγάρια. Έτσι, με την ανάπτυξή μας στον κάθε πόλο ενοποιούμε την ανάπτυξη σε όλη την πόλη της Λεμεσού.  

-Ένα άλλο στοίχημα που είχατε να κερδίσετε από το 2013 ήταν η αύξηση του προϋπολογισμού; 

-Είμαι χαρούμενος διότι πείσαμε το Υπουργείο Οικονομικών να μας δώσει 5 εκατομμύρια επιπλέον στον προϋπολογισμό μας. Θεωρώ ότι η επόμενη πρυτανεία που ξεκινά 1η Ιανουαρίου 2020 πρέπει να ζητήσει ακόμη περισσότερη αύξηση στον Προϋπολογισμό για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Φεύγοντας από την Πρυτανεία το άλλο επίτευγμά μας είναι ότι πήραμε 75 θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού που είναι στη διαδικασία πλήρωσης, καθώς και 19 θέσεις διοικητικού προσωπικού. 

-Στο θέμα της διεθνής αναγνώρισης; 

-Πολύ σημαντικό για το Πανεπιστήμιο ήταν και η διεθνής του αναγνώριση. Καταφέραμε να αναδείξουμε το Πανεπιστήμιο ακαδημαϊκά και έχουμε αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα 300-350 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και από την επόμενη ηγεσία. Ένα σημαντικό μας επίτευγμα, αφού πάντα στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι οι φοιτητές, είναι η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη λύση του φλέγοντος θέματος της στέγασης των φοιτητών μας με τα ψηλά ενοίκια που μας ταλανίζουν στην πόλη μας. Φεύγω με καθαρή τη συνείδησή μου ότι κατορθώσαμε αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Αυτό βέβαια έγινε με τη βοήθεια των 2 Αντιπρυτάνεων, Κρίστη Χρυσοστόμου, Διόφαντου Χατζημιτσή, του Διευθυντή, Κώστα Χόππα, αλλά και του Προέδρου του Συμβουλίου, δρος Πανίκου Φιλίππου, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα, αλλά και με τη βοήθεια της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου. 

-Τι δεν καταφέρατε; 

-Αυτό ανέφερα και πριν. Θα ήθελα να βελτιώσω τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες εντός πανεπιστημίου προς όφελος των φοιτητών και ακαδημαϊκών. Ήθελα, επίσης, να αλλάξω την κουλτούρα πολλών μελών ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει ομόνοια και να μην αναλωνόμαστε σε αντιπαραθέσεις και διαμάχες, οι οποίες βλάπτουν το Πανεπιστήμιο. Όταν μπαινοβγαίνει η Νομική υπηρεσία και μας ζητά συγκεκριμένα έγγραφα, το διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό να φοβάται να αναλαμβάνει ευθύνες, φοβάται να παίρνει πρωτοβουλίες, φοβάται να βάζει την υπογραφή του και αυτό δυστυχώς δημιούργησε μια μεγάλη γραφειοκρατία και καθυστέρηση. Το θέμα αυτό δυστυχώς δεν είναι εύκολο να επιλυθεί.   

Δημιουργία Φοιτητικών Εστιών και Κέντρων Καινοτομίας

-Το ΤΕΠΑΚ ως τεχνολογικό πανεπιστήμιο ποια παρέμβαση έχει στον τομέα των υδρογονανθράκων; 

-Είναι ένας από τους στόχους που καταφέραμε κατά τη διάρκεια της πρυτανείας μου. Δημιουργήσαμε το Τμήμα των Χημικών Μηχανικών, το οποίο ενέκρινε πριν μερικές εβδομάδες η Βουλή και ένας από τους τομείς είναι η πετροχημική μηχανική. Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Λεμεσού και είμαστε σε επαφή με τις εταιρείες υδρογονανθράκων. Ήδη λειτουργεί το πρόγραμμα των Χημικών Μηχανικών, είναι ο τέταρτος χρόνος με πλήρη έγκριση από τον Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας και πλήρη άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από το ΕΤΕΚ. Μεριμνήσαμε για να έχουμε τη σωστή υποδομή, ώστε να στηρίξουμε τον τομέα των υδρογονανθράκων και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από φοιτητές. Θα έχουμε τους πρώτους απόφοιτους χημικών μηχανικών τον Ιούνιο. 

-Ποιο είναι το πιο δημοφιλές πτυχίο; 

-Είμαστε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο συνδυάζει την τεχνολογία με τις άλλες τέχνες και επιστήμες και κάνει μια σύζευξη μεταξύ τους. Έχουμε τη Σχολή Μηχανικής Τεχνολογίας, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και τη Σχολή Επιστημών Υγείας. Υπάρχει μια ισορροπία στα αιτήματα για τα διάφορα πτυχία. Έχουμε όμως μεγάλο ανταγωνισμό υποψηφίων στο Πτυχίο Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και στο Πτυχίο Νοσηλευτικής.

-Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερό σας επίτευγμα; 

-Νομίζω ότι 2-3 πράγματα ήταν μεγάλες επιτυχίες. Ήταν πολύ σημαντικό το Πανεπιστήμιο να βρει χώρους στέγασης για να αναπτυχθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε και μας έδωσε έναν τεράστιο χώρο 90.000 τμ στον οικισμό  Βερεγγάρια στα Πολεμίδια και τον ευχαριστούμε. Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία Φοιτητικών Εστιών, ανοικτών αθλητικών χώρων και κέντρων καινοτομίας. Αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε παρά τον πόλεμο που είχαμε για να μην επεκταθούμε εκτός του κέντρου της πόλης Λεμεσού. Όμως η αλήθεια είναι ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα φύγει ποτέ από το κέντρο. Πάντα θα είμαστε εδώ, αλλά παράλληλα θα αναπτυσσόμαστε και στον 2ο λεγόμενο πόλο χώρο πέριξ του πρώην Γενικού Νοσοκομείου και στον 3ο πόλο δηλαδή, τον οικισμό Βερεγγάρια. Έτσι, με την ανάπτυξή μας στον κάθε πόλο ενοποιούμε την ανάπτυξη σε όλη την πόλη της Λεμεσού.  

-Ένα άλλο στοίχημα που είχατε να κερδίσετε από το 2013 ήταν η αύξηση του προϋπολογισμού; 

-Είμαι χαρούμενος διότι πείσαμε το Υπουργείο Οικονομικών να μας δώσει 5 εκατομμύρια επιπλέον στον προϋπολογισμό μας. Θεωρώ ότι η επόμενη πρυτανεία που ξεκινά 1η Ιανουαρίου 2020 πρέπει να ζητήσει ακόμη περισσότερη αύξηση στον Προϋπολογισμό για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Φεύγοντας από την Πρυτανεία το άλλο επίτευγμά μας είναι ότι πήραμε 75 θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού που είναι στη διαδικασία πλήρωσης, καθώς και 19 θέσεις διοικητικού προσωπικού. 

-Στο θέμα της διεθνής αναγνώρισης; 

-Πολύ σημαντικό για το Πανεπιστήμιο ήταν και η διεθνής του αναγνώριση. Καταφέραμε να αναδείξουμε το Πανεπιστήμιο ακαδημαϊκά και έχουμε αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα 300-350 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και από την επόμενη ηγεσία. Ένα σημαντικό μας επίτευγμα, αφού πάντα στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι οι φοιτητές, είναι η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη λύση του φλέγοντος θέματος της στέγασης των φοιτητών μας με τα ψηλά ενοίκια που μας ταλανίζουν στην πόλη μας. Φεύγω με καθαρή τη συνείδησή μου ότι κατορθώσαμε αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Αυτό βέβαια έγινε με τη βοήθεια των 2 Αντιπρυτάνεων, Κρίστη Χρυσοστόμου, Διόφαντου Χατζημιτσή, του Διευθυντή, Κώστα Χόππα, αλλά και του Προέδρου του Συμβουλίου, δρος Πανίκου Φιλίππου, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα, αλλά και με τη βοήθεια της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου. 

-Τι δεν καταφέρατε; 

-Αυτό ανέφερα και πριν. Θα ήθελα να βελτιώσω τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες εντός πανεπιστημίου προς όφελος των φοιτητών και ακαδημαϊκών. Ήθελα, επίσης, να αλλάξω την κουλτούρα πολλών μελών ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει ομόνοια και να μην αναλωνόμαστε σε αντιπαραθέσεις και διαμάχες, οι οποίες βλάπτουν το Πανεπιστήμιο. Όταν μπαινοβγαίνει η Νομική υπηρεσία και μας ζητά συγκεκριμένα έγγραφα, το διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό να φοβάται να αναλαμβάνει ευθύνες, φοβάται να παίρνει πρωτοβουλίες, φοβάται να βάζει την υπογραφή του και αυτό δυστυχώς δημιούργησε μια μεγάλη γραφειοκρατία και καθυστέρηση. Το θέμα αυτό δυστυχώς δεν είναι εύκολο να επιλυθεί.