Ο μισός αιώνας ζωής της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» και κατ’ επέκταση του ίδιου του Οργανισμού, έφερε την ανάγκη για κάτι περισσότερο, για την εταιρεία και τον αναγνώστη. Έτσι γεννήθηκε το «Υ.Γ.» (αρχισυντάκτης Ελένη Ξένου), μια αγαπημένη σειρά ενθέτων, με σύγχρονη όψη και γραφή.
Στα 50χρονα, στις 7 Δεκεμβρίου 2005, αποτιμούσε θετικά την πορεία του, με την εφημερίδα, τα έντυπα, το ραδιόφωνο, την ιστοσελίδα, έτσι η κατάρτιση νέων μεγαλεπήβολων σχεδίων ήταν εφικτή, κυκλοφόρησε ένθετο και γιορτάστηκαν με συναυλίες και εκδηλώσεις: την έκθεση εικαστικών έργων του Έλληνα δημοσιογράφου Θανάση Λάλα, την εκδήλωση και την απόδοση τιμητικής πλακέτας σε 17 άτομα που έως τότε μετρούσαν 20 χρόνια στον Οργανισμό: Στους Γιαννάκη Μαμμίδη (δημοσιογράφος), Πανίκο Τίτα (αρχισυντάκτης αθλητικού), Σωτήρη Μιχαήλ (δημοσιογράφος), Χριστάκη Κονναρή (εκτύπωση), Ανδρέα Χαραλάμπους, Αιμιλία Χρυσοσπάθη (λογιστήριο), Ανδρέα Μανώλη (φωτογράφος), Λούκα Οδυσσέως (πωλήσεις), Ήρα Γενακρίτου (δημοσιογράφος, «Η γωνιά του Ήλιου»), Χριστιάνα Λοΐζου, Ευδοκία Αντωνοπούλου, Τούλα Πιέρου, Δημήτρη Παπαδημήτρη (με τη στήλη «Φιλελευθεροστομίες»), Κώστα Αναστασίου (λογιστήριο), Νίκο Τόκα και Χριστάκη Γιαννακό (δημοσιογράφοι) και Μιχάλη Γαβριηλίδη (αθλητικογράφος).
Στη μέχρι τότε ιστορία του «Ο Φιλελεύθερος» μετρούσε και μια πλειάδα προσωπικοτήτων, που πέρασαν ή ακόμα περνούν από τις σελίδες του ως συντάκτες. Άνθρωποι του πολιτισμού, οι οποίοι συνεργάστηκαν κατά καιρούς με την εφημερίδα, καλλιτέχνες, λογοτέχνες, όπως ο Άνθος Ροδίνης, ο Μιχάλης Πασιαρδής, ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης, η Μαρία Δωρίτου, ο Ανδρέας Κάραγιαν, η Άννα Μαραγκού, η Νίκη Μαραγκού, η Νίκη Κατσιαούνη, ο Γιώργος Γεωργής, ο Γιάννης Τουμαζής, ο Άριστος Κάτσης, ο Σπύρος Αθανασιάδης, ο Κώστας Σερέζης από την Αθήνα, ο Γιώργος Σέρτης (στήλη «Χαιρετίσματα στην εξουσία»). Με στήλη θα φιλοξενείτο και ο επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου. Στην ιστορία του μετρούν και οι ψηφιακοί δίσκοι, από την αρχή της εμφάνισής τους στην αγορά, όπως ο δίσκος «Ω! Κύπρος», με κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια από την Άννα Βίσση, σε ενορχήστρωση Ανδρέα Παπαπαύλου. Τα έσοδα από τη διάθεσή του δόθηκαν στα παιδιά των εγκλωβισμένων, τα οποία αντιμετώπιζαν εμπόδια από το κατοχικό καθεστώς στη φοίτησή τους.
Υπερσύγχρονο τυπογραφείο και «Cyprus Weekly»
Τα 50 χρόνια βρήκαν τον «Φιλελεύθερο» να προχωρά με την εγκατάσταση της εκτυπωτικής του μονάδας «Proteas Press» στα Λατσιά. Σε αυτήν, σύντομα, θα εκτυπώνονταν η εφημερίδα και τα περιοδικά του. Το τυπογραφείο σηματοδοτούσε μια νέα εποχή, διότι εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, ως ιδιόκτητο, εξυπηρετούσε και την καλύτερη ποιότητα της εφημερίδας και των περιοδικών, θα πρόσφερε πολλαπλές δυνατότητες για έγχρωμες σελίδες, διαφορετικά σχήματα και μεγέθη ενθέτων, να επιλεγεί το είδος του χαρτιού.
Με τη λειτουργία ενός τυπογραφείου τελευταίας τεχνολογίας, της μεγαλύτερης και πιο άρτιας εξοπλισμένης και στελεχωμένης μονάδας στην Κύπρο (σε αυτήν τυπώνονται η εφημερίδα «Sun» και την επιλέγουν επίσης τραπεζικοί οργανισμοί, επιμελητήρια, επιχειρήσεις και πανεπιστήμια), ο δρόμος για την υλοποίηση ενός άλλου σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης ήταν ορατός, όπου και με την αξιοποίηση του λογιστικού τμήματος, το οποίο χρησιμοποιεί άριστο λογιστικό πρόγραμμα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει τα υπόλοιπα του Οργανισμού και να κρίνει ανάλογα, μπόρεσε η εταιρεία να επενδύσει το 2008 στο επιχειρηματικό σχέδιο «Cyprus Weekly», την αγγλόφωνη τοπική εφημερίδα (από 3.6.2013 μέχρι 5.9.2014, εκδιδόταν καθημερινά η «Cyprus Daily» και τα σαββατοκύριακα η «Cyprus Weekly»). Οι μετοχές των Χατζηευθυμίου στον Οργανισμό είχαν πωληθεί στους νυν εκδότες.
Το εμπορικό τμήμα, το τμήμα του μάρκετινγκ, ανέλαβε πολλαπλούς ρόλους. Υπεύθυνος ορίστηκε ο Ρένος Ονουφρίου. Στόχος του, ανέφερε, δεν είναι μόνο η διάθεση διαφημιστικού χώρου και ο καθορισμός των τιμών των διαφημίσεων στα επικοινωνιακά μέσα του Οργανισμού, αλλά και να συνδέει τον αναγνώστη με τα έντυπα. Η διαφήμιση, ως συμπληρωματικό μέρος του ειδησεογραφικού τμήματος της εφημερίδας και της ύλης των περιοδικών, προσφέρει συνάμα πληροφόρηση για τις τιμές στην αγορά, εκτυπώσεις, τρέχοντα νέα προϊόντα. Το τμήμα είναι υπεύθυνο και για τις διάφορες προσφορές που δίνονται με την εφημερίδα και τα περιοδικά, για εξασφάλιση προϊόντων είτε δωρεάν είτε σε χαμηλές τιμές, όπως ήταν η εγκυκλοπαίδεια «Δομή», σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή. Στην πορεία προσφέρθηκαν προϊόντα όπως το 5τομο μνημειακό έργο «1960-2010: Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας», στο οποίο έγραψαν ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και εργάστηκαν και επιμελητές και φωτογράφοι. Μέσα από το τμήμα εκδηλώνεται και το κοινωνικό πρόσωπο του Οργανισμού, με την προβολή δραστηριοτήτων.
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004, όξυνε το ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθιστώντας τις απαιτήσεις, τόσο της εφημερίδας όσο και για την οικονομική διαχείριση ενός μεγάλου Οργανισμού, όπως είναι «Ο Φιλελεύθερος», τεράστιες, αφού καλείται να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο και να διαμορφώνει και να προσαρμόζει την επιχειρηματική του δράση γρήγορα και αποτελεσματικά, ανάλογα με τις ανάγκες και τον ρυθμό που κινούνται το επιχειρηματικό περιβάλλον και ο ανταγωνισμός.
Απέναντι από τον «Φιλελεύθερο» βρίσκονται άλλα μέσα ενημέρωσης, οι τιμές του χαρτιού για εκτύπωση πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά στις διεθνές αγορές και να γίνονται έξυπνοι χειρισμοί στην αγορά του. Στον Οργανισμό η ηλεκτρονική υποδομή αναπτυσσόταν διαρκώς, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη διαχείριση των πληροφοριών, η οικονομική διαχείριση και η αξιοποίηση της γνώσης. Την περίοδο του 2005, είχαν γίνει επενδύσεις και υιοθετήθηκαν τα συστήματα επιχειρηματικών πόρων Enterprise Resource Planning Systems, με δυνατές αποθήκες δεδομένων (data warehouse). Ο συνδυασμός παρείχε τη δυνατότητα της άμεσης ανάλυσης μέσω των εργαλείων OLAP (On-Line Analytical Processing Tools), τον εντοπισμό τάσεων μέσω εργαλείων data mining και την άμεση διανομή τους στους ενδιαφερόμενους μέσω διαδικτύου. Οικονομικός διευθυντής τότε ήταν ο Γιάννης Καφαρίδης.
Σημαντικές στρατηγικές κινήσεις – Τα σχέδια του Οργανισμού προς την πλήρη υλοποίησή τους
Η συμπλήρωση των 50 χρόνων του Οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος», είχε όντως αποτελέσει για τους εκδότες την καταλληλότερη ευκαιρία για αποτίμηση της πορείας τους: ήταν ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος της Κύπρου. Σχεδίαζαν την περαιτέρω ανάπτυξή του. Το μέλλον, είδαν, πρόβαλλε ευοίωνο και το παρελθόν υπήρξε για αυτούς ευνοϊκό, με πολλές να είναι οι τιμητικές διακρίσεις που απέσπασε «Ο Φιλελεύθερος» στην από τότε μακρόχρονη πορεία του: τιμήθηκε για την προσφορά του από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανάσιου Μπότση, στην Αθήνα, στις 3 Απριλίου 2002. Είχε πετύχει σημαντικές συνεργασίες.
Η σύνδεσή του με τον ελληνικό Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, τα περιοδικά «Cosmopolitan» και «Ramcy» που προέκυψαν από τη συνεργασία, η δημιουργία της ιστοσελίδας του «Φιλελευθέρου» και της ενημερωτικής διαδικτυακής πύλης, υπήρξαν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο στηριζόταν σε μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις. Όπως και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Sfera», συνδιαχειριζόταν με την εταιρεία ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συμφωνία με το Πρακτορείο Διανομής Τύπου «Κρόνος», με μετοχές πέρα του 28% και η εξασφάλιση του 50% των μετοχών της εταιρείας εισαγωγής χάρτου «H & A Paper Ltd». Συνήφθη επίσης συνεργασία με τις Εκδόσεις Λυμπέρη, για τη διάθεση του περιοδικού προσωπικοτήτων της Ελλάδας, «Life & Style». Το 2009, ανέλαβε τη διαχείριση του ραδιοσταθμού «Kiss FM».
Στα τέλη του 2005, είχε επανέλθει ο Άριστος Μιχαηλίδης και μαζί με τον Νίκο Χρ. Παττίχη και τον Χρήστο Αρβανίτη ως art director, ξανασχεδιάζουν εξ΄ απαρχής την εφημερίδα με βάση τις τάσεις της εποχής και των δυνατοτήτων του νέου ιδιόκτητου τυπογραφείου, επιχειρώντας να ανοίξουν μια νέα σελίδα στην ιστορική πορεία. Ο Άριστος Μιχαηλίδης αναλαμβάνει διευθυντής σύνταξης από τον Φεβρουάριο του 2006 και στις 15 Φεβρουαρίου εκδίδεται «Ο Φιλελεύθερος» με τη νέα του μορφή, εγκαινιάζοντας την εποχή που συνεχίζεται ώς σήμερα.
«Down Town», «Ιστορία της πόλης μου», «Goal»
Οι βλέψεις στρέφονταν πάντα προς κάτι νέο και διαφορετικό, έτσι το 2006 είχαν κυκλοφορήσει το περιοδικό «Down Town» (αντικατέστησε τις «Σελίδες») και τα ένθετα «Ιστορία της πόλης μου». Το «Down Town», η κυπριακή εκδοχή του ομότιτλου ελληνικού, αγκαλιάστηκε από το κοινό, το οποίο κάθε Κυριακή παίρνει δωρεάν με την εφημερίδα αυτό το περιοδικό ποικίλης ύλης και ψυχαγωγίας. Η «Ιστορία της πόλης μου» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2006, ως μια σειρά τεσσάρων ενθέτων κάθε μήνα, ένα για την κάθε πόλη, Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, με μια συνεχιζόμενη παραγωγή ημερολογίων, λευκωμάτων, βιβλίων και οργάνωσης συμποσίων. Παρουσίαζε φωτογραφίες από το παρελθόν από τα αρχεία των αναγνωστών, κάτι που εξήρε τις αναμνήσεις, να αναζητηθούν παλιές φωτογραφίες. Το 2009, κυκλοφόρησαν οι συνταγές του Περικλή Ρουσουνίδη σε σειρά, όπως και οι «Μεγάλοι Κύπριοι Σεφ», πάλι σε σειρά, τα οποία εντάχθηκαν στη Βιβλιοθήκη Γεύσης του Οργανισμού. Στις Εκδόσεις Βιβλιοθήκης προστέθηκε «Ο γιατρός στο σπίτι», μια σειρά-προσφορά του περιοδικού «Life» (αρχισυντάκτρια Λένια Καρατζιά), η νέα τότε προσθήκη στα περιοδικά του «Φιλελευθέρου», με θέματα κυρίως για την υγεία.
Η «Ιστορία της πόλης μου» πρόσφερε ένθετα και για την κατεχόμενη Κερύνεια, Μόρφου και Αμμόχωστο. Στη σειρά των Ειδικών Εκδόσεων, στις οποίες υπάγονται οι εκδόσεις αυτές, ανήκει η συλλεκτική μηνιαία σειρά «Σελίδες της Κύπρου: Μεγάλοι Κύπριοι» (και σε τρεις τόμους), με προσωπικότητες Κυπρίων που πρόσφεραν στην κοινωνία. Στο ίδιο σκέλος ανήκει και η σειρά περιοδικών «Απλοί, λαϊκοί και υπέροχοι», με καθημερινούς ανθρώπους, όπως και η εκλεκτή σειρά βιβλίων «Ενθύμιον», με διάφορα θέματα.
Οι προσφορές αναβαθμίστηκαν με την παροχή DVDs, όπως τη «Χρυσή ταινιοθήκη» με ταινίες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και με ξένο σινεμά, καθώς και με την τετράτομη σειρά «Ιστορία Κύπρου» (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2012), εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων. Κυκλοφόρησαν, για την εταιρεία Hermes, το περιοδικό πολυτελείας «Αέρας», το επίσημο περιοδικό των Διεθνών Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, επίσης τα περιοδικά «Γλυκές Αλχημείες», «Men’s Health», «Health», «TVΜανία Gold», ενώ συνεχίζονταν το «TVΜανία», το «Όμικρον», οι «Χρυσές Συνταγές», οι «Συνθέσεις», το «Cosmopolitan».
Η ιστοσελίδα αναβαθμίστηκε με σχόλια αναγνωστών, ενώ ο Πολιτισμός εμπλούτισε τις Κυριακές με το ξεχωριστό ένθετο που πρόσφερε. Το 2010, είχε επιτευχθεί η πιο σημαντική εκδοτική προσπάθεια των τότε τελευταίων χρόνων στον τόπο, η «Goal News», ως ταυτόχρονη και προσαρμοσμένη στα κυπριακά δεδομένα έκδοση της μεγαλύτερης ομώνυμης, ελληνικής, καθημερινής, αθλητικής εφημερίδας, σε συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους ελλαδικούς Εκδοτικούς Ομίλους, την Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.
Η «Goal News» Κύπρου είναι ανεξάρτητη από τον «Φιλελεύθερο» και προσφέρεται καθημερινά μαζί του. Τον Απρίλιο του 2011, κυκλοφόρησε το περιοδικό «ICON», για τον σύγχρονο άνδρα (μέχρι τον Μάρτιο του 2013) και το 2015, στις 21 Μαρτίου, το πρώτο τεύχος του ψυχαγωγικού περιοδικού «Hello».
Γεγονότα της δεκαετίας 2005-2015: Η πτώση του αεροπλάνου «Ήλιος» στις 14 Αυγούστου 2005 στο Γραμματικό της Αττικής και ο θάνατος και των 121 επιβαινόντων, το πολύκροτο «Πόρισμα Τσολάκη» για την απονομή ευθυνών (ένθετο «Ο Φιλελεύθερος», 11.10.2006) και η δίκη (26.2.2009) με καταθέσεις και αντεξετάσεις των κατηγορουμένων και από το Πρωτοδικείο Αθηνών, μέχρι την καταδίκη του πρώην υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα. Είχε προηγηθεί το άνοιγμα του οδοφράγματος του Αστρομερίτη (30.3.2006), ήταν η ανάληψη της προεδρίας της Κύπρου από τον Δημήτρη Χριστόφια (24.2.2008), το άνοιγμα και του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας (3.4.2008), ο θάνατος του Τάσσου Παπαδόπουλου (12.12.2008) και η περιπέτεια με την κλοπή της σορού του. Η δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, γιού του ιδιοκτήτη του ομίλου «Δίας» (11.1.2010). Το άνοιγμα του οδοφράγματος στον Λιμνίτη (14.10.2010). Η έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί και ο θάνατος των 13 (11.7.2011), με βαριές απώλειες και στον γειτνιάζοντα ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού, το κλείσιμο του οποίου επέφερε τη δραματική αύξηση της τιμής του ρεύματος. Η δίκη που ακολούθησε (27.8.2012), με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια να κάθεται στο εδώλιο. Η συνεδρίαση του Eurogroup στις 11.7.2013 και η απόφαση, εν αγνοία του λαού, για κούρεμα των καταθέσεών του στη Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου. Το θρίλερ του κλεισίματος της Λαϊκής, η συγχώνευση των δύο, η κρίση στην οποία, από τότε, υποβλήθηκε η κοινωνία, κάλυψαν για καιρό σελίδες και πρωτοσέλιδα της εφημερίδας.
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Το κοινωνικό πρόσωπο του Οργανισμού ήταν κάτι που χτιζόταν στα χρόνια κι ήταν μια πτυχή, η εικόνα του Οργανισμού, πολύ σημαντική, που έπρεπε να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί. Δόθηκε και σε αυτό έμφαση από τους ιθύνοντες του Οργανισμού και το φιλάνθρωπο πρόσωπο άρχισε να στοιχειοθετεί την εικόνα ενός πολύπλευρου οργανισμού, και ως φυσικό πρόσωπο. Υπήρξε χορηγός επικοινωνίας για τον Ραδιομαραθώνιο, για το μεγάλο παραλιακό πάρτι στη Λεμεσό κατά των ναρκωτικών, είχε συμμετάσχει στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας το 2004 και σε πολλές άλλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Ο Οργανισμός διοργάνωνε και ο ίδιος εκδηλώσεις. Οι συναυλίες για τους εορτασμούς των 50 χρόνων, υπήρξαν παρέμβαση στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, με την Ντούλσε Πόντες, την Άλκιστη Πρωτοψάλτη και τον Πλαθίντο Ντομίνγκο στο αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών. Παράδοση ήταν τα θεατρικά και οι κινηματογραφικές προβολές για τα παιδιά στο πλαίσιο της «Γωνιάς του Ήλιου» και η απονομή των βραβείων «Όσκαρ» (από 1990 μέχρι 2013), για τον καλύτερο Κύπριο ποδοσφαιριστή, τον καλύτερο ξένο, τον καλύτερο νέο ποδοσφαιριστή και προπονητή, με τα ίδια βραβεία να δίνονται για την καλαθόσφαιρα (ανδρών), την πετόσφαιρα (ανδρών και γυναικών) και στον καλύτερο αθλητή στίβου. Τα βραβεία δίνονταν στη μνήμη του Χριστόφορου Ν. Παττίχη, ο οποίος ήταν λάτρης του στίβου.