H συνειδητή ανάγκη να καταγράψει αλλά και να αναδείξει ιστορικές στιγμές που αφορούν τον σύγχρονο αναγνώστη, οδήγησε τον εκδοτικό οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος» να κυκλοφορήσει το 2002 τη σειρά βιβλίων «Κύπρος/Ιστορία». Η επιτυχία του εγχειρήματος και η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού άνοιξε μια νέα εποχή για τα εκδοτικά πράγματα του τόπου και έφερε μια σειρά από βιβλία που φώτισαν μέσα από τις σελίδες τους ιστορικές στιγμές, σημαντικές προσωπικότητες, καινοτομίες και επιτεύγματα.Το πρώτο μεγαλόπνοο εγχείρημα για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος» ήταν η έκδοση του πεντάτομου μνημειακού έργου «1960-2010 – Η Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πέραν των 60 ακαδημαϊκών, συγγραφέων, δημοσιογράφων, φωτογράφων, επιμελητών επιστρατεύτηκαν, αφιερώνοντας μήνες επίπονης, αλλά και δημιουργικής εργασίας, με στόχο την καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.
 
Το 2006 ξεκίνησε η σειρά βιβλίων «Η Ιστορία της Πόλης μου» μέσα από την οποία οι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να «επισκεφθούν» το παρελθόν της Λευκωσίας, της Αμμοχώστου, της Λεμεσού, της Λάρνακας, της Πάφου, της Μόρφου και της Κερύνειας. Μέσα από γκραβούρες και παλαιές φωτογραφίες, με αναφορές σε ιστορικά σημεία της κάθε πόλης, σε σπουδαίες προσωπικότητες, πολιτικά γεγονότα και φορτισμένες στιγμές της ιστορίας, ξεφυλλίζει κανείς όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων,  τις δημογραφικές αλλαγές, αλλά και τις καινοτομίες, όπως την πρώτη τηλεφωνική σύνδεση και την πρώτη ηλεκτροδότηση. Οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σπουδαίους αρχιτέκτονες της πόλης τους, να μάθουν τα γεγονότα πίσω από τη δημιουργία δημόσιων κήπων, πλατεών, σημείων αναφοράς της κάθε πόλης, γνωρίζοντας τα θαυμαστά, αλλά και τα ευτράπελα που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία τους.
 
 
Το 2010 όταν η Κυπριακή Δημοκρατία γιόρταζε τα 50χρονα της, κυκλοφόρησαν τα δέκα τεύχη του περιοδικού «Σελίδες της Κύπρου Μεγάλοι Κύπριοι». Οι 120 προσωπικότητες που παρουσιάστηκαν μαζί με άλλα 30 πρόσωπα που επιλέχτηκαν αργότερα, κυκλοφόρησαν σε ένα από τα σημαντικότερα εκδοτικά επιτεύγματα του Φιλελεύθερου: τρεις πολυτελείς τόμοι με τίτλο «Μεγάλοι Κύπριοι». Οι ερευνητές Χρύσανθος Χρυσάνθου και Αναστασία Σιακαλλή, συγκέντρωσαν πολύτιμα στοιχεία για τον βίο και το έργο κορυφαίων ανδρών και γυναικών του τόπου, από τους τομείς της πολικής, της οικονομίας και των επιχειρήσεων, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των τεχνών, των επιστημών και της εκπαίδευσης, αλλά και της κοινωνικής προσφοράς. Οι πρώτες 120 προσωπικότητες ξεχώρισαν ως θεμελιωτές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου,  σφραγίζοντας την πορεία του νεοσύστατου κράτους. Οι άλλοι 30 Κύπριοι επιλέχτηκαν από τον «Φιλελεύθερο» ως τιμώμενα πρόσωπα όντας σημαντικοί ευεργέτες της Κύπρου. «Με την έκδοση αυτού του έργου, αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε 150 δικούς μας ανθρώπους που διέπρεψαν ή διαπρέπουν ακόμη, που έφτασαν στην κορυφή, που άφησαν πίσω τους ανεκτίμητη κληρονομιά, που κατέθεσαν την ψυχή τους για την καταξίωση του μικρού μας νησιού», σημειώνει στην εισαγωγή του πρώτου τόμου ο εκδότης Νίκος Χρ. Παττίχης και καταλήγει:«Τους καταγράφουμε στη συλλογική μας μνήμη, για να φωτίζουν τον δρόμο του μέλλοντός μας με το παράδειγμά τους».
 
Ένα από τα πιο πολύτιμα βιβλία για κάθε οικογένεια ήταν η εικονογραφημένη τετράτομη σειρά «Η Ιστορία της Κύπρου» για παιδιά και νέους η οποία καλύπτει την ιστορία του τόπου από την προϊστορική εποχή μέχρι και σήμερα, με γλώσσα απλή, ζωντανή και κατανοητή, δημιουργώντας μια άμεση σχέση του αναγνώστη με τα γεγονότα.Η εικονογράφηση δύο εικαστικών, της Κυριακής Κώστα και της Λουΐζας Καϊμάκη, διεγείρει την περιέργεια και τη φαντασία του νεανικού αναγνωστικού κοινού.
 
Η πολύτομη σειρά «Ενθύμιον» που κυκλοφόρησε το 2011 καταπιάνεται με πιο ειδικά θέματα και ζωντανεύει πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών. Ξεκινώντας με τον πρώτο τόμο «Πάσχα των Κυπρίων» όπου καταγράφονται τα έθιμα, τα πάθη σε γελοιογραφίες, τα φαιδρά και τραγικά γεγονότα άλλων εποχών, συνεχίζει με τον τόμο «Θεατρική Κοσμογονία» όπου παρουσιάζεται η μεγάλη άνθηση του θεάτρου στη δεκαετία του 1940, καταγράφεται η γέννηση των επαγγελματικών θιάσων, η ιδεολογική αντιπαράθεση δεξιάς και αριστεράς στο θέατρο και τέλος, οι ντίβες, οι σουμπρέτες, οι ντιζέζ και οι ηθοποιοί των τελευταίων δεκαετιών.Ο τρίτος τόμος αποτίει φόρο τιμής στη μόδα της Κύπρου ξεκινώντας από τους αργαλειούς, τα εργόχειρα και τα κοσμήματα, φτάνοντας μέχρι τις μοδίστρες, τις καπελούδες και τους υποδηματοποιούς για να μνημονεύσει υπέροχα φορέματα και ξεχωριστές αμφιέσεις διά μέσου των δεκαετιών. Στον τέταρτο τόμο συναντάμε τις «Διαβόητες συμμορίες» της εποχής πριν από τον ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως τα Χασαμπουλιά και οι Ζαχαρίες. Γίνεται αναφορά στα εγκλήματα και στην καταδίωξή τους, μέχρι το τέλος τους στην αγχόνη. Στον πέμπτο τόμο εξετάζεται η εξέλιξη της πορνείας στην Κύπρο, ξεκινώντας από τις γυναίκες που εξωθούνταν σε οίκους ανοχής για να καταλήξουμε στα καμπαρέ και το άγριο σωματεμπόριο που έφτασε μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Τέλος, στον έκτο τόμο με τίτλο «Γυναικεία Σωματεία» γίνεται αναφορά στις γυναίκες της προσφοράς και στην ιστορία της χειραφέτησης των γυναικών στην Κύπρο αλλά και τη συνδρομή τους στους εθνικούς αγώνες.
 
Το συγκλονιστικό ημερολόγιο της Τούλας Λιασή όπου περιγράφει στιγμή προς στιγμή τα τραγικά γεγονότα του 1974 όπως τα βίωσε σε ηλικία 17 χρόνων στο χωριό της την Αγία Τριάδα, κυκλοφόρησε από τον Φιλελεύθερο στην 45η επέτειο της τουρκικής εισβολής. Το «Τετράδιο Αναμνήσεων» περιλαμβάνει τηλεγραφικά σχεδόν τα γεγονότα και τις αγωνίες της, από τη μέρα του πραξικοπήματος, 15 Ιουλίου 1974 έως την 29η Αυγούστου 1975 όσο έζησε εγκλωβισμένη στο χωριό της στην Καρπασία. Έχοντας βιώσει ένα από τα μεγαλύτερα δράματα του πολέμου, τον πόνο του να έχεις αδερφό αγνοούμενο, η Τούλα Λιασή ζωντανεύει τον πρώτο καιρό του μαρτυρίου της οικογένειάς της αλλά και ολόκληρου του λαού μας.
 
«Μια αυθόρμητη πράξη εκτίμησης» χαρακτηρίζει στο σημείωμά του ο εκδότης Νίκος Χρ. Παττίχης την κυκλοφορία του βιβλίου «10+1 Διηγήματα» τα οποία επιλέχτηκαν μέσα από ένα λογοτεχνικό διαγωνισμό στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού. Ανάμεσα σε 113 συμμετοχές, έντεκα Κύπριοι επιλέχτηκαν να αφηγηθούν μία ιστορία και όλες μαζί δημοσιεύονται σε μια καλαίσθητη έκδοση με έγχρωμες, αδημοσίευτες, ακουαρέλες της Νίκης Μαραγκού, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 7 Φεβρουαρίου του 2013, ύστερα από αυτοκινητικό δυστύχημα στην Αίγυπτο. Όλες οι ακουαρέλες της λογοτέχνιδας και εικαστικού δημιουργήθηκαν σε ένα ταξίδι της στην Αλεξάνδρεια το 2010.