Έρευνα αποδεικνύει ότι κι αν ακόμα γίνει αυτή η γενετική τροποποίηση στο έμβρυο, η διαφορά ύψους και βαθμού IQ θα είναι, εάν είναι, ελάχιστα πιο πάνω από τον υπάρχοντα μέσο όρο
 

 
Ακούμε και διαβάζουμε συχνά ότι τα παιδιά που «σχεδιάζονται και κατασκευάζονται» με γενετικά δεδομένα, μπορούν να ξεχωρίσουν από τα υπόλοιπα σε ευφυΐα, σωματική διάπλαση και άλλα.
 
Αυτός ο ισχυρισμός λοιπόν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η επιστημονική επιθεώρηση Cell, δεν στέκει – τουλάχιστον ως προς το «super-wow» μέρος του. Η συγκεκριμένη μελέτη λοιπόν, δείχνει ότι παρόλο που τα έμβρυα μπορούν να καθοριστούν βάση γενετικού υλικού που να σχετίζεται με το ύψος ή τον Δείκτη Ευφυΐας, όταν γεννηθούν και μεγαλώσουν η διαφορά τους από τα υπόλοιπα παιδιά δεν θα είναι μεγαλύτερη από 2,5 εκατοστά στο ύψος και 2,5 βαθμούς στο IQ.
 
Πολλοί φασαρία για ασήμαντη διαφορά, θα πει κάποιος, και ίσως να έχει δίκιο. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Σάϊ Κάρμι που συνέταξε την μελέτη για το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, «εάν κάποιος επέλεγε ένα γενετικά τροποποιημένο έμβρυο με πρόβλεψη ότι θα έχει Δείκτη Ευφυΐας μόνο 2,5 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο των υπολοίπων, και πάλι δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι όταν γεννηθεί το παιδί σίγουρα θα υπάρξει τέτοια διαφορά». Μπορεί να είναι μικρότερη, προσθέτει, ίση, ή ελαφρώς υψηλότερη.
 
Η τεχνική της εξέτασης για in vitro γονιμοποίηση, γυρεύοντας χαρακτηριστικά προτού αυτά εμφυτευτούν είναι γνωστή με τον όρο Προεμφυτευματική Γενετική Εξέταση, Preimplantation Genetic Screening (PGS).
 
Χρησιμοποιείται στην αναπαραγωγική ιατρική προκειμένου να εντοπιστούν ατέλειες και ελαττώματα στα έμβρυα, και να αποφευχθεί το ρίσκο να «μεταδοθούν» κληρονομικά προβλήματα σε αγέννητα μωρά. Στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι πολύ αυστηροί οι κανονισμοί που διε΄πουν την PGS.
 
Τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο Κινέζος επιστήμονας Χε  Γιανκούι ισχυρίστηκε ότι κατασκεύασε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στον κόσμο. Σύσσσωμη η επιστημονική κοινότητα αμφισβήτησε και αποδοκίμασε τις ανακοινώσεις του.
 
Philenews/ Πηγή: The Cell και Daily Telegraph