Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να πιέσει για να υπάρξει εξέλιξη στο Βερολίνο και όχι να αρκείται στη διαπίστωση ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση, δηλώνει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Υποδεικνύει ότι ανεξαρτήτως του αφηγήματος του Προέδρου στο εσωτερικό, διεθνώς υπάρχει η αντίληψη ότι ευθυνόμαστε και εμείς για τι μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τονίζει πως εάν όντως η Τουρκία δεν προτίθεται αυτό το διάστημα να επιδείξει θετική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, έχουμε ένα ακόμη λόγο παραπάνω για να δείξουμε τη δική μας θέληση να εργαστούμε προς αυτό το σκοπό και να εκθέσουμε την Τουρκία. Ο Άντρος Κυπριανού αναφέρει ότι ανεξάρτητα από το τι δηλώνει ο Πρόεδρος, έχει αναφέρει σε πολλούς Ελληνοκύπριους τις σκέψεις του για λύση δύο κρατών. Δηλώνει μάλιστα πως τη θέση αυτή μετέφεραν στον ίδιο ακόμα και στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη.

– Είστε ικανοποιημένος από την ενημέρωση του Προέδρου στο Εθνικό Συμβούλιο;

– Νομίζω ότι δεν πρέπει να τίθεται αυτό το ερώτημα διότι δεν έχει σημασία η ενημέρωση αλλά το ποια είναι η προοπτική που υπάρχει σε ό,τι αφορά την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και το τι κάνει η δική μας πλευρά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εδώ και μερικές βδομάδες βλέπω να γράφεται και να αφήνεται να αιωρείται ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται τώρα να πάει σε άτυπη διάσκεψη και ότι δεν θα ήθελε να γίνει και η τριμερής. Εμείς από τις επαφές μας με τα τουρκοκυπριακά κόμματα, έχουμε διαφορετική πληροφόρηση. Όμως λέω ότι μπορεί να ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα. Δηλαδή ότι οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι να ακολουθήσει μία παρελκυστική πολιτική για να μας φέρει πιο κοντά στην υλοποίηση του στόχου της. Ο οποίος στόχος της, κατά πάσα πιθανότητα είναι να ανέλθει στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας κάποιος πάνω στον οποίο θα έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή απ’ ό,τι  στον κ. Ακιντζί και ο οποίος θα πειθαρχεί σε εκείνα που θα του υποβάλλουν με προφανή στόχο να οδηγήσουν τα πράγματα στην κατεύθυνση που επιθυμούν σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού. Εμείς λέμε ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση ή αν θα επιδιώξει λύση θα είναι προς την κατεύθυνση της διχοτόμησης ή της συνομοσπονδίας. Δρα αναλόγως για να τον υλοποιήσει. Εμείς λέμε ότι θέλουμε λύση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άντρος Κυπριανού: Άλλο Πολυβίου και άλλο Αρέστη

Από το 1974 μέχρι σήμερα, η κοινή γραμμή όλων των κομμάτων και των εκάστοτε Προέδρων ήταν και είναι ότι η λύση θα προέλθει μέσα από διαπραγματεύσεις. Σε αντίθεση λοιπόν με την Τουρκία, ο δικός μας στόχος θα έπρεπε να ήταν να πάμε στο Βερολίνο, να επιδιώξουμε να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας και στη συνέχεια να πάμε στην άτυπη διάσκεψη και από εκεί να εκμαιεύσουμε απόφαση για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Τώρα, υπάρχει ένα επιχείρημα που λέει ότι η Τουρκία δεν θέλει. Αυτό θα έπρεπε να είναι ένας λόγος παραπάνω για να επιδιώξουμε να πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αυτή τη στιγμή, ανεξάρτητα από το δικό μας αφήγημα στο εσωτερικό, διεθνώς υπάρχει η αντίληψη ότι ευθυνόμαστε και εμείς για το γεγονός ότι δεν επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Εάν ξέρουμε ότι η Τουρκία στο Βερολίνο δεν θέλει να προχωρήσουν τα πράγματα, είναι ένας λόγος παραπάνω να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι εμείς θέλουμε άρα να διαφανεί και το ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή θα έπρεπε να ήταν κατά την άποψή μου, η προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η όλη ρητορική του το τελευταίο διάστημα και η επιστολή που έχει αποστείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ θα έπρεπε να εντασσόταν σε αυτή τη λογική.

– Αυτό δεν αναφέρει ο Πρόεδρος στις δηλώσεις του; Πάει στην τριμερή του Βερολίνου με καλή θέληση για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και να επαναρχίσει η διαδικασία. Αυτό δεν λέει;

– Πόσο πειστικός μπορεί να είναι κάποιος όταν λέει αυτά τα πράγματα δημόσια αλλά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις λέει ότι είναι χαμένος κόπος η τριμερής του Βερολίνου; Ανεξάρτητα των λόγων που μπορεί να είναι χαμένος κόπος, πόσο πειστικός μπορεί να είναι;

– Εννοείτε την αναφορά του κ. Ταλάτ;

– Εννοώ την αναφορά του κ. Αναστασιάδη. Ο ίδιος το παραδέχτηκε ότι λόγω της στάσης της Τουρκίας θεωρεί ότι είναι χαμένος κόπος. Δεν θα έπρεπε να ήταν αυτή η προσέγγιση κατά την άποψή μου. Η προσέγγιση θα έπρεπε να ήταν ότι εφόσον η Τουρκία δεν θέλει, εμείς θα πάμε για να σπρώξουμε τα πράγματα. Ταυτόχρονα, αφού ξέρουμε ότι δεν θέλει, να την εκθέσουμε.

– Σας κατηγορούν ως ΑΚΕΛ ότι πολλές φορές πιστώνεται με αξιοπιστία τα όσα αναφέρονται από τουρκοκυπριακής πλευράς. Πώς απαντάτε;

– Μα αφού το παραδέχτηκε ο κ. Αναστασιάδης ότι το είπε του κ. Ταλάτ αυτό το πράγμα.

– Ναι αλλά είπε ότι δεν μετέφερε ακριβώς αυτό που του είπε…

– Είπε ότι του ανέφερε: «με τη στάση που τηρεί η Τουρκία, είναι χαμένος κόπος να πάμε στο Βερολίνο». Για μένα σημασία έχει η προσέγγιση και επαναλαμβάνω ότι θα ήθελα να ήταν διαφορετική. Θα ήθελα τον Πρόεδρο να πιέσει για να υπάρξει εξέλιξη στο Βερολίνο και αν δεν υπάρξει εξέλιξη να εκθέσει την τουρκική πλευρά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη μεγαλύτερη ευκολία, επειδή θεωρεί ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται, τα διπλώνει και ο ίδιος. Διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση. Επειδή λένε ότι δεχόμαστε τις τουρκικές θέσεις, για το τι λέχθηκε για παράδειγμα για το θέμα της λύσης δύο κρατών. Απαντώ ότι δεν δεχθήκαμε τις τουρκικές θέσεις. Αυτό το πράγμα μας το είπε ο κ. Τσαβούσογλου από τον Νοέμβριο του 2018. Ουδέποτε το χρησιμοποίησα δημόσια ότι μας είπε αυτό το πράγμα. Μου το είπαν όμως και πάρα πολλοί Ελληνοκύπριοι με τους οποίους συνομίλησε ο κ. Αναστασιάδης. Ακόμα και στενοί συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη και άλλα πολιτικά πρόσωπα με τα οποία συνομίλησε ο κ. Αναστασιάδης. Ως εκ τούτου, ό,τι λέμε το λέμε με πλήρη επίγνωση και τεκμηρίωση.

– Αντιλαμβάνεστε όμως ότι πενταμερής χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει;

– Γιατί παίρνουμε ως δεδομένο ότι η Τουρκία δεν θα είναι παρούσα σε μία πενταμερή διάσκεψη; Το λέω αυτό διότι η εμπειρία του παρελθόντος μας διδάσκει ότι η Τουρκία λέει πολλά πράγματα παραμονές σημαντικών συναντήσεων, όμως όταν πηγαίναμε, παρουσιαζόταν διαφοροποιημένη, με αποτέλεσμα να μας ξαφνιάζει και να μένουμε εκτεθειμένοι. Γιατί να μην έχουμε πίσω από το μυαλό μας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσουν διαφορετικά τα πράγματα. Γιατί θεωρούμε ότι ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει ο κ. Ακιντζί στη συνάντηση του Βερολίνου.

– Θεωρείτε ότι ο Πρόεδρος πηγαίνει έχοντας όλα τα σενάρια υπόψη του ή θεωρείτε ότι πάμε με την ελπίδα ότι θα υπάρξει η αρνητική στάση της άλλης πλευράς;

– Επειδή σε μία βδομάδα θα είναι η συνάντηση στο Βερολίνο, δεν θέλω να θεωρηθεί ότι προσπαθώ να κατηγορήσω τον Πρόεδρο υποσκάπτοντας τον ενόψει της συνάντησης. Όμως θα πω το εξής διότι το θεωρώ πολύ σημαντικό. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη προετοιμασία, μέσα στο πνεύμα το οποίο εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε να ήταν η σωστή προσέγγιση,. Και θα ήταν ένας λόγος περισσότερος εάν ξέρουμε ότι η Τουρκία θα τηρήσει μία έκδηλα αρνητική στάση. Διότι εμείς δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά ότι αυτό θα συμβεί, αλλά αντιθέτως πρέπει να πιέσουμε για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος, είτε να εκτεθεί η Τουρκία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άντρος και Νιαζί στην αντεπίθεση

– Ένα νέο ναυάγιο αυτή τη χρονική στιγμή τι θα σημαίνει για το Κυπριακό;

– Κατά την άποψή μου θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της οριστικής διχοτόμησης. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική.

«Αυτοί μας αποκάλεσαν μηδενικά…»

-Η αναφορά του Προέδρου ότι το ΑΚΕΛ δεν πρέπει να ξεχνά ότι εκφράζει και τους Ελληνοκύπριους προκάλεσε την έντονη αντίδρασή σας. Θέσατε καθόλου το θέμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ή το συζητήσατε κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο

– Το έθεσα δημόσια. Η απάντηση του Προέδρου στη δημόσιά μας τοποθέτηση είναι περίπου ότι μας έκανε χατίρι που μας φώναξε να συζητήσει μαζί μας για τα θέματα της μεταρρύθμισης διότι του ασκούμε κριτική. Το τραγελαφικό είναι ότι την ίδια ώρα βγαίνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ για να μας πει ότι τινάζουμε την ενότητα στον αέρα. Μα πώς είναι δυνατό με αυτή τη νοοτροπία και αυτό τον τρόπο σκέψης να θεωρούν ότι εμείς έχουμε ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο! Αυτοί μας αποκάλεσαν μηδενικά. Αυτοί είπαν ότι πήραμε δανεικές ψήφους από τους Τουρκοκύπριους στις ευρωεκλογές. Ένα δημοκρατικό δικαίωμα που είχαν και το άσκησαν. Ως εκ τούτου, μαθήματα να δίνουν σε άλλους. Εμάς μας κρίνει ο λαός και στον λαό απολογούμαστε και για τα θετικά μας και για τα αρνητικά μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αντιστρέφει τα πυρά στον ΠτΔ ο Άντρος Κυπριανού

Θέλουμε απαντήσεις από τον Πρόεδρο για τα διαβατήρια

– Σας ικανοποιούν οι ενέργειες της Κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα των διαβατηρίων;

– Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι μας έχουν συγχύσει. Ο ένας μας λέει ότι θα κάνουν έρευνα. Ο άλλος λέει ότι απλώς θα ελέγξουν το πώς παραχωρήθηκαν τα διαβατήρια. Συστήνεται μία τριμερής επιτροπή, η οποία λένε ότι θα έχει την ευθύνη να κάνει έρευνα. Μετά μας λένε ότι θα είναι ένα δευτεροβάθμιο όργανο απ’ εδώ και πέρα. Δεν ξέρω ποια είναι η αλήθεια και το πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν αυτά τα πράγματα. Είναι προφανές ότι και μεταξύ τους υπάρχει σύγχυση και αυτό δεν βοηθά καθόλου το όλο θέμα. Δείχνει όμως ταυτόχρονα ακριβώς σε πόσο πανικό βρίσκονται για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν μας ικανοποιεί το γεγονός ότι τροχιοδρομείται μια διαδικασία αφαίρεσης διαβατηρίων, εάν και εφόσον καταφέρουμε να τα αφαιρέσουμε. Διότι και αυτό είναι αμφίβολο. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε γιατί ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό για την κυπριακή οικονομία και το οποίο στόχευε να βοηθήσει τη χώρα μας σε μία κρίσιμη φάση, αφέθηκε να λειτουργήσει ασύδοτα. Έτυχε κατάχρησης. Δεν υπήρξε αποτελεσματικός έλεγχος. Και το ερώτημα είναι γιατί ενεπλάκην σε αυτό και ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης.

Ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να ήταν πολύ υποβοητικό για τη χώρα μας, δυσφημίστηκε. Μας έχει δυσφημίσει στο εξωτερικό σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να καταργηθεί, λόγω όλων εκείνων που ανέφερα. Γιατί υπήρξε η ασυδοσία και η κατάχρηση; Πρωτίστως διότι δεν τέθηκαν ασφαλιστικές δικλίδες. Διότι αποφάσισαν το 2013 με την ανάληψη της εξουσίας, να το χαλαρώσουν σε τέτοιο βαθμό που θα επέτρεπε στον καθένα να κάνει πλιάτσικο. Το δεύτερο είναι η εμπλοκή του Προέδρου. Δεν μπορούν να έρχονται από το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου, από τα παιδιά του δηλαδή, αιτήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο που προεδρεύει και να εγκρίνονται αυτές οι αιτήσεις. Υπάρχει οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που θα γινόταν αυτό το πράγμα και δεν θα υπήρχε μια κατακραυγή και δεν θα υποχρεωνόταν ο Πρόεδρος να απολογηθεί για όλα αυτά τα πράγματα; 

Επιπλέον, εδώ και ένα μήνα κατηγορείται ο Πρόεδρος για το ενδεχόμενο να χρησιμοποίησε ιδιωτικό τζετ δωρεάν, ανθρώπου ο οποίος έχει πολιτογραφηθεί από την Κυβέρνηση. Δεν θεωρεί σκόπιμο ο κ. Αναστασιάδης να απαντήσει σε αυτές τις κατηγορίες. Ο πρώτος που θα έπρεπε να νιώσει την ανάγκη να το ξεκαθαρίσει είναι ο ίδιος, για να καθαρίσει το όνομά του. Εφόσον θεωρεί ότι δεν έκανε οτιδήποτε το επιλήψιμο, να το πει ξεκάθαρα. Είτε ότι δεν το χρησιμοποίησε, είτε ότι το χρησιμοποίησε και να δείξει το πόσα πλήρωσε για να το χρησιμοποιήσει. Δεν είπε τίποτε από αυτά.

Επίσης, από τον Αύγουστο, από μία διεθνή οργάνωση, καταγγέλθηκε το δικηγορικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη και ο ίδιος προσωπικά ότι έκανε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Διερωτώμαι πόσους μήνες χρειάζεται η ΜΟΚΑΣ για να διερευνήσει αυτό το θέμα. Διότι το διερευνά. Και διερωτώμαι ακόμα, γιατί ο κ. Αναστασιάδης, δεν νιώθει την ανάγκη να τοποθετηθεί σε αυτά τα ζητήματα για να καθαρίσει το όνομά του. Εκείνο όμως που μας λυπεί πολύ περισσότερο είναι η όλη τακτική της Κυβέρνησης, Την ενδιαφέρει να δει πώς απαντά στο εσωτερικό μέτωπο για να επιδράσει θετικά στην κοινή γνώμη, αδιαφορώντας για το ποια είναι η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό.

Μας κατηγόρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, μας κατηγόρησε διεθνής οργάνωση κατά τη διαπλοκής και της διαφθοράς, μας κατηγόρησε η ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι η πολιτική ομάδα που συμμετέχει ο ΔΗΣΥ στο Ευρωκοινοβούλιο, γίναμε πρωτοσέλιδο στη Financial Times, στο Reuters, σε εφημερίδες στη Μαλαισία, στη Σιγκαπούρη, στο Χονγκ Κονγκ και όλα αυτά ο Πρόεδρος λέει ότι δεν είναι σημαντικά. Διερωτώμαι τι πρέπει να γίνει για να νιώσει ότι έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα η χώρα μας στο εξωτερικό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΓΓ ΑΚΕΛ: Ανάληψη πολιτικών ευθυνών για τα διαβατήρια

– Έχει πει πάντως ο Πρόεδρος σε συνέντευξή του ότι θα παραιτηθεί, εάν αποδειχτεί εμπλοκή…

– Θα τον δούμε τι θα κάνει. Δεν έχω αμφιβολία για το τι θα πράξει. Όχι απλά και μόνο δεν θα παραιτηθεί αλλά θα επιμείνει και ότι δεν έχει καμία εμπλοκή.

– Εγγράψατε και θέμα για το αεροσκάφος του Σαουδάραβα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Τι ακριβώς θα συζητηθεί;

– Θέλουμε απαντήσεις από τον Πρόεδρο. Από κάποιον εκπρόσωπο του, να απαντήσει τι έγινε σε αυτό το θέμα. Ειλικρινά διερωτώμαι. Δεν τον ενοχλεί τον κ. Αναστασιάδη να αιωρείται από πάνω του αυτή η καταγγελία; Εμάς μας ενοχλεί να αιωρείται πάνω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή η κατηγορία. Είναι δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό. Ο ίδιος δεν νιώθει την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το θέμα;
 

Το συνέδριο θα αποφασίσει αν θα αποχωρήσω ή όχι

– Πού βρίσκονται οι διεργασίες σε σχέση με το συνέδριο του κόμματος;

– Έχουν ήδη αποφασιστεί οι θεματικές. Θα έχουμε τρεις μεγάλες θεματικές συζητήσεις στο ίδιο το συνέδριο. Πρώτη θεματική θα αφορά το Κυπριακό. Θεωρούμε ότι είμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση και θα πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα ενώπιον του συνεδρίου και να ληφθούν αποφάσεις. Η δεύτερη θεματική αφορά το τεράστιο θέμα της οικονομίας σε όλο το φάσμα της. Η τρίτη ενότητα αφορά στο ίδιο το κόμμα και τις σχέσεις του με την κοινωνία, με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα διάφορα κινήματα, τα άλλα πολιτικά κόμματα, τους θεσμούς κ.λπ. Ήδη έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται τα σχετικά έγγραφα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης προσυνεδριακά, έτσι ώστε να διαμορφωθούν στην τελική τους μορφή και να κατατεθούν ενώπιον του συνεδρίου για να υπάρξουν οι θεματικές συζητήσεις.

– Εσείς πήρατε τις αποφάσεις σας; Θα συνεχίσετε ή αποχωρείτε;

– Το συνέδριο θα αποφασίσει για αυτά τα πράγματα. 

– Φαντάζομαι ότι θα ενημερώσετε τα κομματικά όργανα…

– Θεωρώ πως ναι, αλλά εκείνος που θα πρέπει να το μάθει πρώτος θα είναι το συνέδριο του κόμματος. Δεν νομίζω ότι τώρα ο κόσμος όλος περιμένει να μάθει τι θα κάνει ο Άντρος Κυπριανού.

– Ο κόσμος του ΑΚΕΛ περιμένει…

– Αφήστε τα να τα συζητήσουμε με τον κόσμο του ΑΚΕΛ όταν θα έρθει η στιγμή.

– Κάποιοι λένε ότι θα είστε υποψήφιος για τις προεδρικές του 2023…

– Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ακούσει πιο ψεύτικη είδηση από αυτήν. Καλά, θεωρείτε ότι φεύγω από το ΑΚΕΛ λόγω της ηλικίας μου και θα διεκδικήσω την Προεδρία της Δημοκρατίας μετά από τρία χρόνια; Εάν νιώθω την ανάγκη λόγω ηλικίας να πω ότι χρειάζεται να κάνουμε μία ανανέωση την οποία θα αποφασίσουμε συλλογικά, θεωρείτε ότι την ίδια ώρα θα ένιωθα ότι είμαι το πλέον κατάλληλο άτομο για να διεκδικήσω την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Επειδή βλέπω να γράφονται και να λέγονται διάφορα, εκπλήττομαι από εκείνους που μιλούν για ανανέωση και ενώ είναι και οι ίδιοι σε κάποια ηλικία, την ίδια ώρα έχουν φιλοδοξίες να διεκδικήσουν άλλους θώκους. Αυτό το αναφέρω ευρύτερα. Πολλά πολιτικά πρόσωπα μιλούν για ανανέωση και δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι ίσως ήρθε και η δική τους ώρα να κάνουν χώρο σε κάποιους άλλους.