Η εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου οργανισμού στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα αποτελεί εγγύηση ασφάλειας μετά τη λύση, τονίζει ο τέως ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, εξηγώντας την πρωτοβουλία που ανέλαβε και βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πρόταση αυτή, εάν μεταφερθεί στο ΓΓ του ΟΗΕ και τύχει θετικής ανταπόκρισης, μπορεί να προσδώσει μία δυναμική στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εκτιμά, καθώς θα τονώσει την αυτοπεποίθηση των δύο ηγετών για να εργαστούν μεθοδικά μέχρι τέλους για τη λύση του Κυπριακού.

Επισημαίνει ότι η πρόταση αυτή για να αποκτήσει δυναμική θα πρέπει να αγκαλιαστεί και από τους δύο ηγέτες αλλά και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και όλοι μαζί να εργαστούν για την προώθησή της. Στέκεται στη δήλωση στήριξης της πρότασής του από όλα τα κόμματα αλλά και στη θετική στάση των δυο ηγετών έναντι της ιδέας αυτής. 

– Βρίσκει ανταπόκριση η διαδικτυακή εκστρατεία στήριξης της πρότασής σας για εγκατάσταση ενός διεθνούς οργανισμού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Κύπρο μετά τη λύση;

– Πρώτα απ’ όλα βρήκε στήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία με ανακοινώσεις τους δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση. Η στήριξη στην πρόταση νομίζω ότι θέλει ακόμα ένα σπρώξιμο και ελπίζω ότι αυτή η συνέντευξη θα βοηθήσει. Εάν καταφέρουμε και φτάσουμε τις χίλιες υπογραφές, θεωρώ ότι είναι ένας καλός και συμβολικός αριθμός. Διότι πρόκειται περί ενός πολιτικού θέματος το οποίο δεν συγκεντρώνει εύκολα υπογραφές. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να κατανοήσει κάποιος για να μπει στη διαδικασία να βάλει την υπογραφή του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Τάκης Χατζηγεωργίου έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να αφηγηθεί

– Μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασής της, είχατε οποιεσδήποτε αντιδράσεις; Προέκυψε κάποια εξέλιξη;

– Η εντύπωση που έχω είναι ότι έγινε γνωστή η πρόταση, κυρίως στους κύκλους που κινούμαι. Αλλά και από αγνώστους τυγχάνει να ακούσω ότι έχουν μάθει για την πρόταση. Διαφωνίες δεν έχω ακούσει, πέρα από κάποιους που μπορεί να έχουν εκφράσει την άποψη ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Εδώ θέλω να πω ότι βλέπω την πολύ μεγάλη δυσκολία υλοποίησης της πρότασης. Δεν είμαι αιθεροβάμων. Είμαι άνθρωπος ρεαλιστής και ό,τι έκανα το έκανα πιστεύοντας ότι μπορεί να γίνει. Πιστεύω λοιπόν ότι η πρότασή μου έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνο εάν, πέρα από μένα, το αναλάβει στους ώμους της όλη η πολιτική ηγεσία και κυρίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο κ. Ακιντζί. Εάν ο Πρόεδρος και, εάν είναι δυνατό, μαζί με τον κ. Ακιντζί πουν στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι σε περίπτωση λύσης χρειάζονται την παρουσία ενός δεθνούς οργανισμού διότι θα σπείρει αίσθημα ασφάλειας στον τόπο και θα δώσει μακροβιότητα στον τόπο και εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ δει θετικά την πρόταση, πιστεύω ότι αυτή η ιδέα θα σπρώξει και τις συνομιλίες. Άρα η ιδέα χτυπά σε τρεις στόχους: στην ασφάλεια και στη μακροβιότητα της λύσης αλλά ενισχύει πάρα πολύ και τη διαδικασία εφόσον ο ΓΓ του ΟΗΕ υιοθετήσει τη λύση.

– Γιατί μετά τη λύση και όχι τώρα;

– Είπα προηγουμένως ότι δεν είμαι αιθεροβάμων. Θα ήμουν αιθεροβάμων εάν πίστευα ότι η διεθνής κοινότητα, υπό τα σημερινά δεδομένα στον κόσμο και την Κύπρο, θα αποφασίσει να εγκαταστήσει σε αυτό τον τόπο έναν τέτοιο οργανισμό, χωρίς λύση. Επιπρόσθετα ένας από τους στόχους μου για λύση είναι η μακροβιότητά της. Άρα το πρωθύστερο δεν μπορεί να υπάρξει. 

– Βλέπετε να γίνεται αποδεχτή η πρότασή σας από τις δύο κοινότητες και να τυγχάνει στήριξης;

– Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν θετικός όταν του ανέφερα την πρότασή μου. Αλλά και πριν τη συνέντευξη Τύπου μου ξαναμίλησα με τον Πρόεδρο επαναβεβαιώνοντας τι μπορώ να πω δημόσια. Μου είπε επί λέξει ότι είναι πολύ θετικός και ότι θα το θέσει ενώπιον του κ. Γκουτέρες. Μάλιστα φώναξε συνεργάτη του και του είπε ότι στα σημεία που θα έθετε στον ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση που θα είχαν, θα το ανέφερε και αυτό. Δεν γνωρίζω εάν έγινε. Ο Ακιντζί ήταν επίσης θετικός πριν από μερικούς μήνες όταν τον είδα, αλλά δεν έχω τη συνέχεια. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τ. Χατζηγεωργίου: Έδρα ΟΗΕ στην Κύπρο μετά τη λύση

– Το ζητούμενο βέβαια είναι να φτάσουμε κάποια στιγμή στη λύση του Κυπριακού. Θεωρείτε ότι υπάρχει προοπτική για να επιτευχθεί αυτό σύντομα;

– Να επαναλάβω επιγραμματικά ότι πιστεύω πως εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει απλά ότι βλέπει θετικά την πρόταση και θα εργαστεί για την υλοποίησή της, αυτό θα παίξει ρόλο και στη διαδικασία επίλυσης. Θα εντείνει την αυτοπεποίθηση των ηγετών και τη θέλησή τους να πάνε μέχρι τέλους με την προοπτική ότι θα έρθει ένας τέτοιος οργανισμός στην Κύπρο μετά τη λύση. Γενικότερα, η άποψή μου είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη φάση, είτε κανείς υπερασπίζεται την ιδέα της λύσης είτε υπερασπίζεται την άποψη ότι αυτή η λύση που επιδιώκεται δεν είναι καλή. Σήμερα, ό,τι και να πρεσβεύει κάποιος, νιώθει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Εντούτοις, για να διατηρήσω μία νότα πίστης, θεωρώ ότι υπάρχει μία πιθανότητα, εάν γίνει Πενταμερής και εάν είναι πραγματικά καθαρός ο ΓΓ στο τι επιδιώκουμε και μπούμε ξανά σε συνομιλίες.

Το βλέπω δηλαδή εξίσου δύσκολο να καταλήξουμε όσο δύσκολο είναι και να μην καταλήξουμε, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε στο τέλος. Δεν είναι εύκολο για κάποιον να φύγει από αυτές τις συνομιλίες και να αναλάβει την ευθύνη αυτής της αποχώρησης, διότι αναλαμβάνει την ευθύνη του τέλους. Δυστυχώς όμως αυτό παίζει ρόλο υπέρ αυτού που θέλει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Εάν η Τουρκία θέλει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, θα παίξει το παιχνίδι του αδιεξόδου. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η Τουρκία θα θέλει να παίξει το παιχνίδι.

– Η Τουρκία έχει δείξει διαχρονικά ότι δεν πτοείται από διεθνείς αντιδράσεις. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η παρουσία ενός διεθνούς οργανισμού θα είναι εγγυητής ειρήνης;

– Να θυμίσω ότι ο Ερντογάν μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε για την Τουρκία αυτό που ζητώ εγώ για την Κύπρο. Είπε ότι καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να καταστήσουν την Κωνσταντινούπολη κόμβο των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο δίνει σε κάποιον πλήρες αίσθημα ασφάλειας. Πλήρες αίσθημα ασφάλειας υπάρχει μόνο στα κοιμητήρια. Άρα πρέπει να εργαστούμε να έχουμε τον υψηλότερο δείχτη ασφάλειας, τον οποίο δεν νομίζω ότι προσφέρουν οι στρατοί ή πιθανά εγγυητικά δικαιώματα που δεν πρόκειται να δεχθούμε. Το αίσθημα ασφάλειας το έχεις από τον περιβάλλοντα χώρο. Οι Βέλγοι νιώθουν μεγάλη ασφάλεια από το γεγονός ότι εκεί υπάρχει το Ευρωκοινοβούλιο.

Στην Ελβετία, που είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αυτό προσθέτει μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες απ’ ό,τι ο στρατός. Ποιος μπορεί να φανταστεί επίθεση σε μια χώρα που εδρεύει ένας τέτοιος Οργανισμός. Πολλοί μου λένε ότι πρέπει να επιδιώξουμε να έρθει ο IMF. Η απάντηση μου είναι ότι ο τίτλος του Οργανισμού, που θα επιδιώξουμε να φέρουμε, πρέπει να είναι τέτοιος που χωρίς να χρειάζεται ανάλυση να εκπέμπεται το μήνυμα της ασφάλειας. Άρα, εάν και τρίτη έδρα του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν εκπέμψει το αίσθημα της ασφάλειας, δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να εκπέμψει. 

Η Αριστερά χρειάζεται μια καινούργια πνοή

– Σε λίγους μήνες το ΑΚΕΛ προγραμματίζει το συνέδριό του. Παλαιότερα μιλήσατε για την ανάγκη να γίνει ένας διάλογος για τον ρόλο της Αριστεράς. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν το κόμμα; 

– Έχω ξαναπεί στις απόψεις μου. Δικαιούμαι και υποχρεούμαι να πω ότι δεν κατανοούνται εύκολα οι δημόσια εκφρασμένες ανησυχίες κάποιου, για οποιοδήποτε κόμμα. Δεν αφομοιώνονται ως ειλικρινείς ανησυχίες. Σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν μια δυσπιστία, απέναντι σε εκείνον που μίλησε δημόσια. Και σε μένα έχει συμβεί αυτό το πράγμα μερικές φορές. Να έχω εκφράσει ειλικρινείς ανησυχίες για το μέλλον της Αριστεράς αλλά να μην αφομοιώνονται με τον τρόπο που είπα. Άρα σε αυτό το στάδιο θέλω να αποφεύγω να πω στους συντρόφους τι πρέπει να κάνουν. Όμως είμαι απόλυτα βέβαιος πως ό,τι σκέφτομαι εγώ, σκέφτονται και άλλοι. Χρειάζεται μία καινούργια πνοή η Αριστερά, όμως η δημόσια περιγραφή της δεν βοηθά προς την κατεύθυνση εκείνη την οποία υπερασπίζομαι. Στο παρελθόν έχω πει ότι ο τρόπος επιλογής της Κεντρικής Επιτροπής είναι μία συζήτηση που κρατά δεκαετίες. Η συμμετοχή στα γραφεία μελετών του κόμματος θα πρέπει να ενισχυθούν και με άτομα φίλους του κινήματος της Αριστεράς, που δεν είναι μέλη του κόμματος, ούτως να γονιμοποιηθεί η συζήτηση. 

– Πιστεύετε ότι χρειάζεται να υπάρξει ανανέωση προσώπων;

– Αυτό το λένε όλοι. Το λέει και ο ίδιος ο γγ του ΑΚΕΛ και όλα τα μέλη της Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου.

– Έγιναν θέμα συζήτησης ενέργειες του κ. Κιζίλγιουρεκ, όπως για παράδειγμα το θέμα με την τουρκική γλώσσα ή το άνοιγμα γραφείου στα κατεχόμενα. 

– Από τη στιγμή που εξελέγην ένας Τουρκοκύπριος ως ευρωβουλευτής, θα του ήταν τελείως αδύνατο να μην έχει επαφή με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, μέσω κάποιου γραφείου. Η απόφαση να είναι υποψήφιος και η εκλογή του προδιέγραφαν αυτό. Έπρεπε δηλαδή να το περιμένει κάποιος. Όσον αφορά στην τουρκική γλώσσα, νομίζω ότι εκεί τα ζητήματα είναι ισχυρότερα διότι τέθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία παλαιότερα, αλλά βλέπω και εγώ ότι δεν πρόκειται να γίνει. Αλλά ως Τουρκοκύπριος τι θα έπρεπε να αναδείξει δηλαδή, δεδομένης μίας σωστής στάσης στο Κυπριακό, μιας σωστής στάσης έναντι της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Λογικό θα ήταν να αναμένει η τουρκοκυπριακή κοινότητα να εγείρει ζητήματα που αφορούν στους Τουρκοκύπριους.