Άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών, τους οποίους καλεί να συστρατευθούν γύρω από μια υποψηφιότητα καθαρή από συναλλαγές και πάρε-δώσε, όπως είναι η δική του υποψηφιότητα, κάνει ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. Τονίζει ιδιαίτερα την εμπειρία του ως επιπλέον προσόν έναντι του Νικόλα Παπαδόπουλου, για τη διαχείριση της πολύ κρίσιμης φάσης στην οποία έχει εισέλθει το Κυπριακό, υποδεικνύοντας ότι, «ούτε η συνέχιση μιας πολιτικής που αποδείχθηκε άγονη, ούτε οι πειραματισμοί αποτελούν επιλογή». 

Ταυτόχρονα όμως, σημειώνει ότι το ίδιο κριτήριο ισχύει και για την Οικονομία αλλά και για σημαντικά ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης από αυτούς που με τις πολιτικές τους, μέσω της ψήφισης μνημονιακών νομοσχεδίων, οδήγησαν τη χώρα σε ύφεση. Προχωρεί ένα ακόμα βήμα παρακάτω, ρίχνοντας τα βέλη του κατά της διαφθοράς, αφήνοντας ξεκάθαρα υπονοούμενα κατά του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. «Μπορούν αυτοί που στελέχη τους, δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι τους είναι στη φυλακή ή στο ειδώλιο του κατηγορουμένου για σκάνδαλα και διαπλοκή, αυτοί που υποσκάπτουν τους ανεξάρτητους θεσμούς, να επιβάλουν κάθαρση και δικαιοσύνη; Όλοι αυτοί είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης», δηλώνει κατηγορηματικά ο Γιώργος Λιλλήκας.

Παράλληλα επιχειρεί να στήσει γέφυρες επικοινωνίας με ευρύτερες ομάδες πολιτών όλων των κομματικών και ιδεολογικών χώρων, σε σχέση με το Κυπριακό και τη μορφή λύσης. «Δώστε μου το σύνταγμα των ΗΠΑ ή της Γερμανίας και το αποδέχομαι ως έχει», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι, η Ομοσπονδία σ’ αυτές τις χώρες σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. «Η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, δίνει ένα περιεχόμενο στη λύση το οποίο εκφράζει όλους. Η αναφορά στη Διζωνικότητα γεννά ερωτηματικά ως προ το αν αυτό το περιεχόμενο μπορεί να επιτευχθεί σ’ ένα τέτοιο μοντέλο», προσθέτει. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, αποφεύγει να δώσει συνέχεια στη διαφωνία εντός του κόμματος του που οδήγησε στην παραίτηση υψηλόβαθμων στελεχών και ενός βουλευτή του κόμματος του, δηλώνοντας ότι είναι σεβαστές οι διαφωνίες, όπως σεβαστή πρέπει να είναι και απόφαση της πλειοψηφίας.

>> Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Ποιο είναι το διακύβευμά τους; Και το δικό σας στοίχημα ποιο είναι στη συγκεκριμένη αναμέτρηση; 
Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι διαφορετική. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών έχει να κάνει με την κατεύθυνση της χώρας. Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν στο Κυπριακό θα συνεχίσουμε την ίδια άγονη πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων ή θα υιοθετήσουμε μια διεκδικητική στρατηγική. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν Πρόεδρο της ανάπτυξης ή ηγέτη της κρίσης. 
Με δύο λόγια οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα επιβραβεύσουν αυτούς που με τις ευλογίες και πολιτικές τους μας οδήγησαν σε πολιτικά αδιέξοδα και οικονομικές και κοινωνικές περιπέτειες ή αυτούς που έγκαιρα προειδοποιούσαν και κατέθεταν εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις. 
Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να πείσω τους πολίτες ότι μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όπως κάναμε το 2013, πέραν και πάνω από τα Κόμματα για να αλλάξουμε την Κύπρο.   

>> Σε ποιους απευθύνεται η υποψηφιότητά σας με δεδομένο ότι δεν αρκούν οι κομματικοί σας ψήφοι για να δημιουργηθεί προοπτική;  
Η υποψηφιότητα μου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες οι οποίοι θέλουν αλλαγή στη διακυβέρνηση. Οι προεδρικές εκλογές δεν είναι κομματικές εκλογές. Στις Προεδρικές εκλογές οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ποιόν εμπιστεύονται, ποιόν θεωρούν πιο έμπειρο και αξιόπιστο για να αναλάβει την τύχη της χώρας στα χέρια του. Οι πολίτες συναθροίζονται αυτόβουλα για έναν κοινό στόχο αλλά δεν αθροίζονται πλέον ως άβουλα όντα από τις κομματικές ηγεσίες. Το απέδειξαν το 2013 στην Κύπρο, το απέδειξαν και στη Γαλλία πριν μερικές ημέρες. Όσοι πολίτες λοιπόν θέλουν τη μη επανεκλογή Νίκου Αναστασιάδη θα προσμετρήσουν την εκλεξιμότητα των άλλων υποψήφιων και είμαι σίγουρος, πως με την ψήφο τους θα περάσουν στον 2ο γύρο αυτόν τον υποψήφιο που κερδίζει τον Αναστασιάδη. Ξέρουν όσοι θέλουν αλλαγή ότι δεν αρκεί ένας υποψήφιος απλά να πάει στον 2ο γύρο. Υποψηφιότητες που λειτουργούν ως χαλί για επανεκλογή Αναστασιάδη θα απορριφθούν από τους πολίτες που θέλουν να απαλλαγούν από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. 

>> Ο Γιώργος Λιλλήκας είναι «ασφαλής επιλογή» σύμφωνα με το σλόγκαν της υποψηφιότητας σας. Γιατί ένας ψηφοφόρος να στηρίξει τη δική σας υποψηφιότητα κι όχι Αναστασιάδη ή Νικόλα; Τι είναι το διαφορετικό που προτάσσετε;
Η ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για τους πολίτες στην επιλογή που θα κάνουν. Οι γνώσεις, οι εμπειρίες, η υπευθυνότητα και οι δεξιότητες είναι προσόντα που συνθέτουν το αίσθημα της ασφάλειας. Στο Κυπριακό ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ποιος είναι ο υποψήφιος που έχει την πείρα, τις γνώσεις και τις δεξιότητες να διαχειριστεί καλύτερα μια δύσκολη κατάσταση; Αυτός που με τους αυτοσχεδιασμούς και τις πολιτικές αυταπάτες του το οδήγησε σε αδιέξοδο ή κάποιος εντελώς άπειρος; Ούτε η συνέχιση μιας πολιτικής που αποδείχθηκε άγονη, ούτε οι πειραματισμοί, αποτελούν επιλογή. Το ίδιο ισχύει και στα ζητήματα της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής και του ΓΕΣΥ. Μπορούν να θέσουν την Κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης αυτοί που με τις πολιτικές τους, με τα μνημονιακά νομοσχέδια που ψήφισαν, την οδήγησαν στην ύφεση; Μπορούν αυτοί που με νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδήγησαν στην ανεργία, στη μετανάστευση, στη φτωχοποίηση της κοινωνίας και στα κοινωνικά παντοπωλεία, να κάνουν δίκαιη κοινωνική πολιτική, δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου; Μπορούν αυτοί που στελέχη τους, δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι, είναι στη φυλακή ή στο ειδώλιο του κατηγορουμένου για σκάνδαλα και διαπλοκή, αυτοί που υποσκάπτουν τους ανεξάρτητους θεσμούς, να επιβάλουν κάθαρση και δικαιοσύνη;  Όλοι αυτοί είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης. Πέραν τούτων, εγώ δεν έχω αναλάβει δεσμεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν μπήκα και δεν θα μπω στη λογική του «πάρε-δώσε». Απέδειξα έμπρακτα τι μπορώ να προσφέρω από τα διάφορα πόστα που υπηρέτησα. Η αποτελεσματικότητα, η αξιοπιστία, η πείρα και τελικά η καταλληλότητα είναι κάτι που αντικειμενικά μπορεί να αξιολογηθεί. 
Τέλος, θέλω να σημειώσω πως σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους, δεν ζητώ την ψήφο των πολιτών εν λευκώ. Δεν τους ζητώ να με εμπιστευθούν με κλειστά μάτια. Θα τους δώσω τα μέσα να μπορούν να με ελέγχουν και να με ανακαλέσουν πριν τη λήξη της θητείας μου αν τους απογοητεύσω. Η Πρόταση Νόμου για εφαρμογή του Ανακλητού είναι ήδη ενώπιον της Βουλής. 

«Η ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΑ»

>> Οι επαφές με το ΑΚΕΛ όλο αυτό το διάστημα μπορούν να αποδώσουν αποτέλεσμα; Φαίνεται κάποιοι θέλουν να έχουν και τον Γιώργο Λιλλήκα ως επιλογή παρά τη διαφωνία σας στο Κυπριακό…
Δεν είχα αλλά θα έχω συνάντηση με το ΑΚΕΛ όπως και με το Κίνημα των Οικολόγων. Γι’ αυτό δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιες είναι οι απόψεις της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. 
Όσον αφορά τον κόσμο, τους πολίτες και απλούς ψηφοφόρους, γνωρίζω από τον διάλογο που έχω μαζί τους ότι η υποψηφιότητα μου τυγχάνει θετικής υποδοχής και στήριξης από ψηφοφόρους της αριστεράς και όχι μόνο. 
Αυτό συνέβη και το 2013. Ανάμεσα στις 110.000 πολιτών που συνέθεσαν εκείνο το 25% μεγάλο μέρος προερχόταν από την αριστερά. Αυτή η πολυσυλλεκτικότητα που χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα μου είναι που στον 2ο γύρο την κάνει νικηφόρα. Κι αυτό το ξέρουν οι πολίτες.

>>Μπορεί να υπάρξει προσέγγιση σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και τη ζητούμενη λύση; Παρουσιάζεστε αντιομοσπονδιακός, ενώ το ΑΚΕΛ έχει παντιέρα του τη λύση της διζωνικής. 
Όπως ξέρετε σπούδασα πολιτικές επιστήμες. Έμαθα να είμαι προσεκτικός με τους όρους που χρησιμοποιώ και το περιεχόμενό τους. 
Στο πρόσφατο ταξίδι στη Γερμανία με την Επιτροπή Εξωτερικών, επανέλαβα κάτι που πολλές φορές είπα: δώστε μου το σύνταγμα των ΗΠΑ ή της Γερμανίας και το αποδέχομαι ως έχει. Η Ομοσπονδία σ’ αυτές τις χώρες σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. 
Η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, δίνει ένα περιεχόμενο στη λύση το οποίο εκφράζει όλους. Η αναφορά στη Διζωνικότητα γεννά ερωτηματικά ως προ το αν αυτό το περιεχόμενο μπορεί να επιτευχθεί σ’ ένα τέτοιο μοντέλο.
Η λύση που επιδιώκω διασφαλίζει το δικαίωμα όλων των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ζήσουν με ασφάλεια σε όποια γωνιά της Κύπρου επιθυμούν, χωρίς να απαιτείται η εξασφάλιση άδειας απ’ οποιονδήποτε. Θέλω να μπορούμε Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες να μπορούμε να ζούμε σε μικτά χωριά και πόλεις σε συνθήκες ασφάλειας. Θέλω εκεί που θα ζούμε, που θα εργαζόμαστε και θα πληρώνουμε φόρους να απολαμβάνουμε τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτή τη λύση οραματίζομαι. Ας την πετύχουμε και ας την ονομάσουν όπως θέλουν.

Οι ευθύνες για τη «διάσπαση» να αναζητηθούν αλλού

 

>>Γιατί δεν τα βρήκατε στον ενδιάμεσο χώρο και τώρα είστε αποδέχτης πυρών εντός και εκτός Συμμαχίας για την απόφαση να είστε υποψήφιος; Τι πήγε στραβά;
Είναι γνωστοί οι λόγοι και δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να τους επαναλαμβάνουμε. Μια συνεργασία για να επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρχει πραγματική βούληση, αλληλοσεβασμός και ειλικρίνεια. 

>>Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός σας και ένας εκ των βουλευτών διαφώνησαν και παραιτήθηκαν. Τι απαντάτε σε όσους σας «πυροβολούν» για διάσπαση του ενδιάμεσου;
Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις όποιες διαφωνίες οδήγησαν σε παραιτήσεις. Σεβαστές αλλά πιο σεβαστή η απόφαση της τεράστιας πλειοψηφίας. Όσο για τη «διάσπαση» του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, νομίζω αλλού πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Βέβαια για να διασπαστεί ένας χώρος πρέπει πρώτα να είναι ενιαίος. Πότε υπήρξε ενιαίος αυτός ο χώρος; Δύο φορές προσπαθήσαμε να τον ενοποιήσουμε, προτείνοντας τη δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων, και τις δύο φορές η προσπάθεια απέτυχε γιατί κάποιοι άλλοι απέρριψαν την πρότασή μας. Προτείναμε τη σύσταση κοινού ψηφοδελτίου στις Βουλευτικές. Κι αυτή η πρόταση απορρίφθηκε. 
Στη συνάντηση των πέντε προτείναμε πρώτα να συμφωνήσουμε το πλαίσιο αρχών ενός κοινού προγράμματος διακυβέρνησης. Απορρίφθηκε κι αυτή η πρόταση. Προτείναμε να κάνουμε προκριματικές εκλογές με κάλπες και οι πολίτες να αποφασίσουν με την ψήφο τους ποιον θεωρούν ως τον πλέον κατάλληλο και τον πλέον εκλέξιμο. Κι αυτή η πρότασή μας απορρίφθηκε. 
Ας κρίνουν λοιπόν οι πολίτες ποιοι και γιατί δεν επέτρεψαν να ενοποιηθεί ο κεντρώος χώρος.

Οι πέντε στόχοι της στρατηγικής

>> Τι προνοεί η νέα στρατηγική για το Κυπριακό που προτείνετε και πώς αυτή θα αποφέρει αποτέλεσμα; 
Η στρατηγική που καταθέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο έχει την ακόλουθη φιλοσοφία: αποσκοπεί πρώτο, να καταστήσει την κατοχή ασύμφορη στην Τουρκία. Δεύτερο, να καταστήσει άλλους στόχους της Τουρκίας ανέφικτους. Τρίτο, να πείσει την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ ότι η μη λύση επηρεάζει αρνητικά τα δικά τους συμφέροντα. Τέταρτο, να οδηγήσει τη Βρετανία σε αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό. Πέμπτο, να καταστήσει το Κυπριακό πραγματικά ευρωπαϊκό πρόβλημα και έκτο, να εντάξει την ποιότητα της λύσης στη λογική της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής. 
Η στρατηγική μας στηρίζεται σε 5 βασικούς στόχους: 
1. Προάσπιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Ενίσχυση της οικονομίας, της άμυνας και της διπλωματίας. 
3. Αξιοποίηση της ιδιότητας μας ως Κράτος-Μέλος της Ε.Ε. για δημιουργία κόστους στην Τουρκία και ανατροπής άλλων σχεδιασμών της. 
4. Δημιουργία κινήτρων προς ΗΠΑ, Ε.Ε., Βρετανία και Τουρκοκύπριους. 
5. Κοινός σχεδιασμός και Σχέδιο Δράσης με την Ελλάδα χωρίς να καταργείται η αρχή της αυτοτέλειας. 
Για όλα αυτά προτείνουμε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για κάθε άξονα. Σε ένα τελευταίο μέρος, εισηγούμαστε όπως καθορίσουμε τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε, ως Ελληνοκύπριοι, μέσα από τη λύση, ανεξάρτητα μοντέλου της λύσης. Εισηγούμαστε τρεις στόχους πέραν του στρατηγικού στόχου που είναι η απελευθέρωση. Εισηγούμαστε τρεις στόχους, οι οποίοι μέσα από τη συλλογικότητα θα μπορούσαν να διευρυνθούν και να εμπλουτιστούν. Οι τρεις στόχοι που εισηγούμαστε είναι: Πρώτο, η λύση πρέπει να διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Δεύτερο, η λύση πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και κανενός άλλου, και τρίτο, να συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ένα αποτελεσματικό κράτος εντός της Ε.Ε. Για κάθε ένα από αυτούς τους στόχους εισηγούμαστε και τις αρχές και τους τρόπους που μπορούμε να τους διασφαλίσουμε. Δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια να τους παραθέσουμε εδώ λόγω χρόνου και χώρου αντιλαμβάνομαι. 

>>Τι απαντάτε στο επιχείρημα ότι μια αλλαγή στάσης της δικής μας πλευράς θα είναι καταστροφική; Η πίεση για κόστος στην Τουρκία, λένε κάποιοι ότι μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα…
Αυτά και άλλα παρόμοια άκουσα και το 2006 όταν ανακοίνωσα την απόφαση της Κυβέρνησης να απαιτήσουμε το πάγωμα 8 ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, με ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. Παρόμοιες φοβίες άκουσα και όταν ανακηρύξαμε την Κυπριακή ΑΟΖ και τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό αδειοδότησης. 
Κάποιοι επειδή διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα και δεν τους χαρακτηρίζει η διεκδηκιτικότητα, συγχύζουν το «δύσκολο» με το «αδύνατο». Ενόσω η κατοχή δεν καθίσταται πονοκέφαλος για την Τουρκία, το Κυπριακό θα παραμένει άλυτο. Χωρίς κόστος η Τουρκία δεν έχει λόγο να αλλάξει πολιτική και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της. 

>>Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στην περιοχή μας; Μπορεί η Άγκυρα να υλοποιήσει τις απειλές και πώς μπορεί να διαχειριστεί ένα τέτοιο επεισόδιο;
Με τον Ερντογάν όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Γι’ αυτό ζήτησα από τον Πρόεδρο όπως συγκαλέσει ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο με συγκεκριμένα προληπτικά αλλά και αντιδραστικά μέτρα για κάθε σενάριο. Αλλιώς θα μας προλάβουν τα γεγονότα και θα αυτοσχεδιάζουμε όπως συνήθως γίνεται. Δεν θέλω να επεκταθώ, γιατί το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο.

Προτεραιότητα σε έρευνα και καινοτομία

>> Οι πολιτικές λιτότητας για τις οποίες ασκήθηκε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς αφού υπήρξε ανάπτυξη άνω του 3%. Ποια η πρότασή σας για την οικονομία και την ανάπτυξη;
Μπορεί κάποιοι δείκτες της οικονομίας να έχουν βελτιωθεί. Οι κοινωνικοί και παραγωγικοί δείκτες όμως δείχνουν μίαν εντελώς διαφορετική εικόνα. Επιβάλλεται ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα δώσει ώθηση και ανάπτυξη και στους τρεις παραγωγικούς τομείς, έτσι ώστε να πάψουμε να εισάγουμε ό,τι καταναλώνουμε. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε στις τιμές. Μπορούμε όμως να ανταγωνιστούμε στην ποιότητα. Μπορούμε να γίνουμε οι καλύτεροι αν το θελήσουμε, αν το αποφασίσουμε και το σχεδιάσουμε σωστά. Έρευνα και καινοτομία είναι το κλειδί και εκεί θα δοθεί προτεραιότητα. 

>>Ποιες οι προτάσεις σας για το κοινωνικό κράτος δεδομένου ότι βλέπουμε το κοινωνικό χάσμα να διευρύνεται, η ανεργία παραμένει ψηλή και το ποσοστό συμπολιτών μας στα όρια της φτώχειας ψηλό;
Το κοινωνικό κράτος χρειάζεται επανασχεδιασμό. Το Κράτος πρέπει να θέσει ως στόχο οι πολιτικές και οι παροχές του να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων. 
Πρέπει να μπουν προτεραιότητες στην κατανομή του Εθνικού πλούτου έτσι ώστε σταδιακά να απαμβλύνουμε το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τα ψηλά από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. 
Πρέπει να γίνει σεβαστή η Κυριακή ως μέρα αργίας και τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά. 
Για όλους τους εργαζόμενους πρέπει να καθοριστεί κατώτατος μισθός και αυτός πρέπει να είναι ο ίδιος για όλους. Πιο λεπτομερές σχέδιο θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια. 

>>Η θέση σας είναι έντονη υπέρ της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Πού βρίσκεται να μην προχωρά το θέμα και πώς σκοπεύετε εσείς να το προωθήσετε, εάν δεν γίνει κατορθωτή ούτε αυτή τη φορά η εφαρμογή του;
Φαίνεται πως κάποιες κομματικές ηγεσίες παλεύουν ακόμη και την υστάτη να υπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα αντί τον άνθρωπο και το ιερό αγαθό της υγείας. Θα παλέψω μέχρι τέλους για να ψηφιστούν τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι. 
Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Υγείας για την όλη προσπάθεια και επιμονή του. Ενόσω παραμένει σταθερός θα αναλαμβάνω πρωτοβουλίες για να βοηθήσω στην επίτευξη του κοινού στόχου. 
Για μένα το ΓεΣΥ είναι το δεύτερο Εθνικό ζήτημα μετά το Κυπριακό και έτσι θα το αντιμετωπίσω, ως πρώτη προτεραιότητα. Δικαίωμα στη φροντίδα υγείας έχουν όλοι: φτωχοί και πλούσιοι. Δεν χωρά στο μυαλό μου κοινωνική διάκριση στο θέμα της υγείας.