Τη γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί τόσο στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όσο και το τι θα μεταφέρει στον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην κατ’ ιδίαν τους συνάντηση, προκαθόρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του προς την παροικία του Λονδίνου.

Μέσα από τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαφαίνεται ότι η Λευκωσία θέλει να καταστήσει ξεκάθαρο προς τη διεθνή κοινότητα ότι είναι μεν αποφασισμένη να μπει σε εποικοδομητικό διάλογο και να συνδράμει στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει κάτω υπό την απειλή της τουρκικής πλευράς και τις παράνομες ενέργειες της τόσο σε στεριά όσο και στη θάλασσα.

Ως εκ τούτου, ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος. Δήλωσε ακόμα ότι προτίθεται να καταγγείλει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τόσο τις έκνομες ενέργειες όσο και τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠτΔ από Νέα Υόρκη: Μια εβδομάδα που θα δοκιμαστούν και οι δυο πλευρές

Την ίδια ώρα, επίσης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε σχέση με το θέμα της πολιτικής ισότητας και την επιμονής του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να υποδεικνύει ότι η πολιτική ισότητα είναι αποδεχτή, αλλά δεν είναι αποδεχτή η πολιτική ανισότητα.

«Θα είναι σαφής η θέση μου προς τον ΓΓ των ΗΕ. Όσο είμαι αποφασισμένος να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο, άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω και εφόσον η Τουρκία θα συνεχίσει τις παράνομες, τις έκνομες ενέργειες παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου. Και χαίρομαι να πω, πως σε τούτο το σημείο ομόφωνη είναι η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορεί να διαπραγματεύεσαι κάτω από την απειλή κανονιοφόρων, κάτω από την απειλή δημιουργίας νέων τετελεσμένων», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 
Σημείωσε ακόμα ότι για να αποδώσει ένας διάλογος, απαιτείται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των δύο κοινοτήτων και διερωτήθηκε πώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη όταν υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις, τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τέτοια περιφρόνηση του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ ή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι αλληλέγγυες προς ένα κράτο–μέλος όπως είναι η Κύπρος και δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει ποιο είναι το διεθνές δίκαιο που διέπει τα της θαλάσσης, της ΑΟΖ του κάθε κράτους.Κατά τη διάρκεια ερχόμενης βδομάδας θα έχω μια σειρά από επαφές με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με Υπουργούς Εξωτερικών χωρών Μονίμων Μελών, αλλά και αξιωματούχους σωρείας άλλων χωρών, προκειμένου να μεταφέρουμε τα μηνύματα και την αποφασιστικότητα μας για μια νέα αρχή», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μια αρχή, όπως είπε, που θα μας επιτρέψει επιτέλους να δημιουργηθούν οι συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, που θα επιτρέψει σε ένα κράτος να είναι λειτουργικό για να έχει ελπίδα να είναι και βιώσιμο. «Συνθήκες, οι οποίες μπορεί να αποτελούν νάρκη στα θεμέλια του τι προσπαθούμε να κτίσουμε αν δίνουν το δικαίωμα σε μια τρίτη χώρα να καθορίζει το πώς θα κυβερνάται το κράτος της Κύπρου, είναι και απαράδεκτα και αδιανόητα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακιντζί: Στο δρόμο για Νέα Υόρκη- Εμμένει στο θέμα της πολιτικής ισότητας

Σε σχέση με το θέμα της πολιτικής ισότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδη, επεσήμανε ότι αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα, «εκείνο που απορρίπτουμε είναι την πολιτική ανισότητα». Διότι, συνέχισε χαρακτηριστικά αυτό το οποίο αξιώνει η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων για θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης, σε όλους τους θεσμούς, στο Υπουργικό Συμβούλιο και αλλού δεν είναι παρά εν τη ουσία δικαίωμα βέτο, «δηλαδή η ισότιμη πολιτεία η οποία πληθυσμιακά είναι ολιγότερη –και δεν μιλώ για πλειοψηφίες και μειοψηφίες αλλά μιλώ για το δικαίωμα που διεκδικούν– δεν μπορεί το 21,5% να καθορίζει την τύχη του 78,5%. Δεν μπορεί να ζητάς την πολιτική ισότητα για να καθορίζεις την τύχη της άλλης κοινότητας, διότι αποφασιστικό ρόλο θα διαδραματίζει εκείνος που έχει το βέτο. Πώς μπορεί να σταθεί ένα κράτος, να είναι βιώσιμο, όταν υπάρχει αξίωση για τόσα υπερβολικά προνόμια;», υπέδειξε.

Η Τουρκία επιδιώκει πλήρη έλεγχο

Ο Πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη της μη λύσης του Κυπριακού στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, μέσα από στρατηγικούς στόχους, επιδίωκε τον έλεγχο ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν αρνούμαστε τη συμμετοχή, δεν αρνούμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Τους έχω πει κατ΄επανάληψη ότι μπορεί να έχετε τη θετική ψήφο, αλλά πότε να την ασκείτε; Αν και εφόσον η ελληνοκυπριακή κοινότητα καταχρώμενη του αριθμού προσπαθήσει να πάρει τέτοιες αποφάσεις που να ζημιώνουν είτε την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία είτε την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και πάλι θα πρέπει να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών. Πού είναι η αναγνώριση της πολιτικής ισότητας; Και έχω προκαλέσει κατ΄επανάληψη και τον κ. Ακκιντζί και τους συνομιλητές μου σε διεθνές επίπεδο να μου δώσουν ένα και μόνο παράδειγμα από τα 193 κράτη–μέλη των Ηνωμένων Εθνών όπου ισχύει κάτι ανάλογο. Δηλαδή, η μια κοινότητα να έχει τέτοια δικαιώματα που να καθορίζει την τύχη της άλλης. Πού είναι ο αλληλοσεβασμός; Πού είναι η πολιτική ισότητα;», επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συμφώνησε, άλλα δεν πήρε έγκριση…

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ήταν ιδιαίτερα δεικτικός με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και σε σχέση με τη διαδικασία που προηγήθηκε και τις επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν στις 9 Αυγούστου ανέφερε ότι αυτή απέδωσε. «Απέδωσε στο γεγονός ότι και οι δύο, αγωνιώντας για την τύχη και την προοπτική της πατρίδας μας, είχαμε πει ότι μπορεί να συμφωνηθούν οι Όροι Άναφοράς και καθορίστηκαν σε τρεις εν τη ουσία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση περαιτέρω διαλόγου», δήλωσε ο Πρόεδρος. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ενθαρρυμένη από αυτή τη συνάντηση ήρθε ξανά στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία ετοίμασε ένα κείμενο στο οποίο συμφώνησα, όμως ο κ. Ακιντζί έπρεπε να καθυστερήσει την απάντηση του διότι έπρεπε να πάρει την έγκριση της Άγκυρας. «Και η έγκριση δεν ήρθε», σημείωσε, αλλά ήρθαν κάποιες παρατηρήσεις που εν τη ουσία προδίκαζαν αξιώσεις της τουρκικής πλευράς που στη βάση των όσων είχαμε συμφωνήσει θα ήταν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων προς συζήτηση. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά απαιτούσε όπως οι αξιώσεις της περιέχονταν στους Όρους Αναφοράς.

«Το ένα ήταν να συνδυαστεί η πολιτική ισότητα και να προστεθεί η αποτελεσματική συμμετοχή, υπονοώντας εκ περιτροπής προεδρία αλλά και θετική ψήφο για κάθε απόφαση είτε της κυβέρνησης είτε των θεσμών του νέου καθεστώτος και το δεύτερο ήταν ότι έπρεπε να κατατεθούν νέες ιδέες, ανεξαρτήτως του ποια θα ήταν η τελική έκβαση ως προς τη λύση του Κυπριακού». 

Ακιντζί: Να μας πει τι δεν δέχεται ο Αναστασιάδης

«Η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στις αποφάσεις είναι πλέον παράμετροι των ΗΕ και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος. Ο Αναστασιάδης πρέπει να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτό δεν το αποδέχεται» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο.Στην ανάρτησή του ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην ομιλία του στο Λονδίνο, «και πάλι ήταν πολύ μακριά από μια προσέγγιση ενός συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα.

Συνεχίζει τις δηλώσεις απάρνησης των συγκλίσεων του παρελθόντος και δαιμονοποίησης της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις. Ένα δίκαιο αίτημα των Τ/κ, που υπάρχει από παλιά, το παρουσιάζει ως επιμονή/επιβολή της Τουρκίας». 

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι πηγαίνει στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ με την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί το δικαίωμα του τ/κ «λαού» σε ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, να υπάρχει στη βάση του διεθνούς δικαίου, με τη δική του ταυτότητα και αξιοπρέπεια. «Η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή (των Τ/κ στις αποφάσεις) είναι πλέον παράμετροι των ΗΕ και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος. Ο Αναστασιάδης πρέπει να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτό δεν το αποδέχεται» πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι θα πει περισσότερα και με λεπτομέρειες αύριο στις 8:15 το πρωί πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.