Όλες οι ενέργειες και δηλώσεις από παράγοντες του ψευδοκράτους αποσκοπούν στην άσκηση πιέσεων στη δική μας πλευρά, αλλά και να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους κατοίκους της Αμμοχώστου. Αυτή είναι η εκτίμηση του νεοεκλεγέντα δημάρχου της κατεχόμενης πόλης, Σίμου Ιωάννου. Σχολιάζοντας τις βολιδοσκοπήσεις που γίνονται από την τουρκική πλευρά προς Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες,  για πώληση περιουσιών σε κύκλους του Ταγίπ Ερντογάν ξεκάθαρα προτρέπει τους δημότες του να μην προχωρήσουν στην όποια ενέργεια. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κάποιοι Ελληνοκύπριοι να επιλέξουν να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, θεωρεί πως τότε το θέμα Αμμόχωστος και Κυπριακό θα κλείσει και η λύση των δύο κρατών θα είναι τραγική για την Κύπρο. 

-Αναλάβατε τη δημαρχεία Αμμοχώστου ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή, τι μήνυμα έστειλε το 70% με αποχή; 

-Είναι βαρύ το καθήκον που αναλαμβάνω μετά τον αδόκητο χαμό του Αλέξη Γαλανού. Η αποχή από το 70% των δημοτών, την οποία δυστυχώς περίμενα, είναι τεράστια. Το ίδιο θα συνέβαινε σε οποιονδήποτε δήμο αν γινόταν αναπληρωματική εκλογή τον Αύγουστο. Βέβαια, πρέπει να μας προβληματίσει ότι η πλειοψηφία των Αμμοχωστιανών δεν πήγε να ψηφίσει και κυρίως οι νέοι που γεννήθηκαν μετά το ‘74. Το πρόβλημα ξεκινά από εμάς, την Πολιτεία και την οικογένεια.

-Όταν δεν μπορείτε να πείσετε τους πολίτες σας, πώς θα πείσετε τη διεθνή κοινότητα; 

-Συμφωνώ. Αλλά αν οι Τούρκοι εποικήσουν την Αμμόχωστο, το Κυπριακό τελείωσε, διότι για 45 χρόνια την κρατούν ως διαπραγματευτικό χαρτί. Η επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας όπως προνοεί η 5η παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς της 19ης Μαΐου 1979 και τα δεσμευτικά ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) των Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης και οι αποφάσεις της Επιτροπής Αναφορών που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Αμμόχωστος μπορεί να αναγεννήσει την ελπίδα για οριστική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας και το σημερινό status quo οδηγεί στη διχοτόμηση, με καταστροφικές συνέπειες και για τις δύο κοινότητες. Μόνος τρόπος ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο που καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιωάννου: Να σταματήσει το άνοιγμα της Αμμοχώστου

-Τι νιώσατε βλέποντας φωτογραφίες και βίντεο από την κλειστή πόλη των Βαρωσίων; 

-Είναι πληγές στη ψυχή που κανείς δεν μπορεί να κλείσει. Είδα γνωστές περιοχές, γνώριμους δρόμους. Τα κτήρια έγιναν αγνώριστα. Είναι μία ζούγκλα. Όλες οι ενέργειες και δηλώσεις του ψευδοκράτους γίνονται για να πιέσουν και να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους κατοίκους της Αμμοχώστου. Ήταν προκλητικοί, ειδικά παραμονές της άφιξης της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Πιστεύω πως είναι διπλωματικός ελιγμός για να οδηγήσουν τα πράγματα εκεί που οι ίδιοι θέλουν. Το ίδιο προκλητική ήταν κι η προ ημερών είσοδος στην περίκλειστη περιοχή για απογραφή των περιουσιών. Όλα αυτά δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια καλού κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τελικά την επίλυση του προβλήματος.

-Τι κάνετε ως Δήμος Αμμοχώστου; 

-Στείλαμε επιστολή στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητώντας τους να παρέμβουν άμεσα, ούτως ώστε να σταματήσει ο εποικισμός της περίκλειστης πόλης και να σταματήσουν ενέργειες που δυναμιτίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και των δύο πλευρών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Τονίσαμε ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τα ψηφίσματα 550 και 789. Παράλληλα, ο Δήμος Αμμοχώστου προβαίνει και σε άλλες ενέργειες παρακολουθώντας τις εξελίξεις από κοντά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκκληση Δημ.Αμμοχώστου για πωλήσεις κατεχομένων περιουσιών

-Τι λέτε για όσα διαρρέουν από τα κατεχόμενα ότι η κλειστή πόλη θα ανοίξει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και Τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες που συνδέονται φιλικά και επιχειρηματικά με την οικογένεια Ερντογάν ξεκίνησαν να βολιδοσκοπούν Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων για εξαγορά των περιουσιών τους; 

-Είναι προσωπική απόφαση του καθενός τι θα κάνει με τις περιουσίες του. Όμως προτρέπω τους δημότες μας να μην προχωρήσουν σε πωλήσεις. Ο στόχος των Τούρκων είναι να μας διχάσουν. Ο καθένας πρέπει να σκεφτεί σοβαρά προτού πάρει την απόφασή του.

-Μπορεί κάποιοι να επιλέξουν να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση… 

-Αν κάποιοι Ελληνοκύπριοι επιστρέψουν τότε το θέμα Αμμόχωστος και Κυπριακό θα κλείσει. Η λύση των δύο κρατών για την Κύπρο θα είναι τραγική, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχτεί δύο κράτη, έτσι θα γίνει ταϊβανοποίηση των κατεχομένων. 

-Αυτά τα ακούμε δεκαετίες και τίποτα δεν γίνεται. 

-Τώρα νομίζουμε ότι είμαστε μια χαρά. Αλλά όταν θα έχουμε ενάμισι εκατομμύριο Τούρκους από την άλλη πλευρά, θα είμαστε μια χαρά; 

-Σύντομα ενώπιον του ΕΔΑΔ θα συζητηθεί υπόθεση που αφορά ακίνητη περιουσία στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, με την Τουρκία να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι περιουσίες ανήκουν στο Ίδρυμα Αμπντουλάχ Πασά, το οποίο διαχειρίζεται η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ. 

-Αυτό είναι θέμα του κράτους και πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να αποδείξουμε ότι έχει λάθος η Τουρκία. Ήδη, έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα επιχειρήματα. Η Τουρκία επαναφέρει το θέμα ως μοχλό πίεσης στη δική μας πλευρά. Ένας τρόπος αντίδρασής μας θα είναι να πείσουμε τους Τουρκοκύπριους που θέλουν λύση ότι δεν είναι προς όφελός τους ο εποικισμός της Αμμοχώστου. Προς όφελός τους είναι η παράδοση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό ειδικό καθεστώς των Ηνωμένων Εθνών με πλήρη επικοινωνία των δυο περιοχών, τουρκοκυπριακής και περίκλεισης πόλης, χωρίς περιορισμούς για να δείξουν ότι μπορούν οι δύο κοινότητες να ζήσουν ειρηνικά και να αναπτυχθούν οικονομικά. 

-Έχετε στενή σχέση με Τουρκοκύπριους, παρευρέθησαν στην ανακήρυξή σας; 

-Ναι, με τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους που θέλουν λύση. Όταν ζούσα στον Άγιο Λουκά έπαιζα ποδόσφαιρο στην «Πρόοδο» Αγίου Λουκά που συνόρευε με τουρκοκυπριακές συνοικίες και στην ομάδα κατά διαστήματα έπαιζαν Τουρκοκύπριοι. Είχα τρεις πολύ καλούς φίλους, τα αδέλφια Μουσταφά και Τσαγί και τον Σιρχάν, οι οποίοι έπαιζαν μαζί μας, μιλούσαν κυπριακά, μας καλούσαν στα σπίτια τους. Είμαστε αγαπημένοι. Μια φιλία που κρατά ακόμα. 

-Με τον λεγόμενο δήμαρχο Αμμοχώστου έχετε επαφή; 

-Με τον τωρινό δεν έχω σχέση, είχα όμως με τον προηγούμενο Οκτάι Καγιάλ, ο οποίος ήταν πολύ προοδευτικός. Μαζί του κάναμε ως Δήμος Αμμοχώστου την πρώτη λειτουργία Μεγάλη Παρασκευή στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό. Είχε ξεκινήσει ο Αλέξης Γαλανός με τον Οκτάι Καγιάλ ενέργειες για τη Μεσαιωνική Πόλη, ώστε να κηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ αρχαίο μνημείο. Όταν έχασε τις «εκλογές» σταμάτησε και η διαδικασία.

-Στείλατε μήνυμα συνεργασίας, κοινού αγώνα και αδελφοσύνης προς τους Τουρκοκύπριους. 

-Ναι και είδατε ότι στην ανακήρυξή μου ήλθαν οι Τουρκοκύπριοι φίλοι που έδειξαν τη διάθεσή τους για κοινό αγώνα. Αν δεν δείξουμε εμείς ότι θέλουμε λύση και δεν έχουμε σκαμπανεβάσματα, τότε να μην περιμένουμε από εκείνους. Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από τον στόχο μας που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Βέβαια, βγήκαν αντιδραστικοί κύκλοι στην «εξουσία» των κατεχομένων, ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να θεωρείται πανίσχυρος αλλά άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα βήματα αλλαγής με την πρόσφατη ήττα του στις δημοτικές εκλογές στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. 

-Πολλοί θεωρούν ότι η αντιπολίτευση της Τουρκίας είναι χειρότερη έναντι των δικών μας διεκδικήσεων. 

-Ναι, για το Κυπριακό έχουν πολύ πιο εθνικιστική πολιτική που ξεκινά όχι από το 1958 αλλά και πιο πριν. Πιστεύω ότι αλλάζουν οι Κεμαλιστές και ελπίζω να μην έχουν τις ίδιες ιδέες του 1974. Ο Ετζεβίτ θεωρείτο φιλέλληνας και σοσιαλιστής, έγραφε ποιήματα για την Ελλάδα αλλά έκανε την εισβολή στην Κύπρο. Αν δεν είχε όμως το πράσινο φως, δεν θα προχωρούσε. 

-Αναλαμβάνοντας τη δημαρχία τονίσατε ότι «η εντολή είναι μία: ενότητα και αγώνας για επιστροφή», 45 χρόνια μετά οι λέξεις έχασαν τη σημασία τους. 

-Ναι, αλλά ο δήμος Αμμοχώστου δεν έχει εκτελεστική εξουσία, δεν μπορεί να κάνει πολλά. Γι’ αυτό στην προεκλογική τόνισα ότι βρισκόμαστε στο δώδεκα και πέντε. Πρέπει να κινητοποιηθούμε δραστικά στα διάφορα φόρα, στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 

Nα πιέσει ο Πρόεδρος από το βήμα της Γεν. Συνέλευσης

-Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ήλθε δύο φορές στην Αμμόχωστο. 

-Ναι, αλλά δεν έχει επανεκλεγεί η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών.

-Μα οι αποφάσεις υπάρχουν, δεν εξαρτώνται από τα άτομα που εκλέγονται. 

-Ναι, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Ποιος μπόρεσε μέχρι τώρα από τον διεθνή χώρο να επιβληθεί στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν; Κατάφερε κάποιος να τον πείσει να μην επέμβει στη Συρία; Κατάφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες να τον πείσουν να μην αγοράσει τους S-400; Κατάφερε η Αμερική ή η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακόψουν τα τουρκικά γεωτρύπανα από την ΑΟΖ μας; Ο πιο σωστός τρόπος είναι να δείξουμε ότι ο εποικισμός της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου δεν θα είναι προς όφελος της Τουρκίας. Τον Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη, η ομιλία του θα πρέπει να ξεκινήσει με την ξεκάθαρη παραβίαση των δεσμευτικών ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) των Ηνωμένων Εθνών. Να ρωτήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, τα Ηνωμένα Έθνη, τι θα κάνουν με δεδομένο ότι ο εποικισμός παραβιάζει τα δικά τους ψηφίσματα. 

-Μα όλα αυτά τα έχει ήδη κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και όχι μόνο. 

-Να ακουστεί η φωνή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα είναι ένα μέτρο πίεσης. Γι’ αυτό στείλαμε επιστολή στον Πρόεδρο και ζητούμε συνάντηση. Βέβαια, είναι πολύ απασχολημένος αυτό τον καιρό αλλά θα τον δούμε προτού πάει στα Ηνωμένα Έθνη. 

Οι νέοι να νιώσουν ότι είναι Αμμοχωστιανοί

-Ένας αθλητίατρος στα ηνία του δήμου. 

-Μια ζωή ήμουν στα δρώμενα. Λατρεύω και μελετώ ιστορία για να ξέρω τι έγινε, για να έχω άποψη. Η ιατρική με βοηθά διότι μπορώ να σκεφτώ και να δρω γρήγορα. 

-Πολλοί μιλούν και πάλι για αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού. 

-Δεν είναι έτσι, η Αμμόχωστος είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Οι Τούρκοι δεν ήθελαν να καταλάβουν την πόλη, δεν την εποίκησαν για να τη διαπραγματευτούν. 

-Βρήκαν όμως μιαν άδεια πόλη. 

-Ναι, έψαχναν τις Αρχές. Εγώ ήμουν στρατιώτης στο Καρπάσι και όταν φύγαμε νύχτα την βρήκαμε έρημη. Θα μπορούσε να γίνει μια γραμμή, για να κρατηθεί η πόλη, από τον δρόμο Λάρνακος, να πάρουν μόνο τις τουρκοκυπριακές συνοικίες. Κανείς δεν μας είπε μέχρι τώρα ποιος φέρει την ευθύνη, ποιος έδωσε τη διαταγή να εγκαταλειφθεί η πόλη. 

-Ποιο στίγμα θέλετε να αφήσετε ως δήμαρχος Αμμοχώστου; 

-Θέλω να δώσω το στίγμα της ενότητας όλων των Αμμοχωστιανών.

-Έχετε όμως δέσμευση απέναντι στα κόμματα που σας στήριξαν; 

-Καμία δέσμευση και ποτέ δεν θα ξεχωρίσω τον Αμμοχωστιανό με βάση το κόμμα που ανήκει. Αν βρεθώ ποτέ στο δίλημμα να επιλέξω ανάμεσα στο κόμμα μου το ΑΚΕΛ και την πόλη, θα επιλέξω την Αμμόχωστο. Θέλω να νιώσουν οι νέοι ότι είναι Αμμοχωστιανοί και να φανεί ότι κάνουμε προσπάθειες για επιστροφή. Να με κρίνουν στο τέλος της προσπάθειας, όχι από την αρχή. 
 

Επί τάπητος μαζικές κινητοποιήσεις Ε/κ και Τ/κ

-Με τι όραμα αναλάβατε τη δημαρχία Αμμοχώστου; 

-Το θεωρητικό όραμα είναι αυτό της επιστροφής. Το πρακτικό καθημερινό είναι η διεθνοποίηση του θέματος της Αμμοχώστου μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ηνωμένων Εθνών και κυβερνήσεων που μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία. Το πιο δύσκολο είναι ότι είμαστε μικρό κράτος και όλοι βλέπουν το δίκαιο του δυνατού. Καμιά χώρα δεν θα θυσιάσει τα συμφέροντά της για τη μικρή Κύπρο, ούτε για την Αμμόχωστο. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε γεωπολιτικά ποιες χώρες μπορούν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία.  

-Ποια χώρα μπορεί να επηρεάσει σήμερα την Τουρκία; 

-Εγώ πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν ακόμα να την επηρεάσουν. Η Ρωσία προσπαθεί να πάρει τα ηνία, αλλά δεν το κατάφερε ακόμα. 

-Γίνονται ήδη έντονες κινήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

-Ναι, αλλά βλέπουμε ακόμη να συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μας και να εισέρχονται στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. Γι’ αυτό ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο θα εστιαστώ θα είναι στην κινητοποίηση των Αμμοχωστιανών με διάφορες δυναμικές εκδηλώσεις. Να βρεθούμε, για παράδειγμα, χιλιάδες κόσμου έξω από την Αμμόχωστο, εκεί στο οδόφραγμα. Να κάνουμε μαζικές εκδηλώσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μαζί με Τουρκοκύπριους που να δείχνουν το κοινό μας όραμα για ειρηνική συμβίωση, χωρίς να προκαλούμε. 

-Όταν Οζερσάι – Τατάρ εισήλθαν στην πόλη-φάντασμα κανείς δεν κινητοποιήθηκε, πώς θα το πετύχετε εσείς; 

-Κινητοποιήθηκαν έξω από το Προεδρικό στις 28 Ιουνίου, πήγαν γύρω στα 1.500 άτομα. Θεωρώ ότι κάποιοι πιστεύουν ότι είναι μπλόφα, ότι δεν θα γίνει εποικισμός της πόλης και κάποιοι άλλοι φαίνεται ότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι έφτασε το τέλος που είναι το χειρότερο, γι’ αυτό δεν αντιδρούν. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους και ο καθένας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και μετά να ρίξει τις ευθύνες στους άλλους αν αγωνίζονται ή όχι. Με αυτό συνδέεται ο τρίτος πυλώνας που είναι η επανασύνδεση του κοινωνικού ιστού των Αμμοχωστιανών, που είναι και η αιτία της χαμηλής προσέλευσης. Να νιώσουν Βαρωσιώτες. Θα πηγαίνουν τακτικά κλιμάκια του Δήμου Αμμοχώστου στις διάφορες περιοχές όπου κατοικούν Αμμοχωστιανοί για να δημιουργήσουν επαφή και θα κάνουμε διάφορες ομάδες εργασίας. 

-Κτίζεται επαφή 45 χρόνια μετά; 

-Είναι δύσκολο αλλά εξαρτάται από τις σωστές ενέργειες του Δημοτικού μας Συμβουλίου και της ίδιας της οικογένειας. Ρωτάς ένα παιδί από πού είσαι και σου απαντά από τη Λεμεσό. Ο πατέρας σου; Από τη Βασίλεια. Η μητέρα σου; Από τον Άγιο Σέργιο. Πώς τότε λέει ότι είναι από τη Λεμεσό; 

-Στη Λεμεσό γεννήθηκε και ζει. 

-Να πει ότι είναι πρόσφυγας που κατοικεί στη Λεμεσό και αγαπά την πόλη που ζει. 

-Μα μεγάλωσαν ήδη δύο γενιές. 

-Το ξέρω, 19 χρονών έφυγα από την Αμμόχωστο, με απέκοψαν βίαια από τους φίλους και συγγενείς μου, από τις αναμνήσεις μου, από τις μυρωδιές της Αμμοχώστου, του περβολιού δίπλα μας που άκουγα τους βατράχους κάθε βράδυ, μύριζα τους λεμονανθούς… Αυτό είναι το πιο δύσκολο. Όλοι νομίζουν ότι χάσαμε την περιουσία μας, αλλά η πόλη είναι οι μυρωδιές, οι ήχοι της. Παράλληλα, έχω σκοπό να δημιουργήσω μια ομάδα από νομικούς και διπλωμάτες για να συμβουλεύουν τον δήμο για την πορεία στη διεθνή σκακιέρα, διότι δεν είμαστε όλοι πολιτικοί ή διπλωμάτες.