Ο Σίμος Ιωάννου είναι ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου σύμφωνα με τη χθεσινή εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στην ελεύθερη Κύπρο. Μια εκλογική διαδικασία για την οποία οι ίδιοι οι Αμμοχωστιανοί δεν έδειξαν τη δέουσα σημασία, αφού μόλις το 30 τοις εκατό σηκώθηκε να πάει να ψηφίσει.
Εξασφαλίζοντας περίπου τις ίδιες ψήφους όπως και πριν τρία χρόνια ο Σίμος Ιωάννου ευτύχησε αυτή τη φορά να εκλεγεί δήμαρχος. Εξασφαλίζοντας μια διαφορά πέραν των δύο χιλιάδων ψήφων από τον ανθυποψήφιό του Νίκο Κάρουλα, ο οποίος κινήθηκε πολύ χαμηλά ακόμα και από τα ποσοστά του κόμματος που στον στήριξε.
Στα ίδια περίπου επίπεδα με τις προηγούμενες εκλογές κινήθηκε και σ’ αυτές τις εκλογές ο Ανδρέας Λόρδος, ο οποίος έμεινε και πάλι στην τρίτη θέση.
Η συμμετοχή
Στις έξι το απόγευμα, όταν έκλεισαν οι κάλπες, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για τη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων της Αμμοχώστου. Μόλις 9.707 ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες, από ένα σύνολο 31.589 ψηφοφόρων ή ποσοστό 30,73%. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, το 2016, η προσέλευση ήταν στις 12.569 ή ποσοστό 39,84%.
Επί συνόλου 31.584 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 9.707 ψηφοφόροι ή ποσοστό 30,73%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν στις 9.598 (98,88%), τα άκυρα στα 59 (0,61%) και τα λευκά στα 50 (0,52%). Η αποχή ανήλθε σε 21.877 ψηφοφόρους ή 69,27%. Με ειδική εξουσιοδότηση ψήφισαν 250 ψηφοφόροι.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο νέος δήμαρχος στις πρώτες του δηλώσεις έσπευσε να επισημάνει το γεγονός της χαμηλής προσέλευσης, αναφέροντας ως αρνητικούς παράγοντες τις καλοκαιρινές διακοπές και τη ζέστη.
Τα σημάδια της χαμηλής προσέλευσης φάνηκαν από νωρίς και μέχρι το μεσημέρι, όταν οι κάλπες έκλεισαν για διάλειμμα, είχαν ψηφίσει 5.023 ή ποσοστό 15,9%.
Σε επίπεδο επαρχιών η προσέλευση ήταν ως εξής: Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου 34,63%, Λευκωσία 28,53%, Λεμεσός 29,99%, Λάρνακα 31,13% και Πάφος 20,2%.
Τι έλαβαν οι υποψήφιοι
Ανακοινώνοντας τα τελικά αποτελέσματα, ο Έφορος Αναπληρωματικής Εκλογής Γεώργιος Χρυσαφίνης ανέφερε ότι ο Σίμος Ιωάννου έλαβε ποσοστό 48,94% ή 4.697 ψήφους, ο Νίκος Κάρουλλας 26,23% ή 2.518 ψήφους, ο Ανδρέας Λόρδος 16,24% ή 1.559 ψήφους, ο Λίνος Παπαγιάννης 6,22% ή 597 ψήφους και ο Γεώργιος Σταυρή 2,37% ή 227 ψήφους.
Ο Σίμος Ιωάννου είχε υποστηριχθεί από τη συμμαχία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και στηρίχθηκε από τη Συμμαχία και τη ΔΗΠΑ. Ο Νίκος Κάρουλλας υποστηρίχθηκε από τον ΔΗΣΥ, ο Λίνος Παπαγιάννης ήταν υποψήφιος του ΕΛΑΜ και οι άλλοι δύο, Ανδρέας Λόρδος και Γεώργιος Σταυρή, κατήλθαν ως ανεξάρτητοι.
Οι πρώτες δηλώσεις
Η επίσημη ανακήρυξη του νέου δημάρχου θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια. Στις πρώτες του δηλώσεις χθες βράδυ ο Σίμος Ιωάννου ανέφερε ότι είναι μεγάλο το καθήκον που αναλαμβάνει μετά τον αδόκητο χαμό του Αλέξη Γαλανού. Ευχαρίστησε όλους τους ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες, όλα τα κόμματα που τον υποστήριξαν, τους ανθυποψήφιούς του με τους οποίους είχαν ένα πολιτισμένο αγώνα, ενώ έκανε λόγο για ιδιάζουσες συνθήκες αυτής της εκλογικής διαδικασίας, που αιτιολογούν ως ένα σημείο τη μεγάλη αποχή.
Ευχαρίστησε τα τέσσερα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ – Συμμαχία – ΔΗΠΑ και τους απλούς Αμμοχωστιανούς που πίστεψαν στον ίδιο.
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα ο Σ. Ιωάννου είπε ότι ξεκινά ένας δυναμικός αγώνας για την Αμμόχωστο.
Πρώτα συγχαρητήρια
Το πρώτο κόμμα που έσπευσε με ανακοίνωσή του να συγχαρεί τον νέο δήμαρχο ήταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ο Σ. Ιωάννου «θα έχει τη στήριξή μας στη συνέχιση του αγώνα και της διεκδίκησης της επιστροφής της Αμμοχώστου».
Ο Σίμος Ιωάννου γεννήθηκε στην ενορία του Αγίου Λουκά στην Αμμόχωστο το 1955. Έζησε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στην Αμμόχωστο. Το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή του 1974, τον βρήκαν να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Σπούδασε στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης.
Εργάστηκε στο Εθνικό Νοσοκομείο Υγείας και Αθλητισμού της Βουδαπέστης, παίρνοντας την ειδικότητα της Αθλητιατρικής και της Ορθοπεδικής. Από το 1988 εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός.
Συμμετείχε στα κοινά από τα φοιτητικά του χρόνια στην Ουγγαρία ως πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης, μέχρι τη συμμετοχή του στα αθλητικά δρώμενα της Αμμοχώστου μέσα από διάφορα πόστα, ανάμεσα στα οποία αυτό του προέδρου της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου. Από το 1989 μέχρι και το 2016 υπηρέτησε ανελλιπώς ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αμμοχώστου, με συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές του δήμου. Από το 2011 μέχρι το 2016 διετέλεσε αντιδήμαρχος του Δήμου Αμμοχώστου. Σε όλη του την πορεία συνεργάστηκε με πνεύμα ενότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο και με όλους τους δημάρχους, με μοναδικό σκοπό την επιστροφή στην αγαπημένη τους πόλη.
Είναι νυμφευμένος με την οδοντίατρο Σοφία Σωκράτους κι έχουν δύο παιδιά, τον Πάτροκλο, πολιτικό μηχανικό, και τη Μύρω, τεχνολόγο τροφίμων. Ζουν στη Λεμεσό.