Τη διαφωνία και τη διαφοροποίησή του σε συγκεκριμένες αναφορές του ψηφίσματος που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου με αφορμή την επέτειο κατάληψης της πόλης εκφράζει ο δημοτικό σύμβουλος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Ανδρέας Μορφίτης.
Με ανακοίνωσή του, παραθέτει τις απόψεις του Κινήματος όπως κατατέθηκαν στην έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου που συνήλθε στις 14/8/2019.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Εκπροσωπώντας το Κίνημα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ως Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου θεωρώ υποχρέωση και καθήκον μου απέναντι στους εκτοπισμένους δημότες της κατεχόμενης πόλης μας να γνωστοποιήσω και δημοσίως την διαφωνία και διαφοροποίηση μου σε συγκεκριμένες αναφορές του ψηφίσματος που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου με αφορμή την θλιβερή επέτειο κατάληψης της πόλης μας.
Οι θέσεις μου, που εκφράζουν πλήρως και το Κίνημα μου, είχαν αναλυθεί εκτενώς και με επιχειρήματα κατά την έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου που συνήλθε στις 14/8/2019 , επέτειο της κατάληψης της Πόλης μας από τα Τουρκικά στρατεύματα της εισβολής το 1974.
Οι απόψεις μας εν προκειμένω είναι:
1ον Δεν έχει θέση στο Ψήφισμα η αναφορά του όρου Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία , δεδομένου ότι Πολιτικά Κόμματα που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου καθώς και σημαντικό ποσοστό των συμπολιτών μας δεν αποδέχονται την μορφή αυτής της λύσης και ως εκ τούτου το ψήφισμα δεν μπορεί να θεωρείται ομόφωνο.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους Δημοτικούς Συμβούλους του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ.
2ον Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου , ως το μόνο επίσημα εκλελεγμένο σώμα που εκπροσωπεί την κοινωνία της Αμμοχώστου και είναι επιφορτισμένο με τις ευθύνες που του αναλογούν , έχει την υποχρέωση να τοποθετηθεί και να καθοδηγήσει τους συμπολίτες μας έναντι του ενδεχόμενου η τουρκική πλευρά να καλέσει επιλεκτικά ορισμένους δημότες της Αμμοχώστου (επιχειρηματίες , ξενοδόχους κτλ. ) να επιστρέψουν στην Αμμόχωστο κάτω από κατοχική διοίκηση.
Ως γνωστόν η πρόταση αυτή έγινε από τον ίδιο τον Οζερσάι και τον Αμερικανό πρέσβυ εν Κύπρω ήδη από το 2015.
Η εισήγηση μας είναι να καλέσουμε τους συμπολίτες μας να αποφύγουν να πράξουν οτιδήποτε θα βοηθούσε τους τούρκικους σχεδιασμούς για την Αμμόχωστο , θα δίχαζε την Κοινωνία και θα δυσχέραινε καθοριστικά τους χειρισμούς της επίσημης Ε/Κ πλευράς – της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Εθνικού Συμβουλίου.
Και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τα ίδια τα πιο πάνω μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Διαφωνώ με τον ισχυρισμό ότι η δημόσια αυτή τοποθέτηση θα προκαλέσει διάσπαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου σε μια κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων τόσο για την πόλη μας όσο και για το Εθνικό μας θέμα , δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι σέβομαι απόλυτα την απόφαση της πλειοψηφίας του συναδέλφων μου.
Το Κίνημα Αλληλεγγύη θεωρεί ως πράξη εσχάτης προδοσίας την επιστροφή πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό κατοχική διοίκηση και ειδικά όλων εκείνων που δεν βίωσαν τα δεινά της προσφυγιάς διότι έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης ως ανήκοντες στην κυβερνώσα διαχρονικά οικονομική ολιγαρχία ως πράξη εσχάτης προδοσίας!
Στο ψήφισμά του ο Δήμος της Αμμοχώστου τονίζει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το συντομότερο δυνατό, με στόχο την κατάληξη σε μια συμφωνημένη λύση του προβλήματος, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή είναι ο μόνος τρόπος για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Τονίζουμε ότι το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να τύχει χωριστού χειρισμού. Καλούμε για ακόμα μια φορά την τουρκική Κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς (1979), τα ψηφίσματα, τις αναφορές και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη σχετική παράγραφο στην έκθεση προόδου της Τουρκίας και να αποδώσει αμέσως την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της. Απευθύνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται ασκώντας την επιρροή τους προς την Άγκυρα για να αλλάξει τη μέχρι στιγμής αδιάλλακτη πολιτική της. Θεωρούμε ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και επισημαίνουμε ότι ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στη σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι διαφωνούμε με τις οποιεσδήποτε ενέργειες που άμεσα ή έμμεσα τείνουν να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν το σημερινό απαράδεκτο και καταστροφικό status quo. Προσκαλούμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να ενώσουμε τις φωνές μας για επιστροφή της πόλης».
Πηγή: Philenews