Εκρηκτική κατάσταση δημιουργείται σε αίθουσες των δικαστηρίων και πίσω από τις «κουβέντες του καφενέ», όπως παραδέχτηκε χθες εμμέσως ένας από τους μεγαλύτερους δικηγόρους της Κύπρου (Πόλυς Πολυβίου), υποβόσκει πόλεμος μεταξύ του ιδίου και του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με τον έλεγχο της κυπριακής Δικαιοσύνης και την κουμπαροκρατία που είχε καταγγείλει ο αδελφός του Κώστα Κληρίδη.
Ο κ. Πόλυς Πολυβίου απολογήθηκε για τη φράση που εκστόμισε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας «είναι αίσχος για τη Δικαιοσύνη της Κύπρου και κατέστρεψε τα δικαστήρια», αλλά το θέμα δεν έληξε εδώ αφού ο Κώστας Κληρίδης είναι αποφασισμένος, αν τριτώσει το κακό, να επιμείνει στην ποινική δίωξη του κ. Πολυβίου, ή οποιουδήποτε άλλου ενεργήσει αναλόγως, με επίκληση του διαδικαστικού κανονισμού περί καταφρόνησης του δικαστηρίου.
Σημειώνεται, πως αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Πολυβίου κατηγόρησε τον κ. Κληρίδη αφού σε προηγούμενη δικάσιμο είχε ισχυριστεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας λοιδορεί το Ανώτατο Δικαστήριο. Τότε το Δικαστήριο δεν παρενέβη, ούτε και υπήρξε απολογία του κ. Πολυβίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολυβίου: Ο Κληρίδης είναι αίσχος για τη δικαιοσύνη
Σημειώνεται επίσης, πως όταν καταγγελθεί κάποιος για καταφρόνηση του Δικαστηρίου δίνονται οδηγίες και συντάσσεται κατηγορητήριο (με την υπό αναφορά κατηγορία) και το άτομο που κατηγορείται παραπέμπεται σε άλλο Δικαστήριο, το οποίο μπορεί να επιβάλει και ποινή φυλάκισης, αν κρίνει ότι όντως υπήρξε καταφρόνηση του Δικαστηρίου.
Πάντως, η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αλλά και η αντιπαράθεση που προηγήθηκε μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα και δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου οδηγεί τη Δικαιοσύνη σε δυσλειτουργία και επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
Η αντιπαράθεση αποδίδεται, εν μέρει, και στο γεγονός ότι, ύστερα από όσα προηγήθηκαν, ο κ. Πολυβίου δεν εμφανίζεται πλέον ενώπιον δικαστών των οποίων τα παιδιά εργοδοτούνται στο γραφείο του αλλά και στο ότι κάποιοι δικαστές θεωρούν ότι η στάση του Γενικού Εισαγγελέα στην κόντρα που προηγήθηκε, τους άφησε εκτεθειμένους.
Την ίδια στιγμή στη Νομική Υπηρεσία θεωρούν πως όσα συνέβησαν οφείλονται και στην ανοχή που επιδεικνύουν κάποιοι δικαστές, κάτι το οποίο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος αμφισβήτησης του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και εκτόξευσης κατηγοριών εναντίον, αφού υπάρχει η εντύπωση ότι όποιος στρέφεται κατά του Κώστα Κληρίδη δεν θα αντιμετωπίσει επιπτώσεις.
Η χθεσινή έντονη αντιπαράθεση έλαβε χώρα στη διάρκεια της διαδικασίας εκδίκασης της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου (Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλου Πατσαλίδη, Ελίζας Λειβαδιώτου και Δέσποινας Κυριακίδου) ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Όταν ολοκληρώθηκε η αγόρευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Πολυβίου ζήτησε την άδεια του Δικαστηρίου για να σχολιάσει τα λεχθέντα, οπόταν έφερε ένσταση ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος έκανε αναφορά σε άσκηση πίεσης από τον κ. Πολυβίου επί του δικαστηρίου, με τον κ. Πολυβίου να του απαντά ότι πίεση ασκείται από τον Γενικό Εισαγγελέα, «ο οποίος είναι αίσχος για τη Δικαιοσύνη της Κύπρου και κατέστρεψε τα δικαστήρια».
Η σχετική αναφορά Πολυβίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γ. Εισαγγελέα, ο οποίος σε έντονο ύφος ανέφερε: «Ζητώ την προστασία του δικαστηρίου. Κύριε Πρόεδρε ζητώ την προστασία του δικαστηρίου και την άμεση προσαγωγή του εκεί που πρέπει». Ο κ. Πολυβίου παρενέβη ζητώντας να ελεγχθεί ο Γενικός Εισαγγελέας.
Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου γνωστοποίησε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία με αυτό τον τρόπο, γι’ αυτό και διέκοψε τη δίκη για περίπου μια ώρα.
Με την επανέναρξη της διαδικασίας, ο κ. Πολυβίου ζήτησε το λόγο και απολογήθηκε τόσο προς τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και προς το Δικαστήριο και τους υπόλοιπους συνηγόρους υπεράσπισης, αναφέροντας, ανάμεσα σε άλλα, και τα εξής:
«Η ατμόσφαιρα μιας ποινικής δίκης είναι έντονη και πολλές φορές υπάρχουν παρεκτροπές. Έχω προβεί σε μια τέτοια παρεκτροπή και σε μια τέτοια συμπεριφορά προηγουμένως. Χρησιμοποίησα μια φράση που δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσω», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ήταν εν βρασμώ ψυχής. Θέλω να απολογηθώ απερίφραστα στο Δικαστήριο, στον Γενικό Εισαγγελέα και σε όλους τους άλλους δικηγόρους για τη χρήση εκείνης της λέξης, για την απαράδεκτη συμπεριφορά μου».
Ο κ. Πολυβίου είπε, επίσης: «Εδώ είναι Δικαστήριο, δεν είναι καφενείο και πρέπει να διατηρούμε ένα επίπεδο σε αυτή την αίθουσα. Ξεπέρασα τα όρια μου, εκφράζω βαθιά απολογία και αποσύρω την αναφορά μου».
Από πλευράς του ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης γνωστοποίησε, πως με την επανέναρξη της διαδικασίας σκόπευε να ζητήσει από το Δικαστήριο να εφαρμόσει τον κανονισμό περί καταφρόνησης του δικαστηρίου σε σχέση με τη συμπεριφορά του κ. Πολυβίου.
Ωστόσο, πρόσθεσε, μετά την απολογία και την απόσυρση των αναφορών του κ. Πολυβίου, δεν θα ζητήσει κάτι τέτοιο, καλώντας ταυτόχρονα το Δικαστήριο όπως καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες στη διαδικασία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ασκούν πιέσεις προς το Δικαστήριο.