Η λύση του Κυπριακού είναι μονόδρομος και είναι ο μόνος τρόπος για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, τονίζει ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Υποδεικνύει ότι η απόρριψη της πρότασης Ακιντζί για τη συνδιαχείριση για το φυσικό αέριο θα πρέπει να συνοδευτεί και από την ανάλογη αντιπρόταση από τη δική μας πλευρά, η οποία να λέει ότι είμαστε πρόθυμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά.

Επισημαίνει ακόμα ότι τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε πάρει, τονίζοντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά υποψήφια χώρα γίνεται αντικείμενο κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ιωάννης Κασουλίδης, αναφέρεται ακόμα στον Δημοκρατικό Συναγερμό και τις πρόσφατες ευρωεκλογές, παραδεχόμενος ότι υπάρχει πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να επιλύσουν.

–  Απτόητη η Τουρκία, παρά τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι πού πιστεύετε θα φτάσει με τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ;

– Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη και θεωρώ ότι το διπλωματικό της στρίμωγμα γενικότερα, την οδηγεί στη χρήση στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή. Θέλει να παίζει τον ρόλο της μεγάλης περιφερειακής δύναμης. Δεν ανέμενα ότι η Τουρκία θα έκανε πίσω. Η Τουρκία θα προχωρήσει σε αυτά που έχει σχεδιάσει και σε αυτά που έχει εξαγγείλει, ανεξαρτήτως των οποιωνδήποτε μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω και αν ήταν αποτελεσματικά. Η απόφασή της για τους S- 400 δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να ρισκάρει αντίμετρα από τις ΗΠΑ, κάποια εκ των οποίων θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία. Κι όμως δεν κάνει πίσω. Έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τη σταματήσουμε, ούτε καμία δύναμη στον κόσμο μπορεί να τη σταματήσει. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να αντιμετωπιστεί το θέμα ψύχραιμα. Ούτε στρατιωτικά, ούτε διπλωματικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική  προκλητικότητα. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των ενεργειών της Τουρκίας είναι η λύση του Κυπριακού. Η οποία βέβαια δεν εξαρτάται από εμάς μόνο αλλά και από την Τουρκία, αλλά τουλάχιστον όσον εξαρτάται από εμάς πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Κασουλίδης και η «κλάππα» του Κυπριακού (βίντεο)

– Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τα τουρκικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ…

– Νομίζω ότι η Τουρκία ξεχωρίζει τις ενέργειές της σε δύο μέρη. Στο μέρος εκείνο το οποίο θεωρεί ως δικό της και δεν το θέτει υπό αίρεση. Φαίνεται να εννοεί ότι η αποδοχή της πρότασης Ακιντζί θα σήμαινε αναστολή των ενεργειών του «Γιαβούζ». Ένα μορατόριουμ ενεργειών μέχρι το τέλος του χρόνου για οποιεσδήποτε δικές μας ενεργειακές δραστηριότητες.

– Θεωρείτε ότι η πρόταση Ακιντζί πρέπει να γίνει αποδεχτή;

– Ούτε κατά διάνοια. Εκείνο το οποίο, όμως, πρέπει να κάνουμε εμείς δεν είναι να απαντήσουμε με απόρριψη της πρότασης, αλλά να γίνει αντιπρόταση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έτοιμος να συναντηθεί με Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

– Η οποία να λέει…

– Η αντιπρόταση να λέει ότι εμείς προτείνουμε έναρξη διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό απ’ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, άνευ όρων και προϋποθέσεων και με βάση τα έξι σημεία της πρότασης Γκουτέρες. Πιστεύω ότι αν γίνουν αποδεκτά αυτά, μέχρι το τέλος του χρόνου μπορούμε να λύσουμε και το Κυπριακό. Με την επίλυση του Κυπριακού, όλα τα υπόλοιπα προβλήματα θα επιλυθούν, όπως και το θέμα της ΑΟΖ. Και μιλώ τώρα για ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την ΑΟΖ  θα πρέπει να προτείνουμε με τη λύση του Κυπριακού να πάμε σε διαιτησία, για καθορισμό των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ έναντι της τουρκικής ΑΟΖ.

– Πιστεύετε ότι με αυτά τα δεδομένα που αναφέρετε υπάρχει πραγματική προοπτική για επίλυση του Κυπριακού; Θεωρείτε ότι η Τουρκία έχει τη βούληση να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού;

– Πιστεύω ότι θα έχουν μεγάλη δυσκολία να απορρίψουν μια τέτοια εισήγηση. Όπως και εμείς έχουμε δυσκολία να απορρίψουμε την πρόταση Ακιντζί. Έχω δει πολλές φορές, πολλές φάσεις στο Κυπριακό. Υπάρχει η φάση της απογοήτευσης, όπου εκεί όλα φαντάζουν μαύρα και ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση. Σε άλλες φάσεις ξαναγεννιέται η προσδοκία. Και αν δεν τα καταφέραμε στο Κραν Μοντανά, η επόμενη φορά ελπίζουμε να είναι καλύτερη.

– Θεωρείτε ότι η χρονική στιγμή της πρότασης Ακιντζί σχετίζεται με τα μέτρα της ΕΕ και την προγραμματισμένη κάθοδο Λουτ;

– Σίγουρα είναι ένας εξωραϊσμός των αυθαιρεσιών και διά της ισχύος ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Προσπαθούν να τα ωραιοποιήσουν δηλώνοντας ότι καλούν σε διάλογο. Υπάρχουν και μερικοί οι οποίοι θα πουν ότι είναι μία πρόταση διπλωματικής επίλυσης της διαφοράς, όπως είπε και ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε αντιπρόταση η οποία πρέπει να είναι πιο ελκυστική για τους τρίτους από ό,τι είναι η εξωραϊστική πρόταση της Τουρκίας, που υποβλήθηκε μέσω του Ακιντζί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνάντηση ΠτΔ-Ακιντζί τέλος του μήνα βλέπει το Λονδίνο

– Να αναμένουμε και νέα κίνηση σε σχέση με το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από πλευράς Τουρκίας;

– Όλα πρέπει να τα αναμένουμε από την Τουρκία. Πολλοί συμπατριώτες μας διερωτώνται πώς θα καταλήξουμε σε λύση με την Τουρκία και πώς θα έρθουν πίσω οι Τουρκοκύπριοι και να συναποφασίζουν σε ένα κοινό κράτος; Έχουν φοβίες και καταλήγουν στην εκτίμηση ότι καλύτερα να μείνουμε όπως είμαστε. Όλα δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν θα μείνουμε όπως είμαστε. Για μένα η λύση του Κυπριακού είναι μονόδρομος. Η λύση δεν θα είναι ούτε αυτή που θέλουμε εμείς, ούτε αυτή που θέλουν οι Τούρκοι.. θα είναι ένας συμβιβασμός αμοιβαία αποδεκτός.

– Ασκείται κριτική στη Λευκωσία ότι παρακολουθούσε απαθώς τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη μέγκενη. Τι απαντάτε;

– Επειδή ήμουν υπουργός Εξωτερικών, θέλω να πω ότι είχαμε μελετήσει σε αλλεπάλληλες υπουργικές συσκέψεις, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα το θέμα. Ετοιμάσαμε μία σειρά από τρόπους αντίδρασης. Ξεκινήσαμε από μεγάλα μέτρα όπως είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο απορρίψαμε λόγω του κινδύνου να αιγαιοποιηθεί η κυπριακή ΑΟΖ. 
Δηλαδή να πει το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας «πηγαίνετε να τα βρείτε και μέχρι τότε σταματήστε κάθε ενέργεια». Για την Αμμόχωστο που πάλι ξέρουμε ότι θα γίνει κάποια κίνηση, ετοιμάσαμε μία σειρά από μέτρα και αντιδράσεις, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή τώρα. Δεν μπορούσαμε να πάμε να ζητήσουμε μέτρα για κάτι που αναμέναμε ότι θα γίνει. Το ίδιο και στην ΑΟΖ. Τι έπρεπε  να κάνουμε; Να αγοράζαμε 151 πολεμικά πλοία που είναι τα πλοία που αγόρασε η Τουρκία και να κάναμε τον θαλασσόλυκο; Η στρατιωτική επιλογή αποκλείεται. Οι διπλωματικές και νομικές επιλογές, δεν μπορούν να γίνουν προτού σημειωθεί μια δράση…

– Υπό τα δεδομένα, όπως έχουν μέχρι στιγμής, πιστεύετε ότι μπορούν οι δύο ηγέτες να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις;

– Ναι. Χωρίς αμιφιβολία. Τι άλλο έχουν να κάνουν; Να μείνουμε στο στάτους κβο; Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Συνεχώς θα διαβρώνεται σε βάρος μας.

– Ο Πρόεδρος κατηγορείται συχνά και όχι μόνο από το ΑΚΕΛ, ότι φλερτάρει με λύση δύο κρατών. Ασκήθηκε κριτική και ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ… Πώς το σχολιάζετε;

– Με ικανοποιεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος ποτέ δημοσίως και ποτέ επισήμως δεν εισηγήθηκε κάτι τέτοιο. Η επίσημη θέση της πλευράς μας έχει δημοσιοποιηθεί επανειλημμένα και είναι η επιδίωξη λύσης ΔΔΟ, η επανέναρξη συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά και η αποδοχή των έξι σημείων του πλαισίου Γκουτέρες.

Για πρώτη φορά η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με μέτρα

– Θεωρείτε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη και «στοχευμένων μέτρων» ή τελικά θα κάνει πίσω;
– Αυτά που πήραμε μέχρι στιγμής είναι όσα μπορούσαμε να πάρουμε. Να θεωρήσουμε ότι το σημαντικό είναι πως η Τουρκία για πρώτη φορά, υποψήφια χώρα, καθίσταται αντικείμενο μέτρων από την ΕΕ. Ακόμα και την περίοδο της άρνησης της επέκτασης του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, απλώς ήταν μία αναστολή κεφαλαίων μέχρις ότου η Τουρκία συμμορφωθεί. Αυτή τη στιγμή είναι μέτρα. Είπαμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις ενέργειές της, αλλά το ότι η ΕΕ ήρθε με μέτρα δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δηλώνει την αλληλεγγύη της απέναντι στο κράτος μέλος της πρέπει να το θεωρήσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό. Τώρα η σημασία των στοχευμένων έχει να κάνει με το να αποθαρρύνει εταιρείες ευρωπαϊκές που έχουν την τεχνογνωσία να βοηθήσουν τα πληρώματα του Φατίχ και Γιαβούζ να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Άρα η πιθανότητα πρέπει να παραμένει ανοικτή για να λειτουργεί αποτρεπτικά γι’ αυτές τις εταιρείες.

Υπήρξε ατυχής συγκυρία στο Κραν Μοντανά

– Έχετε διαρκώς ως σημείο αναφοράς το Κραν Μοντανά. Δέχεται διαρκώς κριτική ο Πρόεδρος από ορισμένους ότι ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε στο Κραν Μοντάνα. Ήσασταν υπουργός Εξωτερικών τότε. Θεωρείτε ότι μπορούσαν να ήταν διαφορετικά τα δεδομένα;
– Ήμουν υπουργός Εξωτερικών, αλλά όπως ξέρετε ο υπουργός Εξωτερικών δεν συμμετέχει στις  διαπραγματεύσεις, διότι είναι ο κατά νόμο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις που θα αλλάξουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε κάτι άλλο. Δεν ήμουν εκεί. Άκουσα όμως τα επιχειρήματα του Προέδρου προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και τα επιχειρήματα του κ. Κοτζιά προς τα μέλη του Εθνικού Συμβούλιο. Διάβασα και τα πρακτικά, τα οποία λεπτομερώς γράφτηκαν από τον κ. Μαυρογιάννη. Ακούω από τους ξένους διπλωμάτες, κυρίως, ότι η ατμόσφαιρα δεν ήταν καλή. Πιθανόν να μην ήταν καλή. Πιθανό να είχαν ανάψει τα πνεύματα, να υπήρχε ένας εκνευρισμός ο οποίος ήταν δικαιολογημένος, διότι τα πράγματα οδηγούνταν προς το τέλος. Ήμασταν άτυχοι. Η Κύπρος δυστυχώς πληρώνει πάντα κόστος λόγω διαφόρων ατυχών συγκυριών. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ήρθε άγρυπνος από τη Νέα Υόρκη και κάθισε όλη μέρα, μέχρι τις 2 το πρωί. Τότε, όταν είδε ότι οι πλευρές δεν τα έβρισκαν, κήρυξε τέλος της Συνόδου, λέγοντας ότι υπάρχει αδιέξοδο, διότι την επομένη το πρωί, έπρεπε να πάει στο Αμβούργο όπου ήταν προγραμματισμένη η Σύνοδος των G-20. Εάν δεν είχε αυτή τη Σύνοδο και τους έλεγε στις 2 το πρωί να πάνε να ξεκουραστούν και να επιστρέψουν το πρωί φρέσκοι για να συνεχίσουν, ενδεχομένως να ήταν διαφορετική η κατάληξη. Σε ερώτηση μάλιστα που υπέβαλα στον κ. Άιντε, μου είπε ότι αν γινόταν αυτό, πιθανότατα θα βρίσκαμε λύση την επομένη.

– Θα άλλαζε η θέση της Τουρκίας, δηλαδή στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων;
– Ο κ. Τσαβούσογλου φέρεται  να είχε υποσχεθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι εάν όλα τα άλλα οδηγούνταν προς συμφωνία, τότε ο ίδιος θα ζητούσε από την Άγκυρα έγκριση για απαλλαγή από τις εγγυήσεις και για μια ικανοποιητική λύση όσον αφορά τα θέματα του στρατού και τα μονομερή δικαιώματα. Η δική μας πλευρά δικαιολογημένα ζητούσε από τον κ. Τσαβούσογλου να το πει αυτό το πράγμα στη σύσκεψη επίσημα. Αυτός απαντούσε ότι ξέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ και δεν το δέχτηκε. Σε αυτή τη φάση που τέθηκε και θέμα εάν θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί, ο κ. Κοτζιάς λέει ότι εκείνος ήταν εκεί, άρα εκείνος θα αποφάσιζε εάν θα συμβούλευε τον Πρωθυπουργό να πάει και έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να πάει, διότι η τουρκική πλευρά δεν έθετε πάνω στο τραπέζι ξεκάθαρα τη θέση της όσον αφορά τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα. Διότι για μένα αυτό είναι το κλειδί. Δεν έχουν τόση σημασία τα υπόλοιπα στο Κυπριακό μετά από την παρέλευση 45 ολόκληρων χρόνων. Ούτε το εδαφικό έχει σήμερα την ίδια σημασία που είχε τα πρώτα 10-20 χρόνια, ούτε το προσφυγικό. Σημασία έχει πρωτίστως να φύγει η Τουρκία από την Κύπρο. Διότι σημασία πλέον έχουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και όχι εμείς. Εμείς ό,τι πάθαμε από τις συνέπειες της εισβολής, το πάθαμε για μια ολόκληρη ζωή. Τώρα σημασία έχουν οι νέες γενιές. Θα έχουν την ίδια τύχη με εμάς ή θα φροντίσουμε να τους απαλλάξουμε από αυτή την τύχη, βρίσκοντας μια λύση;

Έχουμε πρόβλημα στον ΔΗΣΥ παρά την πρωτιά

– Να πάμε και στα κομματικά του ΔΗΣΥ. Πώς είδατε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εσείς;
– Στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, εξέθεσα την άποψη ότι σαν Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε πρόβλημα. Ανεξαρτήτως εάν πήραμε την πρωτιά. Ξέρουμε γιατί έχουμε πρόβλημα και αυτό το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

– Ποιο είναι το πρόβλημα;
– Το πρόβλημα είναι ότι χάσαμε τον ενθουσιασμό των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Των 30άρηδων, 40άρηδων και των 50άρηδων, οι οποίοι προηγουμένως προσέβλεπαν στον ΔΗΣΥ. Και γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει στο Πολιτικό Γραφείο, να προχωρήσουμε σε συγκεκριμενοποίηση της πολιτικής του ΔΗΣΥ που επαναφέρει πίσω αυτή τη μεγάλη προσδοκία των παραγωγικών δυνάμεων και της μεσαίας τάξης όσον αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής των πολιτών. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν μπορεί να εμφανίζεται ότι υποστηρίζει συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο ΔΗΣΥ υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Ο ΔΗΣΥ πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις διότι είναι μεταρρυθμικό κόμμα, για να εκσυγχρονίσει το κράτος σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό . Μεγάλη μεταρρύθμιση είναι το ΓεΣΥ που πρέπει να γίνει και δεν πρέπει να υποκύψουμε σε επαγγελματικά συμφέροντα του ενός και του άλλου, διότι προηγείται το δημόσιο συμφέρον. Δεύτερον είναι η μεταρρύθμιση που έχει μπει στο δρόμο της υλοποίησης και αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στόχος και εκεί είναι η απλοποίηση των υπηρεσιών προς τον πολίτη και η δημιουργία της οικονομίας κλίμακας έναντι των πολλών «βασιλείων» που έχουν δημιουργηθεί. Έχουμε επίσης τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Σημειώνονται καθυστερήσεις στην απονομής της δικαιοσύνης και επομένως όλες αυτές οι εισηγήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τη δικαστική εξουσία είναι επιτακτικό να υλοποιηθούν ώστε να γίνει ουσιαστική μεταρρύθμιση. Ασφαλώς έχουμε και τη διοικητική μεταρρύθμιση που ακόμα δεν ανοίξαμε. Εκεί και πάλι προέχει το δημόσιο συμφέρον και όχι τα συμφέροντα μιας παραγωγικής τάξης που είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και φυσικά είναι και η μεγάλη μεταρρύθμιση της Παιδείας την οποία δεν είδαμε ακόμα.  Παιδεία δεν είναι το πόσες ώρες έχει ο υπεύθυνος τμήματος και πόσες ώρες έχει ο διευθυντής. Μεταρρύθμιση της Παιδείας είναι το περιεχόμενο, η παρεχόμενη εκπαίδευση. Ζητούμενο είναι το πώς θα βγαίνουν οι μαθητές μας ισάξιοι των μαθητών αποφοίτων των σχολείων Μέσης Παιδείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Πρέπει να τολμήσουμε να το αγγίξουμε και αυτό το ζήτημα και πρέπει και εδώ να δούμε πρώτον και κύριο το δημόσιο συμφέρον και όχι των εκπαιδευτικών.

– Ο κόσμος είπατε, λαμβάνει μια λάθος εικόνα από τον ΔΗΣΥ. Θεωρείτε ότι είναι θέμα ηγεσίας;
– Το έχω κάμει ξεκάθαρο στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου ότι δεν είναι θέμα ηγεσίας. Εξάλλου για ένα κυβερνών κόμμα που οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στα δικά του συλλογικά όργανα αλλά από την κυβέρνηση που στηρίζει, είναι πολύ δύσκολο να τα ρίξουμε πάνω στην ηγεσία του. Από την άλλη όμως πλευρά, έχουμε υποχρέωση ως παράταξη να βελτιώσουμε το μήνυμα που στέλλουμε στην κοινωνία. Δυστυχώς στις ευρωεκλογές στείλαμε ένα μπερδεμένο μήνυμα, οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που θα ενέμπνεε τις παραγωγικές τάξεις.

– Πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται το γεγονός ότι χάσατε τη νεολαία;
– Οφείλετε σε όλα αυτά που αναφέραμε πριν αλλά και εν μέρει στο γεγονός ότι ανεχθήκαμε τους εθνικιστές. Το ΕΛΑΜ κατάφερε να περάσει το μήνυμα ότι πατριωτισμός και εθνικισμός είναι το ίδιο πράγμα. Δεν είναι καθόλου το ίδιο πράγμα και έπρεπε να είμαστε επί του θέματος αυτού, ξεκάθαροι. Όμως με μεγάλη ικανοποίηση βλέπω ότι και στην Ευρώπη, το εθνικιστικό μήνυμα δεν έγινε αποδεκτό και κυρίως στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή, τη «μητέρα» του ΕΛΑΜ.