Ανοίγει τα χαρτιά του ενόψει της συνέχειας και αναφέρεται στους σχεδιασμούς για τις προεδρικές εκλογές. Ο Άντρος Κυπριανού δηλώνει ότι το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει τα αρμόδια όργανα του κόμματος πολύ πιο νωρίς από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και αποκαλύπτει ότι κόσμος του ΑΚΕΛ πιέζει για συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε απομάκρυνση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ από την εξουσία.
Ξεκαθαρίζει ότι οι συνεργασίες θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο μια πολιτικής πλατφόρμας για μια κυβέρνηση που θα φέρει ξανά την προοπτική της ελπίδας στο Κυπριακό και θα εργάζεται προς όφελος των πολλών. Επισημαίνει παράλληλα ότι επόμενος σταθμός για το ΑΚΕΛ είναι το Συνέδριό του, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον Ιούνιο του 2020, με τον ίδιο να δηλώνει ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του…
– Προεκλογικά μιλήσαμε για το στοίχημα των εκλογών. Θεωρείτε ότι κερδίσατε αυτό το στοίχημα;
– Πολιτικά πετύχαμε τους στόχους που καθορίσαμε. Καταφέραμε να επανεκλέξουμε δύο ευρωβουλευτές, πήραμε υψηλότερο ποσοστό και από τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, υψηλότερο και σε σύγκριση με τις βουλευτικές. Το τρίτο που κατά την άποψή μου ήταν το μεγαλύτερο ρίσκο, ήταν η παρουσία Τουρκοκύπριου στο ψηφοδέλτιο. Ήταν μία πολιτική απόφαση, η οποία περιέκλειε πάρα πολλούς κινδύνους, αλλά και έστελνε σημαντικά πολιτικά μηνύματα. Πετύχαμε και αυτό τον στόχο. Η αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος βρίσκεται ενώπιον των σωμάτων. Προσωπικά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερο αριθμητικό αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν κάποιοι πολιτικοί λόγοι –και αναφέρομαι στην ανάγκη να μην πάει η έκτη έδρα στο ΕΛΑΜ και θεωρώ ότι κάποιοι ψηφοφόροι, οι οποίοι υπό άλλες περιστάσεις θα ψήφιζαν ΑΚΕΛ, ψήφισαν ΕΔΕΚ και ταυτόχρονα, όμως, κάποιοι δεν μας ψήφισαν διότι είχαμε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό μας Τουρκοκύπριο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άντρος και Νιαζί στην αντεπίθεση
– Παρά την αύξηση των ποσοστών που κατέγραψε το ΑΚΕΛ, δεν κατάφερε να «εισπράξει» την απογοήτευση του κόσμου για κυβερνητικές πολιτικές. Πώς το σχολιάζετε;
– Θα πάρουμε ένα μέτρο να μετρούμε πόσο εισπράξαμε την απογοήτευση του κόσμου για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη; Διαχρονικά αποδείχθηκε ότι δεν είναι εύκολη η μετακίνηση ψηφοφόρων από ένα πολιτικό κόμμα σε άλλο στην Κύπρο. Όταν π.χ. το ΑΚΕΛ έχανε ποσοστά σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι ψήφοι δεν πήγαιναν είτε στον ΔΗΣΥ είτε σε άλλο κόμμα. Έμεναν στην αποχή. Αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Το πολύ υψηλό ποσοστό αποχής και η μεγάλη απογοήτευση έναντι των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών προσώπων. Αυτό μας απασχόλησε στο παρελθόν και πρέπει να μας απασχολήσει ξανά. Είναι διάφοροι παράγοντες που οδήγησαν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να κερδίσουμε ξανά τις συνειδήσεις που χάσαμε.
– Μήπως πρέπει να εκσυγχρονιστούν και στον τρόπο επικοινωνίας τους με τους πολίτες τα κόμματα; Οι επαρχιακές συγκεντρώσεις φαίνεται να μην λειτουργούν…
– Σίγουρα αυτού τους είδους οι συγκεντρώσεις απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο. Δεν μπορούν να φτάσουν σε όλους. Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ζήτημα έλλειψης επικοινωνίας. Είναι πολλοί οι παράγοντες. Η αποπολιτικοποίηση αναπτύσσεται ως κυρίαρχη τάση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να το μελετήσουμε για να πείσουμε ότι αξίζουν τη στήριξη όσων σήμερα απέχουν. Βέβαια πρέπει να ξεπεράσουμε και την προσπάθεια που καταβάλλεται από το ίδιο το σύστημα στο σύνολό του, να περάσει το μήνυμα ότι το να είναι κάποιος απολίτικος είναι αποδεχτό. Καλώς ή κακώς, η πολιτική καθορίζει τη ζωή μας. Και στα μεγάλα και σημαντικά, αλλά και στα μικρά και καθημερινά. Η λύση είναι η συμμετοχή και πρέπει να μας απασχολήσει ως πολιτικά κόμματα, πώς καταφέρνουμε να πείσουμε τον κόσμο να συμμετέχει στην πολιτική ζωή.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΓΓ ΑΚΕΛ: Το νομοσχέδιο Μενέντεζ μας δένει στο ΝΑΤΟ
– Μετά τις Ευρωεκλογές, βάζετε πλώρη για «πολιτική αλλαγή»; Αρχίζετε δουλειά με ορίζοντα τις προεδρικές του 2023;
– Το θέμα προεδρικές εκλογές θα μας απασχολήσει πολύ πιο έγκαιρα απ’ ό,τι μας απασχόλησε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Θα ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με αυτό το θέμα στο πολιτικό επίπεδο και όχι στο επίπεδο του προσώπου που θα επιλεγεί. Γράφονται διάφορα, εμάς μας ενδιαφέρει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνεργασιών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Εάν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν πολιτικές συγκλίσεις με άλλα πολιτικά κόμματα θα τις μελετήσουμε. Όπως είναι διαγεγραμμένα τα πράγματα τώρα, είναι προφανές ότι είναι δύσκολο λόγω των μεγάλων αποκλίσεων που έχουμε στο Κυπριακό. Εάν δεν καταφέρουμε να έχουμε συνεργασίες σε πολιτικό επίπεδο, τότε θα επιδιώξουμε συνεργασίες με κοινωνικά κινήματα. Αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους. Αυτό το οποίο έχουμε αυτή την ώρα μπροστά μας είναι σε πρώτη φάση το Συνέδριο του κόμματος που θα οργανωθεί σε ένα χρόνο. Είναι καθορισμένο για τον Ιούνιο του 2020 και στη συνέχεια οι βουλευτικές εκλογές που θα είναι τον Μάιο του 2021.
– Να περιμένουμε να δούμε αλλαγές στο ΑΚΕΛ μετά το Συνέδριο;
– Να το αφήσουμε να το συζητήσουμε στα σώματα του κόμματος και θα τα δούμε όλα.
– Το ΑΚΕΛ μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια διάγει μία φάση εσωστρέφειας. Στο πλαίσιο των ανοιγμάτων που αναμένουμε να γίνουν, να περιμένουμε να δούμε και κάποια αλλαγή στον τρόπο που θα κινείται το ΑΚΕΛ το επόμενο διάστημα;
– Είναι γεγονός ότι μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια και την έντονη επίθεση που δεχθήκαμε εκείνα τα χρόνια, το ΑΚΕΛ μπήκε σε μία διαδικασία εσωστρέφειας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία είχαν προκληθεί στο κόμμα. Επίσης, να πω ότι οι σχέσεις μας με τα άλλα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου λόγω της πολεμικής που μας άσκησαν στο Κυπριακό κυρίως, αλλά και στα θέματα της οικονομίας δεν είναι και οι καλύτερες. Ιδιαίτερα το ΔΗΚΟ και πιο συγκεκριμένα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δημιούργησε κάποιες καταστάσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν εύκολες συνεργασίες με αυτά τα κόμματα. Μεσολάβησε το προγραμματικό συνέδριο του κόμματος το 2014, το οποίο πήρε αποφάσεις στρατηγικής.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΚΕ σε ΓΓ ΑΚΕΛ: Δεν θα λύσουμε το Κυπριακό με στρατιωτικά μέσα
Σ’ εκείνο το Συνέδριο αποφασίσαμε ξεκάθαρα ότι δεν μας επιτρέπεται να εμπλακούμε σε συνεργασίες σκοπιμοτήτων. Οι όποιες συνεργασίες πρέπει να εδράζονται σε μία πολιτική πλατφόρμα. Και αυτό είναι που καθοδηγεί τις ενέργειες της ηγεσίας του κόμματος μέχρι σήμερα. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει πίεση από μια μερίδα του κόσμου μας για συνεργασίες πάση θυσία, διότι κρίνουν ότι προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση του Νίκου Αναστασιάδη από την εξουσία. Είναι διπλός ο στόχος. Από τη μια η απομάκρυνση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ από την εξουσία, διότι οι πολιτικές που ακολουθούν θεωρούμε ότι είναι καταστροφικές και από την άλλη η ανάληψη της εξουσίας από μια κυβέρνηση που θα ακολουθήσει διαφορετικές πολιτικές. Πολιτικές προς όφελος των πολλών, πολιτικές που θα δώσουν προοπτική σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Αυτά είναι τα κριτήρια που θα μας καθοδηγήσουν.
– Ο Άντρος Κυπριανού νιώθει ενδυναμωμένος από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών; Αυτό αλλάζει κάτι σε σχέση με τις προσωπικές σας επιλογές στον χώρο του ΑΚΕΛ και την πολιτική γενικότερα;
– Δεν λειτουργούμε έτσι στο ΑΚΕΛ. Το πόσο σωστός είναι στον τρόπο που λειτουργεί ένας ηγέτης ενός κόμματος κρίνεται συλλογικά από τα σώματα του κόμματος. Και στη δική μας περίπτωση από την Κεντρική Επιτροπή. Ένα εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αναλύεται αντικειμενικά. Υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα, τα οποία δεν μπορείς να παραγνωρίζεις όταν αναλύεις εκλογικά αποτελέσματα. Δεν το λέω για το ΑΚΕΛ, διότι εμείς τους εκλογικούς μας στόχους τους πετύχαμε. Πρέπει όμως να αναλύεις τα δεδομένα μέσα στα οποία γίνεται μία εκλογική αναμέτρηση. Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στο να υπάρχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα και δεν θα πρέπει να γίνεται μία μονοδιάστατη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αλλά συμφωνώ και υπερθεματίζω ότι ο ηγέτης ενός κόμματος πρέπει να έχει την ικανότητα να διακρίνει το πότε είναι η ώρα του να αποχωρήσει.
– Στο διά ταύτα. Λάβατε τις προσωπικές σας αποφάσεις;
– Συλλογικά θα πάρουμε αποφάσεις. Σίγουρα ξέρω τι θέλω εγώ, αλλά συλλογικά θα αποφασίσουμε.
– Μετά την κοινή συνέντευξή σας, θεωρείτε ότι καθησυχάστηκαν κάποιες ανησυχίες για τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ; Οι οποίες ακούγονταν και από άτομα εντός του χώρου του ΑΚΕΛ…
– Ξέρω ότι κάποιοι ακελικοί δεν πήγαν στις κάλπες να ψηφίσουν λόγω του ότι είχαμε Τουρκοκύπριο στο ψηφοδέλτιο. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε από το να πάρουμε την πολιτική απόφαση που πήραμε, διότι θεωρούμε ότι υπό τις περιστάσεις ήταν το μόνο πολιτικό μήνυμα, το οποίο μπορούσε να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα για να υπάρξει κάτι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ως εκ τούτου πήραμε το ρίσκο. Εγώ προσωπικά δεν περίμενα τη δημοσιογραφική διάσκεψη για να καθησυχαστώ. Με τον Νιαζί είχαμε μιλήσει κάποιες φορές πριν από τις εκλογές, μιλήσαμε σε έκταση και μετά τις εκλογές και στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσιάσαμε απλώς αυτά που είχαμε συμφωνήσει. Είναι και δική μας πολιτική βούληση και δική του ότι θα κάνουμε το κάθε τι για να πετύχει αυτή η συνεργασία. Το χρωστούμε και στην Κύπρο και στο σύνολο του κυπριακού λαού.
Εκείνο το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι με τον Νιαζί θα συζητούμε για όλα τα ζητήματα. Δεν θα επιβάλλουμε, θα πείθουμε για όλα αυτά που λέμε.
– Θα το κρίνει ο χρόνος…
– Επειδή το ακούω από πολλούς αυτό, στο ΑΚΕΛ το 1988, όταν απεβίωσε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου και ανέλαβε ο Δημήτρης Χριστόφιας, είχαμε στελέχη της πρώτης γραμμής, τα οποία διαχώρισαν τη θέση τους. Ως εκ τούτου, το να λες ότι αναλαμβάνεις ένα ρίσκο με την περίπτωση του Νιαζί, εγώ λέω ότι κάποτε προέκυψε πρόβλημα με στελέχη τα οποία ήταν 4-5 δεκαετίες επικεφαλής του κόμματος. Δεν θα καθοδηγηθώ από τον φόβο μου για το τι πρέπει να κάνουμε, αλλά από την ανάγκη να δώσουμε μια προοπτική στη χώρα. Η βούλησή μας είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να πετύχει αυτή η συνεργασία.
Ο παραγοντισμός είναι ένα σαράκι που τρώει τα σωθικά του ΑΚΕΛ…
– Αναφερθήκατε σε φαινόμενα παραγοντισμού στις ευρωεκλογές. Είχατε παράπονα από άλλους υποψηφίους;
– Έφτασαν κοντά μου διάφορες επιστολές μετά τις εκλογές. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχαν και πάλι φτάσει κοντά μου μεμονωμένες καταγγελίες τις οποίες επιλήφθηκα. Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι σημερινά στο ΑΚΕΛ. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 είχαμε επισημάνει ότι ο παραγοντισμός είναι ένα σαράκι που τρώει τα σωθικά του ΑΚΕΛ. Δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό για εμάς να αντιμετωπιστεί όμως, διότι όσο υπάρχει, διώχνει από την εθελοντική δουλειά τα καλά στοιχεία που προσφέρουν με ανιδιοτέλεια γιατί καθοδηγούνται από αρχές και αξίες. Θέλουμε να δικαιώσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να διασφαλίσουμε ότι πάνω σε αυτούς θα βασίζεται το ΑΚΕΛ μελλοντικά και όχι σε όσους βάζουν τις φιλοδοξίες τους πάνω από όλα. Η πρόταση μου προς τα σώματα του κόμματος είναι να ασχοληθούμε σε ξεχωριστές συνεδριάσεις των σωμάτων και της Κεντρικής Επιτροπής για όλα αυτά τα ζητήματα.
– Εννοείτε για μονοσταυρίες ή προώθηση συγκεκριμένων υποψηφίων;
– Ο απλός τρόπος είναι να προσπαθείς να εξασφαλίσεις ψήφο μόνο για σένα. Ο πιο σύνθετος είναι να κατηγορείς τους αντιπάλους σου για να παίρνεις εσύ τις ψήφους. Και τα δύο είναι καταδικαστέα. Πρέπει να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι είναι συναγωνιστές στην εκλογική προς όφελος του κόμματος. Όσοι λειτουργούν με μονοσταυρία, περιορίζουν τη δυνατότητα του κόμματος να ανοικτεί σε άλλα στρώματα του λαού. Βέβαια, τα φαινόμενα αυτά είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με άλλα κόμματα, όμως δεν περιποιούν τιμή για ένα κόμμα του δικού μας χαρακτήρα.
Δεν εκλέγονται οι καλύτεροι
– Με τον Νεοκλή Συλικιώτη μιλήσατε καθόλου; Πώς θα τον αξιοποιήσετε; Ο ίδιος τι σας είπε;
– Μιλήσαμε με τον Νεοκλή. Αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένος με τις διεργασίες οι οποίες γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο για τη νέα τάξη πραγμάτων στην ομάδα της Αριστεράς. Ο Νεοκλής έχει εμπειρία και βαρύνουσα άποψη για το τι τεκταίνεται στην ομάδα, διότι ήταν αντιπρόεδρος της ομάδας. Ασφαλώς θα συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα για το τι καθήκοντα θα αναλάβει. Είναι ένα στέλεχος που μπορεί να κάνει πολλά. Κατ΄αναλογία, παρόμοια συζήτηση θα έχω και με τον Τάκη Χατζηγεωργίου, για να δούμε ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης του.
– Σας έχει πει αν νιώθει καθόλου πικρία για το αποτέλεσμα και τον τρόπο με το οποίο επήλθε αυτό;
– Ο Νεοκλής επιβεβαίωσε το πολιτικό του επίπεδο με τη συμπεριφορά του μετά το αποτέλεσμα και λειτούργησε με τρόπο που τον πιστώνει, παραδειγματικά.
– Σας προβληματίζει ότι είναι η τρίτη εκλογική διαδικασία στην οποία δεν εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος;
– Όταν είχα πρωτοεκλεγεί βουλευτής, εν πολλοίς άγνωστος τότε, είχα κληθεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης να πω πώς ένιωθα για το γεγονός ότι είχα εκλεγεί δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης. Η απάντηση ήταν και τότε και σήμερα η ίδια. Στις εκλογικές αναμετρήσεις δεν εκλέγονται οι καλύτεροι. Είναι πολλοί άλλοι παράγοντες που το καθορίζουν αυτό. Όπως το πόσο γνωστός είναι κάποιος, πόσο δραστήριος σε κάποια ζητήματα, πόσο εμφανίζεται στα ΜΜΕ κλπ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ψάχνουμε τη σοβαρότητα, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, τις αρχές και τις αξίες που διέπουν έναν υποψήφιο. Εάν δεν καταφέρουμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα στον κόσμο, θεωρώ ότι θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Και θεωρώ ότι η πολιτική ζωή και στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ. Εάν δεν εισάγουμε διαφορετικά κριτήρια στη βάση των οποίων θα αποφασίζει ποιους επιλέγει, τότε θα έχουμε πρόβλημα.
Η στασιμότητα οδηγεί στη διχοτόμηση
– Πλήρης στασιμότητα στο Κυπριακό. Ποια η εκτίμηση σας; Μπορεί να υπάρξει κινητικότητα κάτω υπό αυτά τα δεδομένα;
– Πλήρης στασιμότητα την οποία, δυστυχώς, είχαμε προβλέψει. Και είχαμε απευθύνει πάμπολλες εκκλήσεις τα τελευταία δύο χρόνια στον κύριο Αναστασιάδη να αναλάβει ειλικρινείς προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο. Ο κ. Αναστασιάδης δεν ανταποκρίθηκε και δεν ανταποκρίνεται ούτε και τώρα. Άκουσα τις δηλώσεις του την Τετάρτη το βράδυ από τη δεξίωση της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας. Περιγράφει τα δεδομένα. Τουρκική προκλητικότητα κλπ και λέει ότι δεν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να επαναρχίσει διάλογος στο Κυπριακό και έχει δίκαιο. Όμως αυτό είναι μόνο το μισό μέρος της όλης κατάστασης. Το άλλο μισό είναι ότι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εξελίσσονται πράγματα τα οποία ενδεχομένως να φέρουν τέτοιες αλλαγές που θα είναι καταστροφικές. Με την έννοια ότι πλέον θα τίθεται επιτακτικά ως μοναδική επιλογή κάτω στο τραπέζι, η λύση δύο κρατών. Εάν δεν είναι αυτό που επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Αναστασιάδης, θα πρέπει να κάνει ενέργειες για να το ανατρέψει. Και ο μόνος τρόπος για να το ανατρέψει είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας στην υφαλοκρηπίδα μας και στην άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο να συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, των συγκλίσεων που πετύχαμε και του άτυπου εγγράφου για την εφαρμογή της συμφωνίας για να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για το Κυπριακό. Εάν δεν το κάνει αυτό το πράγμα, ο κ. Αναστασιάδης θα είναι υπόλογος στην ιστορία και η ιστορία θα είναι πολύ σκληρή μαζί του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το Κυπριακό.
– Τις εξελίξεις στα κατεχόμενα πώς τις βλέπετε;
– Είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό που εκφράζουμε την ανησυχία μας. Με τον κ. Ακιντζί δεν συμφωνούμε σε όλα τα θέματα. Και σε θέματα ουσίας και σε θέματα τακτικής, όπως δηλώσεις που είχε προβεί. Όμως, συγκρινόμενος με τον κ. Οζερσάι και τον κ. Ερσίν Τατάρ, οι οποίοι είναι πειθήνια όργανα της Τουρκίας και θα θέσουν επί τάπητος λύση δύο κρατών, είναι πολύ καλύτερος συνομιλητής στο Κυπριακό. Ως εκ τούτου, έπρεπε να τον βοηθούμε και όχι να τον υποσκάπτουμε συνεχώς. Με τη λέξη να τον βοηθούμε, δεν αναφέρομαι σε υποχωρήσεις σε θέματα ουσίας στο Κυπριακό. Αντιθέτως, έπρεπε να είμαστε επίμονοι στις αρχές λύσης του Κυπριακού και να του δείχνουμε τον δρόμο πώς θα έπρεπε να συνεργαστούμε προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Δεν λειτουργήσαμε με αυτό τον τρόπο, ότι και να λέει ο κ. Αναστασιάδης και μπορώ να αναφερθώ σε πολλά παραδείγματα. Θα αρκεστώ σε ένα. Τον Απρίλη του 2018 όταν ο κ. Τσαβούσογλου πίεζε τον κ. Ακιντζί να θέσει επί τάπητος λύση δύο κρατών, ο κ. Ακιντζί διαφώνησε. Του είπε ότι στόχος της ζωής του είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση της Ομοσπονδίας και έκανε μία κίνηση για να μπλοκάρει την πρόθεση της Τουρκίας να πάμε σε δύο κράτη. Είπε στον κ. Αναστασιάδη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις απ’ εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά στη βάση του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. Ποια ήταν η απάντηση του κ. Αναστασιάδη; «Πήρες την άδεια της Τουρκίας;» «Για ποιο πλαίσιο μιλάς; Της 30ης Ιουνίου ή της 4ης Ιουλίου;». Χάσαμε έναν χρόνο να συζητάμε για το ποιο είναι το πλαίσιο για να ακούσουμε το αμίμητο ότι υπάρχει πλαίσιο της 4ης Ιουλίου αλλά είναι προφορικό.
Αυτά τα πράγματα δείχνουν απροθυμία από την πλευρά του κ. Αναστασιάδη να σπρώξει τα πράγματα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Αυτά είναι για τα οποία προειδοποιούμε. Εκτός βέβαια, εάν αυτή η αλλαγή που φαίνεται ότι δρομολογείται στα κατεχόμενα, εξυπηρετεί τις πολιτικές απόψεις στις ελεύθερες περιοχές. Ίσως κάποιοι να βολεύονται με ένα παρατεταμένο αδιέξοδο που θα οδηγήσει στη διχοτόμηση και θα κρύβονται λέγοντας ότι είναι αδιάλλακτοι ο κ. Τατάρ και ο κ. Οζερσάι και ότι είναι αδιάλλακτη η Τουρκία. Αυτά είναι τα εύκολα. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όμως; Η Κύπρος θα διχοτομηθεί και δεν θα ενδιαφέρει κανέναν στο μέλλον αν ήταν ο κ. Οζερσάι ή ο κ. Ταταρ ο αδιάλλακτος. Επαναλαμβάνω ότι η ιστορία θα είναι αμείλικτη μαζί μας και για τις δικές μας ευθύνες για το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε στη διχοτόμηση.