Οι ηθικές αμοιβές που απονέμονται κατά τη διάρκεια πολεμικής περιόδου, ακόμα και σε ειρηνικές περιόδους, με την απονομή στρατιωτικών μεταλλίων, αλλάζουν μετά από απόφαση του υπουργείου Άμυνας, σε συνεργασία με το Γ.Ε.Ε.Φ., για αύξηση του αριθμού τους από 6 που απονέμονται σήμερα σε 14. Προς τον σκοπό αυτό αναθεωρούνται οι περί Στρατιωτικών Μεταλλίων Κανονισμοί του 1984 και 2008 που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του στις 30.5.2019, και κατατέθηκαν στη Βουλή για έγκριση.
Τα μετάλλια «Αριστείον Ανδρείας», «Πολεμικός Σταυρός», «Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων» και «Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου», που προβλέπονται στους ισχύοντες Κανονισμούς, περιλαμβάνονται και στους υπό προώθηση αναθεωρητικούς Κανονισμούς.
Αναφορικά με το Μετάλλιο του Πολεμικού Σταυρού σημειώνεται ότι στους υπό προώθηση Κανονισμούς προβλέπεται να απονέμεται σε όσα μέλη του Στρατού διακρίθηκαν ή συνελήφθησαν αιχμάλωτοι ή κατέστησαν ανάπηροι στο πεδίο της μάχης ή αλλού κατά τη διεξαγωγή διατεταγμένης πολεμικής ενέργειας, ενώ στους ισχύοντες Κανονισμούς προβλέπεται η απονομή του για διακεκριμένες πράξεις στο πεδίο της μάχης ή αλλού κατά τη διεξαγωγή διατεταγμένης πολεμικής ενέργειας.
Τα νέα προβλεπόμενα στρατιωτικά μετάλλια είναι τα ακόλουθα:
1) Μετάλλιο Ανδρείας και Τιμής, το οποίο προβλέπεται να απονέμεται σε μέλη του Στρατού τα οποία έχασαν τα ζωή τους κατά τη διεξαγωγή διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
2) Μετάλλιο Αξίας και Τιμής «Γρηγόρης Αυξεντίου», το οποίο προβλέπεται να απονέμεται σε νομικά πρόσωπα, φυσικά πρόσωπα-μέλη Ενόπλων Δυνάμεων ή μη, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, οι οποίοι προσέφεραν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, πριν ή μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας, ή/και είχαν εξέχουσα συμβολή στην άμυνα της Κύπρου ή στην προάσπιση της ελευθερίας.
3) Μετάλλιο Προσφοράς στον Στρατό της Δημοκρατίας, το οποίο προβλέπεται να απονέμεται σε μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας των οποίων τερματίζονται οι υπηρεσίες για διάφορους λόγους, όπως αφυπηρέτηση, παραίτηση κ.ά.
4) Το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας, που προβλέπεται στους ισχύοντες Κανονισμούς να απονέμεται σε Αξιωματικούς μετά τη συμπλήρωση δεκαετούς υπηρεσίας, χωρίζεται σε τρία ξεχωριστά στρατιωτικά μετάλλια ως ακολούθως: Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας «Ανδρέας Αρέστη», «Χρίστος Φώτης» και «Τάσος Μάρκου» τα οποία προνοείται να απονέμονται στους μόνιμους και συμβασιούχους εν ενεργεία Αξιωματικούς, για ευδόκιμη υπηρεσία 8, 18 και 25 ετών, αντίστοιχα.
5) Το Μετάλλιο Ευδόκιμου Υπηρεσίας, που προβλέπεται στους ισχύοντες Κανονισμούς να απονέμεται σε Υπαξιωματικούς μετά τη συμπλήρωση δεκαετούς υπηρεσίας, χωρίζεται σε τρία ξεχωριστά στρατιωτικά μετάλλια ως ακολούθως: Μετάλλιο Ευποιίας, Μετάλλιο Συνεχούς και Επιτυχούς Υπηρεσίας και Μετάλλιο Πολυετούς Υπηρεσίας, τα οποία προβλέπεται να απονέμονται στους μονίμους και συμβασιούχους εν ενεργεία Υπαξιωματικούς για ευδόκιμη υπηρεσία 8, 18 και είκοσι 25 ετών, αντίστοιχα.
6) Μετάλλιο «Ευαγόρας», το οποίο προβλέπεται να απονέμεται μόνο σε μη πολίτες της Δημοκρατίας για τη διακεκριμένη δράση τους για προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή/και για την εν γένει συνολική προσφορά τους στην προώθηση των σχέσεων της Δημοκρατίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.