Η μεγάλη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας, ήταν οι κύριοι πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε χθες ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ανάλυση της εξαετούς θητείας του.
 
Ο Ιωνάς Νικολάου φεύγει αφήνοντας πίσω του γρίφο κατά πόσον θα τον ενδιέφερε η θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ ανήγγειλε τον τερματισμό της πολιτικής του καριέρας μετά από 18 χρόνια. «Φεύγω από την πολιτική, πιο καθαρός από όταν μπήκα», ανέφερε φανερά συγκινημένος σε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία παρευρέθηκαν όλοι οι επικεφαλής των τμημάτων την ευθύνη των οποίων έχει το υπουργείο, καθώς και λειτουργοί και συνεργάτες του, ακόμη και άτομα από ΜΚΟ.
 
Ευχαρίστησε επίσης όλους τους δημοσιογράφους, και τους αντιπολιτευόμενους, γιατί, όπως είπε, «με βοήθησαν μέσω της κριτικής να γίνω καλύτερος και σήμερα να μιλώ με υπερηφάνεια για όσα έγιναν». Ερωτούμενος αν θα τον ενδιέφερε η θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Νικολάου απάντησε διπλωματικά: «Αύριο θα ασχοληθώ με τη δικηγορία. Ας αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν, το τι θα κάνω αύριο σας το είπα».
 
«Φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις, άσχετα με το τι γράφτηκε. Φεύγω με πλήρη συναίσθηση του σημαντικού έργου που έχει επιτελεστεί και είμαι έτοιμος να ακούσω κριτικές και δεν περιμένω κανένα να πει ότι έγινε σημαντικό έργο στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό θα το αναγνωρίσουν. Ευχαριστώ και συγγνώμη για τη συγκίνηση, είναι η μέρα και οι στιγμές τέτοιες. Μετά από 18 χρόνια στην πολιτική θα την εγκαταλείψω οριστικά». «Θέλω», συνέχισε, «κάποιες μέρες να ξεκουραστώ, να δω την κόρη μου που ήρθε από το Λονδίνο και θα εξασκήσω το επάγγελμά μου. Δεν έχω κανένα να με σπονσάρει, πρέπει να ζήσω την οικογένεια μου».
 
 
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε ότι άργησε να υποβάλει την παραίτησή του, υπέδειξε πως δεν θεωρούσε σωστό να υποβάλει την παραίτησή του στέλνοντας sms ή mail στον Νίκο Αναστασιάδη που βρισκόταν στην Κίνα.
 
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, είπε ότι αν δεν προχωρήσουν το σύστημα θα καταρρεύσει. Έκανε δε έκκληση στη Βουλή να προχωρήσει με την ψήφιση όλων των νομοσχεδίων. «Φτάσαμε στο τέλος και λαμβάνονται αποφάσεις που θα έπρεπε να ληφθούν πολύ προηγουμένως για να σωθεί το δικαστικό μας σύστημα», είπε. Χθες, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τέσσερα νομοσχέδια που αφορούν τη νέα μορφή απονομής δικαιοσύνης σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. 
 
Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε: Στην ίδρυση δύο νέων Δικαστηρίων, του Διοικητικού Δικαστηρίου και Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας. Επίσης, προωθήθηκε η ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, ενώ με τα νέα νομοσχέδια προβλέπεται η επανασύσταση του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου στη βάση του Συντάγματος, καθώς και τη σύσταση του Εφετείου. 
 
Όσον αφορά στον κτηριακό σχεδιασμό, είπε ότι έγινε ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, με σωστό προγραμματισμό και διαχείριση, ώστε να γίνει κατορθωτή η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής παρά τα στενά οικονομικά περιθώρια. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα μέτρα για την επίλυση των καθυστερήσεων στην εκδίκαση υποθέσεων, με τον προγραμματισμό για εκκαθάριση καθυστερημένων υποθέσεων. Αναφέρθηκε επίσης στα έργα υποδομής για τα Δικαστήρια με την επέκταση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, την ανέγερση νέου δικαστηρίου Αμμόχωστου και αποκατάσταση διατηρητέας οικοδομής ως κτήριο Διοικητικού Δικαστηρίου.
 
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για ανέγερση νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας (11/2022), ανακαίνιση του πρώην ξενοδοχείου Φιλοξενία για στέγαση του Εφετείου και Εμπορικού Δικαστηρίου (2/2020), ανακαίνιση πρώην Ανωτάτου Δικαστηρίου (2/2020) και διαμόρφωση κτηρίου για στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας (12/2019).
Όσον αφορά τα τεκταινόμενα για τη διαφθορά, είπε ότι ετοιμάστηκε νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, στα πρότυπα των συστάσεων της Greco. Παράλληλα, συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς (whistleblowers).
 
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις επαφές σχετικά με το lobbying, κατοχυρώθηκε η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στα δημόσια έγγραφα και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων. 
Ακόμα, έχει προχωρήσει η δημιουργία δικτύου λειτουργών – συνδέσμων για θέματα διαφθοράς σε όλα τα υπουργεία, ανεξάρτητες
Υπηρεσίες, ημικρατικούς οργανισμούς. 
 
Την ίδια ώρα, καταρτίστηκε η Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς και Οριζόντιο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό: Έχει καταρτισθεί ετήσιο εκπαιδευτικό πλάνο σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης. Τελεί υπό διαβούλευση Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΔΔΤ και όλων των Πανεπιστημίων της Κύπρου. Προωθείται διαβούλευση για υιοθέτηση κοινής Διακήρυξης των νέων για πάταξη της διαφθοράς σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας. Αποφασίστηκε η δημιουργία Παρατηρητήριου κατά της Διαφθοράς το οποίο έχει ως στόχο την εμπλοκή επιστημόνων και ακαδημαϊκών επί του θέματος. Ετοιμάστηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ελλάδος για ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της διαφάνειας και της διαφθοράς.
 
Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις τέσσερις συμβάσεις που θα προκηρυχθούν και αφορούν στον εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2023. 
 
Πρόεδρος: Ένας από τους  πιο εργατικούς υπουργούς
 
Στην τελευταία θέση στην ΕΕ βρίσκεται η Κύπρος στα θέματα ταχύτητας της απονομής της δικαιοσύνης και 73η παγκόσμια. Αυτά ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ιωνά Νικολάου ως έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και εργατικούς υπουργούς. Ερωτηθείς με ποια συναισθήματα αποχαιρετά τον Ιωνά Νικολάου, ο Πρόεδρος απάντησε: «Χωρίς αμφιβολία με ιδιαίτερη λύπη. Είναι ένας στενός συνεργάτης εδώ και δεκαετίες οφείλω να πω, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ως υπουργός ήταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς, τους πιο εργατικούς» (ετοίμασε 313 νομοσχέδια επί υπουργίας του).
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε επίσης για το θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη ότι ευελπιστεί πως θα συναντήσει την κατανόηση και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, «έτσι ώστε να επιτύχουμε επιτέλους στον τομέα απονομής της δικαιοσύνης ταχύτητα, για να θεωρείται ότι επιτέλους αποδίδεται. Δεν μιλούμε από πλευράς ποιότητας, αλλά ταχύτητας», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Είναι μια εκ των ων ουκ άνευ μεταρρύθμιση, ριζοσπαστική, που δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ταχεία απονομή της δικαιοσύνης», σημείωσε.
 
Ο Γιώργος Σαββίδης στα ηνία του υπ. Δικαιοσύνης
 
Όσον αφορά τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι πρόκειται για εν ενεργεία δικηγόρο με μακράν πείρα. «Κατάγεται από οικογένεια δικαστικών. Γνωρίζει συνεπώς και τα προβλήματα της Δικαιοσύνης», είπε.
 
Χθες, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφερόμενος στον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Σαββίδη, είπε ότι αυτός γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1959, και μετά το 1974 διαμένει στη Λεμεσό. Ασκεί τη δικηγορία εδώ και 35 χρόνια.
 
«Ο κ. Σαββίδης έχει σπουδές νομικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου, όπως επίσης και του International Bar Association», σημείωσε ο κ. Προδρόμου. Ο κ. Σαββίδης διετέλεσε γραμματέας του Γυμναστικού Συλλόγου ΕΥΑΓΟΡΑΣ (ΓΣΕ), του οποίου υπήρξε αθλητής, κάτοχος παγκύπριας επίδοσης και πανελληνιονίκης στο άλμα εις ύψος.
 
Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (EBEA), χαιρετίζει τον διορισμό του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη.